Η 11η Σεπτεμβρίου και θεωρίες συνωμοσίας

25

Μια από τις γνωστότερες θεωρίες συνωμοσίας έχει να κάνει με την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 και το θάνατο σχεδόν 3.000 ανθρώπων. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως ήταν δουλειά εκ των έσω για να δικαιολογηθούν οι πόλεμοι που ακολούθησαν σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Με βάση την ανωτέρω παραδοχή, δημιουργήθηκαν επιπλέον μύθοι όπως το γεγονός ότι οι Εβραίοι είχαν προειδοποιηθεί και δεν πήγαν να εργαστούν εκείνη την ημέρα, ή πως η αμερικανική αεράμυνα ήταν μυστηριωδώς ανίκανη να ανταποκριθεί εκείνη την ημέρα κτλ.

Γεγονότα

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, εκδηλώθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον στόχων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη εκδηλώθηκε αεροπειρατεία, και τα τρία από αυτά οδηγήθηκαν από τους αεροπειρατές και προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και το Πεντάγωνο, ενώ το τέταρτο συνετρίβη σε ανοικτό χώρο. Οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν λίγη ώρα μετά τις συγκρούσεις των αεροσκαφών επάνω τους, προκαλώντας χιλιάδες απώλειες: εκτός των 19 αεροπειρατών, συνολικά από τις επιθέσεις, 2973 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 24 μένουν αγνοούμενοι. Ανάμεσα στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου υπήρχαν και 36 άτομα ελληνικής καταγωγής.

Θεωρίες συνωμοσίας

Ένα γεγονός τόσο μεγάλης σημασίας, ήταν φυσικό να προκαλέσει ανησυχία σε όλο τον πλανήτη. Παράλληλα, γεννήθηκαν και οι θεωρίες συνωμοσίας. Ο κυριότερος ισχυρισμός αντικατοπτρίζεται στη πεποίθηση πως οι επιθέσεις ήταν δουλειά εκ των έσω. Δηλαδή, η αμερικανική κυβέρνηση σκηνοθέτησε το μεγαλύτερο hoax όλων των εποχών, με σκοπό να δικαιολογήσει τις μετέπειτα επεμβάσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Επιπλέον, »δικαιολογήθηκε» η αυξημένη αστυνόμευση και καταστολή, η παρακολούθηση των πολιτών κτλ.

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε πως, ανάλογα με τον συνομωσιολόγο, πίσω από τις επιθέσεις κρύβονται οι Εβραίοι, οι Ιλλουμινάτι, οι ερπετόμορφοι, οι εξωγήινοι κτλ.

Ποια είναι η αλήθεια;

Η αμερικανική κυβέρνηση, αμέσως μετά τις επιθέσεις, ξεκίνησε ενδελεχείς έρευνες τόσο για το πως οι Άραβες αεροπειρατές κατάφεραν ένα τόσο μεγάλο πλήγμα, όσο και γιατί οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν τόσο γρήγορα.

Η κατάρρευση

Για το θέμα της κατάρρευσης των Πύργων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε εντολή στο National Institute of Standards and Technology, να ερευνήσει το ζήτημα. Η μελέτη κόστισε 16 εκ. δολάρια και ερεύνησε ενδελεχώς τις καταρρεύσεις τόσο των Δίδυμων Πύργων, όσο και την κατάρρευση του Πύργου 7 που δεν χτυπήθηκε από αεροπλάνο.

https://www.nist.gov/el/popular-links/world-trade-center-disaster-investigation/about

