Το ΠΑΚΟΕ υπέβαλε αγωγή κατά της Ένωσης Παιδιάτρων Αττικής για τα εμβόλια

23

Στην Ελλάδα του 2017, είναι δυνατόν ένας οργανισμός να κάνει αγωγή σε μια ένωση παιδιάτρων για συκοφαντική δυσφήμιση, με βάση αντιεπιστημονικά στοιχεία και να τους σύρει στα δικαστήρια;

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Στην εφημερίδα «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» και συγκεκριμένα στο φύλλο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου 2015, δημοσιεύθηκε ένα «επιστημονικό» -όπως υποστηρίζουν οι συντάκτες- άρθρο σχετικά με την χρήση του εμβολίου Gardasil (κατά των πιο κοινών ιών που προκαλούν καρκίνο της του τραχήλου της μήτρας), με τον ισχυρισμό πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, επειδή περιέχει αλουμίνιο (αργίλιο) που είναι μια τοξική ουσία. Η εφημερίδα εκδίδεται από το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) και το άρθρο έφερε το τρομολαγνικό τίτλο «ΕΜΒΟΛΙΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ – για τη πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ!!!»

Η Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. που είναι η επιστημονική μη κερδοσκοπική Επαγγελματική Ένωση η οποία εκπροσωπεί τους Ελευθεροεπαγγελματίες Παιδιάτρους, αντέδρασε στο παραπάνω δημοσίευμα με επιστολή διαμαρτυρίας προς το ΠΑΚΟΕ, παραθέτοντας στοιχεία για την ασφάλεια του Gardasil, ζητώντας τη δημοσίευση στην εφημερίδα της επιστολής και ζητώντας αποφυγή ανάλογων δημοσιευμάτων στο μέλλον. Το ΠΑΚΟΕ με τη σειρά του ανταπάντησε μην αποδεχόμενο τα γραφόμενα της Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. Όλες οι επιστολές κοινοποιήθηκαν στο Υπουργείο Υγείας και λοιπούς αρμόδιους φορείς.

Πριν προχωρήσουμε θα πρέπει να επισημάνουμε πως όλη η ανωτέρω αλληλογραφία και η αγωγή, κοινοποιήθηκαν στο Υπουργείο Υγείας αλλά και όλους τους δημόσιους φορείς που εμπλέκονται με το πρόγραμμα εμβολιασμών, χωρίς κανείς να δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για ένα τόσο εξαιρετικά λεπτό ζήτημα που άπτεται της γενικότερης αντιεμβολιαστικής παραφιλολογίας, με την τελευταία να έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους φέτος στην Ευρώπη.

Ποια είναι όμως τα ακλόνητα δεδομένα που επικαλείται το ΠΑΚΟΕ, κατά της ασφάλειας του εμβολίου; Από τη σχετική αγωγή που κατέθεσαν, μαθαίνουμε ότι:

Ολόκληρη η αγώγη εδώ: agogi-pakoe-vs-eleftheroepaggelmation

Από αυτό το σημείο και μετά, αρχίζει η αντιεπιστημονική παραφιλολογία

Τι είναι το National Vaccine Information Center (NVIC);

Παρά το φανταχτερό όνομα, δεν πρόκειται για κάποιον κρατικό, ή έστω αναγνωρισμένο κρατικά οργανισμό. Ιδρύθηκε το 1982 από τον Jeff Schwartz, τη Barbara Loe Fisher (γνωστή και ως Barbara Loe Arthur), και την Kathi Williams. Το 1985, η Barbara Loe Fisher και ο Harris Coulter συνυπέγραψαν το βιβλίο «DPT: A Shot in the Dark», το οποίο υποτίθεται πως αποκάλυπτε τη σχέση του εμβολίου DTP (διφθερίτιδα – κοκκύτης – τέτανος) με τον αυτισμό. Αν και αυτοί οι ισχυρισμοί ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν από έρευνες (αντιθέτως, έχουν καταρριφθεί), ήταν η πρώτη φορά κατά την οποία επιχειρήθηκε συσχετισμός εμβολίων – αυτισμού. Το DTP, έχει αντικατασταθεί πλέον από το DTaP.

Η NVIC δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ακόμη αντιεμβολιαστική ομάδα όμοια με δεκάδες άλλες που υπάρχουν στις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Παρά τις τεράστιες ποσότητες αποδεικτικών στοιχείων που δεν δείχνουν καμία σχέση μεταξύ των εμβολίων και του αυτισμού, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι υπάρχει. Στη ρητορική τους περιλαμβάνονται μαρτυρίες για μια χούφτα σοβαρές παρενέργειες από εμβολιασμούς, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τις εκατομμύρια δόσεις που χορηγούνται ετησίως και αγνοώντας πως οι ανεκδοτικές προσωπικές γνώμες δεν συνιστούν επιστημονικό δεδομένο, ειδικά όταν δεν συνοδεύονται από αποδείξεις. Σε κάθε περίπτωση, η (χρονική) συσχέτιση δεν συνεπάγεται αιτιώδη συνάφεια. Δηλαδή εάν ένα παιδί αδιαθετήσει επειδή έλαβε ένα εμβόλιο, δεν σημαίνει πως φταίει απαραίτητα το εμβόλιο. Και φυσικά αγνοούν ή μάλλον «ξεχνούν» πως τα εμβόλια έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές. Για παράδειγμα, η ιλαρά στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 134.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο το 2015. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν παιδιά κάτω των 5 ετών. Σύμφωνα πάντα με τον ΠΟΥ, ο κίνδυνος ξεσπάσματος επιδημίας είναι εξαιρετικά μεγάλος σε χώρες όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι κάτω του 95%. Αξίζει να σημειωθεί πως οι θάνατοι από ιλαρά έχουν μειωθεί κατά 79% από το 2000, εξαιτίας της συστηματικής χρήσης του εμβολίου.

