Ποιοι είμαστε
Αρχική Το ΠΑΚΟΕ υπέβαλε αγωγή κατά της Ένωσης Παιδιάτρων Αττικής για τα εμβόλιαHOAXES FAKE NEWS ΥΓΕΙΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

Το ΠΑΚΟΕ υπέβαλε αγωγή κατά της Ένωσης Παιδιάτρων Αττικής για τα εμβόλια

28 Αυγ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Στην Ελλάδα του 2017, είναι δυνατόν ένας οργανισμός να κάνει αγωγή σε μια ένωση παιδιάτρων για συκοφαντική δυσφήμιση, με βάση αντιεπιστημονικά στοιχεία και να τους σύρει στα δικαστήρια;

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Στην εφημερίδα «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» και συγκεκριμένα στο φύλλο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου 2015, δημοσιεύθηκε ένα «επιστημονικό» -όπως υποστηρίζουν οι συντάκτες- άρθρο σχετικά με την χρήση του εμβολίου Gardasil (κατά των πιο κοινών ιών που προκαλούν καρκίνο της του τραχήλου της μήτρας), με τον ισχυρισμό πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, επειδή περιέχει αλουμίνιο (αργίλιο) που είναι μια τοξική ουσία. Η εφημερίδα εκδίδεται από το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) και το άρθρο έφερε το τρομολαγνικό τίτλο “ΕΜΒΟΛΙΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ – για τη πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Η Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. που είναι η επιστημονική μη κερδοσκοπική Επαγγελματική Ένωση η οποία εκπροσωπεί τους Ελευθεροεπαγγελματίες Παιδιάτρους, αντέδρασε στο παραπάνω δημοσίευμα με επιστολή διαμαρτυρίας προς το ΠΑΚΟΕ, παραθέτοντας στοιχεία για την ασφάλεια του Gardasil, ζητώντας τη δημοσίευση στην εφημερίδα της επιστολής και ζητώντας αποφυγή ανάλογων δημοσιευμάτων στο μέλλον. Το ΠΑΚΟΕ με τη σειρά του ανταπάντησε μην αποδεχόμενο τα γραφόμενα της Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. Όλες οι επιστολές κοινοποιήθηκαν στο Υπουργείο Υγείας και λοιπούς αρμόδιους φορείς.

Πριν προχωρήσουμε θα πρέπει να επισημάνουμε πως όλη η ανωτέρω αλληλογραφία και η αγωγή, κοινοποιήθηκαν στο Υπουργείο Υγείας αλλά και όλους τους δημόσιους φορείς που εμπλέκονται με το πρόγραμμα εμβολιασμών, χωρίς κανείς να δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για ένα τόσο εξαιρετικά λεπτό ζήτημα που άπτεται της γενικότερης αντιεμβολιαστικής παραφιλολογίας, με την τελευταία να έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους φέτος στην Ευρώπη.

Ποια είναι όμως τα ακλόνητα δεδομένα που επικαλείται το ΠΑΚΟΕ, κατά της ασφάλειας του εμβολίου; Από τη σχετική αγωγή που κατέθεσαν, μαθαίνουμε ότι:

Ολόκληρη η αγώγη εδώ: agogi-pakoe-vs-eleftheroepaggelmation

Από αυτό το σημείο και μετά, αρχίζει η αντιεπιστημονική παραφιλολογία

Τι είναι το National Vaccine Information Center (NVIC);

Παρά το φανταχτερό όνομα, δεν πρόκειται για κάποιον κρατικό, ή έστω αναγνωρισμένο κρατικά οργανισμό. Ιδρύθηκε το 1982 από τον Jeff Schwartz, τη Barbara Loe Fisher (γνωστή και ως Barbara Loe Arthur), και την Kathi Williams. Το 1985, η Barbara Loe Fisher και ο Harris Coulter συνυπέγραψαν το βιβλίο «DPT: A Shot in the Dark», το οποίο υποτίθεται πως αποκάλυπτε τη σχέση του εμβολίου DTP (διφθερίτιδα – κοκκύτης – τέτανος) με τον αυτισμό. Αν και αυτοί οι ισχυρισμοί ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν από έρευνες (αντιθέτως, έχουν καταρριφθεί), ήταν η πρώτη φορά κατά την οποία επιχειρήθηκε συσχετισμός εμβολίων – αυτισμού. Το DTP, έχει αντικατασταθεί πλέον από το DTaP.

