PETA: Σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης γάλατος και αυτισμού;

24

Η PETA είναι μια αμερικανική οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων που εδρεύει στο Norfolk της Βιρτζίνια. Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική εταιρεία με περίπου 400 υπαλλήλους και ισχυρίζεται ότι είναι η μεγαλύτερη φιλοζωική στον κόσμο. Πρόσφατα ξαναήρθε στην επιφάνεια μια από τις καμπάνιες της που αποτρέπει την κατανάλωση γάλακτος, επειδή συνδέεται με τον αυτισμό.

Η ΡΕΤΑ επικαλείται μια μελέτη καθώς και ανεκδοτικά στοιχεία στο άρθρο της. «Περισσότερη έρευνα είναι απαραίτητη, αλλά οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι πολλά αυτιστικά παιδιά βελτιώνονται δραματικά όταν μπαίνουν σε δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα.» Μία μελέτη 20 παιδιών διαπίστωσε σημαντική μείωση της αυτιστικής συμπεριφοράς στα παιδιά που διέκοψαν τη καζεΐνη- (η καζεΐνη αποτελεί συστατικό του αγελαδινού γάλακτος).

Στη συνέχεια λένε ότι ο λόγος για τον οποίο τα γαλακτοκομικά «επιδεινώνουν τον αυτισμό» είναι θέμα συζήτησης αλλά φαίνεται ότι «…τα γαστρεντερικά προβλήματα που προκαλούνται τόσο συχνά από τα γαλακτοκομικά προϊόντα προκαλούν δυσφορία και επιδεινώνουν έτσι τη συμπεριφορά σε παιδιά με αυτισμό».

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ισχύει. Η PETA επικαλείται μια μελέτη που έχει μόλις 20 συμμετέχοντες, κάτι που δεν αρκεί για να συστήσει κανείς διατροφικές αλλαγές. Επιπλέον, πρόκειται για μια έρευνα που έχει διαψευστεί.

Η δεύτερη μελέτη που επικαλείται η PETA, δημοσιεύθηκε το 1995 και αφορούσε μόνο 36 άτομα. Δεν βρήκε πραγματική σχέση μεταξύ γαλακτοκομικών προϊόντων και αυτισμού, αλλά κάνει λόγο για αντισώματα σε πρωτεΐνες γάλακτος στο αίμα αυτιστικών παιδιών. Η χημεία του αίματος είναι απλώς ένα ευρύ, ασαφές σημείο εκκίνησης για να αποδειχθεί ο συσχετισμός μεταξύ γαλακτοκομικών και αυτισμού και φυσικά δεν επιβεβαιώνεται από νεότερες μελέτες και μεταναλύσεις.

Το Πανεπιστήμιο του Τέξας εξέτασε 14 άλλες μελέτες που διερεύνησαν τις επιπτώσεις της καζεΐνης και των προϊόντων χωρίς γλουτένη σε άτομα με αυτισμό και διαπίστωσαν ότι «η συνολική ποιότητα των μελετών που υποστηρίζουν συσχετισμό ήταν φτωχή».

Δύο πρόσθετες ανασκοπήσεις από το 2008 και το 2014 κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα, δηλαδή ότι δεν προκύπτει επιδείνωση του αυτισμού από τη κατανάλωση γαλακτοκομικών, με βάση τις μέχρι τώρα έρευνες.

Εν ολίγοις, η εκστρατεία που συνδέει τον αυτισμό με το γάλα δεν έχει επιστημονική βάση, και όμως η PETA δεν την έχει κατεβάσει.

Η εκστρατεία έλαβε εκ νέου δημοσιότητα, αφού η Jack Monroe ζήτησε από τον PETA να αφαιρέσει τις συνταγές της από την ιστοσελίδα της λόγω της εκστρατείας. Μέσω ενός tweet η Monroe περιγράφει γιατί η εκστρατεία είναι προσβλητική και γιατί οι ισχυρισμοί τους είναι ψευδείς.

