Ποιοι είμαστε
Αρχική Η βόμβα υδρογόνου του Κιμ Γιονγκ Ουν είναι εκατοντάδες φορές πιο ισχυρή από την ατομική;HOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η βόμβα υδρογόνου του Κιμ Γιονγκ Ουν είναι εκατοντάδες φορές πιο ισχυρή από την ατομική;

5 Σεπ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Σε ιστοσελίδα που «ειδικεύεται» στον αμυντικό τύπο, διαβάζουμε πως η τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας, αφορά υδρογονοβόμβα που είναι εκατοντάδες φορές πιο ισχυρή από τις ατομικές.

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

CLIKBAIT

Στο pronews.gr, διαβάζουμε:

Ποια είναι η αλήθεια;

Στις 3 Σεπτεμβρίου, διάφορα σεισμολογικά ινστιτούτα ανά τον κόσμο ανέφεραν σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 έως 6,3 της κλίμακας Ρίχτερ σε περιοχή του πεδίου δοκιμών Punggye-ri της Βόρειας Κορέας. Με δεδομένο ότι η σεισμική δόνηση στις 03:30 ώρα Γκρίνουιτς ήταν σε μηδενικό βάθος, είναι βέβαιο ότι η Πιονγιάνγκ προχώρησε στην έκτη κατά σειρά δοκιμή πυρηνικού όπλου.

Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, που έδωσε στη δημοσιότητα την παραπάνω φωτογραφία, η δοκιμή αφορούσε «βόμβα υδρογόνου αρκετά μικρή για να τοποθετηθεί σε κεφαλή βαλλιστικού πυραύλου». Πηγή: ptisidiastima.com. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί εάν όντως επρόκειτο για υδρογονοβόμβα.

Στον Guardian διαβάζουμε πως μετεωρολογική υπηρεσία της Νότιας Κορέας εκτίμησε την ισχύ της έκρηξης σε 50 με 60 κιλοτόνους ΤΝΤ ή πέντε με έξι φορές ισχυρότερη από την πέμπτη δοκιμή της Βόρειας Κορέας το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Ο Kim Young-Woo, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας της Νοτίου Κορέας, δήλωσε ότι η ισχύς μπορεί να έφτασε ακόμη και τους 100 κιλοτόνους TNT. Η προηγούμενη πυρηνική έκρηξη στη Βόρεια Κορέα εκτιμάται από ειδικούς ότι ήταν περίπου 10 κιλοτόνοι.

Οι βόμβες υδρογόνου χρησιμοποιούν πυρηνική σχάση και σύντηξη, στην οποία τα άτομα συγχωνεύονται, για να απελευθερώσουν ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας. Πρόκειται για μια διαδικασία δύο σταδίων, γνωστή ως θερμοπυρηνική αντίδραση. Τα ατομικά όπλα, χρησιμοποιούν μόνο σχάση. Αποτέλεσμα αυτής διαφοράς, είναι η δημιουργία όπλων με πολλαπλάσια ισχύ μεγατόνων, αντί κιλοτόνων, με την μεγαλύτερη βόμβα υδρογόνου που έχει δοκιμαστεί να είναι η Tsar Bomba με ισχύ 51 μεγατόνων.

Γνωρίζουμε σήμερα πως είναι δυνατόν να κατασκευαστούν ατομικά όπλα με ισχύ έως 500 κιλοτόνους ΤΝΤ, ή 0,5 μεγατόνους ΤΝΤ. Η βόμβα της Χιροσίμα, είχε ισχύ 15 κιλοτόνων ΤΝΤ. Η βόμβα της Βορείου Κορέας, είχε ισχύ «μόνο» 50-100 κιλοτόνους (ανάλογα τη πηγή), επομένως δεν είναι «εκατοντάδες φορές πιο ισχυρή από την ατομική» όπως ισχυρίζεται το άρθρο. Για την ακρίβεια, πρόκειται είτε για μια «μεσαία» ατομική βόμβα, ή μια πολύ μικρή υδρογονοβόμβα (ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί ο τύπος). Σε κάθε περίπτωση, ο τίτλος του άρθρου είναι λανθασμένος και κλικοθηρικός.

Σημ. 1 κιλοτόνος ΤΝΤ ισούται με 1.000 τόνους τρινιτροτολουόλης

1 μεγατόνος ΤΝΤ ισούται με 1.000.000 τόνους τρινιτροτολουόλης. Περισσότερα εδώ.

Fact-check for the sake of Democracy