Η NVIC δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ακόμη αντιεμβολιαστική ομάδα όμοια με δεκάδες άλλες που υπάρχουν στις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Παρά τις τεράστιες ποσότητες αποδεικτικών στοιχείων που δεν δείχνουν καμία σχέση μεταξύ των εμβολίων και του αυτισμού, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι υπάρχει. Στη ρητορική τους περιλαμβάνονται μαρτυρίες για μια χούφτα σοβαρές παρενέργειες από εμβολιασμούς, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τις εκατομμύρια δόσεις που χορηγούνται ετησίως και αγνοώντας πως οι ανεκδοτικές προσωπικές γνώμες δεν συνιστούν επιστημονικό δεδομένο, ειδικά όταν δεν συνοδεύονται από αποδείξεις. Σε κάθε περίπτωση, η (χρονική) συσχέτιση δεν συνεπάγεται αιτιώδη συνάφεια. Δηλαδή εάν ένα παιδί αδιαθετήσει επειδή έλαβε ένα εμβόλιο, δεν σημαίνει πως φταίει απαραίτητα το εμβόλιο. Και φυσικά αγνοούν ή μάλλον «ξεχνούν» πως τα εμβόλια έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές. Για παράδειγμα, η ιλαρά στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 134.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο το 2015. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν παιδιά κάτω των 5 ετών. Σύμφωνα πάντα με τον ΠΟΥ, ο κίνδυνος ξεσπάσματος επιδημίας είναι εξαιρετικά μεγάλος σε χώρες όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι κάτω του 95%. Αξίζει να σημειωθεί πως οι θάνατοι από ιλαρά έχουν μειωθεί κατά 79% από το 2000, εξαιτίας της συστηματικής χρήσης του εμβολίου.

Επομένως η αξιοπιστία του NVIC που επικαλείται η ΠΑΚΟΕ, θα πρέπει να θεωρείται κάθε άλλο παρά δεδομένη.

Ομοιοπαθητική και εμβόλια

Τι μας λέει για τα εμβόλια ή Ελληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής; Μεταξύ άλλων, διαβάζουμε:

Εξατομικευμένη προσέγγιση της δράσης των εμβολιασμών ανάλογα με τα διαφορετικά επίπεδα της ανθρώπινης υγείας. Ο ομοιοπαθητικός ιατρικός κόσμος ευρισκόταν πάντα σε κατάσταση επιστημονικού προβληματισμού σχετικά με την αποτελεσματικότητα αλλά κυρίως με την ασφάλεια των εμβολιασμών. Ο προβληματισμός αυτός προέρχεται κυρίως από το γεγονός ότι ο ομοιοπαθητικός ιατρός, μέσα από το αναλυτικό ιστορικό, την ολιστική μακροχρόνια παρακολούθηση και την καταγραφή με λεπτομέρεια κάθε πιθανού τροποποιητικού παράγοντα της ομοιοστασίας της υγείας του ασθενούς, συχνά ανακαλύπτει τη χρονική συσχέτιση ενός ή περισσοτέρων εμβολιασμών με την εμφάνιση ενός συνδρόμου ή μίας νόσου.

