Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ν. Καρανίκας, απάντησε στην Eldorado με άσχετη φωτογραφία.

21

Η είδηση της ημέρας είναι η ανακοίνωση της αναστολής των επενδύσεων της Καναδικής εταιρίας Eldorado Gold, εξαιτίας  της καθυστέρησης έγκρισης «αδειών ρουτίνας» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, όπως η ίδια υποστηρίζει. Ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του Πρωθυπουργού, Νίκος Καρανίκας, απάντησε με ανάρτηση στο facebook, συνοδεύοντάς τη με μια «αποκαλυπτική» φωτογραφία που δείχνει το «μέγεθος της καταστροφής».

Η μία φωτογραφία που χρησιμοποίησε ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού είναι πραγματική αλλά άσχετη με τις εργασίες της Eldorado Gold. Στη φωτογραφία βλέπουμε τον κόλπο του Στρατωνίου Χαλκιδικής μετά την μεγάλη πλημμύρα του 2010. Είναι πραγματικά αδύνατο να ευθύνεται η εταιρία Eldorado καθώς το 2010 δεν είχε ξεκινήσει εργασίες εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με πόρισμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στις 10 Φεβ. 2010 σημειώθηκε μεγάλη πλημμύρα στο Στρατώνι Χαλκιδικής και τεράστιες ποσότητες υδάτων και στερεών υλικών πέρασαν μέσα από το χωρίο και χύθηκαν στο κόλπο του Στρατωνίου. Παρόμοιου τύπου και έντασης φαινόμενα και σημαντικές καταστροφές παρατηρήθηκαν και σε άλλες περιοχές της Χαλκιδικής (Γομάτι, Σάρτη, Συκιά, Νικήτη κ.α).

Συγκεκριμένα το πόρισμα του ΤΕΕ αναφέρει: «Το υδρογραφικό δίκτυο της περιοχής περιλαμβάνει τρία κεντρικά υδατορεύματα και τα οποία είναι οι κύριοι αποδέκτες των νερών της επιφανειακής απορροής. (Καρβουνόσκαλα, Αργυρώ, και Πόρτο) Λόγω της διάρκειας και έντασης της βροχής, τα υδατορεύματα της περιοχής μετέφεραν ασυνήθιστα υψηλές παροχές υδάτων, συμπαρασύροντας μεγάλες ποσότητες στερεών υλικών. Όπως διαπιστώθηκε κατά τις αυτοψίες, τα περισσότερα από τα τεχνικά (οχετοί) του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής φράχτηκαν από τις μεγάλες στερεοπαροχές των υδατορευμάτων, προκαλώντας υπερχειλίσεις με απόθεση υλικών (βραχωδών τεμαχίων, λίθων, λάσπης, κλαδιών, εκριζωμένων δένδρων, κλπ.) επί των οδοστρωμάτων, διαβρώσεις των επιχωμάτων και εδαφορροές.
Το πλημμυρικό πλήγμα στο Στρατώνι προκλήθηκε από το υδατόρευμα «Αργυρώ» και ειδικότερα όταν επήλθε απόφραξη της εισόδου της αντιπλημμυρικής τάφρου στην βορειοδυτική πλευρά του οικισμού από τις στερεοπαροχές. Αποτέλεσμα της υπερχείλισης του υδατορεύματος ήταν η εκτροπή της ροής του δια μέσου των δρόμων του οικισμού προκαλώντας σημαντικές καταστροφές. Κατά εξαιρετική συγκυρία δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα.»

Λεπτομέρειες και φωτογραφίες στο πόρισμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που ακολουθεί.

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΤΟΥ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ ΤΗΣ 10ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Μπορείτε να δείτε το μέγεθος της καταστροφικής πλημμύρας στα παρακάτω βίντεο.