Είναι γνωστό πως το οικολογικό αποτύπωμα της βιομηχανίας κρέατος και γάλακτος είναι τεράστιο, ενώ από ηθικής άποψης, μεγάλη μερίδα ανθρώπων διαφωνεί με τη σφαγή και εκμετάλλευση εκατομμυρίων ζώων. Η χρήση αναξιόπιστων επιστημονικών δεδομένων ωστόσο, σε καμία περίπτωση δε βοηθά στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

 • Let there be Life

  Επίσης η διαφορά του ανθρώπου με το άλλα πρωτεύοντα είναι ότι είναι ακόμη περισσότερο προσαρμοσμένος ως φρουτοφάγος.
  Δηλαδή τα άλλα πρωτεύοντα ανατομικά είναι προσαρμοσμενα για φρούτα άλλα και φύλλα και Φυτικές ύλες (κλαδιά, βλαστούς). Για αυτό έχουν μεγαλύτερο παχύ έντερο ενώ ο άνθρωπος μεγαλύτερο λεπτό έντερο. https://uploads.disquscdn.com/images/4d7a659501021c51c59cf540c00072a02d30a17a3857578e636f34f101bc8d87.gif

 • Let there be Life

  – Οι «κυνόδοντες» του ανθρώπου είναι οι πιο λείοι, κοντοί και υποαναπτυκτοι που υπάρχουν στα ζώα. Πολλά φυτοφάγα ζώα έχουν κυνόδοντες και μάλιστα μεγαλύτερους του ανθρώπου όπως ο ιπποπόταμος, ελάφι, μπαμπουίνος, καμήλα κ.α και εικάζεται ότι τους έχουν για εκφοβισμό και άμυνα εφόσον είναι παντελώς άχρηστα για τη τροφή τους.
  Μπερδεύεις το χορτοφάγα Ζώα (αλογα, αγελάδες, κατσίκια) με το φρουτοφαγο άνθρωπο. Τα χορτοφάγα έχουν σωστά μεγαλύτερους κοπτήρες, περισσότερα στομάχια μακρύτερο Έντερο. Όλα αυτά γιατί τρώνε χόρτα πράσινα σε μεγάλες ποσότητες. Ο άνθρωπος είναι καθαρά Φρουτοφάγος (οχι πράσινα χόρτα, κλαδιά, σπόρους, ριζώματα). Έχει μικρότερους κοπτήρες, ένα στομάχι, κοντότερο έντερο (όχι όμως τόσο κοντό όσο τα κρεοφαγα). Φρουτοφάγος σημαίνει φρούτα όχι φυτά.
  – Σχεδόν όλα τα φρούτα έχουν τη πρωτεϊνική αναλογία του μητρικού γάλακτος (4-6%). Μέσο όρο η αναλογία των φρούτων είναι 95-5-5 (Υδατάνθρακες-Λίπος-Πρωτεΐνη).
  Οι πρόγονοι μας όπως εξήγησα στο πρώτο σχόλιο πιθανόν να τρεφόταν 12 μήνες το χρόνο κυρίως με σύκα που ευδοκιμούν στα τροπικά δάση όλο το χρόνο και είναι βασική τροφή για πολλά είδη πουλιών και ζώων του οικοσυστηματος.
  – Ακριβός επειδή η ανάγκη του νερού είναι ισχυρότερη, η τροφή που το περιεχέι ιδανικά σε μεγαλύτερο βαθμό είναι τα ωμά φρούτα. Ειδάλλως πρέπει να το βρεις από πηγή ξεχωριστά. Το πιο αποδοτικό ειναι να στο δίνει έτοιμο η τροφή σου.
  – «Απεσταγμενο» εννοούσα φιλτραρισμένο από το ριζικό τους σύστημα, όχι πραγματική απόσταξη σωστά.

  https://uploads.disquscdn.com/images/3c0a1ab2934aa2b880f9905b9eabe17b11e410ee68e46b67a0823050a523cdb9.jpg

  • Γλουπ!!!