Κάθε ιατρός, ακόμα και αυτός που δεν θέτει εαυτόν κάθετα ενάντια στους εμβολιασμούς, έχει να αναφέρει πολλά περιστατικά με φανερή την παραπάνω χρονική και αιτιολογική συσχέτιση. Από την εμφάνιση των πρώτων λοιμώξεων και των πρώτων αλλεργικών αντιδράσεων στα βρέφη, μέχρι την εμφάνιση βαρέων αυτοάνοσων ή αυτιστικών, δύσκολα αναστρέψιμων αντιδράσεων στα παιδιά, ο ομοιοπαθητικός ιατρός έρχεται καθημερινά με την αναπόφευκτη χρονική συσχέτιση της εμφάνισης της παθολογίας μετά  από κάποιο εμβόλιο. Στα ομοιοπαθητικά Repertories, στα οποία είναι καταγεγραμμένα τα φάρμακα ανάλογα με την ιδιαιτερότητα των συμπτωμάτων για τα οποία θα συνταγογραφηθούν, υπάρχουν οι καταγραφές ομοιοπαθητικών φαρμάκων που η κλινική εμπειρία έχει αποδείξει την θεραπευτικής τους δράση σε παθολογικές καταστάσεις που εμφανίστηκαν μετά από εμβόλια.

Στη τελευταία πρόταση συμπυκνώνεται όλη η ουσία της αντιεμβολιαστικής ρητορικής των ομοιοπαθητικών. Υποστηρίζουν πως διαθέτουν τα μέσα να «θεραπεύσουν» τις βλάβες που δήθεν προκαλούν τα εμβόλια (πχ αυτισμός), με τη χρήση ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Θα σκεφτεί κάποιος πως μια τέτοια βαρυσήμαντη διατύπωση, θα συνοδεύεται από δεκάδες δημοσιευμένες μελέτες και κλινικές δοκιμές. Η απάντηση είναι πως δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη για τη θεραπεία παθήσεων όπως ο αυτισμός ή άλλων «βλαβών» που «προκαλούν» τα εμβόλια.

Τα δεδομένα χωρίς αραίωση

Πριν μερικούς μήνες, η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών απεφάνθη ότι η εναλλακτική θεραπευτική πρακτική της ομοιοπαθητικής στερείται επιστημονικής βάσης. Λίγο καιρό νωρίτερα, με απόφαση της  Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), οι εταιρίες κατασκευής ομοιοπαθητικών φαρμάκων, υποχρεώνονται να αναγράφουν σε αυτά, ότι «δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το προϊόν λειτουργεί». Με απλά λόγια, δεν έχουν καμία θεραπευτική αξία. Στη Μεγάλη Βρετανία, το National Health Service (NHS), ενημερώνει τους πολίτες πως η ομοιοπαθητική είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη. Τέλος στην Αυστραλία, οι αρχές προειδοποιούν πως η ομοιοπαθητική δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε ασθένεια.

Εν ολίγοις, η ομοιοπαθητική είναι μια ψευδοεπιστήμη και τα δεδομένα που προσφέρει για τα εμβόλια, δεν λαμβάνονται σοβαρά από κανέναν. Είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο η ΠΑΚΟΕ επικαλέστηκε την Ελληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, από τη στιγμή που όχι μόνο δεν είναι αναγνωρισμένη στην Ελλάδα, αλλά έχει ουσιαστικά πεταχτεί στο κάλαθο των αχρήστων από κάθε σοβαρό ιατρικό οργανισμό.

Τα δεδομένα του VΑΕRS

Τα δεδομένα για για σοβαρές παρενέργειες και θανάτους από εμβόλια προέρχονται από το Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS)που είναι ένα πρόγραμμα της Αμερικανικής Κυβέρνησης, στο οποίο όποιος επιθυμεί μπορεί να δηλώσει παρενέργεια (ακόμη και θάνατο) από εμβολιασμό. Η δήλωση γίνεται online, ή με email, ή με ένα απλό FAX.

Το VAERS βρίσκεται υπό τον έλεγχο του CDC και του FDA. Επειδή όμως η παράθεση στοιχείων είναι όπως προαναφέραμε, ανοιχτή σχεδόν στον οποιοδήποτε, τα δεδομένα που συλλέγονται, σύμφωνα με το ίδιο το VAERS, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διαπιστωθεί η διαφορά μεταξύ σύμπτωσης και πραγματικής αιτιότητας. Σε ετήσια βάση, το VAERS λαμβάνει 10.000-20.000 αναφορές για παρενέργειες (από πολύ ελαφριές έως θάνατο) για περίπου 10.000.000 δόσεις χορηγούμενων εμβολίων.