Συμπέρασμα: Είναι γνωστό πως η Eldorado Gold έχει κατηγορηθεί για καταστροφή του εδάφους και ρύπανση, αλλά η συγκεκριμένη φωτογραφία που ανάρτησε ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του Πρωθυπουργού, Νίκος Καρανίκας, δεν έχει την παραμικρή σχέση με την επένδυση της Eldorado Gold, αφού οι εργασίες της εταιρίας δεν είχαν ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2010.

Σημείωση: Το παρόν δημοσίευμα δεν εξετάζει τη διαμάχη που έχει προκύψει μεταξύ της εταιρίας και όσων την κατηγορούν για περιβαλλοντική καταστροφή.

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • Yiannis M.

  Αυτό το «γεωμορφολογία και τις απολήξεις των υδάτινων ροών της περιοχής άρα και σε άμεση σύνδεση με πιθανές παρενέργειες της μεταλλευτικής δραστηριότητας» ήταν υπέροχο. Τίγκα στην επιστημοσύνη. Δείχνει ρε παιδί μου υψηλή μόρφωση και – να πω την αμαρτία μου – εμένα τον αγράμματο με ψάρωσε.

  Σχεδόν ξέχασα ότι το θέμα μας είναι ότι από το πρωθυπουργικό γραφείο βγήκε (άλλο ένα) φούμαρο. Κι ότι το site έχει ακριβώς αυτό το αντικείμενο: να αναδεικνύει τα φούμαρα απ’ όπου κι αν προέρχονται.

  Εκείνο που δεν είναι δουλειά του site, αλλά είναι των σχολιαστών, είναι να επισημάνουν ένα άλλο θλιβερό φούμαρο: ένα post που επιχειρεί να υποβαθμίσει την ανοησία της φωτογραφίας και συγχρόνως (συγχρόνως στο θεό σας!) να υπερασπιστεί τη πολύτιμη συνδρομή της στο δίκαιο οικολογικό αγώνα καθώς ….. είναι

  «σχετικότατη με την γεωμορφολογία και τις απολήξεις των υδάτινων ροών της περιοχής άρα και σε άμεση σύνδεση με πιθανές παρενέργειες της μεταλλευτικής δραστηριότητας»

  Οχι άλλο κάρβουνο ρε Σταύρο. Αστο κι είσαι σοβαρός ενδεχομένως άνθρωπος. Αστο.

 • Dimitris

  Οι επιθέσεις από κομματόσκυλα αποδεικνύουν ότι κάνετε καλά την δουλειά σας. Συνεχίστε έτσι!

 • Grenadieros

  Καντε συγκριση Σκουριες με Λιγνιτορυχεια ΔΕΗ
  http://politika-gr.blogspot.gr/2017/09/t.html
  Αραγε οι μεταφερομενοι μπαχαλακηδες των επεισοδιων τοτε στις Σκουριες (συν ζημιες σε αμαξια-σπιτια εργαζομενων,χαμενα μεροκαματα κλπ) εκαναν κατι αναλογο και στην Πτολεμαιδα;
  Οι μισθοι των εργαζομενων στις Σκουριες ηταν ιδιοι με αυτους των κομματοσκυλων στην ΔΕΗ;

 • IORDANOGLOU

  Σύμφωνοι, τα ελληνικά hoaxes όμως καλό θα ήταν να τηρούν ίσες αποστάσεις. Γιατι το να βγαίνουν τέτοια αρθράκια εναντίων στελεχών ενός συγκεκριμένου κόμματος και όχι εναντίων όλων των κομμάτων είναι πολιτική αρθρογραφία όχι ανεξάρτητη έρευνα. Γιατί τα αντανακλαστικά σας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο να «αποκαλύπτουν» λάθη στο δημόσιο διάλογο μόνο από συγκεκριμένη πλευρά..

  • Αν θα ψάξετε θα βρείτε. Παράδειγμα το παρακάτω:
   http://ellinikahoaxes.gr/2017/08/04/gkafa-adoni-georgiadi-video-venezouela/

  • Yiannis M.