   Αρχίζοντας από το τέλος.
   -Το νερό που λαμβάνει ένα φυτό από το ριζικό του σύστημα δεν είναι φιλτραρισμένο. Ίσα-ίσα, περιέχει όλες τις ουσίες που χρειάζεται το φυτό για την ανάπτυξή του (εννοείται πέρα από ο,τι παίρνει από τον αέρα – φωτοσύνθεση).
   -Νερό πίνουν και ΟΛΑ τα φυτοφάγα (χορτοφάγα και φρουτοφάγα) ζώα. Αυτό δεν είναι σε καμιά περίπτωση απόδειξη πως ο άνθρωπος έτρωγε μόνο φρούτα. Γιατί είναι πιο αποδοτικό να το δίνει η τροφή?

   Όσο για τα δόντια, προφανώς και δεν έχει ο άνθρωπος τόσο μεγάλους κυνόδοντες όσο τα σαρκοφάγα. Δείτε στα παρακάτω άρθρα (μπορούν να βρεθούν και πολλά ακόμη αν θέλετε) μερικές αιτίες της απώλειας του μεγέθους, όχι μόνο των κυνόδοντων αλλά και όλων των δοντιών του. Επίσης θα δείτε πως και οι πιο παλιοί πρόγονοί μας έτρωγαν σάρκα.
   http://paleodontology.com/fileadmin/user_upload/bulletin/bulletin_11-1/Emes_IAPO_Bulletin_11-1.pdf
   http://www.manticmoo.com/articles/jeff/scholarly/an-evolving-human-dentition.php

   • Let there be Life

    – Φιλτραρισμένο εννοώ ότι φιλτράρει το φυτό το τι χρειάζεται και το τι όχι. Έτσι το νερό που παίρνουμε είναι πιο ελαφρύ βιοχημικά από το νερό του εδάφους και με λιγότερο μικροβιακό φορτίο.
    – Είναι πιο αποδοτικό να λαμβάνεται από τη τροφή το νερο για τους παραπάνω λόγους και γιατί τα συστατικά και οι υδατοδιαλυτες βιταμίνες μοριακά είναι περισσότερο βιοδιαθεσιμα & βιοαπορροφησημα από ότι αν το νερό να λαμβάνεται ξεχωριστά -> Λιγότερη ποσότητα τροφής.
    – Σάρκα δεν έτρωγαν οι πρόγονοι από ένστικτο αρχικά διότι τα φρούτα ήταν πιο ελκυστικά στην όψη και στη γεύση και στη μυρωδιά, πιο συμβατά με το γαστρεντερικό τους, πιο εύκολα να αποκτηθούν, τους έδιναν το νερό που χρειάζονταν και το βασικό δεν υπήρχε έλλειψη από φρούτα στο τροπικό δάσος. Ήταν η τροφή πιο κοντά στο μητρικό τους γάλα ενστικτωδώς. Δεν υπήρχε η ανάγκη δεν υπήρχε λόγος να μπουν στη κρεοφαγία ειδικά εφόσον δεν είχαν τα κατάλληλα ανατομικά εργαλεία (εξωτερικά & εσωτερικά) να το κάνουν ούτε και τον εθισμό σε αυτό.
    – Φυσικά υπήρξε προσαρμογή σε όλη την οδοντοστοιχεια και στο γαστρεντερικο λόγο μαγειρεμένης τροφής και σκευών διατροφής & ομιλίας. Ακόμη και στην κρεοφαγία υπήρξε προσαρμογή (υποδοχείς αιμικου σιδήρου, μείωση παραγωγής Β12, μείωση ρυθμού παραγωγής ταυρινης κ.α. Ο κάθε ζωντανος οργανισμός εν μερη προσαρμοζεται σταδιακά σε κάποιους τομείς όταν αλλάζει η διατροφή του μακροπροθεσμα.

    • Γλουπ!!!