Επομένως η αξιοπιστία του NVIC που επικαλείται η ΠΑΚΟΕ, θα πρέπει να θεωρείται κάθε άλλο παρά δεδομένη.

Ομοιοπαθητική και εμβόλια

Τι μας λέει για τα εμβόλια ή Ελληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής; Μεταξύ άλλων, διαβάζουμε:

Εξατομικευμένη προσέγγιση της δράσης των εμβολιασμών ανάλογα με τα διαφορετικά επίπεδα της ανθρώπινης υγείας. Ο ομοιοπαθητικός ιατρικός κόσμος ευρισκόταν πάντα σε κατάσταση επιστημονικού προβληματισμού σχετικά με την αποτελεσματικότητα αλλά κυρίως με την ασφάλεια των εμβολιασμών. Ο προβληματισμός αυτός προέρχεται κυρίως από το γεγονός ότι ο ομοιοπαθητικός ιατρός, μέσα από το αναλυτικό ιστορικό, την ολιστική μακροχρόνια παρακολούθηση και την καταγραφή με λεπτομέρεια κάθε πιθανού τροποποιητικού παράγοντα της ομοιοστασίας της υγείας του ασθενούς, συχνά ανακαλύπτει τη χρονική συσχέτιση ενός ή περισσοτέρων εμβολιασμών με την εμφάνιση ενός συνδρόμου ή μίας νόσου.

Κάθε ιατρός, ακόμα και αυτός που δεν θέτει εαυτόν κάθετα ενάντια στους εμβολιασμούς, έχει να αναφέρει πολλά περιστατικά με φανερή την παραπάνω χρονική και αιτιολογική συσχέτιση. Από την εμφάνιση των πρώτων λοιμώξεων και των πρώτων αλλεργικών αντιδράσεων στα βρέφη, μέχρι την εμφάνιση βαρέων αυτοάνοσων ή αυτιστικών, δύσκολα αναστρέψιμων αντιδράσεων στα παιδιά, ο ομοιοπαθητικός ιατρός έρχεται καθημερινά με την αναπόφευκτη χρονική συσχέτιση της εμφάνισης της παθολογίας μετά  από κάποιο εμβόλιο. Στα ομοιοπαθητικά Repertories, στα οποία είναι καταγεγραμμένα τα φάρμακα ανάλογα με την ιδιαιτερότητα των συμπτωμάτων για τα οποία θα συνταγογραφηθούν, υπάρχουν οι καταγραφές ομοιοπαθητικών φαρμάκων που η κλινική εμπειρία έχει αποδείξει την θεραπευτικής τους δράση σε παθολογικές καταστάσεις που εμφανίστηκαν μετά από εμβόλια.

Στη τελευταία πρόταση συμπυκνώνεται όλη η ουσία της αντιεμβολιαστικής ρητορικής των ομοιοπαθητικών. Υποστηρίζουν πως διαθέτουν τα μέσα να «θεραπεύσουν» τις βλάβες που δήθεν προκαλούν τα εμβόλια (πχ αυτισμός), με τη χρήση ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Θα σκεφτεί κάποιος πως μια τέτοια βαρυσήμαντη διατύπωση, θα συνοδεύεται από δεκάδες δημοσιευμένες μελέτες και κλινικές δοκιμές. Η απάντηση είναι πως δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη για τη θεραπεία παθήσεων όπως ο αυτισμός ή άλλων «βλαβών» που «προκαλούν» τα εμβόλια.

Τα δεδομένα χωρίς αραίωση

Πριν μερικούς μήνες, η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών απεφάνθη ότι η εναλλακτική θεραπευτική πρακτική της ομοιοπαθητικής στερείται επιστημονικής βάσης. Λίγο καιρό νωρίτερα, με απόφαση της  Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), οι εταιρίες κατασκευής ομοιοπαθητικών φαρμάκων, υποχρεώνονται να αναγράφουν σε αυτά, ότι «δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το προϊόν λειτουργεί». Με απλά λόγια, δεν έχουν καμία θεραπευτική αξία. Στη Μεγάλη Βρετανία, το National Health Service (NHS), ενημερώνει τους πολίτες πως η ομοιοπαθητική είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη. Τέλος στην Αυστραλία, οι αρχές προειδοποιούν πως η ομοιοπαθητική δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε ασθένεια.