Η μελέτη διαπίστωσε μεταξύ άλλων, πως τα αεροσκάφη έπεσαν με μεγάλη ταχύτητα στους Πύργους με αποτέλεσμα να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές τόσο στις βασικές κεντρικές κολόνες, όσο και στις περιμετρικές. Ακόμη και έτσι όμως, οι Πύργοι δεν έπρεπε να καταρρεύσουν. Οι φωτιές όμως που προκάλεσαν τα καύσιμα »αδυνάτισαν» τις εναπομείνασες κολόνες και σε συνδυασμό με τις στρεβλώσεις, είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση. Η πρόσκρουση, εκτόπισε την αντιπυρική μόνωση που υπήρχε μεταξύ των ορόφων, με αποτέλεσμα, η φωτιά να επεκταθεί. Η μελέτη, κατηγορηματικά διαψεύδει τα περί ελεγχόμενης έκρηξης. Κάθε αεροσκάφος, μετέφερε περίπου 90.000 λίτρα εξαιρετικά εύφλεκτου αεροπορικού καυσίμου. Μέσα στους Πύργους υπήρχαν εύφλεκτα υλικά (γραφεία, χαλιά κουρτίνες κτλ). Ο χάλυβας λιώνει στους 1.500 βαθμούς C. Η θερμοκρασία της φωτιάς δεν ξεπέρασε τους 1.000 βαθμούς. Ο χάλυβας ωστόσο (το υλικό κατασκευής των κολόνων), αρχίζει να »μαλακώνει» από τους 450 βαθμούς και στους 620, έχει χάσει τη μισή του »δύναμη». Και πάλι όμως, θα μπορούσε να αντέξει. Η αποτυχία των στηριγμάτων, οφείλεται τόσο στο »μαλάκωμα» του χάλυβα από τη θερμοκρασία, όσο και στην ανομοιογενή θέρμανσή του. Δηλαδή, σε κάποια σημεία οι κολόνες και το πλαίσιο εκτέθηκαν σε θερμοκρασίες για παράδειγμα 1.000 βαθμών και σε άλλα, 500 βαθμών. Αυτό προκάλεσε στρέβλωση των χαλυβδινων κολονών και πλαισίων και κατ επέκταση την κατάρρευση. 

http://www.debunking911.com/

http://govinfo.library.unt.edu/911/report/index.htm

http://www.tms.org/pubs/journals/jom/0112/eagar/eagar-0112.html

Γιατί η NORAD δεν αντέδρασε;

Η NORAD (North American Aerospace Defense Command), είναι υπεύθυνη για τη προστασία του αμερικανικού εναέριου χώρου. Είναι υπεύθυνη για αναχαίτιση εξωτερικών απειλών. Τα τελευταία 10 χρόνια πριν την 11η Σεπτεμβρίου, είχε γίνει μόνο μια »αναχαίτιση» πολιτικού Learjet. Την επίμαχη ημέρα, υπήρχαν μόνο 14 αεροσκάφη σε καθήκοντα αναχαίτισης για ολόκληρες τις 49 πολιτείες των ηπειρωτικών ΗΠΑ. Ακόμη και εάν είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως, κάτι που δεν έγινε, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τους χειριστές των ραντάρ της NORAD, να ξεχωρίσουν τα ίχνη των πραγματικών απειλών, ανάμεσα σε 4.500 ίχνη αεροσκαφών που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στον αέρα.

http://www.popularmechanics.com/military/a5654/debunking-911-myths-planes/

Που είναι τα συντρίμμια του αεροσκάφους που έπληξε το Πεντάγωνο;

Οι συνομωσιολόγοι υποστηρίζουν πως οι ζημιές στο Πεντάγωνο δε προκλήθηκαν από τη πτώση του Boeing 757 των αεροπειρατών, αλλά από πύραυλο ή ελεγχόμενη έκρηξη. Στη πραγματικότητα όμως, τα συντρίμμια του αεροσκάφους βρέθηκαν στο σημείο και υπάρχουν φωτογραφίες που το αποδεικνύουν.

http://911review.com/errors/pentagon/nodebris.html

http://www.popularmechanics.com/military/a5659/debunking-911-myths-pentagon/

Που ήταν οι Εβραίοι;

Αυτή η θεωρία »έπαιξε» πολύ και στην Ελλάδα. Ο ισχυρισμός δηλαδή ότι οι Εβραίοι γνώριζαν για τις επιθέσεις με αποτέλεσμα να μην πάνε για δουλειά στου Δίδυμους Πύργους εκείνη την ημέρα. Εάν κάποιος κάνει το κόπο να αναζητήσει στο ίντερνετ τη λίστα με του 2973 νεκρούς των επιθέσεων της 9/11 και ρίξει μια ματιά στα ονόματα των θανόντων, θα διαπιστώσει κατι παράξενο: Πάρα πολλά εξ αυτών είναι εβραϊκά… Τουλάχιστον 400 Αμερικανοί εβραϊκής καταγωγής και 5 ισραηλινοί πολίτες συμπεριλαμβάνονται στα θύματα. Με άλλα λόγια το ποσοστό των Εβραίων που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις προσεγγίζει το 8%.

