Ποιοι είμαστε
Αρχική Εύα Καϊλή: “Κομμουνιστές εγκληματίες σκότωσαν τον παππού μου”ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Εύα Καϊλή: “Κομμουνιστές εγκληματίες σκότωσαν τον παππού μου”

30 Αυγ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Ένα θέμα τις τελευταίες μέρες, που συζητιέται από χρήστες των κοινωνικών δικτύων και αναπαράγεται από ιστοσελίδες, είναι ο “παππούς της Εύας Καϊλή”. Τι έχει συμβεί και τι δεδομένα υπάρχουν μέχρι στιγμής; 

Το θέμα ξεκίνησε με το παρακάτω άρθρο της κυρίας Καϊλή σε σαββατιάτικη εφημερίδα.

Την παραπάνω εικόνα ανέβασε και στο προφίλ της. Από τότε έχει ξεκινήσει ένας μικρός “πόλεμος” στο διαδίκτυο από χρήστες και ιστοσελίδες που αμφιβάλουν για τον ισχυρισμό της κυρίας Καϊλή “Κομμουνιστές εγκληματίες σκότωσαν των παππού μου”.
Παράδειγμα: σχετικά άρθρα στις ιστοσελίδες imerodromos.gr και mononews.gr

Οι αμφιβολίες βασίζονται στις χρονολογίες γεννήσεως των γονιών της και σε μια παλιότερη συνέντευξή της (2014) που δημοσιεύθηκε στο Πρώτο Θέμα.

Ο πατέρας της, “Αλέξανδρος Καϊλής”, γεννήθηκε το 1955 και όπως η ίδια αναφέρει στη συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Άρα δεν μιλάμε για τον παππού της από την πλευρά του πατέρα.

Ο μητέρα της, “Μαρία Ιγνατιάδου Καϊλή”, γεννήθηκε το 1948 και θα μπορούσαμε να υποθέσουμε πως οι δηλώσεις της αναφέρονται στον παππού της “Στέλιο”, από την πλευρά της μητέρας της. Αλλά και εδώ υπάρχει πρόβλημα, γιατί στη ίδια συνέντευξη στο Πρώτο θέμα, η κυρία Καϊλή αναφέρει τα “ξένοιαστα καλοκαίρια στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπου ζούσε ο παππούς και η γιαγιά από την πλευρά της μητέρας της

Αδιέξοδο και από αυτή την πλευρά. Η μόνη λογική εξήγηση που θα μπορούσε να δοθεί, ήταν να έχει σκοτωθεί ο φυσικός παππούς της “από τους κομμουνιστές” και η γιαγιά της να έχει ξαναπαντρευτεί. Δηλαδή, η κυρία Καϊλή να μιλούσε για το δεύτερο σύζυγο της γιαγιάς όταν είχε αναφερθεί στα “ξέγνοιαστα καλοκαίρια”.

Σύμφωνα με την κυρία Καϊλή, αυτό δεν ισχύει. Αργά χθες το βράδυ έγραψε το παρακάτω σχόλιο στο facebook.

Σύμφωνα με το σχόλιο της, δεν μιλούσε για τον κανονικό παππού της, αλλά για τον πρώτο σύζυγο της γιαγιάς της, που αποκάλεσε “παππού” στο άρθρο της, και που σκοτώθηκε το 1943.

Εμείς επικοινωνήσαμε (28/8/2017) με την Ελληνίδα ευρωβουλευτή για να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες και μας απάντησε: “Νομίζω πως έκλεισε για εμένα αυτή η συζήτηση. Πήρε διαστάσεις που δεν έχουν λογική“.


Ενημέρωση άρθρου: 3/9/2017

Στο κυριακάτικο φύλλο της 3/9/2017 στην εφημερίδα Documento, δημοσιεύθηκε ρεπορτάζ στο οποίο διαψεύδεται ο ισχυρισμός τής Εύας Καϊλή “Κομμουνιστές εγκληματίες σκότωσαν των παππού μου”. Η εφημερίδα παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία, τόσο για την ταυτότητα του δράστη, όσο και για το κίνητρο της δολοφονίας που δεν είναι πολιτικό – ιδεολογικό, αλλά ένα έγκλημα πάθους.

Η απάντηση τής Εύας Καϊλή στην εφημερίδα “τον μαχαίρωσε ένας που δήλωνε κομμουνιστής”, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση, να στηρίξει τον αρχικό της ισχυρισμό.

Συμπέρασμα: Με βάση τα παραπάνω, η ιστορία της Ελληνίδας ευρωβουλευτού δεν τεκμηριώνεται και, με τα νέα στοιχεία, καταρρίπτεται.  

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.