Εν ολίγοις, η ομοιοπαθητική είναι μια ψευδοεπιστήμη και τα δεδομένα που προσφέρει για τα εμβόλια, δεν λαμβάνονται σοβαρά από κανέναν. Είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο η ΠΑΚΟΕ επικαλέστηκε την Ελληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, από τη στιγμή που όχι μόνο δεν είναι αναγνωρισμένη στην Ελλάδα, αλλά έχει ουσιαστικά πεταχτεί στο κάλαθο των αχρήστων από κάθε σοβαρό ιατρικό οργανισμό.

Τα δεδομένα του VΑΕRS

Τα δεδομένα για για σοβαρές παρενέργειες και θανάτους από εμβόλια προέρχονται από το Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS)που είναι ένα πρόγραμμα της Αμερικανικής Κυβέρνησης, στο οποίο όποιος επιθυμεί μπορεί να δηλώσει παρενέργεια (ακόμη και θάνατο) από εμβολιασμό. Η δήλωση γίνεται online, ή με email, ή με ένα απλό FAX.

Το VAERS βρίσκεται υπό τον έλεγχο του CDC και του FDA. Επειδή όμως η παράθεση στοιχείων είναι όπως προαναφέραμε, ανοιχτή σχεδόν στον οποιοδήποτε, τα δεδομένα που συλλέγονται, σύμφωνα με το ίδιο το VAERS, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διαπιστωθεί η διαφορά μεταξύ σύμπτωσης και πραγματικής αιτιότητας. Σε ετήσια βάση, το VAERS λαμβάνει 10.000-20.000 αναφορές για παρενέργειες (από πολύ ελαφριές έως θάνατο) για περίπου 10.000.000 δόσεις χορηγούμενων εμβολίων.

Σύμφωνα με το politifact.com, για το 2014, αναφέρθηκαν 2170 περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών, εκ των οποίων 122 θάνατοι (συνήθως SIDS – Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου).

Στις ΗΠΑ όμως οι θάνατοι από SIDS, ανέρχονται σε 1400 (2014). Η επιδημιολογία επομένως είναι κατά πολύ μεγαλύτερη στο γενικό μέσο όρο. Την ίδια στιγμή, μεγάλη μελέτη του Berlin School of Public Health, διαπίστωσε πως η επιδημιολογία σε παιδιά που έχουν λάβει το εμβόλιο DPT (διφθερίτιδα-κοκκύτης-τέτανος), ήταν αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με ανεμβολίαστα παιδιά. Πρόκειται για ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο του μύθου περί σύνδεσης εμβολίων-SIDS. Την ίδια στιγμή, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θάνατοι από SIDS έχουν μειωθεί από 30.000 το 1990 σε 22.000 το 2010. Παράλληλα, οι αριθμοί των εμβολίων έχουν αυξηθεί. Αυτό σημαίνει 2 πράγματα: Αφενός τα εμβόλια δεν ευθύνονται για τη πρόκληση SIDS και αφετέρου, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη πρόληψη του Συνδρόμου.

To ίδιο το VAERS συνιστά προσοχή στην ερμηνεία των δεδομένων που παρέχει, διότι δεν συμπεριλαμβάνει στις αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες τις μετέπειτα έρευνες για το καθορισμό εάν αυτές όντως συσχετίζονται με τα εμβόλια. Και επισημαίνει αυτό που αναφέραμε και πιο πάνω, δηλαδή πως τα δεδομένα (συσχετισμός), δεν συνεπάγονται αιτιώδη συνάφεια.

Τι ισχύει τελικά με το αλουμίνιο στα εμβόλια;

Το αλουμίνιο είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Αποτελεί το νεότερο όπλο στη φαρέτρα των αντιεμβολιαστών, μετά το φιάσκο του MMR, της θειομερσάλης και των πολυδύναμων εμβολίων. Χρησιμοποιείται ως ανοσοενισχυτικό σε μεγάλο αριθμό εμβολίων, κυρίως με τη μορφή του υδροξειδίου του αργιλίου και του φωσφορικού αργιλίου. Εξάλλου, η χρήση ανοσοενισχυτικών ήταν αυτή που επέτρεψε και τη μείωση του αντιγονικού φορτίου ανά δόση εμβολίου, διατηρώντας την ίδια ανοσολογική απάντηση.

