Μεγάλη επιδημική έξαρση της ιλαράς στην Ελλάδα με τουλάχιστον 100 κρούσματα

15

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ, σχετικά με την έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα μας του τελευταίους 4 μήνες, κάνοντας λόγο για επιδημική έξαρση.

Το δελτίο τύπου του Υπουργείου Υγείας αναφέρει:

Το τελευταίο διάστημα έχουν εκδηλωθεί σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία κλπ.).

Ενώ κατά τα προηγούμενα έτη στην Ελλάδα καταγραφόταν πολύ μικρός αριθμός σποραδικών περιστατικών ιλαράς (περίπου ένα κρούσμα ετησίως την τελευταία 3ετία), κατά το τελευταίο 4μηνο έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά (έως 3/9/17) και ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου στη χώρα μας είναι υπαρκτός.

Ήδη από τις αρχές Απριλίου το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ξεκινήσει στη χώρα μας δραστηριότητες ενημέρωσης του κοινού και παρεμβάσεις εμβολιασμού σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Παρόμοιες δραστηριότητες έχουν γίνει και από άλλους φορείς υγείας. Επίσης, έχουν γίνει συστάσεις για την ετοιμότητα των νοσηλευτικών μονάδων και έχουν ληφθεί μέτρα για τη κατάλληλη οργάνωσή τους.

Στις 6/9/2017, με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννη Μπασκόζου, συνεδρίασε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία για το θέμα αυτό έλαβε την εξής απόφαση:

«α/ Συστήνει τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολισμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR).

β/ Εκτάκτως, λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, συστήνει τη διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2ης δόσης τρεις (3) μήνες μετά την 1η δόση ή –εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό– το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η. Οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Επιτροπής.»

Υπενθυμίζεται ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR). Το εμβόλιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές, όπως έχει δείξει η εμπειρία από τον εμβολιασμό πολλών εκατομμυρίων παιδιών παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι για να επιτευχθεί πρόληψη των επιδημιών απαιτείται πολύ υψηλό επίπεδο εμβολιασμού στον πληθυσμό.

Οι απαραίτητες προληπτικές παρεμβάσεις και τα μέτρα ετοιμότητας στις μονάδες υγείας συνεχίζονται. Η εξέλιξη της επιδημίας στην Ευρώπη και την Ελλάδα παρακολουθείται συστηματικά από το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ, και ανάλογα με την πορεία της θα δίνονται κατευθυντήριες οδηγίες με βάση τα εκάστοτε δεδομένα και τη γνωμάτευση των αρμόδιων επιστημονικών οργάνων.

Το γενικά υψηλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών στη χώρα, που έχει διαπιστωθεί σε διάφορες μελέτες κατά το πρόσφατο παρελθόν, αποτελεί θετικό παράγοντα, αλλά δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό.

Με τη ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνεται ότι η σχολαστική τήρηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προστασίας παιδιών και ενηλίκων από τα λοιμώδη νοσήματα.

Αντίστοιχα, στο ΚΕΕΛΠΝΟ βρήκαμε περισσότερες πληροφορίες για τα άτομα που νόσησαν:

Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 41 θάνατοι.  Μέχρι τις 3/9/2017 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 100 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν.Ελλάδα. Αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. 
Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, και η έγκαιρη εφαρμογή προληπτικών μέτρων (εμβολιασμός) αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.

Κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα τη περίοδο 2012-17

2012: 2
2013: 3
2014: 1
2015: 1
2016: 0
2017 : 100

Υπενθυμίζουμε πως σε σχετικό άρθρο μας στις αρχές Αυγούστου σχετικά με τα 8 μέχρι τότε κρούσματα, η υπεύθυνη του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης, Θεανώ Γεωργακοπούλου, μας επισήμανε πως επειδή η περίοδος επώασης του ιού της ιλαράς είναι 12 ημέρες, είναι πολύ πιθανόν να καταγραφούν και άλλα κρούσματα, κυρίως σε άτομα του περιβάλλοντος των ασθενών.

Εξαιτίας της υψηλής μολυσματικότητας της ιλαράς, οι ειδικοί προτείνουν εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον 95% στον συνολικό πληθυσμό, ούτως ώστε μέσω της λεγόμενης ανοσίας της αγέλης, να καλύπτονται και τα άτομα που για λόγους υγείας δεν μπορούν να εμβολιαστούν (βρέφη κάτω των 12 μηνών, άτομα σε ανοσοκαταστολή κτλ).