Σύμφωνα με το politifact.com, για το 2014, αναφέρθηκαν 2170 περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών, εκ των οποίων 122 θάνατοι (συνήθως SIDS – Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου).

Στις ΗΠΑ όμως οι θάνατοι από SIDS, ανέρχονται σε 1400 (2014). Η επιδημιολογία επομένως είναι κατά πολύ μεγαλύτερη στο γενικό μέσο όρο. Την ίδια στιγμή, μεγάλη μελέτη του Berlin School of Public Health, διαπίστωσε πως η επιδημιολογία σε παιδιά που έχουν λάβει το εμβόλιο DPT (διφθερίτιδα-κοκκύτης-τέτανος), ήταν αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με ανεμβολίαστα παιδιά. Πρόκειται για ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο του μύθου περί σύνδεσης εμβολίων-SIDS. Την ίδια στιγμή, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θάνατοι από SIDS έχουν μειωθεί από 30.000 το 1990 σε 22.000 το 2010. Παράλληλα, οι αριθμοί των εμβολίων έχουν αυξηθεί. Αυτό σημαίνει 2 πράγματα: Αφενός τα εμβόλια δεν ευθύνονται για τη πρόκληση SIDS και αφετέρου, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη πρόληψη του Συνδρόμου.

To ίδιο το VAERS συνιστά προσοχή στην ερμηνεία των δεδομένων που παρέχει, διότι δεν συμπεριλαμβάνει στις αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες τις μετέπειτα έρευνες για το καθορισμό εάν αυτές όντως συσχετίζονται με τα εμβόλια. Και επισημαίνει αυτό που αναφέραμε και πιο πάνω, δηλαδή πως τα δεδομένα (συσχετισμός), δεν συνεπάγονται αιτιώδη συνάφεια.

Τι ισχύει τελικά με το αλουμίνιο στα εμβόλια;

Το αλουμίνιο είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Αποτελεί το νεότερο όπλο στη φαρέτρα των αντιεμβολιαστών, μετά το φιάσκο του MMR, της θειομερσάλης και των πολυδύναμων εμβολίων. Χρησιμοποιείται ως ανοσοενισχυτικό σε μεγάλο αριθμό εμβολίων, κυρίως με τη μορφή του υδροξειδίου του αργιλίου και του φωσφορικού αργιλίου. Εξάλλου, η χρήση ανοσοενισχυτικών ήταν αυτή που επέτρεψε και τη μείωση του αντιγονικού φορτίου ανά δόση εμβολίου, διατηρώντας την ίδια ανοσολογική απάντηση.