Πράγματι, το αλουμίνιο περιέχεται στα εμβόλια σε πολύ μικρή ποσότητα, της τάξης των 0,125 mg – 0,5 mg ανά δόση, ανάλογα με το σκεύασμα. Στην ιστοσελίδα του, το αμερικανικό CDC φιλοξενεί το ενημερωτικό φυλλάδιο του Children’s Hospital of Philadelphia για το αλουμίνιο απ’ όπου διαβάζουμε ότι, σύμφωνα με το αμερικανικό πρόγραμμα εμβολιασμού, ένα βρέφος θα λάβει περίπου 4 mg αλουμινίου από τα εμβόλια στο πρώτο εξάμηνο της ζωής του, ενώ κατά την ίδια περίοδο θα λάβει 10 mg από το μητρικό γάλα, 40 mg από το υποκατάστατο μητρικού γάλακτος (αν δεν θηλάζει) και 120 mg σε περίπτωση που λαμβάνει υποκατάστατο μητρικού γάλακτος βασισμένο στη σόγια. Οφείλουμε να παρατηρήσουμε πάντως ότι η σύγκριση αυτή, παρότι χρησιμοποιείται συχνά, δεν είναι δίκαιη. Το αλουμίνιο έχει πολύ φτωχή βιοδιαθεσιμότητα όταν χορηγείται από το στόμα, της τάξης του 0,25-1%. Αντίθετα, το ενδομυϊκώς χορηγούμενο απορροφάται εξ ολοκλήρου. Όπως διαβάζουμε όμως στη σελίδα του Κλινικού Φαρμακοποιού, απ όπου αντλήσαμε το παραπάνω απόσπασμα, ο συντάκτης Διαμαντής Κλημεντίδης συμπληρώνει: Αν διαβάζατε με προσοχή μέχρι τώρα, είμαι σίγουρος ότι έχετε ήδη αντιληφθεί σε ποιο ακριβώς σημείο «πατάει» η αντιεμβολιαστική προπαγάνδα αναφορικά με το αλουμίνιο. «Απορροφάται ολόκληρη η ποσότητα, περνάει άμεσα στο αίμα, διέρχεται τον αιμοατοεγκεφαλικό φραγμό και προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο, που οδηγούν σε αυτισμό». Σας θυμίζει κάτι; Πέρα από τον εμμονικά μονότονο τρόπο που λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα σύμφωνα με τους αρνητές των εμβολίων, όπου τα πάντα στο τέλος προκαλούν αυτισμό, το κοινό σημείο είναι η απουσία βασικών γνώσεων φαρμακοκινητικής και τοξικοκινητικής. Περισσότερα για τους μύθους του αλουμινίου στα εμβόλια και όχι μόνο, στη πληρέστερη ανάλυση σχετικά με τα εμβόλια που κυκλοφορεί στα ελληνικά και μπορείτε να βρείτε εδώ.

Τελικά πόσο μπορεί να ωφελήσει ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Το Gardasil (δεν είναι το μοναδικό, υπάρχει και το Cervarix) είναι ένα εμβόλιο που έχει εγκριθεί στην Ε.Ε. για την προφύλαξη από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλων ασθενειών που προκαλούνται από τους τύπους 6, 11, 16 και 18 του Iού των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (HPV). Εκτιμάται ότι περίπου 1.5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο για τον HPV στην Ευρώπη.

Το 80% των γυναικών έχουν ή είχαν τον HPV στη διάρκεια της ζωής τους. Το 80% εξαφανίζεται από μόνο του χωρίς θεραπεία. Από το υπόλοιπο 20% μόνο το 10% έχει τους ογκογόνους τύπους και μόνο το 10% της τελευταίας αυτής ομάδας προχωρά σε καρκίνο.

Σύμφωνα με την Ελληνική HPV Εταιρία, από τις 100 γυναίκες που θα μολυνθούν από τον HPV, μόνον 1-2 γυναίκες κινδυνεύουν να δημιουργηθεί σ’ αυτές προκαρκινική ή καρκινική αλλοίωση στον τράχηλο της μήτρας, με την προϋπόθεση ότι αυτές δεν πηγαίνουν τακτικά στον γιατρό και δεν υποβάλλονται στις απαιτούμενες εξετάσεις. Στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων η λεγόμενη «άμυνα» του οργανισμού αντιμετωπίζει την μόλυνση και ο ιός δεν προκαλεί καμία αλλοίωση στα κύτταρα, ή προκαλεί ελαφρού βαθμού αλλοιώσεις, οι οποίες παρέρχονται αυτόματα μετά την πάροδο μερικών ετών. Άρα αυτό που απαιτείται είναι 1) η διατήρηση μιας ισχυρής άμυνας του οργανισμού και 2) η τήρηση των τακτικών επισκέψεων στον ιατρό.

Παρόλα αυτά, ο HPV, προκαλεί ετησίως περί τους 266.000 θανάτους και αποτελεί τη 4η συχνότερη αιτία εμφάνισης καρκίνου σε γυναίκες στον πλανήτη (Πηγή: WHO). Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 25 κρατών (2002), διαγνώσκονται περί τις 33.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου τραχήλου της μήτρας και 15.000 περίπου γυναίκες πεθαίνουν από την ίδια νόσο κάθε χρόνο.  Στην Ελλάδα, περίπου 240 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ουδέποτε έχει αποδειχθεί θάνατος από το εμβόλιο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συνιστά τη συστηματική χρήση του εμβολίου για τη πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Οι μόνες παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί και πιστοποιηθεί ως οφειλόμενες στον εμβολιασμό είναι ήπιες τοπικές παρενέργειες, δηλαδή πόνος, ερυθρότητα και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης στον βραχίονα, καθώς και ορισμένες ήπιες συστηματικές παρενέργειες, όπως ζάλη και πιθανόν τάση λιποθυμίας κατά τον εμβολιασμό (ιδίως σε μικρά κορίτσια και αγόρια), ήπιος πυρετός, κεφαλόπονος και κακοαδιαθεσία για 2-3 ημέρες, σπανίως δε και κάποια αλλεργική αντίδραση. Καμία από τις αναφερθείσες κατά καιρούς σοβαρές παρενέργειες και θανάτους δεν συσχετίστηκε αιτιολογικά με τον HPV εμβολιασμό, είχαν απλώς χρονική συσχέτιση.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, μόλις δύο Ευρωπαϊκά περιστατικά θανάτων έχουν αναφερθεί στα πλαίσια της διαρκούς παρακολούθησης της ασφάλειας των φαρμάκων. Ένα από τα περιστατικά εμφανίσθηκε στην Αυστρία και το άλλο στη Γερμανία. Και στις δυο περιπτώσεις, η αιτία του θανάτου δεν ήταν δυνατόν να προσδιοριστεί. Δεν κατέστη δηλαδή δυνατή η αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των θανάτων των δυο νεαρών γυναικών και της χορήγησης του Gardasil. Στην Ελλάδα, δεν έχει αναφερθεί θάνατος που να συνδέεται με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι 580 γυναίκες διαγιγνώσκονται και 239 πεθαίνουν από καρκίνο τραχήλου της μήτρας. (Πηγή: gynaikology.gr).

