Ποιοι είμαστε
Αρχική Λεμόνι και σόδα 1000 φορές πιο ισχυρά από την χημειοθεραπεία;HOAXES FAKE NEWS ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Λεμόνι και σόδα 1000 φορές πιο ισχυρά από την χημειοθεραπεία;

14 Σεπ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Άλλη μία θεραπεία για τον καρκίνο και ακόμη ένα επικίνδυνο hoax που κυκλοφορεί σε σελίδες του εξωτερικού μεταφράστηκε, τροποποιήθηκε και αναρτήθηκε από ελληνικές σελίδες και το βλέπουμε να ανακυκλώνεται τακτικά.

ΨΕΥΔΕΣ

CLIKBAIT

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΙΔΗΣΗΣ

ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στο tromaktiko.blogspot.grnewsone.grbioathens.gr, iatroi.gr (πιθανή αρχική πηγή) κτλ διαβάζουμε:

Τι ισχύει

Αρχικά το hoax που κυκλοφόρησε με email και ψευδώς φαίνεται να προέρχεται από το Institute of Health Sciences και όπως μπορείτε να δείτε, στην αρχική του μορφή δεν υπήρχε αναφορά για μαγειρική σόδα. Όμως το μήνυμα δεν προέρχεται από το Institute of Health Sciences και υπάρχει σχετική διάψευση για το email.

The email and information in question did not come from the Health Sciences Institute. Whoever started this scam email did use some of our published material – which had nothing to do with lemons in any way – and inserted the information about lemons. It is erroneous and has caused us a great deal of trouble. However, most troubling is that it is giving false or un-tested medical advice to people suffering with cancer. Perhaps citrus fruits have some anti-cancer properties or perhaps they don’t (I’m not qualified to speak on that), but the one thing I know for certain is the provided “source” of this information – the Health Sciences Institute – did NOT publish this information. We had nothing to do with this email or the information it contains. 

Τι ισχύει για τα λεμόνια;

Πολλές ουσίες που απαντώνται φυσικά στα εσπεριδοειδή έχουν βρεθεί ότι έχουν πιθανές δυνατότητες καταπολέμησης του καρκίνου σε επιστημονικές μελέτες, εκ των οποίων οι δύο πιο ελπιδοφόρες φαίνεται να είναι τα λεμονοειδή και η πηκτίνη.

Τα λεμονοειδή, μια κατηγορία φυσικών ενώσεων που απαντώνται κυρίως στη φλούδα και τους σπόρους εσπεριδοειδών, μελετώνται τόσο ως προληπτικά όσο και ως θεραπεία για τον καρκίνο. Για παράδειγμα, έρευνες δείξει ότι συγκεκριμένα λεμονοειδή μπορούν να εμποδίσουν την εξάπλωση κυττάρων καρκίνου του μαστού σε  in vitro μελέτες. Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για τον προσδιορισμό της κλινικής τους αποτελεσματικότητας στους ανθρώπους.

Η τροποποιημένη πηκτίνη εσπεριδοειδών, που προέρχεται από τη φυσική πηκτίνη που βρίσκεται στον πολτό και το φλοιό των εσπεριδοειδών, έχει δείξει σε μελέτες σε ζώα και in vitro πως μειώνει τις μεταστάσεις των καρκινικών κυττάρων, χωρίς όμως να τον θεραπεύει. Και πάλι, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να αποδειχθεί η κλινική τους αποτελεσματικότητα στον άνθρωπο.

Είναι αυτονόητο ότι τα λεμόνια και τα άλλα εσπεριδοειδή είναι θρεπτικά και προωθούν την υγεία με πολλούς τρόπους, οπότε ενώ η επιστήμη δεν έχει αποφανθεί ακόμη σε ποιο βαθμό είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου, αποτελούν ως βασικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει καμία επόδειξη πως το λεμόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου σε ανθρώπους.

Tulio Simoncini και θεραπεία καρκίνου με σόδα

Ο Tulio Simoncini ήταν ο μέντορας της ιδέας που θεωρεί τον καρκίνο έναν μύκητα ο οποίος εξαφανίζεται με τη χρήση σόδας.

Ο Simoncini ισχυρίζεται πως ο καρκίνος είναι απλά μια μόλυνση που προκαλείται από ένα μύκητα και η θεραπεία είναι η χορήγηση διττανθρικού νάτριου (σόδα) με ενδοφλέβια ένεση ή χορήγηση από το στόμα.Ισχυρίζεται επίσης πως η διαδικασία δεν είναι επικίνδυνη καθώς η θεραπεία με όξινο ανθρακικό νάτριο χρησιμοποιείται σε τυποποιημένες ιατρικές διαδικασίες.

Παραβλέπει όμως να πει αυτή η θεραπεία χορηγείται σε ειδική κατηγορία ασθενών και κάτω από αυστηρή ιατρική παρακολούθηση.Τα συμπυκνωμένα διαλύματα που χρησιμοποιεί μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία των ιχνοστοιχείων στο σώμα με αποτέλεσμα σοβαρών ή θανατηφόρων επιπλοκών. Η Ολλανδική επιθεώρηση υγείας κατέληξε στο γεγονός πως η μέθοδος του Simoncini είναι επικίνδυνη και ως εκ τούτου δεν πρέπει να χρησιμοποιείται.

Η ιατρική άδεια του Simoncini έχει αφαιρεθεί από το 2003 ενώ το 2006 καταδικάστηκε για απάτη από Ιταλικό δικαστήριο αλλά βρήκε πρόσφορο έδαφος στη κλινική της Ολλανδίας για να συνεχίσει τις εναλλακτικές του θεραπείες.

Συμπέρασμα

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως ο ισχυρισμός ότι η σόδα και το λεμόνι είναι 1000 φορές πιο αποτελεσματικά από τη χημειοθεραπεία, είναι όχι μόνο ανυπόστατος, αλλά και επικίνδυνος.

Fact-check for the sake of Democracy