Πράγματι, το αλουμίνιο περιέχεται στα εμβόλια σε πολύ μικρή ποσότητα, της τάξης των 0,125 mg – 0,5 mg ανά δόση, ανάλογα με το σκεύασμα. Στην ιστοσελίδα του, το αμερικανικό CDC φιλοξενεί το ενημερωτικό φυλλάδιο του Children’s Hospital of Philadelphia για το αλουμίνιο απ’ όπου διαβάζουμε ότι, σύμφωνα με το αμερικανικό πρόγραμμα εμβολιασμού, ένα βρέφος θα λάβει περίπου 4 mg αλουμινίου από τα εμβόλια στο πρώτο εξάμηνο της ζωής του, ενώ κατά την ίδια περίοδο θα λάβει 10 mg από το μητρικό γάλα, 40 mg από το υποκατάστατο μητρικού γάλακτος (αν δεν θηλάζει) και 120 mg σε περίπτωση που λαμβάνει υποκατάστατο μητρικού γάλακτος βασισμένο στη σόγια. Οφείλουμε να παρατηρήσουμε πάντως ότι η σύγκριση αυτή, παρότι χρησιμοποιείται συχνά, δεν είναι δίκαιη. Το αλουμίνιο έχει πολύ φτωχή βιοδιαθεσιμότητα όταν χορηγείται από το στόμα, της τάξης του 0,25-1%. Αντίθετα, το ενδομυϊκώς χορηγούμενο απορροφάται εξ ολοκλήρου. Όπως διαβάζουμε όμως στη σελίδα του Κλινικού Φαρμακοποιού, απ όπου αντλήσαμε το παραπάνω απόσπασμα, ο συντάκτης Διαμαντής Κλημεντίδης συμπληρώνει: Αν διαβάζατε με προσοχή μέχρι τώρα, είμαι σίγουρος ότι έχετε ήδη αντιληφθεί σε ποιο ακριβώς σημείο «πατάει» η αντιεμβολιαστική προπαγάνδα αναφορικά με το αλουμίνιο. «Απορροφάται ολόκληρη η ποσότητα, περνάει άμεσα στο αίμα, διέρχεται τον αιμοατοεγκεφαλικό φραγμό και προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο, που οδηγούν σε αυτισμό». Σας θυμίζει κάτι; Πέρα από τον εμμονικά μονότονο τρόπο που λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα σύμφωνα με τους αρνητές των εμβολίων, όπου τα πάντα στο τέλος προκαλούν αυτισμό, το κοινό σημείο είναι η απουσία βασικών γνώσεων φαρμακοκινητικής και τοξικοκινητικής. Περισσότερα για τους μύθους του αλουμινίου στα εμβόλια και όχι μόνο, στη πληρέστερη ανάλυση σχετικά με τα εμβόλια που κυκλοφορεί στα ελληνικά και μπορείτε να βρείτε εδώ.

Τελικά πόσο μπορεί να ωφελήσει ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Το Gardasil (δεν είναι το μοναδικό, υπάρχει και το Cervarix) είναι ένα εμβόλιο που έχει εγκριθεί στην Ε.Ε. για την προφύλαξη από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλων ασθενειών που προκαλούνται από τους τύπους 6, 11, 16 και 18 του Iού των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (HPV). Εκτιμάται ότι περίπου 1.5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο για τον HPV στην Ευρώπη.

Το 80% των γυναικών έχουν ή είχαν τον HPV στη διάρκεια της ζωής τους. Το 80% εξαφανίζεται από μόνο του χωρίς θεραπεία. Από το υπόλοιπο 20% μόνο το 10% έχει τους ογκογόνους τύπους και μόνο το 10% της τελευταίας αυτής ομάδας προχωρά σε καρκίνο.

Σύμφωνα με την Ελληνική HPV Εταιρία, από τις 100 γυναίκες που θα μολυνθούν από τον HPV, μόνον 1-2 γυναίκες κινδυνεύουν να δημιουργηθεί σ’ αυτές προκαρκινική ή καρκινική αλλοίωση στον τράχηλο της μήτρας, με την προϋπόθεση ότι αυτές δεν πηγαίνουν τακτικά στον γιατρό και δεν υποβάλλονται στις απαιτούμενες εξετάσεις. Στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων η λεγόμενη «άμυνα» του οργανισμού αντιμετωπίζει την μόλυνση και ο ιός δεν προκαλεί καμία αλλοίωση στα κύτταρα, ή προκαλεί ελαφρού βαθμού αλλοιώσεις, οι οποίες παρέρχονται αυτόματα μετά την πάροδο μερικών ετών. Άρα αυτό που απαιτείται είναι 1) η διατήρηση μιας ισχυρής άμυνας του οργανισμού και 2) η τήρηση των τακτικών επισκέψεων στον ιατρό.