Εν συντομία, στην Ευρώπη έχουν χορηγηθεί 1.500.000 εμβόλια κατά του HPV. Έχουν αναφερθεί 2 θάνατοι που ουδέποτε αποδείχθηκε πως όντως είχαν σχέση με το εμβόλιο. 15.000 θάνατοι σημειώνονται ετησίως στην Ευρώπη από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Στην Ελλάδα, περίπου 240 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από αυτή τη μορφή καρκίνου. Ουδέποτε έχει αναφερθεί θάνατος από το εμβόλιο.

Συνοψίζοντας

Μια ένωση παιδιάτρων σέρνεται στα δικαστήρια για συκοφαντική δυσφήμιση, επειδή αντέκρουσε με επιστημονικά στοιχεία, ανυπόστατο τρομολαγνικό άρθρο για τους ανύπαρκτους κινδύνους από συγκεκριμένο εμβόλιο (Gardasil), επειδή περιέχει αλουμίνιο που μπορεί να προκαλέσει βλάβες. Όπως είδαμε από τα ανωτέρω γραφόμενα που βασίζονται σε αξιόπιστες επιστημονικές πηγές, οι ισχυρισμοί είναι παντελώς ατεκμηρίωτοι και ενδεχομένως επικίνδυνα αντιεπιστημονικοί για τον απλούστατο λόγο πως δεν συνάδουν με τις επιστημονικά τεκμηριωμένες νόρμες όπως αυτές έχουν καθιερωθεί από όλους τους μεγάλους ιατρικούς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. απάντησε με δική της αγώγη και οι δύο θα συνδικασθούν.

Αποστείλαμε email και προς τις 2 πλευρές για να καταγράψουμε την άποψή τους. Η Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. ανταποκρίθηκε και μας εξέθεσε τη θέση της. Το ΠΑΚΟΕ δεν απάντησε ποτέ.

 • Παναγιώτης

  Μπράβο σας! Είναι τεράστιο το κοινωνικό έργο που προσφέρετε.

 • mpampas

  Grafw apo ekswteriko kai den wxw ellhnika sto plhktrologio. Diabase to parakatw link an endiaferesai.The study was published in the peer-reviewed Journal of the National Cancer Institute

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/behindtheheadlines/news/2017-08-16-alternative-cancer-therapies-may-increase-your-risk-of-death/

 • Nikos Tsamis

  Η εμμονη του ιστοτοπου εναντιον της ομοιοπαθητικης ειναι απιστευτη. Παλι για placebo… Πως γινεται φωστηρες μου να υπαρχει placebo σε ζωα? Το ξερετε οτι υπαρχει ολοκληρη διεθνης εταιρεια ομοιοπαθητικων κτηνιατρων?

 • The Dutch

  Δώσε πρώτα ονόματα των γυναικών που καταστράφηκε η ζωή τους απο το gardasil…
  Ελπίζω φυσικά να μη μου πεις για 3-4 περιπτώσεις αλλά εκατομμύρια που καταστράφηκε η ζωή τους απο το εμβόλιο.
  Είναι πολύ εύκολο να κάνεις βαρύγδουπες δηλώσεις για να μας δείξεις πόσο συνειδητοποιημένος είσαι,αλλά η ιατρική δε λειτουργεί με ματζούνια και δαιμονισμούς!

  • νικος

   πρώτον δεν ειδες το βιντεο που ανεβασα εκει οχι μονο θα έβρισκες το ονόματα αυτον που έπαθαν την ζημια αλλα θα εβλεπες και τα πρόσωπα τους και θα άκουγες τι μαρτύριο τραβάνε μετα απο το μοιραίο λαθος που εκαναν και εμβολιστήκανε με το gardasil, πίστεψε με οταν μιλαμε για 2 δις κέρδη το χρονο μονο απο το gardasil ειναι πολλα τα λεφτα, και το μυαλό τα χάνει με τοσο χρημα, μου εχει τύχει πολλές φορές να γνωρίσω ανθρώπους που ειναι κολλημένοι στο χρήμα τους ανθρώπους γύρο τους τους βλεπουν σαν αριθμούς σαν ρομποτ δεν τους καίγεται καρφι το μονο που τους ενδιαφέρει ειναι το χρημα, και αμα πρόσεξες το βιντεο εχει πολλα κοματια απο το bbc και οχι απο παντογνώστες σηνωμοσιολογους