Πως λειτουργεί η ανοσία αγέλης μέσω ενός απλού animation

Την ίδια στιγμή στον μαγικό κόσμο των αντιεμβολιαστών…

 • Δημήτριος ο Επικούρειος

  O Homo Sapiens χρειαζεται τις πολύπλοκες πρωτεΐνες και αμινοξέα του κρέατος για να μπορεί να λειτουργεί σαν νοήμων άνθρωπος. Εάν η ανθρωπότητα έτρωγε μόνο φρούτα ακόμη στα δέντρα θα ήταν. Είναι πολύ επικίνδυνα αυτά που ισχυρίζεστε για ανατροφή παιδιών χωρίς κρέας/ψάρι και ζωϊκά λιπαρά. Εάν τρώμε φρούτα μόνο όπως λέτε, κάθε μισή ώρα θα ψάχναμε κάτι να φάμε γιατί τα φρούτα δεν έχουν αρκετή «συμπυκνωμένη» ενέργεια για να «χορτάσουν» τον τωρινό μας εγκέφαλο που έχει πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις από τους πιθήκους, πάνω στους οποίους στηρίζεται τη θέση σας.
  Χάρις στο κρέας μπόρεσαν να εξελιχθούν οι άνθρωποι επειδή τους έδωσε την δύναμη για μεγαλύτερα διαστήματα δίχως τροφή με ότι συνεπάγεται στους θεσμούς της κοινωνίας, γλώσσας και βελτίωσης των δεξιοτήτων.
  Προφανώς τώρα, δεν έχετε εμπειρία από μεγάλωμα παιδιών. Πώς θα ταΐσεις το παιδί σου 3,5 χρόνια μητρικό γάλα; Τί είναι η μαμά του; Κατσίκα; Είναι ελαχιστότατες οι μαμάδες που φτάνουν έστω τα δύο χρόνια με γάλα. Και ακόμα πιο σπάνιες στα διαστήματα που θέλετε εσείς. Επίσης οι μαμάδες εργάζονται δεν μπορούν να κάθονται σπίτι να κατεβάζουν γάλα όσο το παιδί έχει φτάσει να πηγαίνει σχολείο. Ασχέτως εάν καταψύχει κάποια ποσότητα, κάποτε θα σταματήσει.

  • Let there be Life

   Αν μπήκες στο κόπο να διαβάσεις το άρθρο των διαιτολόγων θα μάθαινες επιστημονικά ότι τα αμινοξέα του κρέατος δεν είναι απαραίτητα. Επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα παιδιά. Αυτά δεν τα λέω εγώ αλλά επιστήμονες. Αυτη τι στιγμή υπάρχουν πολλά παιδιά παγκοσμίως που δεν έχουν μεγαλώσει με ζωικά και είναι πανέξυπνα χωρίς προβλήματα.

   Ίσα ίσα η καλύτερη ενέργεια και πιο άμεση για τον εγκέφαλο είναι οι μονοσακχαριτες των φρούτων. Άνετα λειτουργούν όλες οι διαδικασίες του εγκεφάλου με φρουτοφαγική διατροφή και μάλιστα ο μεταβολισμός προσαρμόζεται και διαχειριζεται τι γλυκόζη πιο αργά και αποδοτικά.
   Το πως συντέλεσε το κρέας στην εξέλιξη είναι υποθέσεις εικασίες. Λογικά το κρέας συντέλεσε μόνο ως μέσο επιβίωσης. Δεν παρέχει κάτι καλύτερο από άλλες τροφές, εφόσον και αυτό είναι αποτέλεσμα μεταβολισμού των φυτικών τροφών.

   Όταν εννοώ να θηλάζουν 3.5 χρόνια δεν εννοώ αποκλειστικά ή συνέχεια αλλά συμπληρωματικά και ναι προσωπικά γνωρίζω μητέρες που το εφάρμοσαν στα παιδιά τους.