http://www.911memorial.org/names-memorial-0

Κόστος

Πέρα από τις ανθρώπινες ζωές, το κόστος σε χρήμα από τις επιθέσεις στις ΗΠΑ, εκτιμάται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 3,3 τρις δολαρίων. Δηλαδή περίπου 8πλάσιο σε σχέση με το ελληνικό χρέος. Θα μπορούσε λοιπόν ο καθένας να αναρωτηθεί εάν οι Αμερικανοί θα ήταν πρόθυμοι να προκαλέσουν στον εαυτό τους τόσο μεγάλη ζημιά.

http://www.nytimes.com/interactive/2011/09/08/us/sept-11-reckoning/cost-graphic.html?_r=0

http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece

Το Popular Mechanics δημοσίευσε το 2006 μια έρευνα για τους σκοπούς της οποίας επιστράτευσε 300 εμπειρογνώμονες και οργανώσεις. Θεωρείται ίσως η καλύτερη ανεξάρτητη έρευνα για τις θεωρίες συνομωσίας πάνω στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Η έρευνα ενημερώθηκε το 2011 και κυκλοφορεί ως βιβλίο με τον τίτλο: Debunking 9/11 Myths: Why Conspiracy Theories Can’t Stand Up to the Facts

Ερευνήθηκαν και διαψεύστηκαν πολλοί μύθοι, σε 4 ενότητες:

The planes
Τhe World Trade Center
The Pentagon
Flight 93

Η δημοσίευση του Europhysics News αμφισβητεί την επίσημη εκδοχή της 11ης Σεπτεμβρίου

Η επιθέσεις της 9/11 έχουν αποτελέσει εφαλτήριο για δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας. Η γνωστότερη όλων, υποστηρίζει πως το χτύπημα ήταν οργανωμένο εκ των έσω. Ένα από τα δυνατότερα χαρτιά αυτής της θεωρίας, είναι η κατάρρευση του παρακείμενου των δίδυμων πύργων, 47όροφου κτηρίου WTC 7, το οποίο δεν χτυπήθηκε από αεροπλάνο, αλλά παρόλα αυτά, κατέρρευσε.

Μια δημοσίευση πριν ένα χρονο στο Europhysics News, ήρθε να τροφοδοτήσει εκ νέου τη θεωρία της ελεγχόμενης κατάρρευσης του WTC 7. Κάποιοι δε δίστασαν να πουν πως η μελέτη αυτή, βάζει ταφόπλακα στους ισχυρισμούς των Αμερικανών, πως η κατάρρευση ήταν αποτέλεσμα των πυρκαγιών και όχι ελεγχόμενη κατεδάφιση. Το δημοσίευμα ακολουθεί στο παρακάτω λινκ:

http://www.europhysicsnews.org/articles/epn/pdf/2016/04/epn2016474p21.pdf

Διαβάζοντας τη παραπάνω μελέτη, εκ πρώτης όψεως θα μπορούσαμε να πούμε πως τα στοιχεία που παραθέτει, είναι συγκλονιστικά. Στη προκειμένη περίπτωση όμως, μια ανάγνωση δεν είναι αρκετή.

Το περιοδικό Europhysics News που φιλοξενεί το δημοσίευμα, μας ενημερώνει στην αρχή του άρθρου τα εξής:

‘Το άρθρο αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο διαφορετικό από τα συνηθισμένα αμιγώς επιστημονικά άρθρα μας διότι περιέχει κάποιες υποθέσεις. Ωστόσο, δεδομένης της χρονικής συγκυρίας και της σημαντικότητας του θέματος, σκεφτήκαμε πως το θέμα είναι αρκούντως τεχνικό και ενδιαφέρον για να δημοσιευτεί. Προφανέστατα, τα περιεχόμενα του άρθρου, εμπίπτουν στην ευθύνη των συντακτών του».

Ευθέως λοιπόν το περιοδικό αποστασιοποιείται από το συμπέρασμα των συντακτών.

Οι τέσσερις συντάκτες του άρθρου είναι οι Steven Jones, Robert Korol, Anthony Szamboti και Ted Walter. Όλοι τους είναι υποστηρικτές της θεωρίας πως οι επιθέσεις ήταν δουλειά εκ των έσω, επομένως τίθεται θέμα προκατάληψης. Εξυπακούεται πως τα ευρήματά τους δεν είναι πρωτογενή, δηλαδή δεν μελέτησαν τις καταρρεύσεις »on the spot», αλλά βασίστηκαν σε δεδομένα που κυκλοφορούν στη διεθνή βιβλιογραφία και στις επίσημες αναφορές των ΗΠΑ. Κάποια μάλιστα από τα δεδομένα, προέρχονται από δημοσιεύσεις των ίδιων συντακτών. Όπως και να ‘χει, η σχετική βιβλιογραφία είναι εξαιρετικά φτωχή για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

