Ποιοι είμαστε
Αρχική Ελληνικά ευρήματα στο Stonehenge που αποσιωπήθηκαν;HOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ελληνικά ευρήματα στο Stonehenge που αποσιωπήθηκαν;

28 Αυγ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Πριν μερικά χρόνια, ανακαλύφθηκαν κοντά στο Stonehedge, ορισμένοι σκελετοί ανθρώπων που σύμφωνα με αναλύσεις, δεν προέρχονταν από εκείνη τη περιοχή. Πρόσφατα, το ελληνικό «αφυπνισμένο» διαδίκτυο, «ανακάλυψε» πως ένας εξ αυτών ανήκει σε Μινωίτη ή Μυκηναίο και μας το κρατάνε κρυφό.

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

CLIKBAIT

Στο tromaktiko.blogspot.grnewsone.gr κτλ διαβάζουμε:

Στο el.gr, πάνε ένα βήμα παραπέρα υποστηρίζοντας πως «Εμείς χτίσαμε το Stonehedge»

Ποια είναι η αλήθεια;

Το 2005, ανακαλύφθηκε ο σκελετός ενός νεαρού έφηβου που θάφτηκε κοντά στο μνημείο του Stonehenge της Βρετανίας και προέρχεται από τη Μεσόγειο αποδεικνύοντας τη σημασία του τόπου ως ταξιδιωτικό προορισμό στις προϊστορικές εποχές.

Ο σκελετός του εφήβου – που ονομάστηκε «Το αγόρι με το κεχριμπαρένιο κολιέ» επειδή είχε ανακαλυφθεί με ένα σύμπλεγμα κεχριμπαρένιων χαντρών γύρω από το λαιμό του – είναι ένας από τους πολλούς ξένους σκελετούς που βρέθηκαν γύρω από το Stonehedge.

Η Jane Evans της Βρετανική Γεωλογική Υπηρεσίας, δήλωσε ότι το εύρημα χρονολογείται στα 1.550 π.Χ. «Υπογραμμίζει την ποικιλομορφία των ανθρώπων που ήρθαν στο Stonehenge από όλη την Ευρώπη», είχε δηλώσει ο Timothy Darvill του Πανεπιστημίου του Bournemouth. Και συμπλήρωσε: «Το εύρημα προσθέτει σημαντικό βάρος στην ιδέα ότι οι άνθρωποι ταξίδευαν μεγάλες αποστάσεις για να επισκεφτούν το Stonehenge, το οποίο πρέπει να είχε μεγάλη φήμη ως κέντρο λατρείας. Τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων ήταν σίγουρα πιο συνηθισμένα εκείνη τη εποχή από ό, τι πιστεύουμε γενικά».

Ο σκελετός, που θεωρείται ότι ήταν 14χρονος, ανακαλύφθηκε περίπου 3 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Stonehenge, στη νότια Αγγλία. Ενδείξεις για την ξένη προέλευση του εφήβου βρέθηκαν με μια τεχνική γνωστή ως ισοτοπική ανάλυση, η οποία στην περίπτωση αυτή, μέτρησε την αναλογία στροντίου και ισοτόπων οξυγόνου στο σμάλτο των δοντιων, δίνοντας στοιχεία για την ευρύτερη περιοχή στην οποία μεγάλωσε ο έφηβος. Σε κανένα σημείο οι ερευνητές δεν μίλησαν για Μινωική ή Μυκηναϊκή προέλευση του σκελετού, αλλά για ευρύτερη Μεσογειακή. Και ενώ υπάρχουν πιθανότητες να προέρχεται από τον ελλαδικό χώρο, είναι εξίσου πιθανό να προέρχεται από Ιταλία, Ισπανία ή Γαλλία όπως αναφέρει ο Telegraph. Δεν προκύπτει πουθενά όμως από την έρευνα ότι η παρουσία ανθρώπων από Ελλάδα ήταν συστηματική στο Stonehedge. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως ο σκελετός ανήκει σε έφηβο που μεγάλωσε σε κλιματικές συνθήκες τυπικές στην Ιβηρική Χερσόνησο (Ισπανία).

Γύρω από το Stonehedge έχουν ανακαλυφθεί σκελετοί και από άλλα απομακρυσμένα σημεία, όπως τις Άλπεις και τη Βρετάνη, γεγονός που υποδεικνύει ότι η φήμη του μνημείο ήταν πασίγνωστη στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Γίνεται επομένως κατανοητό πως στο Stonehedge, δεν βρέθηκαν «ελληνικά ευρήματα που αποσιωπήθηκαν» αλλά ένας σκελετός εφήβου που κατάγεται από τη Μεσόγειο. Τα υπόλοιπα αποτελούν προϊόν φαντασίας του αρθρογράφου με αποκορύφωμα τον ισχυρισμό πως «εμείς χτίσαμε το Stonehedge».

Fact-check for the sake of Democracy