Τροποποίησε ο Βαξεβάνης το screenshot με τα στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας;

26

Ένα από τα θέματα της επικαιρότητας είναι αν ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης παραποίησε την εικόνα, που δημοσίευσε στη ιστοσελίδα του,  με τα στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρίας του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», από τον ιστότοπο της εταιρίας. 

[icon_list style=»font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»times-circle»]ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ [/icon_list_item][/icon_list]

Σχετικά δημοσιεύματα με εν λόγω καταγγελία είδαμε στις ιστοσελίδες zougla.grdexiextrem.blogspot.gr και makeleio.gr

Η επίμαχη εικόνα που δημοσιεύτηκε στις 14 Σεπ. 2017 στο koutipandoras.gr, του Κώστα Βαξεβάνη, είναι η παρακάτω. 

Όπως παρατηρούμε, στη θέση που εμφανίζεται ο Μάνθος Γιουρτζόγλου, στην ιστοσελίδα της εταιρίας σήμερα, βλέπουμε το στέλεχος Μαρία Δρακωνάκη. Άρα, έχει παραποιήσει την εικόνα ο Βαξεβάνης ή άλλαξε κάποια στιγμή η σελίδα της εταιρίας αυτές τις τελευταίες μέρες;

Στην προσωρινή αποθήκευση της google στις 8 Σεπ. 2017, η σελίδα της εταιρίας εμφανίζεται με την κυρία Μαρία Δρακωνάκη και ο κύριος Γιουρτζόγλου είναι ακριβώς από κάτω, στην τρίτη σειρά των φωτογραφιών.
Δείτε την αποθηκευμένη σελίδα.

Την ίδια εμφάνιση έχει και στις 13 Σεπτ. 2017 όπως μπορούμε να δούμε στην αποθήκευση της υπηρεσίας archive.is

Εκτός από τα παραπάνω στο άρθρο από το koutipandoras.gr υπάρχει ενεργό λινκ προς την ιστοσελίδα της εταιρίας όπου φαίνονται όλα τα πρόσωπα. Αν θα θέλανε να κρύψουν κάτι δεν θα έβαζαν ενεργό λινκ.

Έτσι, τα δημοσιεύματα που ισχυρίζονται οτι ο Κώστας Βαξεβάνης, τροποποίησε το screenshot εσκεμμένα, (ισχυρισμό που υιοθέτησαν οι κ.κ Α. Γεωργιάδης και Μ. Βαρβιτσίωτης) δεν επαληθεύονται. Η ιστοσελίδα της εταιρίας τροποποιήθηκε τις τελευταίες μέρες από την ίδια, όπως αποδείξαμε. Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός περί παραποίησης, καταρρίπτεται.

Σημ.: Το παραπάνω άρθρο μας εξέτασε αν υπήρξε παραποίηση στην εικόνα που δημοσίευσε το  «Κουτί της Πανδώρας» και όχι με τις καταγγελίες περί συγκεκριμένης κομματικής τοποθέτησης του στελέχους της ναυτιλιακής εταιρίας.

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • Giuseppe Saatchi

  Ο λόγος θα μπορούσε να υπάρχει για αυτό και το συζητάμε. Ο δημοσιογράφος οφείλει να είναι πολύ προσεκτικός γιατί τι επιλέγει να κόψει και τι να αφήσει μπορεί να θεωρηθεί ύποπτο. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για δημοσιογράφο που απασχολείται στη προπαγάνδα του κυβερνητικού κόμματος

 • Giuseppe Saatchi

  Προφανώς δεν τα πάτε καλά με την λογική. Σαφώς και δεν μπορείς να ισχυριστείς κάτι αν δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. Αντιστοιχώς δεν μπορείς να αποκλείσεις επειδή εσύ δεν βρήκες τα απαιτούμενα στοιχεία. Το αντιλαμβάνεσαι αυτό; Οι φιλόσοφοι θα έλεγαν πως τα existential statements δεν διαψεύδονται από την έλλειψη παρατήρησης (Η πρόταση «υπάρχει μαύρος κύκνος» δεν διαψεύδεται από τη μη παρατήρηση μαύρων κύκνων).

  Πόσο μάλλον όταν με Βayesian/likelihood επιχειρηματολογία (δεδομένης της αρθρογραφίας σε left.gr συμμετοχής σε ertopen) οι πιθανότητες ειδικής σχέση με το κόμμα δεν είναι μικρες. Αλλά επειδή δεν τα πας καλά με την λογική και ενδεχομένως και να έχεις διάθεση διαστρέβλωσης, επαναλαμβάνω πως το παραπάνω που γράφω δεν ισοδυναμεί με επιβεβαίωση κατηγορίας.

  • pretender

   Πάλι λες ανακρίβειες. Ποιος αρθρογράφησε σε left; Δεν αρθρογράφησε στο left, αυτό που έκανε είναι να κοινοποιήσει ένα άρθρο του left στο FB του σχετικά με νομικές συμβουλές για συμμετοχή σε πορεία.