     – Φιλτραρισμένο νερό: Το ίδιο «φιλτράρισμα» κάνει και το δέρμα μας, όμως πολλές ουσίες καταφέρνουν και περνούν. Το ίδιο συμβαίνει και με το ριζικό σύστημα. Περνούν και ουσίες που δεν χρειάζονται ή βλάπτουν αν φυσικά υπάρχουν στο έδαφος ή στο νερό του εδάφους.
     – Πιο αποδοτικό: Λογικό άλμα. Πως το υποστηρίζετε; Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει (λήψη ουσιών διαλυμένες στο νερό) για κάποιες ουσίες.
     – Σάρκα δεν έτρωγαν οι πρόγονοι: Βάσει ποιας μελέτης. Αυτές που σας έδωσα τα λινκς στο προηγούμενο σχόλιο, λένε άλλα. Για ποιους και πόσο παλιούς προγόνους μιλάτε;
     – Προσαρμογή: Εδώ φυσικά συμφωνούμε και μάλλον για αυτό συζητάμε.

     • Let there be Life

      – Σιγουρα περνουν και ουσιες οπως στα περσσοτερα φιλτραρισματα αλλα περιοριοριζονται και αυτο ειναι το νοημα.
      – Λογικα αλμα δεν ειναι διοτι με μορια νερου γινεται η εντερικη απορροφηση μεσω της οσμοσις διαχυσης χωρις να απαιτειται ενεργεια. Το φαγητο κατεβαινει ως «χυμος» και οχι ως ξηρα τροφη στο λεπτο εντερο. Το νερο απορροφατε τελευταιο στο παχυ εντερο αφου απορροφηθουν πρωτα τα θρεπτικα συστατικα με τη βοηθεια του.
      – Βαση στη βιολογικη και ανατομικη παρατηρηση το στηριζω και τις λογικες υποθεσεις. Δηλαδη στα βασικα στοιχεια που βασιζονται τετοιου ειδους μελετες που μου δωσατε εφοσον δεν μπορουμε να μιλαμε για αποδειξεις.
      Μιλαω για τους προγονους που χουσαν σε τροπικο οικοσυστημα οπου τα φρουτα ηταν αφθονα και δεν υπηρχε αναγκη για ευρεση αλλης τροφης. Η πιο ευκολη, fast food, οπτικα ελκυστικη, θερμιδικα και συστατικων περιεκτικη,

      α στοιχεια που εχουμε ειναι λιγα και δεν μπορουμε να δογματιζουμε. Οι περισσοτερες μελετες ειναι υποθεσεις και λογικοι σινιρμοι.
      Το οτι δεν ετρωγαν σαρκα προκυπ

     • Γλουπ!!!

      -Φιλτράρισμα: Έτσι συμβαίνει, όμως το ίδιο καθαρό (για αυτό συζητούσαμε) ήταν και το νερό των πηγών. Και σε τροπικές περιοχές υπήρχε άφθονο νερό. Δεν θα δυσκολεύονταν ο πρόγονός μας να βρει νερό ώστε να στραφεί σε αυτό των φρούτων.

      -Όσμωση χωρίς ενέργεια. Μέγα λάθος. Για να «λειτουργήσει» η όσμωση, πρέπει η «άλλη» πλευρά να έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση ουσιών. Για να το πετύχει αυτό ο οργανισμός ξοδεύει ενέργεια. Καλύτερο αποτέλεσμα πετυχαίνεται (με όσμωση) αν οι τροφές στο λεπτό έντερο έχουν μικρότερη ποσότητα νερού, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση. Απλή χημεία.

      -Το ότι οι πρόγονοι που ζούσαν σε τροπικά συστήματα έτρωγαν και φρούτα, δεν τους κάνει αυτόματα αποκλειστικά φρουτοφάγους.

      -Οι «παραδόσεις» από τόσο αρχαίους χρόνους, έχουν και πολλούς θεούς και δαίμονες. Αν πιστεύετε σε αυτούς, τότε είναι λογικό να θεωρείτε και τα περί αποκλειστικής φρουτοφαγίας (αν ανέφεραν κάτι τέτοιο – δεν το γνωρίζω) αληθινά. Υπήρξαν όμως θεοί και δαίμονες? Δεν νομίζω….. Από την άλλη πλευρά όμως γιατί απορρίπτετε τους «μυστικισμούς» και αποδέχεστε τη φρουτοφαγία ή γιατί δεν χαρακτηρίζετε σαν μυστικισμό και την φρουτοφαγία?