   Να τηρούν ΣΤΑΘΕΡΕΣ αποστάσεις. Αν η αντιπολίτευση λέει μπαρούφες να αναδεικνύονται σταθερά όλες. Ομοίως και οι κυβερνητικές.

   Το ποιές θα βγούν περισσότερες, να είναι ζήτημα των ιδίων. Εκείνοι που αναδεικνύουν, δεν έχουν κανένα λόγω να κρατάνε ζύγι. Θα πρέπει να αναδεικνύουν τα πάντα.

   Και ταμείο στο τέλος που λένε – με έξοχη πρωτοτυπία – κι οι ποδοσφαιριστές μας.

 • Stef

  Σχετικά με την ανάρτηση του Καρανίκα θυμάμαι αυτό που λένε έδειχναν στον ηλίθιο το φεγγάρι και αυτός κοίταζε το δάχτυλο… Κατά τη θέση του Καρανίκα η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη και πιστεύει ότι η εταιρεία θα την κάνει ακόμα χειρότερη. Μπορεί να δείξει εικόνες της υπάρχουσας καταστροφής ή και εικόνες από παρόμοιες καταστροφές οπουδήποτε στον πλανήτη. Προς τι το άρθρο;
  http://antigoldgr.org/blog/2013/04/20/5klm-away-from-skouries/

  • Yiannis M.

   Προς αποκάλυψη της μπαρούφας κύριε. Δεν ήταν «από οπουδήποτε στον πλανήτη», ήταν από την Χαλκιδική. Και δημοσιεύτηκε προς δημιουργία εντυπώσεων, όχι ως γενική διακόσμηση του story telling.

   Κι ούτε η φωτογραφία κατέδειξε καμία «ήδη επιβαρυμένη περιοχή», χωματάκι από την πλημμύρα έδειξε, κι από περίοδο που δεν είχε γίνει τίποτα στην περιοχή.

   Οσο για σας που είστε έξυπνος άνθρωπος και παίζετε τα φεγγάρια στα δάχτυλα, όταν θέλετε να δείξετε το φεγγάρι, δείχνετε «οπουδήποτε στο πλανήτη» ; Και σας φταίνε «οι ηλίθιοι» που σας επισημαίνουν ότι δείχνετε άλλα αντ’ άλλων;

 • Black Sheep

  «η Eldorado Gold έχει κατηγορηθεί για καταστροφή του εδάφους και ρύπανση».
  Δηλαδή έχει κατηγορηθεί δεν έχει αποδειχτεί κιόλας και ειδικά με τις παραπλανητικές φωτογραφίες του καρανίκα ενισχύεται κι η άποψη ότι την κατηγορούν άδικα. Μπράβο ellinika hoaxes, δεν ξέρω τι μετάλλαξη έχετε πάθει τελευταία και με κάτι υποσημειώσεις στο τέλος των κειμένων δεν σώνεται η φάση.

  • Yiannis M.

   Τι έχουν πάθει δηλαδή; Κατέρριψαν την γνησιότητα μιας φωτογραφίας που χρησιμοποίησε ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης. Κάνουν αυτό που ισχυρίζονται ότι κάνουν. Καταρρίπτουν παπαριές. Μια συγκεκριμένη φωτογραφία, με αρχή, μέση και τέλος. Γεγονότα. Τελεία.

   Αν θες μετά τα γεγονότα να πάμε και στα συμπεράσματα, ευχαρίστως. Αλλά γεγονότα πρώτα!

 • Μ’αρέσει το disclaimer 😀

  Να περιμένουμε και κατάρριψη των ψεμμάτων της el dorado?