Σημαντικές παραλείψεις

Η μελέτη χωλαίνει σε διάφορα σημεία. Για παράδειγμα, οι συντάκτες κάνουν λόγο για συστήματα αυτόματης κατάσβεσης που υπάρχουν σε κάθε ουρανοξύστη. Επομένως, όπως ισχυρίζονται, η φωτιά θα έπρεπε να συγκρατηθεί και να μην προκαλέσει κατάρρευση. Φαίνεται όμως να αγνοούν πως η κατάρρευση του νότιου πύργου (WTC 2), κατέστρεψε τους αγωγούς νερού με αποτέλεσμα οι καταιονητήρες νερού να μην δουλέψουν ποτέ.

Ένα ακόμη παράδειγμα είναι ο ισχυρισμός πως κάποια βασικά δομικά στοιχεία ενός κτηρίου, είναι μονωμένα για να αντέχουν υψηλές θερμοκρασίες. Το ίδιο ισχύει και μεταξύ ορόφων για τον περιορισμό ενδεχόμενης πυρκαγιάς. Η πτώση των αεροσκαφών όμως, διέλυσε την οποιαδήποτε προστασία, αφήνοντας τη φωτιά ανεξέλεγκτη. Αυτό το στοιχείο, επίσης αγνοείται στη μελέτη.

http://www.skeptical-science.com/critical-thinking/scientific-proof-911-inside-job/

Η έρευνα ισχυρίζεται πως αυτή η εικόνα δείχνει ελεγχόμενες εκρήξεις και είναι τρανή απόδειξη της θεωρίας. Αυτές οι »εκρήξεις» όμως, παρατηρήθηκαν μόνο κατά τη στιγμή της κατάρρευσης και οφείλονται στην εκτόνωση του αέρα που συμπιέζεται από τους υπό κατάρρευση υπερκείμενους ορόφους.

http://www.popularmechanics.com/military/a6384/debunking-911-myths-world-trade-center/#puffs

Σχετικά με το περιοδικό

Το Europhysics News, δεν είναι ένα επιστημονικό περιοδικό. Τα άρθρα που φιλοξενεί, δεν περνάνε από το βάσανο του peer-reviewing, δηλαδή δεν ελέγχονται από άλλους επιστήμονες, πριν δημοσιευτούν. Εν ολίγοις, σχεδόν ο οποιοσδήποτε μπορεί να αρθρογραφήσει. Εδώ έρχεται και »κολλάει» το NOTE FROM THE EDITORS, που σας παραθέσαμε στην αρχή του άρθρου.

Σχετικά με τους συντάκτες

Οι τέσσερις συντάκτες του άρθρου είναι οι Steven Jones, Robert Korol, Anthony Szamboti και Ted Walter. Ο Jones ήταν καθηγητής φυσικής στο Brigham Young University, μέχρι την εποχή που άρχισε να ασχολείται ενεργά με το θέμα της 9/11. Οι ακραίες και  ανυπόστατες  θεωρίες του, τον οδήγησαν αρχικά σε υποχρεωτική άδεια μετ’ αποδοχών και στη συνέχεια στη πρόωρη συνταξιοδότηση.

Ο Robert Korol είναι ένας ακόμη συνταξιούχος ακαδημαϊκός, γνωστός υποστηρικτής των θεωριών συνωμοσίας για την 9/11.

Ο Ted Walker αυτοπαρουσιάζεται ως συγγραφέας. Δεν έχει καμία σχέση με φυσική ή οποιαδήποτε άλλη σχετική με το θέμα επιστήμη.

Ο Anthony Szamboti είναι μηχανολόγος-μηχανικός και από το 2007, βρίσκεται στο πλευρό του Jones.

Προφανώς, η αμεροληψία (βασικό συστατικό μια οποιαδήποτε έρευνας), δεν υφίσταται στη προκειμένη περίπτωση.