      -Μαγειρεμένη τροφή: Ο άνθρωπος, όπως και εσείς παραδέχεστε, σαν νοήμον ον που είναι, βελτίωνε συνεχώς τη ζωή του. Η «ανακάλυψη» (ή εφεύρεση αν προτιμάτε) της μαγειρεμένης τροφής, και η επέκταση της χρήσης της οφείλεται πράγματι στην καλύτερη γεύση και ευκολία μάσησης/κατάποσης/πέψης. Για μεν τη γεύση, λειτούργησε το ένστικτο (μη ξεχνάμε πως όσο νοήμον ον κι αν είναι, υπάρχουν ακόμη και σήμερα κατάλοιπα της ζωώδους φύσης του) της αποδοτικότερης τροφής. Για δε την ευκολία μάσησης/κατάποσης/πέψης η ανάγκη συντόμευσης του χρόνου έκθεσης σε κινδύνους από το περιβάλλον (πχ μεγάλα άγρα ζώα ή άλλες φυλές ανθρώπων).

      -Όταν σας ρώτησα «για πόσο παλιούς προγόνους μιλάμε», το έκανα γιατί αν μιλάμε για ζώα από την εξέλιξη των οποίων εμφανίστηκε ο άνθρωπος, τότε ναι, αυτά τα ζώα θα μπορούσε να είναι μόνο φρουτοφάγα. Όπως και αν το πάμε ακόμη παλιότερα, στο βακτήριο, τρέφονταν με ανόργανες ουσίες. Αυτά όμως δεν είναι «άνθρωπος». Ο άνθρωπος είναι το ον με τα χαρακτηριστικά που τον γνωρίζουμε σήμερα ή που βρίσκουν οι ανθρωπολόγοι σαν τον άμεσο πρόγονό μας. Και αυτός ο «άνθρωπος» έτρωγε τα πάντα και αυτό είναι μια πιθανή αιτία για να γίνει όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.

      Τέλος, νομίζω πως είναι πολύ άστοχο να παραλληλίζετε το αυτοκίνητο με τον άνθρωπο. Όχι γιατί δεν υπάρχει λογική σχέση τροφής/καυσίμου-ζωής/λειτουργίας, αλλά γιατί θα σας πρότεινα το εξής.
      Αφού λοιπόν ο αρχάνθρωπος (σύμφωνα πάντα με τις δικές σας απόψεις) ζούσε καλύτερα μόνο με ωμά φρούτα, τότε θα ζούσε επίσης καλύτερα και χωρίς αυτοκίνητα ή σπίτια ή τηλέφωνα ή διαδίκτυο κλπ. Τα «απαρνείστε» και αυτά? Αν όχι, γιατί;

 • isonymoi

  Απεχουν μακραν απο την αληθεια της Ορθοδοξης Πιστης ολα οσα λες! Αποδειξη ειναι οτι ο Θεος εδειξε οτι πρεπει να τα τρωμε ολα!Οι μονοαχοι δεν τρωνε κρεας ως ενδειξη ταπεινοτητας !Καμμια σχεση με την ταπεινοτητα με οσα λες!!

  • Let there be Life

   Πουθενα δεν εδειξε να τα τρωμε ολα. Στη γενεση περιγραφεται η ιδανικη τροφη για τον ανθρωπο.Οι μοναχοι δεν τρωνε κρεας διοτι επιζητουν να ζησουν την αγγελικη κατασταση και βασικη προυποθεση για αυτη ειναι η αγαπη και η αρχικη αδαμικη αγνοτητα και η υπακοη στους νομους του Θεου. Η ταπεινοτητα ειναι αναγκαια αυτης της υπακοης και ταπεινοτητα ειναι μην τρως τα ζωα, κατι που καλειται να κανει ο καθε χριστιανος. Οι κανονες «νηστειας» ειναι να γινουν τροπος ζωης και το νηστειοδρομιο που θεσπισθηκε απο τους πατερες η προετοιμασια και η εκπαιδευση των λαικων προς αυτην την κατευθυνση. Γιαυτο οι αναχωρητες (μεσα η εξω απο τον κοσμο) τους κανονες αυτους τους κανουν τροπο ζωης.

