Ποιοι είμαστε
Αρχική Η αμήχανη στιγμή που μια γνωστή αστρολόγος αποκαλεί τον Παστέρ απατεώνα…HOAXES SCAMS ΔΙΑΦΟΡΑ

Η αμήχανη στιγμή που μια γνωστή αστρολόγος αποκαλεί τον Παστέρ απατεώνα…

7 Σεπ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Στις αντιεμβολιαστικές ομάδες έχουμε τη τύχη να συναντούμε κάθε λογής άνθρωπο. Από άτομα που πιστεύουν σε σκοτεινές συνωμοσίες για την επικινδυνότητα των εμβολίων, μέχρι άτομα που παριστάνουν τους «θεραπευτές» αλιεύοντας πελάτες. Το κοντέρ όμως τερμάτισε όταν συναντήσαμε γνωστή αστρολόγο που αποκαλεί τον πασίγνωστο Γάλλο χημικό και βιολόγο Λουί Παστέρ, απατεώνα.

Ο λόγος για τη γνωστή αστρολόγο Έλενα Μένεγου, που μεταξύ άλλων, επιμελείται στήλη ζωδίων του Πρώτου Θέματος.

Η γνωστή αστρολόγος, επικαλείται άρθρο που υποστηρίζει πως τα μικρόβια δεν υπάρχουν ή δεν προκαλούν ασθένεια και είναι δημιούργημα του «απατεώνα» Louis Pasteur. Ο λόγος που στήθηκε αυτή η «απάτη», είναι για να θησαυρίζουν οι φαρμακευτικές που πωλούν αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα.

H άρνηση της θεωρίας των μικροβίων

Πρόκειται για μια σχετικά άγνωστη στην Ελλάδα συνωμοσιολογική θεωρία. Ορισμένοι υποστηρικτές της εναλλακτικής ιατρικής αρνούνται την εγκυρότητα της θεωρίας των μικροβίων στην ιατρική, πιστεύοντας ότι παρά τις άπειρες επιστημονικές αποδείξεις και τις ανακαλύψεις των Anton van Leeuwenhoek, Ignaz Semmelweis, Joseph Lister, Robert Koch και Louis Pasteur, τα βακτηρίδια και οι ιοί δεν είναι οι αιτιολογικοί παράγοντες μολυσματικών ασθενειών. Yποστηρίζουν ότι οι μικροοργανισμοί είναι σύμπτωμα και όχι αιτία μιας ασθένειας. Το αποκορύφωμα του παραλογισμού είναι πως κατηγορούν όλους τους ανωτέρω επιστήμονες, ως απατεώνες.

Ποιοι διακινούν αυτές τις ανοησίες;

Σχεδόν πάντα πίσω από κάθε ιατρική θεωρία συνωμοσίας, κρύβεται το κέρδος. Ακριβώς όπως ο Andrew Wakefield κατασκεύασε μια μελέτη που συνέδεε το εμβόλιο MMR, με αυτισμό, προκειμένου να λανσάρει σε 2ο χρόνο ένα εμβόλιο δικιάς του κατασκευής, έτσι και στη περίπτωση των αρνητών των μικροβίων, η θεωρία διακινείται από νατουροθεραπευτές, χειροπρακτικούς κτλ. Ο λόγος; αλίευση πελατείας και αποκόμιση κέρδους.

Η ομορφιά του έργου του Pasteur είναι ότι παρείχε μια εξήγηση για πολλές ασθένειες που περιείχαν τις δεισιδαιμονικές έννοιες του μιάσματος, του ματιάσματος κτλ. Δεν πρέπει να λησμονούμε όμως ότι ο Παστέρ δεν ήταν ο πρώτος που πρότεινε τη θεωρία των μικροβίων. Επιστήμονες όπως ο Agostino Bassi (ο οποίος ανακάλυψε ότι η ασθένεια muscardine των μεταξοσκωλήκων προκλήθηκε από ένα μικροσκοπικό παρασιτικό οργανισμό, έναν μύκητα που ονομάστηκε Beauveria bassiana) Ο Friedrich Henle (ο οποίος ανέπτυξε τις έννοιες του contagium vivum και του contagium animatum), και άλλοι είχαν προτείνει ιδέες παρόμοιες με αυτές του Pasteur. Ωστόσο, ο Pasteur ήταν ο επιστήμονας που παρείχε τα στοιχεία για να δείξει ότι η μικροβιακή θεωρία της ασθένειας ήταν έγκυρη και χρήσιμη και να διαδώσει τη θεωρία σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρχαν ανταγωνιστικές ιδέες, όπως για παράδειγμα, εκείνες του Antoine Béchamp, οι οποίες υποστήριζαν σχεδόν το αντίθετο από αυτό που έλεγε ο Pasteur, δηλαδή ότι οι μικροοργανισμοί δεν ήταν η αιτία της νόσου αλλά μάλλον η συνέπεια της νόσου.

Για να κλείσουμε οριστικά το ζήτημα της θεωρίας των μικροβίων, αν δεχτούμε τους ισχυρισμούς της αστρολόγου μας και αποκλείσουμε τα μικρόβια ως αιτία πρόκλησης ασθενειών, θα πρέπει αν διαγράψουμε από την κοινή αντίληψη τη διαπίστωση πως η πενικιλλίνη έχει σώσει κάπου μεταξύ 80 έως 200.000.000 ζωές, κάνοντας αυτό που οι αρνητές των μικροβίων αρνούνται: σκοτώνοντας μικροοργανισμούς.

Το οξύμωρο της υπόθεσης

Αυτό που βλέπουμε θα μπορούσε επιεικώς να χαρακτηριστεί ως οξύμωρο. Από τη μια πλευρά, έχουμε μια γνωστή αστρολόγο, που υποστηρίζει πως μπορεί να «δει» το μέλλον από τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων, αποκομίζοντας “σεβασμό” από αφελείς συμπολίτες μας και από την άλλη, έναν διακεκριμένο επιστήμονα, οι ανακαλύψεις του οποίου έχουν συνεισφέρει στη διάσωση άπειρων ζωών. Τελικά είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε;

Fact-check for the sake of Democracy