 • Zacharias Mytilinios

  Διαβάζοντας προσεκτικά το άρθρο βλέπουμε ότι τα περιστατικά εστιάζονται κυρίως στα παιδιά των ΡΟΜΑ (τσιγγάνων). Ως κάτοικος της περιοχής με συνολικά 14 καταυλισμούς/οικισμούς ΡΟΜΑ (Άνω Λιόσια – Ζεφύρι – Μενίδι) και γονιός παιδιού σε σχολείο που έχει πολλά παιδιά ΡΟΜΑ να σας ενημερώσω ότι η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα ΟΥΔΕΠΟΤΕ εμβολιαζόταν και ούτε πρόκειται να εμβολιασθεί (για πολλούς και διαφόρους λόγους, μεταξύ των οποίων η έλλειψη ενημέρωσης, η οικονομική εκμετάλλευση των «στοργικών» ΜΚΟ που τους θυμούνται κάθε 2/3 χρόνια πο βγάζει πακέτα η Ε.Ε. κλπ). Παρόλα αυτά όμως ούτε αυτές οι ομάδες σε βάθος ετών εμφάνιζε νοσούντες από την ιλαρά. Ξαφνικά τους τελευταίους μήνες – και κυρίως από το Μάρτη και μετά – έχουμε περιστατικά. Το ΚΕΕΛΠΝΟ και οι λοιπές αρχές γνωρίζουν πολύ καλά γιατί ξαφνικά στους καταυλισμούς αρρωσταίνουν τα παιδιά – όχι μόνον από ιλαρά, αλλά και από Ηπατίτιδες διαφόρων τύπων) και ο λόγος είναι απλός. Πλέον στους καταυλισμούς υπάρχουν εκατοντάδες ασιατικές καταγωγής τσιγγάνοι (πακιστανικής κυρίως)! Όταν δημοσιεύθηκε η έκθεση από το ΚΕΕΛΠΝΟ στις 3/9/17. Επίσης η δεύτερη ομάδα που εμφανίζει περιστατικά είναι ενήλικες. Το αντιμβολιαστικό κίνημα στην Ελλάδα έχει δεν έχει 5/6 χρόνια ζωής. Οπότε δεν τίθεται θέμα επιρροής του αντιεμβολιαστικού κινήματος, αλλά κατά την προσωπική και άκρως υποκειμενική μου άποψη, εστιάζεται στο μετανατευτικό ζήτημα, ακριβώς όπως η επανεμφάνιση της ελονοσίας και της φυματίωσης.

 • Let there be Life

  Η εξάρτηση είναι ψυχολογική, φόβου, ότι χωρίς αυτά δεν μπορούμε να αντιμετωπισουμε την ίωση αποτελεσματικα. Η ίωση της γρίπης έχει μεγαλύτερη θνησιμότητα και το εμβόλιο της δεν είναι υποχρεωτικό.
  Στο παρελθόν όσοι δεν θανατώνονταν από την ίωση θα έφταναν σε ηλικία για καρκίνο. Μονο αυτοί που θα πέθαιναν δεν θα έφταναν.
  Πλέον το 2017 με τις συνθήκες υγιεινής, τη δυνατότητα επιλογής καλών θρεπτικών στοιχείων, την ιατρική παρακολουθηση και τη σύγχρονης νοσοκομειακή περίθαλψη λογικά η θνησιμότητα των συνανθρώπων μας θα είναι πολύ μικρότερη από ότι ήταν στο παρελθόν και χωρίς την πρόληψη του εμβολιασμού. Βέβαια αυτά είναι υποθέσεις που μόνο στη πράξη φαίνονται.

  • Δημήτριος ο Επικούρειος

   Μα χάρις στα εμβόλια και τις αντιβιώσεις φτάνουν σε ηλικία αρκετά μεγάλη. Πάντοτε υπήρχαν ελάχιστα ποσοστά ανθρώπων που άντεχαν μέχρι τα 90+, αλλά αυτοί άντεχαν και ασθένειες και δεν παρουσίαζαν καρκίνο.
   Αν τώρα δεν κάνεις εμβόλιο πολιομυελίτιδας και μείνεις παράλυτος κάτσε πες οτι οι υπόλοιποι είναι εξαρτημένοι.
   Δεν σου λέω για μηνιγγίτιδα που σε 3 μέρες σε στέλνει…
   Εμβολιασμός γρίππης γίνεται μόνο στους ευαίσθητους πληθυσμούς (μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και με προδιάθεση) και όχι σε όλους. Δεν είναι το εμβόλιο της γρίππης στα απαραίτητα του βιβλιάριου υγείας, εκτός εάν υπάρξει κάποια έξαρση-επιδημία φαντάζομαι. Μην ξεχναμε οτι επειδή μεταλλάσεται ο ιός κάθε λίγο χρειάζεται ανάπτυξη νέου ενημερωμένου εμβολίου και δεν για αυτό είναι απαραίτητος και ο εκ νέου εμβολιασμός.

   • Let there be Life

    Εν ετι 2017 εχουμε τα εξης προτερηματα σε συγκριση με το παρελθον.
    – Πολυ καλυτερες συνθηκες υγιεινης
    – Επιλογη καλων θρεπτικων στοιχειων – γνωσης διατροφολογιας
    – Δυνατοτητα ενισχυσης της μικροβιακης χλωριδας του εντερου.
    – Συνχρονη ιατρικη παρακολουθηση – εξετασεις
    – Συνχρονη νοσοκομειακη νοσηλευτικη περιθαλψη
    – Αυξημενο ποδοστο μορφωσης του πλυθησμου και κατανοησης τους περι τα της υγειας.