   • The Dutch

    Καλά άστο αν η πληροφόρηση σου είναι τα βίντεο στο youtube,δεν έχω κάτι άλλο να πω.
    Αντίθετα αν θέλεις στοιχεία για το αν βοηθάνε τα εμβόλια,μπορείς να βρεις παντού,από υπουργεία μέχρι και οργανώσεις.
    Το αν κερδίζει κάποιος πουλώντας το εμβόλιο δεν σημαίνει ότι είναι απατεώνας,επειδή εσένα δε σου αρέσει να βγάζει λεφτά κάποιος από τα φάρμακα.
    Τώρα αν εσύ θεωρείς ότι όλοι τα παίρνουν για να μας λένε ψέματα,λες και οι γιατροί ή οι πλούσιοι δεν κάνουν εμβόλια στα παιδιά τους και τους ίδιους,αλλά προτιμάνε να μας κοροϊδεύουν για να τα «παίρνουν»,τότε φιλαράκι θα πρέπει να σκεφτείς λίγο τις πηγές που ενημερώνεσαι και πληροφορείσαι περί υγείας.

 • Kostis

  Αγαπητε, δεν αμφισβητει κανεις τα λεγομενα σου. Εγω πιστευω οτι λες αληθεια και ετσι ακριβως εγιναν τα πραγματα.
  Το γεγονος αυτο ομως στερειται επιστημονικης αξιας. Δεν εχει καμια αξια ως επιχειρημα υπερ της ομοιοπαθητικης ή κατα της ιατρικης. Δεν λειτουργει ετσι η επιστημη, ευτυχως κατα τη γνωμη μου.

 • Antigonos Gonatias

  Συμφωνώ και επαυξάνω…
  Πέραν του οτι τα επιχειρήματα του είναι ¨επιφανειακά¨,βλέπε το κλασικό επιχείρημα με τα κακώς κείμενα των φαρμακευτικών και η παράθεση βιωμάτων,και η εμπειρία που παραθέτει έχει κενά.Αφενώς μεν δεν αναφέρει την αγωγή της ομοιοπαθητικού αφετέρου τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν ύστερα απο 4 μέρες κάτι που(ή μπορεί να) συνηγορεί υπερ της αρχικής αγωγής ,λαμβάνοντας υπόψη πως οποιαδήποτε αγωγή χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να «δράσει».
  Στον αντίποδα και γω μπορώ να χρησιμοποιήσω το ίδιο επιχείρημα ,υπέρ της ιατρικής όμως.Έχοντας παρόμοιο πρόβλημα πήγα σε γιατρό μου,έδωσε αγωγή και ύστερα απο κανά 2 μέρες έζησα εγώ καλά και το αναπνευστικό μου καλύτερα!

  Υ.Γ Επειδή υπάρχει μια τάση «ισοπέδωσης» στη κοινωνία μας και πολλές φορές οφείλεται σε άγνοια ή ημιμάθεια, ας έχει ο κάθε ενδιαφερόμενος στα υπόψη του οτι για να εκπαιδευτεί κάποιος ως γιατρός χρειάζεται 6 χρόνια πανεπιστήμιο συν τα χρόνια που κάνει (ως εκπαιδευόμενος) την «ειδικότητα» του σε νοσοκομείο.Αυτό φυσικά δεν σημαίνει οτι αμα έχει κάποιος τις αμφιβολίες του δεν πρέπει να τις εκφράσει αλλά , άλλο να δυσπιστώ έναντι κάποιας αγωγής ή κάποιου γιατρού και άλλο να καταδικάζω μια ολόκληρη επιστήμη και να προβάλω στην ομοιοπαθητική ως σοβαρή εναλλακτική(χωρίς να έχω κιόλας τον ¨πακτωλό¨ γνώσεων ενός γιατρού!)

 • mpampas

  Δυστυχώς είναι χειρότερο από placebo. Τελευταία έρευνα από την Αμερική έδειξε ότι οι ασθενείς με καρκίνο που θεραπεύονται με μεθόδους ομοιοπαθητικής πεθαίνουν 5 φορές περισσότερο από αυτούς της κλασικής ιατρικής. Επίσης επειδή είμαι οφθαλμίατρος αντίστοιχη Μελέτη έχει δείξει ότι αυτοί οι οποίοι ακολουθούν μεθόδους ομοιοπαθητικής χάνουν την όρασή τους σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από αυτούς που θεραπεύονται με μεθόδους κλασσικής ιατρικής Όσον αφορά την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

 • Ειμαι νοσουντας με πολυ χαμηλο ανοσοοποιητικο συστημα. Παρ’ ολα αυτα, κανω ο,τι εμβολιο χρειαζεται καθε χρονο (πχ για Η1Ν1 κτλ). Με την ανοσοκατασταλτικη δραση των φαρμακων που λαμβανω, τοσα χρονια, θα επρεπε να εβλεπα τα ραδικια αναποδα εδω και πολυ καιρο.

