Μια οφειλόμενη απάντηση στην «Εφ.Συν».

17

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» σε άρθρο που ανάρτησε στις 6/9, αναφέρεται επικριτικά στο θέμα που δημοσιεύσαμε την 1/9 σχετικά με την πρώτη γονιδιακή θεραπεία κατά του καρκίνου, και συγκεκριμένα ατόμων που πάσχουν από οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία. Το άρθρο καταλήγει με την φράση «Λίγη προσοχή δεν θα έβλαπτε…», και έχει ως εξής:

https://archive.is/xv2Qg

Το άρθρο της ΕΦΣΥΝ βρίθει ψεμάτων και ανακριβειών και ο συντάκτης του έχει στοιχειώδη αδυναμία κατανόησης κειμένου-είδησης. Πάμε να δούμε γιατί:

1. «Το δημοσίευμα μοιάζει εξαιρετικά με συγκαλυμμένη διαφήμιση του φαρμάκου της Novartis».
Απάντηση: Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα από τα μεγαλύτερα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και ΜΜΕ. (Μερικά παραδείγματα: Reuters, New York Times, The Guardian, Bloomberg) Η αναφορά στο όνομα της κατασκευάστριας εταιρίας είναι στοιχειώδης υποχρέωση του δημοσιογράφου. Από πότε αυτό λέγεται «συγκαλυμμένη διαφήμιση»;

2. «”Πρόκειται για μια πρωτοποριακή θεραπεία”, αναφέρει και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η είδηση είναι αληθινή και πως “όντως είναι μια ιστορική στιγμή για τον πόλεμο κατά του καρκίνου”.».
Απάντηση: Ναι, όντως πρόκειται για μια πρωτοποριακή θεραπεία και μια ιστορική στιγμή για τον πόλεμο κατά του καρκίνου. Δεν το λέμε εμείς, αλλά μια πλειάδα κορυφαίων επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο.

3. «Η ουσία, βέβαια, κρύβεται στην εξής αναφορά: “Η τιμή καταλόγου είναι 475.000 δολάρια για μία εφάπαξ θεραπεία, ανακοίνωσε η εταιρεία Novartis, και σίγουρα δεν είναι φθηνή”.»
Απάντηση: Δηλαδή πόσο… κρυμμένη είναι η «ουσία» αυτής της πρότασης;

4. «Η ιστοσελίδα προσπερνά την υπέρογκη αυτή τιμή με το σχόλιο “η κατασκευάστρια εταιρεία δήλωσε την Τετάρτη ότι η τιμή είναι χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν”.».
Απάντηση: Μα πώς την προσπερνάμε αφού ήδη την έχουμε αναφέρει στην ακριβώς προηγούμενη πρόταση. Και η φράση που έχει βάλει σε εισαγωγικά δεν είναι «σχόλιο». Είναι δήλωση στελέχους της εταιρίας, αλλά και εκτιμήσεις ξένων αναλυτών (το λινκ δεν το είδε;)

5. «Λίγη προσοχή δεν θα έβλαπτε…».
Απάντηση: “Προσοχή” σε τι ακριβώς; Στο γεγονός ότι ελέγξαμε την αξιοπιστία μιας είδησης που έκανε το γύρο του κόσμου, και αφορά εκατομμύρια ανθρώπους, παραθέτοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που την τεκμηριώνουν;

Συνολική απάντηση: Απαντήσαμε και στα πέντε σημεία της «κριτικής» του δημοσιεύματος. Ωστόσο, μόνο σε ένα αξίζει να σταθούμε, στο πρώτο (τα άλλα είναι μια σαλάτα με συστατικά από Μακελειό, Χωνί και ολίγη από οπαδούς του Σώρρα). Στην αναφορά για «συγκαλυμμένη διαφήμιση». Δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, μας λέει η ΕΦΣΥΝ ότι πληρωθήκαμε από τη Novartis για να διαφημίσουμε «συγκαλυμμένα» μια τεράστια ιατρική ανακάλυψη. Δυστυχώς ο ισχυρισμός αυτός δεν μπορεί να καταρριφθεί. Δεν εμπίπτει στην κατηγορία των fake news, δηλαδή ούτε του ψεύδους ούτε της (σκόπιμης) παραπληροφόρησης, και τα “εργαλεία” επαλήθευσης που χρησιμοποιούμε για να ελέγξουμε έναν ισχυρισμό, στην περίπτωση αυτή, δεν έχουν επαρκή αποτελεσματικότητα.
Γιατί; Γιατί απλά ο συγκεκριμένος ισχυρισμός είναι ανόητος.
Γιατί είναι ανόητος; Γιατί συγκαλυμμένη διαφήμιση λέγεται αυτό κύριοι.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ – Το θαυματουργό Μαύρο Κύμινο JOHN NOA