Επίλογος

Η έρευνα που φιλοξένησε το Europhysics News, πιθανότατα θα προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες θεωρίες συνωμοσίας, αναθερμαινοντας το ενδιαφέρον των λεγόμενων »9/11 Truthers». Τέλος, το European Scientific Journal και το European Scientific Institute, ξεκαθάρισαν πως δεν έχουν καμία σχέση με οποιαδήποτε σχετική δημοσίευση. Η απάντηση ήρθε για δημοσιεύματα που ήθελαν το ESJ να έχει δημοσιεύσει την έρευνα.

http://eujournal.org/files/journals/1/documents/Disclaimer.ESJ.pdf

Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης
Ακολουθήστε

Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης

Διαχειριστής - Συντονιστής at ellinika hoaxes
Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης
Ακολουθήστε
 • Jonathan

  Μου αρεσε πως εφαγες τα μουτρα σου εδω γιατι ειναι δυσκολο θεμα και θελει να εχει γνωση απο φυσικη μηχανολογια και προπαντως γνωσεις μονταζ γι αυτο οπως θα δειτε το αεροπλανo βγhκε απο την αλλη
  https://www.youtube.com/watch?v=IjXgbpkKnKo

 • Chris

  Είναι ίσως η πρώτη ανάλυση θέματος που διαβάζω και δεν με πείθει καθόλου μα καθόλου. Πέραν των όσων έγραψαν οι σχολιαστές και για να μην επαναλαμβάνω τα ίδια ερωτήματα που εγείρουν όλες αυτές οι επίσημες και πληρωμένες μελέτες, δεν επιδέχονται αμφιβολιών τα κάτωθι
  1. Οι Αμερικάνοι το έχουν ξανακάνει και με πολύ περισσότερα θύματα
  α. Υπόθεση ανατίναξης αμερικάνικου πολεμικού πλοίου στο λιμάνι της Αβάνας (1898) ως αφορμή για τον πόλεμο Ισπανίας – ΗΠΑ. Σήμερα ξέρουμε ότι ήταν εκ των έσω.
  2. Επιδρομή στο Περλ Χαρμπορ. Σήμερα ξέρουμε ότι οι Αμερικανοί ξέραν για την επίθεση τουλάχιστον 3 μέρες νωρίτερα. Γι αυτό και άφησαν ότι τρίτης κατηγορίας πολεμικά πλοία είχαν στο λιμάνι. Ποτέ δεν εξήγησαν γιατί τα άλλα (αεροπλανοφόρα κλπ) απομακρύνθηκαν σε ασφαλή απόσταση ενώ ήταν να ελλιμενισθούν κι αυτά εκεί. Ετσι μπήκε στο Β’ΠΠ οι ΗΠΑ εναντίον του Άξονος. Σήμερα ξέρουμε ότι ήταν εκ των έσω.
  2. Ειδικά για το πεντάγωνο, όλως τυχαίως η μόνη που καταστράφηκεήταν ήταν η πτέρυγα στην οποία στεγαζόταν χε η αρμόδια υπηρεσία που ερευνούσε τα στοιχεία της εξαφάνισης των 2,7 τρις δολλαρίων (επαναλαμβάνω 2,7 τρις) σε αδιαφανείς προμήθειες υλικών και μαύρων επιχειρήσεων.
  3. Τέλος, βλέπουμε να αμφισβητούν τα στοιχεία ένας μεγάλος και συνεχώς διευρυνόμενος αριθμός ατόμων, τα οποία μάλιστα κατείχαν υψηλότατη διαβάθμηση στο κράτος των ΗΠΑ.
  Τα όσα γράφονται από τους «»»ειδικούς»» για την NORAD, είναι επιεικώς απαράδεκτα. Μιλάμε για την NORAD φυσικά. Όχι για την ΥΠΑ.

 • Aiantas

  Το ερώτημα μου απλό, πως ένα αεροπλάνο από αλουμίνιο (που ένα πουλί μπορεί να κάνει ζημιά στην άτρακτο) διαπέρασε πέρα ως πέρα χάλυβα που λιώνει στους 1500 C μου κάνει μεγάλη εντύπωση! Αν μπορούσε κάποιος να κάνει αναπαράσταση κατά πάσα πιθανότητα θα βλέπαμε το αεροπλάνο να διαλύει τζάμια και ότι άλλο ευαίσθητο υλικό ΑΛΛΑ στην τελική θα το βλέπαμε χαλκομανία πάνω στον πύργο. Αλήθεια, το 3ο κτήριο γιατί είπαμε ότι έπεσε ?
  Και έστω η ζημία είναι 3-4 τρίς, πόσα είπαμε κέρδισαν οι Αμερικάνοι απο ορυκτό πλούτο, αφού αυτό πήραν μιας και δεν βρήκαν όπλα μαζικής καταστροφής

 • The Dutch

  Βέβαια ειχαν τεράστια υπογεια τα κτήρια αυτά που θα μπορούσαν άνετα να γίνουν εργοτάξια,χωρίς κανένας εργαζόμενος να πέρει πρέφα το οτιδήποτε.
  Λέω τώρα εγώ…
  Δεν μπορώ να καταλήξω στο τι έγινε πραγματικά,όπως και κανείς δεν πρόκειται να μάθει τίποτα πέραν της επίσημης αιτιολογίας που έδωσε η κυβέρνηση,αλλά αν θέλεις να βρεις επιχείρημα και αντεπιχείρημα,γίνεται έυκολα πολύ.