 • Angeliki Tsesmeli

  Αυτή η εμμονή σας εναντίον της ομοιοπαθητικής έχει καταντήσει γραφική. Σε όποιο θέμα και αν αναφερθείτε, πετάτε και λίγη προπαγάνδα εναντίον της ομοιοπαθητικής. Απορώ που δεν την εμπλέξατε και στο άλλο άρθρο – αριστούργημα, για το Ταλίν

  • leon06010

   Αυτή η εμμονή σας υπέρ της ομοιοπαθητικής έχει καταντήσει γραφική. Και η δικιά σας και όλων σαν εσάς

 • leon06010

  Τώρα μόνο το διάβασα: οικολογικών!!!
  Ενώ στην αρχή διάβασα ογκολογικών!!!
  Και λέω είναι δυνατόν;

  • Διαβασα ακριβως το ιδιο και ημουν σε φαση wtf

 • leon06010

  Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου.
  Τί είχες Γιάννη, τί είχα πάντα.
  Πάντως μην περιμένετε από το υπουργείο Υγείας να κάνει κάτι. Κοιμούνται όρθιοι και ειλικρινά δεν νομίζω να υπάρχει κανείς εκεί μέσα που να ξέρει τί γίνεται στον αληθινό κόσμο. Ζουν στον δικό τους

 • airkats

  Αγαπητέ φίλε, δυστυχώς σταμάτησα να διαβάζω το άρθρο σου στο σημείο που ανέφερες την ομοιοπαθητική σαν ψευδοεπιστήμη.
  Για να αποδείξεις ότι οι πηγές του ΠΑΚΟΕ στερούνται αξιοπιστίας, άνοιξες ένα θέμα με την ομοιοπαθητική.
  Επειδή σε ακολουθώ, σε διαβάζω και σε σέβομαι, σου γράφω καλόπιστα, ότι στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, η ομοιοπαθητική καλύπτεται από τα εθνικά ασφαλιστικά συστήματα υγείας.
  Παρόλα αυτά, όντως η Ρώσικη Ακαδημία Επιστημών, ομοίως με την αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, βάλουν κατά της ομοιοπαθητικής.
  Γιατί;
  Ποιός ή ποιοί χρηματοδοτούν τις «επιστημονικές έρευνες»; Ποιοί διαθέτουν τα απαραίτητα κονδύλια;
  Η απάντηση είναι πως οι ίδιοι Φαρμακευτικοί Κολοσσοί που τζιράρουν δεκάδες δισεκατομμύρια από την πώληση των φαρμάκων τους, χρηματοδοτούν τις έρευνες που αυτές επιλέγουν!
  Κλειστός κύκλος, δηλαδή. Πολλά τα λεφτά, λίγοι τα διαχειρίζονται. Ανεξέλεγκτα και αυτοβούλως.
  Χρηματοδοτούν από συνέδρια Ρώσων ακαδημαϊκών, μέχρι προεκλογικές καμπάνιες Προέδρων…
  Δεν εξηγούν όμως πώς η ομοιοπαθητική μου γλίτωσε τα δύο μου κοριτσάκια από τη βρογχιολίτιδα.
  Η συμβατική παιδιατρική με φλόμωσε στο AEROLIN και Flixotide (κορτιζονούχο!) στα παιδάκια μου 6 μηνών και 1,5 χρόνων… έγκλημα. Η κατάσταση χειροτέρευε και ζήτησα άλλη λύση από τον παιδίατρο.
  Αυτός μου είπε να ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ τις δόσεις. Επίσης, επειδή τα παιδάκια δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν, ειδικά το μικρό, μου είπε πως αν το δω να μελανιάζει το βράδυ, να το πάω νοσοκομείο! Τρέλα!
  Πήγα λοιπόν σε μια παιδίατρο-ομοιοπαθητικό στη Θεσσαλονίκη και μέσα σε 4 μέρες απλά τα παιδάκια μου σώθηκαν.
  Έτσι απλά.
  Όταν λοιπόν μου κατακρίνουν την ομοιοπαθητική, να με συγχωρείτε, άλλα τα data που μου παραθέτετε τρακάρουν μπροστά στην εμπειρία μου.
  Οι φαρμακευτικές εταιρίες μπορούν και χρηματοδοτούν τα πάντα. Η αλήθεια όμως θέλει αναζήτηση κι όχι επανάπαυση.
  Τα Ellinika Hoaxes δεν θα έπρεπε να αρκούνται στο λεγόμενα μόνο των μεν. Και οι δε, κάτι έχουν να πουν κι αυτοί οι καημένοι! Πριν λοιπόν πάρετε θέση και κάψετε μάγισσες, σκεφτείτε το λίγο περισσότερο…

  Καλή συνέχεια!

  • Γιατί, ποιοι χρηματοδοτούν τις «επιστημονικές έρευνες» της ομοιοπαθητικής; Τί είπατε; Δεν υπάρχουν; Α, οκ, όλα καλά.

   Επίσης μου αρέσει που κάθε φορά λέτε, λέτε, λέτε για τη φαρμακοβιομηχανία με τα λεφτά της κτλ κτλ και τσιμουδιά για το ότι τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα που είναι καθαρό νεράκι πωλούνται χρυσάφι…

  • The Dutch

   Τα μυστηριώδη φαινόμενα PLACEBO ΚΑΙ NOCEBO, το μυστήριο του Placebo και η Σχέση Γιατρού – Ασθενή, γιατί “πουλάει” η φραπελιά, το δηλητήριο του σκορπιού και το νερό του Καματερού, αποτελούν πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα που προκαλούν τη σκέψη μου. Γιατί, αν δεν ξέρει ένας Ψυχίατρος, τότε μάλλον δεν ξέρει κανείς!