 • The Dutch

  Και αν δεν σε εκφράζουν οι θρησκείες και αυτά που λέλε οι γραφές,μπορείς να τρως άφοβα και χωρίς τύψεις,γιατί με κρέας εξελίσσεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος και όχι με σπαράγγια…

  • Let there be Life

   Απάντησα σε κάποιον που τον εκφράζει μια συγκεκριμένη Θρησκεία.
   Σε εσένα που δεν σε εκφράζει προτείνω να μάθεις σε βάθος χρόνου να τρως αποκλειστικά φρούτα όπως έτρωγαν και οι αρχικοί sapiens της Αφρικής ευημερώντας σε τροπικά δάση. (12 μήνες τρέφονταν κυρίως με σύκα & κάποια συμπληρωματικα φρούτα).
   Οι βιοχημικές ιδιότητες των φρούτων σε συνδυασμό με την καταστολή των στεροειδών ορμονών που συντελεί στην εξισορρόπηση του ορμονικού συστήματος & την ενδεχόμενη επιβράδυνση της εφηβείας πιθανόν να συντέλεσε στην εξέλιξη και διόγκωση του ανθρωπίνου εγκέφαλου.
   Ο ανθρωπινός εγκέφαλος με τη πάροδο του χρόνου μικραίνει από 1500 κυβικά εκατοστά σε 1350 κυβικά εκατοστά ενώ η κρεοφαγία & η μαγειρεμένη τροφή αυξάνεται.

   • NFEEFE

    Εγώ πάντως ξέρω ότι ο εγκέφαλος βάση μελετών μεγαλώνει ενώ αντίστοιχα μικραίνει το σαγόνι μας, οπότε το ανθρώπινο κεφάλι αλλάζει σιγά σιγά σε αυτό το ρυθμό…

   • The Dutch

    Δόκίμασες το ίδιο στο παιδί σου από την στιγμη που γεννήθηκε μέχρι την ενηλικίωση και μπορείς να πεις ότι θα είχε την ίδια ανάπτυξη όντας χορτοφάγος,σε σύγκριση με την ανάπτυξη που έχει με κρέας και μπορείς με ασφάλεια να το υποστηρίξεις πεπεισμένος 1000% ότι είσαι σωστός ή μιλάς απλά σαν ενήλικας που ξεκίνησε να εφαρμόζει την χορτοφαγία στα 20 του και έγινε γκουρού αυτης;
    Γιατί για το κρέας είναι αποδεδειγμένα πολλά πράγματα,είτε αρνητικά είτε θετικά.
    Οι τύψεις προς τα ζώα που σφάζονται και προορίζονται για τροφή δεν είναι επιχείρημα για έναν κρεατοφάγο,υπόψιν.

    • Let there be Life

     Υπαρχουν εκατονταδες παιδια που μεγαλωνουν αποκλειστικα χορτοφαγικα χωρις κανενα προβλημα. Συμφωνα με την επισιμη θεση της αμερικανικης ακαδημιας διαιτολογων και διατροφολογων μια προσεγμενη αποκλειστικα φυτοφαγικη διατροφη ειναι υγιεινη για ολες τις ηλικιες συμπεριλαμβανομενου νεογνων και παιδιων.
     http://www.eatrightpro.org/resource/practice/position-and-practice-papers/position-papers/vegetarian-diets

     • DIMnestor21

      ρε φιλε ηρθα εγω να σου πω να φας προβατίνα?όχι.δωσε στο παιδι σου χυμο τσουκνιδας με σεληνο και ραπανακια αντι για γαλα, ΔΕΝ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΤΙ ΤΡΩΣ ΟΥΤΕ ΕΣΥ ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΩΡΕΙΣ ΥΓΕΙΝΟ ΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ.

     • Let there be Life

      Δεν χρειαζεται να συγχυζεσαι, ουτε και να νοιαζεσαι για το γεγονος οτι ηρθα εγω να σου πω επειδη ακριβως νοιαζομαι για εσενα και το παιδι σου.