   • Giuseppe Saatchi

    Yπάρχει άρθρο του στο left. Έλεος. Ψάξε πριν να μιλήσεις

    • pretender

     To οποίο άρθρο είναι αναδημοσίευση! Και αφορά μουσική. Ότι να ναι πραγματικά.

 • Giuseppe Saatchi

  Παραποίηση υπήρξε (crop). Αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Χωρίς να υποθέσεις ειδική σχέση δεν μπορείς να βγάλεις κανένα συμπέρασμα σε σχέση με τον αν η παραλήψη ήταν ή όχι τυχαία. Αν υποθέσεις πως δεν υπήρχε ειδική σχέση προφανώς και δεν έχει νόημα η συζήτηση. Η συζήτηση έχει νόημα αν και εφόσον αν ξεκινήσεις με το υποθετικό «what if»

  • pretender

   Συνηθίζεται στα άρθρα να βάζουν ολόκληρα κείμενα ή ολόκληρες ιστοσελίδες ή μόνο σημεία που θεωρούν σημαντικά;

 • Jim Jimakos

  Βλέπω ότι αρχίζουν και μαζεύονται στα σχόλια πολλά από τα τρολ που συχνάζουν και στο koutipandoras.
  Προσέξτε το αυτό αν θέλετε να κρατήσετε ένα επίπεδο στη σελίδα σας.
  Καλή σας ημέρα.

 • Chris

  Ατυχέστατο το δημοσίευμα Hoaxes. Μας έχεις συνηθίσει σε πιό κρύα ματιά των γεγονότων. Κι εδώ τα δίνεις όλα -ακόμη και σαν σχολιαστής- προκειμένου να δικαιολογήσεις τον μπάνγκς μπάνυ της δημοσιογραφίας.

 • pretender

  Ο δημοσιογράφος θεώρησε σημαντικό τον «General Director of Maritime Section & Shipping Agency Office» στην δεύτερη σειρά τέρμα δεξιά. Τον ανέφερε και στο κείμενο.

  • Giuseppe Saatchi

   Παρουσίασε και τους άλλους 3 απλούς υπαλλήλους. Ας τους αφαιρούσε και αυτούς από το screenshot.

 • Giuseppe Saatchi

  Φίλτατε συριζαίε μας λες πως η εταιρεία βούλιαξε το καράβι της για να κατηγορήσουν οι οχτροί τον Βαξεβάνη που πήγε να καλύψει τον σύντροφο Μάνο;;

  Plausible υπόθεση ναούμε

 • Giuseppe Saatchi

  Mπορείς να ισχυριστείς ότι θες αλλά κάποιοι ισχυρισμοί έχουμε πολύ μεγαλύτερη πιθανοφάνεια από κάποιους άλλους. Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν και στο ellinikahoaxes

  • pretender

   Τα ellinikahoaxes δεν εξετάζουν «πιθανοφάνεια» ισχυρισμών αλλά γεγονότα. Πέρα από αυτό όταν ισχυρίζεσαι ότι ο τάδε είναι στέλεχος του Σύριζα οφείλεις να το αποδείξεις εσύ. Με φωτογραφίες, αναρτήσεις κλπ. Όχι αυτός ή οποιοσδήποτε άλλος να αποδείξει ότι δεν είναι. Όταν λειτουργείς έτσι απλά κάνεις φθηνή προπαγάνδα. Λέγε λέγε ένας πιθανοφανής ισχυρισμός γίνεται αλήθεια σύμφωνα με τον Γκέμπελς.

   • Giuseppe Saatchi

    Δεν ισχυρίστηκα πως ο τάδε είναι στέλεχος αλλά δεν το αποκλείω ως γεγονός δεδομένης της συμμετοχής στο συριζοκινούμενο ERTopen. Στο παρόν άρθρο δεν ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο ισχυρισμό. Αργότερα ασχολήθηκαν με αυτό και χρησιμοποίησαν τους ισχυρισμούς του συγκεκριμένο ως αποδεικτικό στοιχείο της μη σχέσης του με το κόμμα. Το αν οι ισχυρισμοί κάποιου αποδεικνύουν κάτι από μόνοι τους το αφήνω να το κρίνει ο αναγνώστης.