Παρόλα αυτά, ο HPV, προκαλεί ετησίως περί τους 266.000 θανάτους και αποτελεί τη 4η συχνότερη αιτία εμφάνισης καρκίνου σε γυναίκες στον πλανήτη (Πηγή: WHO). Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 25 κρατών (2002), διαγνώσκονται περί τις 33.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου τραχήλου της μήτρας και 15.000 περίπου γυναίκες πεθαίνουν από την ίδια νόσο κάθε χρόνο.  Στην Ελλάδα, περίπου 240 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ουδέποτε έχει αποδειχθεί θάνατος από το εμβόλιο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συνιστά τη συστηματική χρήση του εμβολίου για τη πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Οι μόνες παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί και πιστοποιηθεί ως οφειλόμενες στον εμβολιασμό είναι ήπιες τοπικές παρενέργειες, δηλαδή πόνος, ερυθρότητα και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης στον βραχίονα, καθώς και ορισμένες ήπιες συστηματικές παρενέργειες, όπως ζάλη και πιθανόν τάση λιποθυμίας κατά τον εμβολιασμό (ιδίως σε μικρά κορίτσια και αγόρια), ήπιος πυρετός, κεφαλόπονος και κακοαδιαθεσία για 2-3 ημέρες, σπανίως δε και κάποια αλλεργική αντίδραση. Καμία από τις αναφερθείσες κατά καιρούς σοβαρές παρενέργειες και θανάτους δεν συσχετίστηκε αιτιολογικά με τον HPV εμβολιασμό, είχαν απλώς χρονική συσχέτιση.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, μόλις δύο Ευρωπαϊκά περιστατικά θανάτων έχουν αναφερθεί στα πλαίσια της διαρκούς παρακολούθησης της ασφάλειας των φαρμάκων. Ένα από τα περιστατικά εμφανίσθηκε στην Αυστρία και το άλλο στη Γερμανία. Και στις δυο περιπτώσεις, η αιτία του θανάτου δεν ήταν δυνατόν να προσδιοριστεί. Δεν κατέστη δηλαδή δυνατή η αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των θανάτων των δυο νεαρών γυναικών και της χορήγησης του Gardasil. Στην Ελλάδα, δεν έχει αναφερθεί θάνατος που να συνδέεται με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι 580 γυναίκες διαγιγνώσκονται και 239 πεθαίνουν από καρκίνο τραχήλου της μήτρας. (Πηγή: gynaikology.gr).

Εν συντομία, στην Ευρώπη έχουν χορηγηθεί 1.500.000 εμβόλια κατά του HPV. Έχουν αναφερθεί 2 θάνατοι που ουδέποτε αποδείχθηκε πως όντως είχαν σχέση με το εμβόλιο. 15.000 θάνατοι σημειώνονται ετησίως στην Ευρώπη από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Στην Ελλάδα, περίπου 240 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από αυτή τη μορφή καρκίνου. Ουδέποτε έχει αναφερθεί θάνατος από το εμβόλιο.

Συνοψίζοντας

Μια ένωση παιδιάτρων σέρνεται στα δικαστήρια για συκοφαντική δυσφήμιση, επειδή αντέκρουσε με επιστημονικά στοιχεία, ανυπόστατο τρομολαγνικό άρθρο για τους ανύπαρκτους κινδύνους από συγκεκριμένο εμβόλιο (Gardasil), επειδή περιέχει αλουμίνιο που μπορεί να προκαλέσει βλάβες. Όπως είδαμε από τα ανωτέρω γραφόμενα που βασίζονται σε αξιόπιστες επιστημονικές πηγές, οι ισχυρισμοί είναι παντελώς ατεκμηρίωτοι και ενδεχομένως επικίνδυνα αντιεπιστημονικοί για τον απλούστατο λόγο πως δεν συνάδουν με τις επιστημονικά τεκμηριωμένες νόρμες όπως αυτές έχουν καθιερωθεί από όλους τους μεγάλους ιατρικούς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. απάντησε με δική της αγώγη και οι δύο θα συνδικασθούν.

Αποστείλαμε email και προς τις 2 πλευρές για να καταγράψουμε την άποψή τους. Η Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. ανταποκρίθηκε και μας εξέθεσε τη θέση της. Το ΠΑΚΟΕ δεν απάντησε ποτέ.

Fact-check for the sake of Democracy