   • Λευτέρης

    Επειδή δεν ξέρεις πολλά από τη θεωρία της εξέλιξης και τις επιστημονικές εκτιμήσεις για την προέλευση του Ανθρώπου,ο homo sapiens ευδοκίμησε σε μέρη όπου δεν υπήρχαν πολλά δέντρα και φρούτα για αυτό οδηγήθηκε στη σαρκοφαγία και έτσι εξέλιξε την ευφυία του διαλέγοντας καρπούς και μαθαίνοντας να κυνηγάει.Οι υπόλοιποι συσχετισμοί που κάνεις είναι εντελώς ανεδαφικοί και ανόητοι.Και για να ξέρεις οι περισσότεροι χορτοφάγοι συμφωνούν απόλυτα με αυτή την ανάλυση και την επικαλούνται για να δείξουν ότι η κρεατοφαγία δεν εξυπηρετεί σύγχρονες ανάγκες .Τώρα εσύ που προτείνεις ωμοφαγία μάλλον έχεις χαθεί κάπου στο ενδιάμεσο της εξελιξης.

    • Let there be Life

     Χωρις ανατομικα χαρακτηριστικα, εργαλεια και φωτια τι ετρωγε αρχικα ο homo sapiens; Σε τροπικο δασος αρχικα εξελιχθηκε ως ωμοφαγος φρουτοφαγος και κατοπιν φευγοντας απο το φυσικο του περιβαλον στη σαβανα αναγκαστηκε να οδηγηθει στη κρεοφαγια το μαγειρεμενο φαγητο και την γεωργια σιτηρων.

     • Λευτέρης

      Ναι και στα δύσκολα έγινε homo sapiens με ανεπτυγμένο εγκέφαλο όχι όταν έτρωγε απλά τα φρούτα στα δέντρα.Και δεν έφυγε έτσι απλά από το φυσικό του περιβάλλον,απλά άλλαξαν οι συνθήκες.Το μαγειρεμένο φαγητό και η γεωργία ήρθαν πολύ αργότερα από τη κρεατοφαγία.

     • Let there be Life

      Οχι ο αναπτυγμενος εγκεφαλος προυπηρχε οπως η μειωμενη τριχοφυια, η διποδη βαδιση, η επικοινωνια, η συνειδητοτητα κ.α αυτα εικαζεται ως υποθεση οτι ηταν λογο της επιδρασης της χρονιας αποκλειστικης φρουτοφαγιας πανω στο ορμονικο του συστημα (π.χ αναχαιτηση στεροειδων ορμονων, παρατεταμενη προεφηβικη κατασταση κ.α) σε σχεση με τα αλλα πρωτευοντα.
      Σωστα αλλαξαν οι περιβαλλοντικες συνθηκες και αναγκαστηκε να ζησει στη σαβανα τρωγοντας κρεας αλλα αυτες πλεον οι νεες συνθηκες αρχισαν να δρουν εις βαρος του βιοχημικα. Αργοτερα αμβλυνθηκαν με το ντυσιμο, το μαγειρεμενο και τα δημητριακα. Ναι αναγκαστηκε να σκεφτει περισσοτερο για να επιβιωσει, και ετσι αυξηθηκαν συγκεκριμενες συναψεις ομως το μυαλο του και ο σκελετος του σταδιακα αρχισε να συρρικνωνεται απο τοτε που αφησε το οικοσυστημα του τροπικου δασους και αποσυντονιστηκε απο τον κυρκαδικο βιορυθμο. Οτι παθαινουν και ολα τα αλλα ζωα οταν αποκοπτονται απο το φυσικο περιβαλλον τους και αλλαζουν την βιοχημεια στην οποια εχουν αρχικα προσαρμοστει ως ειδη.

   • Γλουπ!!!

    Ο ανθρωπινός εγκέφαλος με τη πάροδο του χρόνου μικραίνει από 1500 κυβικά εκατοστά σε 1350 κυβικά εκατοστά ενώ η κρεοφαγία & η μαγειρεμένη τροφή αυξάνεται.

