Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδοεπιστημονικές δηλώσεις Κύπριου γιατρού σχετικά με “θεραπεία για τον καρκίνο”HOAXES ΥΓΕΙΑ SCAMS ΔΙΑΦΟΡΑ

Ψευδοεπιστημονικές δηλώσεις Κύπριου γιατρού σχετικά με “θεραπεία για τον καρκίνο”

9 Σεπ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Σε πρόσφατες δηλώσεις “γιατρού” Ηλία Πεταή από την Κύπρο βρίσκουμε τον ισχυρισμό ότι ανακάλυψε τη “θεραπεία για τον καρκίνο”. Ο εν λόγω ισχυρισμός ωστόσο είναι ψευδής.

Η σχετική ανάρτηση του κ. Πεταή:

Μετάφραση:

Σας παρουσιάζω αυτή τη φωτογραφία, η οποία δείχνει την φόρμουλα για την υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο, με μερικές ακόμα εξηγήσεις σχετικά με το πώς λειτουργεί, επειδή έχω πολλές ερωτήσεις σχετικά με αυτό:

Σύμφωνα με την έρευνά μου δουλεύω με 3 τρόπους.


1) ενίσχυση στο ανοσοποιητικό σύστημα,
2) σκοτώνοντας μόνο καρκινικά κύτταρα,

3) καταστρέφοντας συγκεκριμένα το DNA των καρκινικών κυττάρων (σας έχω ήδη δώσει έγγραφα στο post στις 14 Μαΐου).

Περιέχει


1) φιάλη των 55 ml με ενεργειακό εκχύλισμα βοτάνων
2) κάψουλες λυκοπενίου για 8 μήνες
3) φυτική σκόνη, το κάνεις σαν τσάι
4) μια ένεση με πεπτίδια (μόνο μία φορά)
5) διατροφή

Τι ισχύει

Στην εν λόγω δημοσίευση βλέπουμε προσπάθεια εξήγησης μια αντικαρκινικής θεραπείας μετά από αίτημα των ακροατών, όπως αναφέρει ο ίδιος ο κ. Πεταής, για διευκρινήσεις σχετικά με το τι περιέχει και πως λειτουργεί η μέθοδος του.

Όπως αναφέρει, σύμφωνα με την έρευνα του, την οποία δεν παραθέτει πουθενά μέσα στη δημοσίευση και την οποία δε καταφέραμε να εντοπίσουμε σε καμία βάση δεδομένων επιστημονικών μελετών, η μέθοδος του λειτουργεί με τους κάτωθι τρόπους:

1. Στο χώρο της εναλλακτικής «ιατρικής», υπάρχει η αντίληψη πως ο καρκίνος αποτελεί μια μεμονωμένη ασθένεια την οποία μπορούμε να καταπολεμήσουμε ενισχύοντας τον οργανισμό μέσω σκευασμάτων, όπως υψηλές δόσεις βιταμίνης C. Αν και ο γιατρός δεν αποκαλύπτει τα συστατικά του μείγματος, κινείται στην ίδια «λογική» με τους υποστηρικτές της χορήγησης μεγαδόσεων βιταμινών που φυσικά δεν έχουν θεραπευτική αξία για το καρκίνο.

2. Το λυκοπένιο θεραπεύει το καρκίνο; Έχουν γίνει σχετικές έρευνες σχετικά με την αξία του λυκοπενίου στη πρόληψη του καρκίνο του προστάτη. Τα μέχρι σήμερα στοιχεία, ΔΕΝ δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει θεραπευτικά για οποιαδήποτε μορφή καρκίνου.