    Τώρα η πιθανοφάνεια είναι γνωστή στην επιστήμη έννοια (από την εποχή του Arbuthnot) και ο σκοπός της χρήσης αυτός ακριβώς είναι – η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ των γεγονότων. Τα λοιπά σου τα τσιτάτα τα αφήνω σε εσένα και στους όμοιος σου που ειδικεύεστε σε αυτό το αντικείμενο (προπαγάνδες κτλ κτλ)

 • Giuseppe Saatchi

  Είναι ο μόνος απλός υπάλληλος που κόπηκε από το screenshot. Το 80% των απλών υπαλλήλων παρουσιάζεται στο screenshot και ο μόνος που λείπει είναι αυτός με τον οποίο έχουμε κομματική σχέση. Ποια η πιθανότητα να κόπηκε στη τύχη;

  • pretender

   Από τα συγκεκριμένα άρθρα δεν προκύπτει κομματική σχέση του συγκεκριμένου με τον Σύριζα. Στοιχεία όπως α) συμμετοχή στην ERTOpen, β) συμμετοχή στην πορεία του πολυτεχνείου και γ) αναρτήσεις που αποκαλούν τον Σαμαρά φασίστα, δείχνουν απλά ότι δεν είναι ΝΔ. Αν υπήρχαν πράγματι αναρτήσεις που να εξυμνεί τον Τσίπρα μην αμφιβάλλει κανείς ότι θα τις είχαν βάλει ως κράχτη. Δεν θα χρησιμοποιούσαν αναρτήσεις του 2014.

   • Giuseppe Saatchi

    Τη σχέση του με το Σύριζα στο παρόν άρθρο τη λάβαμε υπόψιν ως δεδομένη. Όλες οι τοποθετήσεις ήταν conditional σε αυτό το δεδομένο. Πήγαινε στο άλλο άρθρο που χρησιμοποιούν τους ισχυρισμούς του συγκεκριμένου ως αποδεικτικό στοιχείο της μη σχέσης του με το σύριζα και σχολίασε εκεί.

 • PalManGR

  Παναγιώτη το θέμα είναι η εικόνα και αν ο Βαξ ¨φωτοσόπαρε¨ το screenshot με τα στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

  Αν η πετρα του σκανδάλου είναι η όχι συριζέος ή αν ο Βαξ επίτηδες τον αγνόησε από την λίστα είναι ενα θεμα που ευχαρίστως να ερευνήσει ενας δημοσιογράφος.
  Δημοσιογραφική έρευνα δεν γίνεται όμως με ανυπόστατες κατηγορίες του τύπου έκανες photoshop κτλ κτλ οι οποίες για ενα δημοσιογράφο είναι πιο βαριές από ότι για σενα και για μενα.

  Ας ερευνήσει κάποιος κατα πόσο ο Βαξ ήξερε τον Γιουρτζόγλου.
  Η λογική ο Γιουρτζόγλου εχει εκπομπή στην ERTopen για την jazz άρα είναι ΣΥΡΙΖΑ αρα για αυτο ο Κουρουπλής ανανέωσε την άδεια του σαπιοκάραβου άρα για αυτό ο Βαξεβανης παραποίησε την φωτο δεν είναι έρευνα είναι εικασίες.
  Εικασίες που προσπάθησε κάποιος να επιβεβαιώσει με ενα υποτιθέμενο photoshop της ιστοσελίδας της εταιρείας. Πράγμα που κάνανε RT βουλευτές, πολιτευτάδες και έγκριτοι δημοσιογράφοι οπως ο Ταρζαν και ο Χιος και τωρα όλοι έχουν εκτεθεί.
  Ποιο σοβαρό στοιχείο θα ήταν το αν πχ στο Βαξεβάνη αρέσει η jazz. Αυτό το έψαξε κανένας;

 • INDYMEDES

  μας δουλευετε? το θεμα ειναι η Δρακωνακη?
  δεν βλεπετε πως τον συριζεο τον Γιουρτζογλου που ηταν κατω τον εκοψε?
  μηπως το εκανε «κατα λαθος»?

 • Konstantinos

  Δεν έκανε Photoshop. Αλλά κόβοντας την εικόνα ΈΚΑΝΕ ΠΑΡΑΠΟΊΗΣΗ.
  Γιατί όπως είναι ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΝΈΒΑΣΕ.

 • Παναγιώτης

  Θα έλεγα να μην είστε τόσο εύκολοι στην κατάρριψη του ισχυρισμού. Το ότι η σελίδα της εταιρίας τροποποιήθηκε πρόσφατα ενδεχομένως άφηνε πάτημα στο γνωστό για την «αντικειμενικότητά» του φερέφωνο να ανεβάσει ό,τι τον βόλευε.

 • Kostas Spanos

  Και το crop παραποιηση δεν είναι;

  • John Smith

   Πιθανότατα, αλλά ας μίλαγαν γι’ αυτό. Μόνο που δεν ακούγεται το ίδιο εντυπωσιακό με το «παραποίησε την εικόνα», άσε που μπορεί μετά να ισχυριστεί ότι έγινε τυχαία.

   • Giuseppe Saatchi

    Τυχαία θα κόβονταν ένα μόνο άτομο και τυχαίο που το ένα και μόνο άτομο που θα κόβονταν ήταν συριζαίος

    • John Smith

     Όχι, αλλά αυτό δε θα τον εμπόδιζε να το ισχυριστεί. Και άντε μετά να αποδείξεις ότι δεν είναι έτσι.