Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ν. Καρανίκας, απάντησε στην Eldorado με άσχετη φωτογραφία.HOAXES

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ν. Καρανίκας, απάντησε στην Eldorado με άσχετη φωτογραφία.

11 Σεπ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Η είδηση της ημέρας είναι η ανακοίνωση της αναστολής των επενδύσεων της Καναδικής εταιρίας Eldorado Gold, εξαιτίας  της καθυστέρησης έγκρισης «αδειών ρουτίνας» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, όπως η ίδια υποστηρίζει. Ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του Πρωθυπουργού, Νίκος Καρανίκας, απάντησε με ανάρτηση στο facebook, συνοδεύοντάς τη με μια “αποκαλυπτική” φωτογραφία που δείχνει το “μέγεθος της καταστροφής”.

Η μία φωτογραφία που χρησιμοποίησε ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού είναι πραγματική αλλά άσχετη με τις εργασίες της Eldorado Gold. Στη φωτογραφία βλέπουμε τον κόλπο του Στρατωνίου Χαλκιδικής μετά την μεγάλη πλημμύρα του 2010. Είναι πραγματικά αδύνατο να ευθύνεται η εταιρία Eldorado καθώς το 2010 δεν είχε ξεκινήσει εργασίες εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με πόρισμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στις 10 Φεβ. 2010 σημειώθηκε μεγάλη πλημμύρα στο Στρατώνι Χαλκιδικής και τεράστιες ποσότητες υδάτων και στερεών υλικών πέρασαν μέσα από το χωρίο και χύθηκαν στο κόλπο του Στρατωνίου. Παρόμοιου τύπου και έντασης φαινόμενα και σημαντικές καταστροφές παρατηρήθηκαν και σε άλλες περιοχές της Χαλκιδικής (Γομάτι, Σάρτη, Συκιά, Νικήτη κ.α).

Συγκεκριμένα το πόρισμα του ΤΕΕ αναφέρει: “Το υδρογραφικό δίκτυο της περιοχής περιλαμβάνει τρία κεντρικά υδατορεύματα και τα οποία είναι οι κύριοι αποδέκτες των νερών της επιφανειακής απορροής. (Καρβουνόσκαλα, Αργυρώ, και Πόρτο) Λόγω της διάρκειας και έντασης της βροχής, τα υδατορεύματα της περιοχής μετέφεραν ασυνήθιστα υψηλές παροχές υδάτων, συμπαρασύροντας μεγάλες ποσότητες στερεών υλικών. Όπως διαπιστώθηκε κατά τις αυτοψίες, τα περισσότερα από τα τεχνικά (οχετοί) του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής φράχτηκαν από τις μεγάλες στερεοπαροχές των υδατορευμάτων, προκαλώντας υπερχειλίσεις με απόθεση υλικών (βραχωδών τεμαχίων, λίθων, λάσπης, κλαδιών, εκριζωμένων δένδρων, κλπ.) επί των οδοστρωμάτων, διαβρώσεις των επιχωμάτων και εδαφορροές.
Το πλημμυρικό πλήγμα στο Στρατώνι προκλήθηκε από το υδατόρευμα «Αργυρώ» και ειδικότερα όταν επήλθε απόφραξη της εισόδου της αντιπλημμυρικής τάφρου στην βορειοδυτική πλευρά του οικισμού από τις στερεοπαροχές. Αποτέλεσμα της υπερχείλισης του υδατορεύματος ήταν η εκτροπή της ροής του δια μέσου των δρόμων του οικισμού προκαλώντας σημαντικές καταστροφές. Κατά εξαιρετική συγκυρία δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα.”

Λεπτομέρειες και φωτογραφίες στο πόρισμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που ακολουθεί.

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΤΟΥ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ ΤΗΣ 10ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Μπορείτε να δείτε το μέγεθος της καταστροφικής πλημμύρας στα παρακάτω βίντεο.

Συμπέρασμα: Είναι γνωστό πως η Eldorado Gold έχει κατηγορηθεί για καταστροφή του εδάφους και ρύπανση, αλλά η συγκεκριμένη φωτογραφία που ανάρτησε ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του Πρωθυπουργού, Νίκος Καρανίκας, δεν έχει την παραμικρή σχέση με την επένδυση της Eldorado Gold, αφού οι εργασίες της εταιρίας δεν είχαν ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2010.

Σημείωση: Το παρόν δημοσίευμα δεν εξετάζει τη διαμάχη που έχει προκύψει μεταξύ της εταιρίας και όσων την κατηγορούν για περιβαλλοντική καταστροφή.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.