 • Δύσκολο θέμα βάλατε πάντως. Εδώ οι Ελληνάρες έχουν βγάλει ήδη ετυμηγορία

 • Ευάγγελος Αθανασόπουλος

  Εγώ τις πιστεύω όλες τις ανοησίες που λέει η Αμερικανική Κυβέρνηση ΠΛΗΝ ΜΙΑΣ. Ας μας εξηγήσει πως από τις 70 κάμερες που παρακολουθούν το πεντάγωνο νύχτα και μέρα δόσανε στην δημοσιότητα ένα και μόνο βίντεο εντελώς θολό και μακρυνό. Το πεντάγωνο είναι το καλύτερα παρακολουθούμενο κτίριο στον κόσμο. Αμέσως μετά την «πτώση» του «αεροπλάνου» του πενταγώνου ψάξανε συστηματικά οργανωμένα και άμεσα όλες τις κάμερες της περιοχής (εκτός από τις δικές τους) και κατέσχεσαν όλα τα βίντεο. Εάν πράγματι ήταν αεροπλάνο, τι φοβούνται να δώσουν στη δημοσιότητα ένα πιο ευκρινές βίντεο 15 χρόνια μετά;;;;; Αυτή είναι η άκρη του σεντονιού που σκεπάζει το «μυστήριο». Εδώ δεν χρειάζεται «μελέτη» από το NIST αξίας εκατομμυρίων. Η απλή λογική φτάνει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ασφαλείας να μην δίδεται στη δημισιότητα ένα τέτοιο βίντεο. Αντιθέτως υπάρχουν βάσιμες υποψίες γιατί δεν δίδεται. Απορώ πως εσείς οι ερευνητές της αλήθειας αυτό το σημείο δεν το αξιολογήσατε και επιμένετε σε ένα θέμα πολύ διφορούμενο.

  Σας έχω ξαναπεί. Μη χαλάτε την υπέροχη δουλειά σας με πράγματα πάνω από τις δυνατότητές σας. Έχετε αρκετούς Μουρούτηδες όπου τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Σε τέτοια θέματα προτιμότερο το σιωπάν.

  Και με την ευκαιρία. Σήμερα πάνω από 2000 αρχιτέκτονες και μηχανικοί στην αμερική αγωνίζονται να αποδείξουν τα αυταπόδεικτα. Δεν έχουν 16.000.000 $ προυπολογισμό μελέτης. Αντιθέτως δρουν σε ένα εχθρικότατο κλίμα. Διαθέτουν μόνο ένα site και τον κόπο τους. Είναι όλοι συνωμοσιολόγοι;;;
  Επίσης δεν βλέπετε τόσα χρόνια που είσαστε συνήγοροι μιας θολής «αλήθειας» τις αντιδράσεις από το κοινό που σας διαβάζει;;; Το κοινό σας δεν είναι φαντασιόπληκτο. Πολλοί από εμάς ίσως είναι καλύτεροι από τους φιλοτιμους ερευνητές σας. Γι’ αυτό να ακούτε και λίγο. και να αμφιβάλλετε για τα πάντα.

 • Elahistos.

  Τελικά, πώς και γιατί έπεσε το κτήριο 7? Τίποτα δεν αναιρείται.

 • Georgios Topouzis

  η επιχειρηματολογία σας, είναι, τουλάχιστον, απογοητευτική…

 • jastonas

  Γράφω σχόλιο που έστειλα σε φίλο μου:

  Κατάρρευση – Ποιος έκανε τις μελέτες;;; Η κυβέρνηση που κατηγορείται ότι είναι από πίσω. Μια την σημερινή είδηση:

  Civil Engineering Dept at the University of Alaska Fairbanks has concluded fire did not bring down WTC7. This $300,000 finite element analysis of the 3rd tower collapse on 9/11 has exposed the official report as fraudulent. UAF’s 2 year project is banned from /r/engineering, /r/physics, & /r/science – [01:03:44] (youtu.be)

  NORAD. Τα συστήματα παρακολούθησης είναι τρελά. Εσύ εδώ από το google (οκ, λίγα χρόνια μετά) παρακολουθείς πλοία αεροπλάνα κτλ real time με ελάχιστη απόκλιση. Αυτοί στο NORAD τόσο βλάκες; Δεν πάθανε λίγο σοκ που 3 αεροπλάνα φύγανε από τον δρόμο τους πάνω από πολυκατοικημένες περιοχές; Εδώ εξαφανίζεται ένα αεροπλάνο πάνω από ωκεανούς και τα media το ξέρουν instantly και το ψάχνουν….

