Ποιοι είμαστε
Αρχική Αγόρασε η Αμερικανική Κυβέρνηση 30.000 γκιλοτίνες;HOAXES FAKE NEWS ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Αγόρασε η Αμερικανική Κυβέρνηση 30.000 γκιλοτίνες;

31 Αυγ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Κυκλοφόρησε άρθρο που ισχυρίζεται πως η Αμερικανική Κυβέρνηση προμηθεύτηκε 30.000 γκιλοτίνες, προκειμένου να μπορεί να εξολοθρεύσει -αν χρειαστεί- 30 εκατομμύρια ανθρώπους την ημέρα.

ΨΕΥΔΕΣ

ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Στο katohika.gr, διαβάζουμε:

Η συνέχεια εδώ.

Τι ισχύει;

Πρόκειται για μια «είδηση» που πρωτοκυκλοφόρησε σε συνωμοσιολογικά σάιτ του εξωτερικού το 2013. Φυσικά κανένα από αυτά δεν δίνει πηγή της πληροφόρησης.

Στο snopes.com μαθαίνουμε πως στην πραγματικότητα, το Κογκρέσο δεν έλαβε ποτέ τέτοιου είδους απόφαση και δεν υπάρχει βάση στις φήμες για την υποτιθέμενη στρατιωτική αποθήκευση των γκιλοτινών για χρήση μετά από ταραχές. Η σχετική φήμη δεν είναι κατι καινούργιο, αλλά κυκλοφορεί ήδη από το 2008, όταν και τότε κυκλοφόρησαν άρθρα με παρόμοιους ισχυρισμούς, επικαλούμενα ανώνυμες ή ανύπαρκτες ή κυριολεκτικά τρελές πηγές που φυσικά δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Το χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα που αποδεικνύει την ανοησία των ισχυρισμών, είναι η επίκληση στον Ted Guderson, ο οποίος απεβίωσε το 2011, δύο χρόνια πριν πρωτοκυκλοφορήσουν (2013) τα άρθρα που τον επικαλούνται.

Εξάλλου, η συστηματική εξολόθρευση ανθρώπων, μπορεί δυστυχώς να γίνει με πολύ φθηνότερους και αποτελεσματικότερους τρόπους, από την αγορά χιλιάδων μεσαιωνικών συσκευών εκτέλεσης.

Σε κάθε περίπτωση, η φήμη πως η Αμερικανική Κυβέρνηση προμηθεύτηκε 30.000 γκιλοτίνες, δεν βασίζεται σε καμία αξιόπιστη πηγή και καταρρίπτεται.

Fact-check for the sake of Democracy