    Αραγε σε τι βαθμο «αναγκη» εχουμε ακομη τα εμβολια;
    Ποσο θα ειναι αραγε το ποσοστο θνησιμοτητας της ιλαρας οταν αρθει η προστασια της αγελης; ποιες ομαδες θα εχουν τη μεγαλητερη θηνησιμοτητα;
    Π.χ το αρθρο μιλαει οτι τα 100 ατομα ειναι κυριως ΡΟΜΑ (που συνηθως δεν τηρουν τους παραπανω παραγοντες που ανεφερα) και καποιοι απο το τομεα της υγειας που ερχονται συνεχομενα σε επαφη με ιους.

    • Δημήτριος ο Επικούρειος

     Εάν δεν κάνουν σχεδόν όλοι εμβόλια η «προστασία της αγέλης» σας, πάει περίπατο.
     Επαναλαμβάνω, θα στηριχθείτε σε μια καλή σαλάτα για να αποτρέψετε μια μόλυνση από πολιομυελίτιδα στο παιδί σας; Ξεχνάτε ότι τα εμβόλια γίνονται σε μικρά παιδιά που δεν έχουν ακόμη ενδυναμώσει το ανοσοποιητικό τους στο βαθμό που ισχυρίζεστε λόγω σύγχρονου τρόπου ζωής.
     Η κατεύθυνση της διατροφή σας, φαντάζομαι θα είστε και vegan, καλό δεν κάνει σε ένα παιδί σε ανάπτυξη. Οι άνθρωποι είναι σαρκοφάγοι, σας αρέσει δεν σας αρέσει.

 • leon06010

  Οφείλουν ΟΛΟΙ οι άνθρωποι να θωρακιστούν όσο γίνεται περισσότερο απέναντι σε όλες τις ασθένειες. Είτε αυτό σημαίνει εμβόλια, ναι εμβόλια (σε σόκαρα;) είτε σωστή διατροφή και άσκηση. Χρειάζεται και το κρέας και η ζάχαρη και το λίπος και όλα αυτά με μέτρο. Ήθελες να διαφημίσεις τη χορτοφαγία και πέταξες από τις μεγαλύτερες πατάτες που μπορούσες. Θεωρείς ότι ένα παιδάκι επτά μηνών π.χ. ή μία ηλικιωμένη ογδόντα χρόνων μπορεί να ζήσει με φυτοφαγική διατροφή; Άλλο η ισορροπία και το μέτρο κ άλλο οι ηλίθιες μόδες που αποβαίνουν θανατηφόρες. Το ήξερες ότι υπάρχουν άνθρωποι που οι κατανάλωση ωμών φρούτων-λαχανικών τους διαλύει το έντερο;
  Διάβασες μια εξυπνάδα σε μια κ…λοφυλλάδα και είπες να την αμολύσεις.

  • Let there be Life

   Μην θυμωνεις & μιλα με περισσοτερο σεβασμο. Δεν ακουγεσαι ετσι, το αντιθετο.

   Συμφωνα με την ακαδημια διαιτολογων και διατροφολογων Αμερικης μια προσεγμενη φυτοφαγικη διατροφη ειναι επαρκης, υγιεινη και μπορει να δρασει προληπτικα & θεραπευτικα για ασθενειες (καρδιοπαθειες, ζαχαρο, παχυσαρκια, καρκινο) για ολες τις ηλικιες απο νεογνα μεχρι υπερηλικες. Επισης μπορει να εφαρμοστει ακομα και αν υπαρχουν ευαισθησιες στο εντερο.

   http://www.eatrightpro.org/resource/practice/position-and-practice-papers/position-papers/vegetarian-diets
   http://www.eatrightpro.org/~/media/eatrightpro%20files/practice/position%20and%20practice%20papers/position%20papers/vegetarian-diet.ashx

   Δεν αφοριζω τα εμβολια. Εχουν την χρηση τους, το ρολο τους. Απλα θεωρω δοκιμο και πιο αποδοτικο να ερευνησουμε και να βρουμε τροπο ως ανθρωποτητα να απαλαγουμε απο την εξαρτηση μας σε αυτα και ταυτοχρονα να αποφυγουμε οτι τυχον παρενεργειες εχουν.