Παρότι σήμερα υπάρχουν όντως τεχνικές με τις οποίες μπορούμε να στοχεύσουμε μόνο καρκινικά κύτταρα χωρίς να επηρεάζονται τα φυσιολογικά, οι περισσότερες μέθοδοι είναι σε πειραματικό στάδιο και έχουν αρκετά προβλήματα τα οποία προσπαθούν να λύσουν έμπειρες ομάδες ερευνητών. Αυτές οι μέθοδοι περιλαμβάνουν σύνθετα υλικά και ειδικευμένο εξοπλισμό συνεπώς ο ισχυρισμός ότι μια κάψουλα η οποία περιέχει ένα μη προσδιοριζόμενο εκχύλισμα βοτάνων έχει λύσει το πρόβλημα που προσπαθούν ειδικοί να λύσουν εδώ και χρόνια χρίζει σοβαρών αποδείξεων οι οποίες δε παρέχονται πουθενά.

3. Φυσική σκόνη «σαν τσάι». Και εδώ έχουμε ένα σκεύασμα με άγνωστο περιεχόμενο που προφανώς είναι «άγνωστο» διότι ότι και να περιέχει, δεν είναι σε θέση να θεραπεύσει το καρκίνο.

4. Ένεση πεπτιδίων. Γενικά τα πεπτίδια είναι αζωτούχες οργανικές ενώσεις που αποτελούν δομικό συστατικό των πρωτεϊνών. Στα πεπτίδια ανήκουν και πολλές ορμόνες και αντιβιοτικά. Το χαρακτηριστικό των πεπτιδίων είναι ότι αποτελούνται από δύο ή περισσότερα αμινοξέα συνδεόμενα με πεπτιδικό δεσμό γεγονός που προσδιορίζει και τον ορισμό τους. Ο οργανισμός μας αποτελείται από πρωτεΐνες, δηλαδή μεγάλες αλυσίδες αμινοξέων οι οποίες επιτελούν μια πλειάδα λειτουργιών από μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του σώματος μέχρι την επεξεργασία οπτικών ερεθισμάτων. Πεπτίδια είναι πολύ μικρές πρωτεΐνες. Ωστόσο η λέξη «πεπτίδια» από μόνη της είναι εξίσου αόριστη με τη λέξη «χημικά». Αν για παράδειγμα πούμε ότι ένα παιδί δηλητηριάστηκε από «χημικά», κατ’ ουσία έχουμε δίκιο γιατί πρακτικά τα πάντα είναι χημικές ενώσεις, ωστόσο αν δεν είμαστε συγκεκριμένοι, προσδιορίζοντας ποιες χημικές ενώσεις προκάλεσαν τη δηλητηρίαση, η δήλωση μας δεν έχει καμία πρακτική αξία. Το ίδιο ισχύει και εδώ. Αν δεν έχουμε προσδιορισμό του πεπτιδίου η λέξη πεπτίδιο δε λέει τίποτα. Μπορεί μάλιστα να είναι επικίνδυνο (αλλεργία, μόλυνση κοκ) για την υγεία το να βάλουμε με ένεση μια άγνωστη πρωτεΐνη στον οργανισμό μας. Είναι συνθετικό πεπτίδιο; Σε αυτή τη περίπτωση ποια ήταν η διαδικασία σύνθεσης και από ποιόν φορέα πήρε πιστοποίηση ασφάλειας;

Τα ίδια ερωτήματα εγείρονται και στη περίπτωση απομόνωσης πεπτιδίου από ζωντανό οργανισμό. Σε περίπτωση που η ένεση έχει κάποια πρόσμιξη η οποία θα προκαλέσει πρόβλημα υγείας (ή στη χειρότερη περίπτωση θάνατο) σε κάποιον λήπτη, ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη; Αυτή η ανεξέλεγκτη προώθηση προϊόντων που χρειάζονται αυστηρότατους ελέγχους πριν μπορούν να διατεθούν στο κοινό είναι κατ’ ελάχιστον εγκληματική.

5. Διατροφή. Εξίσου αόριστη δήλωση με τις υπόλοιπες.

Συμπέρασμα

Γίνεται σαφές πως ισχυρισμοί περί “θεραπείας του καρκίνου” με τη χρήση απροσδιόριστων συμπληρωμάτων/σκευασμάτων, που μάλιστα φέρουν τη “σφραγίδα” ενός γιατρούς, είναι δυνητικά επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Fact-check for the sake of Democracy