  Που είναι τα συντρίμμια του αεροσκάφους που έπληξε το Πεντάγωνο; – δεν έχω απάντηση

  Εβραίοι – οκ δεν είπαμε ότι είναι ξεκάθαρο, αλλά ρε φίλε πριν κάνεις debunk για τους εβραίους, γιατί αμελείς να κάνεις και debunk την ΠΟΛΥ ΤΡΕΛΗ ιστορία του Lucky Larry…

  Κόστος – Γελάμε εδώ. Δηλαδή, οκ είχε ζημία η εταιρεία (κράτος), μήπως όμως από πολέμους και whatever εξυπηρετηθήκανε α. άλλα συμφέροντα πιο σημαντικά β. οικονομικά συμφέροντα με x/y τρόπους. Ρε ειδικά με το κόστος… δεν σου λέω ότι ισχύουν όλα αυτά, αλλά το debunking είναι μισό στο conspiracy hypothesis. Κάνει φάση straw man και στα καπάκια character assassination

  Βαρέθηκα το υπόλοιπο. Τελειώνοντας… δεν σου λέω ότι ήταν inside job κτλ, αλλά ρε φίλε, ψήνομαι να κάνω ερωτήσεις. Απλά το πουσάρω περισσότερο, όχι επειδή το πιστεύω, αλλά επειδή είναι πιο παραμελλημένη θεωρία και θέλω να ακουστώ. Όπως και με το climate change που ισχύει κάτι αντίστοιχο.

 • Panagis Loukatos

  Ακόμα δεν κατάλαβα πως έπεσε το WTC7 που δεν έφαγε αεροπλάνο. Άσε μας ρε φίλε. Δύο κτίρια «τέρατα» έπεσαν κατακόρυφα με τις κολώνες τους κομμένες διαγώνια όπως στις ελ. ανατινάξεις (βλ. Zeitgeist) και μέσα στα συντρίμια και στον χαμό ήρθε πέφτοντας χαριτωμένα, όπως στα κόμικ, ένα φύλλο από το διαβατήριο αυτουνού που ήταν στο κοκπιτ εκεί που σήκωσε 1000 βαθμούς κελσίου κλπ κλπ κλπ κλπ κλπ. χαλαρώστε λίγο. δεν είναι όλα ψεκασμοί. Υπάρχουν κενά… πολλά κενά…

 • Λευτέρης

  Όλα καλά και ωραία δουλειά,πλην περί αμεροληψίας.Κάνετε καλά και εστιάζετε στα ελλιπή διαπιστευτήρια τους για να έχουν κάποια βαρύτητα τα λεγόμενα τους.Αλλά οι επιστήμονες δεν είναι ούτε διαιτητές ούτε δικαστές.Όλο το αντικείμενο εργασίας τους βασίζεται στη λογική και όταν χωλαίνει-γίνονται ας πούμε προκατειλλήμένες ή βεβιασμένες παραδοχές-κρίνονται για αυτό.Το αν έχει προσχηματίσει μια άποψη ο επιστήμονας δεν αποτελεί ένδειξη ότι η οποιαδήποτε εργασία του και έρευνα του πάνω σε αυτό ΄΄δεν είναι αμερόληπτη΄΄.Είναι κάπως φτηνή κριτική αυτό.Πολλοί επιστήμονες είχαν κάνει εργασίες έχοντας σχηματίσει ενστικτωδώς μια άποψη ή μια προδιάθεση για τα συμπεράσματα.Και εντέλει οι έρευνες τους τους επιβεβαίωσαν.Σε όλα τα άλλα ήσασταν άψογοι.

 • Grenadieros

  Μα αφου οντως πηγαν στο φεγγαρι το 1972 και ο σανταμ βρεθηκε να εχει οπλα μαζικης καταστροφης το 1991….