 • Rosemila Milla

  ναι εξεταστε την φωτογραφια..αλλα μην εξεταζετε οοοολα τα ομαρφα που φερνει αυτη η αγνη «εταιρια»

  • sakis

   Εχει παει 18 φορες στο ΣτΕ και τις 18φορές τις κερδισε τις υποθεσεις για το περιβάλλον..
   –Να υποθεσω »συνωμοσία» και »σκοτεινες» δυναμεις εχουν επεμβει στη δικαιοσύνη για να καταστρεψουν την εικόνα της »λαπροβλητης» κυβερνησης του Τσίπρα

 • Nikos Mavromatidis

  Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες τραβήχτηκαν από την κυρία Δόντση μέσα από
  το αεροπλάνο της Αερολέσχης Θεσσαλονίκης, κυβερνήτης του οποίου ήμουν
  εγώ και η πτήση έγινε κατόπιν αίτησης του τότε Δημάρχου για την
  αποτύπωση της καταστροφής ύστερα από μία ισχυρή καταιγίδα, με σκοπό να
  δουν κυρίως τις ζημιές στο ηλεκτρικό δίκτυο και να τις αποκαταστήσουν.
  Παραθέτω αρχικά τη φωτογραφία της ανάρτησης του Καρανίκα, καθώς και
  μερικές ακόμα από την ίδια πτήση, οι οποίες κατά καιρούς έχουν
  χρησιμοποιηθεί από την ομάδα anti-gold με σκοπό την παραπλάνηση.

  https://uploads.disquscdn.com/images/dd61e18f6d226ba79b53be665d84dd72c7b32889c98a3b7b644b2d65e7feffb2.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/284011bc98eb6b87955bce57f0ccaa213dd373274ddc7f32739c0d145843cb9c.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/a9560b5c9adb62e853ae464fc0083a38417b65c7c978cdc07dcae8db02087e5b.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/aaed5c8476aa8d6fb2d18ca42aa74e4e19f568653ceb672b1f9fb6c1b7665da1.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/51b88b4f58fb3b66c34c0344936a2fae95c2fc025d787072ca8f9eab61f0fc53.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/4e27a24e7da77873e774a86edb26f31ebcd6dac33cba725efbd81a75262c36ec.jpg

  • Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση.

 • naive

  Αν θέλετε να κάνετε κάτι σοβαρό, ασχοληθείτε με τον είναι hoax ή όχι η περιβαλλοντική καταστροφή.
  Η ασχολία με τα ποστ του Καρανίκα σας υποβαθμίζει και εσάς.

  • sakis

   Otan πιανουμε καναν »συντροφο» με την γίδα στην πλάτη που τυχαινει να είναι το δεξι χέρι του Τσίπρα δεν είναι κανας κλητήρας αυτος που τα εγραψε τότε προτρέπετε να μην ασχοληθεί το site με τα ψεμματα και τις διαστρεβλώσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών
   —Να υποθέσω αν ανεβαζε καμια ψευτικη φωτογραφία ο Αδωνης στο Twitter και την παρουσίαζε ως αληθινή τα ιδια πραγματα θα ελεγες;Ετσι εεεε;

   • naive

    Ο Καρανίκας είναι γνωστός επειδή γράφει σαχλαμάρες στα social media, δεν είναι εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ούτε του Τσίπρα, ούτε καν πολιτικό πρόσωπο, ούτε εξουσιοδοτημένος να εκφράζει τη γνώμη κανενός πλην του εαυτού του. Υπάρχουν πολλές εκατοντάδες σε θέσεις συμβούλων όλων των πολιτικών αν ασχολούμασταν με τι σαχλαμάρες λέει ο καθένας δε θα κάναμε άλλη δουλειά.
    Ο Γεωργιάδης είναι αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εκλεγμένος βουλευτής, εντελώς ατυχής η σύγκριση.

    • Yiannis M.

     Σοβαρά;

  • GK

   Συμφωνώ ότι αυτό το ερώτημα είναι το κύριο και καλό θα ήταν να εξεταστεί, αν και το έχει ήδη απαντήσει το ΣτΕ, που έχει επιτρέψει την επένδυση.