 • leon06010

  Άντε να ονομάσεις το παιδί σου Λουκιανό πάει κ έρχεται, είναι αρχαίο όνομα. Κουφό, αλλά πιο αξιοπρεπές από το Ήλιος. Νισάφι!
  Γενικά οι του Vice μου δίνουν την εντύπωση των ελαφρώς καμμένων. Το παρακολουθώ γιατί τα άρθρα του μου κινούν το ενδιαφέρον αλλά συνήθως μένω με την αίσθηση «αυτό ήταν όλο;» ή «τι βλακείες είναι αυτές;» Επιπλέον τις περισσότερες φορές είναι μεταφράσεις από «τα ξένα» άρα δεν άπτονται και τόσο πολύ της ελληνικής πραγματικότητας. Για να καίω το κεφάλι μου είναι ό,τι πρέπει. Το κανάλι δεν το παρακολουθώ. Το βίδεο ήταν εμβόλιμο σε άλλο άρθρο που διάβαζα

 • Καλημέρα κυρία Δήμητρα.
  1. Όλα τα άρθρα μας έχουν την δυνατότητα σχολιασμού.
  2. Το άρθρο αν και δεν έχει τη σφραγίδα στην εικόνα, αναφέρει πως πρόκειται για «ΨΕΥΔΗ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟ» και
  «ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ», όπως βλέπετε στην παρακάτω εικόνα. Αυτό θα πρέπει να βλέπετε σε κάθε άρθρο μας και όχι τις εικόνες.
  3. Δεν υπάρχει καμιά παραπομπή σε ιστοσελίδα του φασιστικού χώρου. Οι παραπομπές μας είναι αποθηκευμένα δημοσιεύματα στην υπηρεσία archive, ελέγξτε τα url.
  4. Το για τη νέα θεραπεία του καρκίνου είναι είδηση που κυκλοφορεί σε ολόκληρο τον πλανήτη και δεν είναι διαφήμιση. Λάβαμε πολλές ερωτήσεις από αναγνώστες αν ισχύει η συγκεκριμένη είδηση και το άρθρο μας είναι απάντηση προς αυτό το ερώτημα. Το συμπέρασμά σας πως πρόκειται για διαφήμιση είναι ένα τεράστιο άλμα λογικής.
  Ελπίζουμε να ξεκαθαρίσαμε τις απορίες σας.
  https://uploads.disquscdn.com/images/b8b26e4ccc48f6627176ad307cfac2719b5dbd49ffdb1cb8ab6f5cfedf3ec0e3.jpg

 • leon06010

  Σήμερα κιόλας έβλεπα ένα βίντεο με θέμα γονείς που αποφάσισαν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Όχι πολύ καλή δουλειά το βίντεο αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. 1. Η μία «μάνα», που δεν θέλησε να εμβολιάσει τα παιδιά της, τον έναν γιο τον ονόμασε, είπε, Ήλιο (!!!) Τόσο πολύ τον αγαπούσε. 2. Το δεύτερο ζευγάρι μου φάνηκε σαν να μην είχε ιδέα τι είναι τα εμβόλια και τι προσφέρουν και 3. Έβγαλαν οι δημιουργοί του ταινιακίου μια παιδίατρο-ομοιοπαθητικό (!!!) που θεωρούσε την ηπατίτιδα, τη φυματίωση και μερικές ακόμα ασθένειες μη σοβαρές, οπότε δεν συνιστούσε να γίνουν εμβόλια. Τη φυματίωση ρε πο…στη…
  Ιδού: https://video.vice.com/gr/video/the-ones-who-dont-vaccinate-their-children/59a809afff0b9e932c2a80ce?ref=vice
  Τουλάχιστον στο τέλος η αφηγήτρια έθεσε ένα καίριο ερώτημα: αν ξεσπάσει καμμιά επιδημία, ποιός θα αναλάβει την ευθύνη των θανάτων;

  • Θα φταίει το… Ίντερνετς!!!

   Απαντήστε μου, παρακαλώ, όποιος γνωρίζει. Εάν το παιδί, δεν έχει στο βιβλιάριο υγείας του, τους απαραίτητους εμβολιασμούς, δέχονται την εγγραφή του στο νηπιαγωγείο/παιδικό σταθμό;

   • SOUNDMAKER

    σαφως και δεχονται την εγγραφη.ο νομοθετης εχει προβλεψει και αναφερει πως μονο σε περιπτωση πανδημιας ο εμβολιασμος καθισταται υποχρεωτικος (και οχι επιδημια HOAX, με 100 κρουσματα σε 10000000 πλυθυσμο και αυτα απο ρομα…)

    • Ευχαριστώ για την απάντηση.
     Πάντως, ως ασθενής με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα και με μία μόνο χορηγουμένη δόση του MMR εμβολίου (διότι στη δική μου κατάσταση, η δευτέρα δόση είναι απαγορευμένη), την έβαψα!!!