 • Το Μυστήριο του Κτιρίου 7 του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου https://www.youtube.com/watch?v=aWLDiVGBk-c

 • Hercules04!

  Πράγματι ξεπερνά τη φαντασία να το προκάλεσαν οι ίδιοι οι Αμερικανοί αλλά από την άλλη, αν σκεφτείς και ποιοι ήταν στο τιμόνι της τότε… :/

 • Απόστολος

  Δύσκολο θέμα.

  Το συγκεκριμένο άρθρο σας πάντως είναι από τα λιγότερο πειστικά που έχετε παρουσιάσει.
  Κυρίως για αυτό που σχολίασε και ο φίλος πιο πάνω: Είναι άτοπο κατά τη γνώμη μου να θεωρούνται οι πληρωμένες από την ίδια την κυβέρνηση (που κατηγορείται από όποιους κατηγορείται ότι αυτή οργάνωσε το χτύπημα) μελέτες και έρευνες, πειστήρια για την «αθωότητά» της.

  Είναι ένα ζήτημα με τεράστιες πολιτικές προεκτάσεις ώστε αν μη τι άλλο, όσοι υποστηρίζουν ότι είναι κάτι άλλο από το «προφανές» (και το υποστηριζουν με επιχειρήματα ή έστω σκεπτικισμό), δεν αξίζει να αντιμετωπίζονται ως γραφικοί. Ο πιο εύκολος τρόπος να αποδομήσεις την άποψη κάποιου είναι να τον παρουσιάσεις ως γραφικό.

 • Donald Trump- Boukouvalas

  παραήταν βολική σαν αφορμή για την επέμβαση σε Ιράκ-Αφγανιστάν, πάντως.

 • Haunted

  Δύσκολο σε ένα σχόλιο να συμπεριλάβω όσα έχουν καταγράψει ντοκυμαντέρ και ταινίες όπως πχ το Zeitgeist που είναι πολύ πιστικότερα από το άρθρο αυτό αλλά πραγματικά είναι επιχείρημα το «αυτά δήλωσε η αμερικανική κυβέρνηση» ή το «αυτά είναι τα πορίσματα αυτών που η κυβέρνηση πλήρωσε»;;

  • Δηλαδή τι έπρεπε να κάνει η αμερικάνικη κυβέρνηση; Να σε καλέσει να δεις τα συντρίμμια;

   • Ευάγγελος Αθανασόπουλος

    Όχι. Αλλά να δώσει στη δημοσιότητα ένα καλύτερο βίντεο από το μοναδικό που έχει δώσει στη δημοσιότητα όπου δεν φαίνεται τίποτα σχεδόν.. Κατέχει πάνω από 80 βίντεο από τις πολυπληθείς κάμερες που παρακολουθούν το Πεντάγωνο συνεχώς. Η πλάκα είναι ότι και αυτό το μοναδικό βίντεο, με σύγχρονες μεθόδους ανάλυσης αποδεικνύει ότι δεν ήταν αεροπλάνο….. Ξυπνήστε.

  • Θα συμφωνήσω απολύτως. Περίμενα πολύ καλύτερη ανάλυση και πηγές. Πήγα και επισκέφτηκα π.χ. τα links σχετικά με τα συντρίμια στο Πεντάγωνο, τα οποία όμως δυστυχώς είναι του ίδιου επιπέδου και αν μή τί άλλο περισσότερο λάδι στη φωτιά ρίχνουν παρά καταρρίπτουν τις θεωρίες…

  • pynos

   Ποιοτικό ντοκυμαντέρ το Zeitgeist; Μην τρελαθούμε και τελείως…

   • Georgios Topouzis

    «πειστικότερο» έγραψε, όχι «ποιοτικότερο». Και ναι, ΔΕΝ είναι το ίδιο. Εσένα σε έπεισε η φωτογραφία με ένα κομμάτι του αεροπλάνου που έπεσε στο Πεντάγωνο; τι φαίνεται σε αυτήν; Ένα συντρίμμι, πυροσβέστες, παρατρεχάμενοι και καπνός. «Καπνός» φίλε… Ποιος θα τρελάνει ποιον;

   • Ευάγγελος Αθανασόπουλος

    Βάζοντας ετικέττες και επίθετα δεν βγάζουμε τίποτα. Πρέπει να καταθέτουμε φαιά ουσία και λογική, και επιχειρήματα και και (αν έχουμε).
    Για το «αεροπλάνο» του Πενταγώνου ας μου απαντήσει κάποιος στο παραπάνω σχόλιό μου.

   • George