   Ο ιατρός και ο ασθενής, αποτελούν ένα ιστορικό δίπολο, παλιό όσο και η ανθρώπινη ιστορία. Η αλληλεπίδραση της σχέσης του ιατρού με τον ασθενή, παράγει ένα δυσεπίλυτο, σχεδόν μεταφυσικό φαινόμενο, που δεν είναι πλήρως κατανοητό μέχρι και σήμερα: Η δυνατότητα των ανθρώπων να κινητοποιούν αυτο-θεραπευτικές δυνάμεις, είναι θαυμαστή και μυστηριώδης. Παραλλαγές αυτού του φαινομένου υπάρχουν από την αρχαιότητα. Επιχειρώ μια προσέγγιση στην απάντηση των παρακάτω ερωτημάτων:

   * Πόσο τα εκατό, μια θεραπεία οφείλεται πράγματι στο φάρμακο ή στη θεραπευτική μέθοδο;
   * Πως αξιολογούμε το μερίδιο θεραπείας που οφείλεται στο φάρμακο;
   * Πόσο ποσοστό της θεραπείας οφείλεται στον ίδιο τον ασθενή;
   * Γιατί η φύση προίκισε τον άνθρωπο με τέτοιες εξαιρετικές ιδιότητες;
   * Ποιό το πιθανό εξελικτικό κέρδος για το ανθρώπινο είδος από το φαινόμενο placebo;
   * Ποιές δυνάμεις κρύβονται πίσω από την έννοια θεραπεία;
   * Μπορεί να οφείλονται τα θαύματα στο φαινόμενο placebo;
   * Υπάρχουν αδήλωτα οικονομικά συμφέροντα;
   * Πως διαμορφώνεται η οικονομική ισορροπία του φαινομένου placebo;
   * Υπάρχουν μήπως και κάποιοι πανούργοι απατεώνες, που το εκμεταλλεύονται;

   Αυτή η μελέτη είναι αυθεντικά πρωτότυπη και αξιοπερίεργη. Αρχικά, συγκεντρώσαμε όλα τα πρόσφατα στοιχεία της ιατρικής βιβλιογραφίας (έως τον Ιούλιο του 2006), σε ένα άρθρο μας. Στην πορεία της μελέτης, μας φάνηκε καλή ιδέα, να εφαρμόσουμε τη μαθηματική θεωρία παιγνίων (game theory) πάνω σε αυτές τις έννοιες. Το απρόβλεπτο αποτέλεσμα, μια πρωτότυπη ανάλυση του φαινομένου placebo, ξάφνιασε και εμάς τους ίδιους. Τελικά, με λίγες γραμμές στοιχειώδους
   άλγεβρας (!), δώσαμε και μια κομψή απόδειξη της ισορροπίας του φαινομένου ανάμεσα σε γιατρό και ασθενή.

   Αφήνουμε σε εσάς να κρίνετε τα απίστευτα αποτελέσματα!

   Η πορεία αυτού του κειμένου, υπαγορεύτηκε από την τύχη. Το αποτέλεσμα όμως δεν είναι καθόλου τυχαίο.

   Μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο εδώ:

   http://psi-gr.tripod.com/placebo.html

 • papa

  Αν κάποιος μιλήσει με τον πρόεδρο του Πακοέ, θα του λυθούν όλες του οι απορίες για το πως το Πακοέ, έκανε «τέτοιο λάθος».

  Ο άνθρωπος είναι ιδεοληπτικός, και οι ιδεοληψίες του είναι πάνω από την λογική, την κριτική σκέψη αλλά και την επιστημονική σκέψη ….

 • Antigonos Gonatias

  Στην Ελλάδα του 2017,δυστυχώς,ζούμε πολλά εχμ….τριτοκοσμικά.Απο την στιγμή που κάποιοι έχουν αποθρασυνθεί ή παρασυρθεί (ελέω άγνοιας και απιστίας προς τους θεσμούς) και ο επιστημονικός λόγος φαίνεται να περνάει μια περίοδο «φωνή βοώντος εν τη ερήμω» το θεωρώ λογικό οτι κάποια στιγμή η κατάσταση θα έφθανε στα δικαστήρια.
  Και πιστέυω οτι καλώς έφτασε στο δικαστήριο,μιας και είναι προφανές το τι θα αποφανθεί!

  Παρεπιπτόντως,πόσος χρόνος θα περάσει για να εκδικασθεί η υπόθεση;

  Υ.Γ Απο πότε η Ελληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής είναι αναγνωρισμένος οργανισμός και η «επιστημόνικη» του άποψη έχει κύρος;

 • ndmushroom

  πιθανόν τάση λιποθυμίας κατά τον εμβολιασμό (ιδίως σε μικρά κορίτσια και αγόρια),

  Απορία: γιατί ένα μικρό αγόρι να εμβολιαστεί για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;