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • Με την ευκαιρία που πιάσατε το «θαυματουργό μαύρο κύμινο» μέσω του ξεδιάντροπου «sponsored content» (το οποίο έπρεπε να αναφέρεται πως είναι ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ και όχι κανονικό άρθρο, όχι να βγαίνει και με πλαίσιο σαν «featured»), μήπως να αναλύσετε αυτή την απάτη που διαφημίζει και η φασιστοκουράδα ο Λιακόπουλος και να πάρουν σειρά σειρά αλόες, καλόες, κολλαγόνα, βιομαγνήτες και νανοτεχνολογίες;

 • Κούκος

  Και μόνο που μπηκατε στον κόπο να τους απαντήσετε χαράς στο κουράγιο σας. ΕΦΣΥΝ…. γελάνε και οι ρεγγες

 • Στέργιος Κατσογιαννης

  Χα, Χα,Χα στο τέλος έχει Λίνκ που βγάζει κατευθείαν στην εφσυν, όπου διαφημίζει ματζούνι… Η καλύτερη απάντηση, τραγελαφικό!

 • ToSaP

  black cum in

 • Mr.Pdk

  Εμένα μου κάνει εντύπωση που απαιτούν να είναι φθηνο ένα φάρμακο που χρειάστηκε πολλά χρόνια έρευνας για να φτιαχτεί, πολλούς επιστήμονες να εργάζονται νυχθημερόν, πολλά εκατομμύρια δολάρια για τα υλικά και τον εξοπλισμό και επιπλέον η παραγωγή του είναι πολύπλοκη και ακριβή…

  • Γλουπ!!!

   Παρόλο που το κόστος ανάπτυξης ενός τέτοιου φαρμάκου μπορεί να είναι τεράστιο, δεν συμβάλλει τόσο στο τελικό κόστος του προϊόντος.
   Πχ, κόστος ανάπτυξης $10 bn (μάλλον υπερβολικά μεγάλο), αν πουληθούν 10.000.000 δόσεις/θεραπείες (μάλλον λίγες), τότε το κόστος ανά δόση είναι $1.000, σχεδόν απειροελάχιστο σε σχέση με τα $475.000. Ακόμη κι αν πουληθούν μόνο 1.000.000 δόσεις, το κόστος ανάπτυξης ανά δόση είναι $10.000, πάλι πολύ μικρό σε σχέση με την τιμή που ανακοίνωσαν. Ακόμη και το κόστος του εξοπλισμού, καθώς επιμερίζεται στις πωλούμενες δόσεις, είναι μικρό.
   Δεν μπορώ να ξέρω το κόστος των υλικών και της εργασίας παραγωγής (γιατί στην ουσία αυτά καθορίζουν το συνολικό κόστος), αλλά όσο κι αν είναι το σχεδόν μισό εκατομμύριο είναι πολλά λεφτά….

   • Ηλίας

    Είναι γονιδιακή θεραπεία κοινώς δεν κατασκευάζεται όπως μια αντιβίωση. Είναι αντικείμενο της μοριακής βιολογίας όχι οργανικής χημείας. Ενδεχομένως είναι πολλά. Αλλά μην ξεχνάμε δυστυχώς δεν το κάνουν για την φουκαριάρα την μάνα τους

    • Γλουπ!!!

     Μα και φυσικά δεν το κάνουν για τη φουκαριάρα τη μάνα τους…
     Το κάνουν για τη φουκαριάρα την τσέπη τους!!!

   • John Smith

    Το βασικό ζήτημα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το κόστος παραγωγής. Αν αυτό μπορεί να κρατηθεί χαμηλά τότε η θεραπεία θα είναι τελικά προσιτή στο ευρύ κοινό. Αν δεν είναι, ακόμα και αν το πουλάνε σε τιμή κόστους χωρίς κανένα κέρδος πάλι θα είναι ακριβό.

    • Γλουπ!!!

     Ακριβώς αυτό λέω κι εγώ. Υλικά και εργασία παραγωγής.

   • Ώωωωωπα. Λογίζεις την πλήρη τιμή του φαρμάκου ως κέρδος;;; Έτυχε λίγες μέρες πριν βγει η είδηση να δω ένα ντοκιμαντέρ πάνω ακριβώς σε αυτό το φάρμακο, και η διαδικασία παραγωγής της κάθε (εξατομικευμένης) δόσης είναι πανάκριβη διαδικασία, πέρα από την ανάπτυξη και τα υπόλοιπα κόστη της εταιρείας.

   • Ενας Βολιώτης

    Είναι ένα φάρμακο που αφορά ένα πάρα πολύ μικρό αριθμό ασθενών (περίπου 600 ανά έτος)
    εξ΄ου και το κόστος.

 • Σαν Φιστίκ

  Apply cold water to burned area

 • Spyros

  Δεν είναι εκπληκτικό που όποιος επιτίθεται στα ellinika hoaxes το κάνει πάντα χωρίς τεκμήρια;

 • Εύγε, συνεχίστε παίδες.

 • Magoof

  Τρελό ξεβράκωμα. Ενδιαφέρουσα και η αναφορά σε Athens voice ως ad hominem (όσον αφορά το κοινό της εφσυν)

 • leon06010

  Ναι ρε, διαφημίζεις το φάρμακο της Novartis. Τραβάνε κάνα ζόρι;