    1. Τα ευρήματα των ανθρωπολόγων μιλούν για μείωση του όγκου του κρανίου, που δεν συνεπάγεται οπωσδήποτε και μείωση του όγκου του εγκεφάλου.
    2 Ακόμη κι αν πραγματικά υπάρχει μείωση του όγκου του εγκεφάλου και αυτή η μείωση οφείλεται στην κρεοφαγία ή/και στην αύξηση της μαγειρεμένης τροφής, δεν αποδεικνύει σε καμιά περίπτωση πως έχει ελαττωθεί και η συνολική λειτουργικότητα του εγκεφάλου (κιναισθητική, συναισθηματική, νοητική κλπ). Επιπλέον, αν υποθέσουμε πως υπάρχει αύξηση της λειτουργικότητάς του, όσον αφορά στις νοητικές διεργασίες, τότε πρέπει να μιλάμε για βελτιστοποίηση του οργάνου, που με το ίδιο σκεπτικό της εξάρτησης από τη διατροφή, οφείλεται στην κρεοφαγία και στη μαγειρεμένη τροφή.

    Στο άρθρο της (Αμερικάνικης) Academy of Nutrition and Dietetic (με όλες τις επιφυλάξεις για αυτήν) που αναφέρετε σε άλλο σχόλιό σας, περιγράφονται οι φυτικές τροφές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν σαν πλήρης διατροφή. Όμως, οι μακρινοί πρόγονοί μας δεν είχαν πρόσβαση σε όλες αυτές, παρά μόνο σε ένα πολύ περιορισμένο ποσοστό τους και μάλιστα διαφορετικό για την κάθε περιοχή που ζούσαν. Επομένως, δεν μπορεί να θεωρηθεί (χωρίς λεπτομερή σύγκριση) πως αυτοί είχαν πλήρη και ισορροπημένη διατροφή και αυτός ήταν ο λόγος της αύξησης του όγκου του εγκεφάλου των «αρχικών sapiens».

    • Let there be Life

     2. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει αύξηση της λειτουργικότητας (αριθμό συνάψεων) του μειωμένου σε όγκου πλεον εγκεφάλου μας αυτό το πιο πιθανό οφείλεται στο όγκο των πληροφοριών ερεθισμάτων που καλείται να διαχειριστεί ο σύγχρονος εγκέφαλος καθώς και οι αυξημένες γνώσεις & νοητικές απαιτήσεις του συνχρόνου τρόπου ζωής. Το μαγειρεμένο φαγητό και η κρεοφαγία δεν μπορεί να συντηρήσει βέλτιστα αυτούς τους ρυθμούς έτσι αναγκαζομαστε να τρώμε περισσότερη ποσότητα τροφής το οποίο έχει αρνητικά αποτελέσματα γενικότερα. Το στομάχι (γαστρεντερικό) νευρολογικά πλέον θεωρείται ως «δεύτερος» εγκέφαλος.
     Η υπερφόρτωση του «δεύτερου» εγκεφάλου δυσκολεύει την αποδοτικότητα του κανονικού εγκεφάλου.
     3.Το άρθρο αναφέρεται σε μαγειρεμένη φυτική διατροφή. Δεν αναφέρεται στην Ωμή Φρουτοφαγική διατροφή των προγόνων μας. Η διαφορά είναι μεγάλη και δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Ειναι μια μεταβατική προσαρμοστική κατάσταση.
     Οι πρόγονοι μας τρεφόταν λογικά με λιγότερη τροφή (σαν είδος & σαν ποσότητα & σαν συχνότητα) και θερμίδες από ότι εμείς. Επίσης οι τροφές τους ήταν Φρέσκιες ωμές πιο πλούσιες σε συστατικά από ότι τα άγουρα μπαγιάτικα φρούτα και τα λαχανικά στα σουπερμάρκετ. Ακόμα ήταν γυμνοί εκτεθειμένοι στο μικροβιωμα και συστατικά του χώματος, του ήλιου, του αέρα κ.α., κοιμόταν στο ύπαιθρο και στο καθαρό οξυγόνο όλο το βράδυ και δεν είχαν τις ψυχολογικές εξαρτίσεις, φοβίες και ανισορροπίες του σημερινού ανθρώπου .

     • Γλουπ!!!

      Βλέποντας πως η συζήτηση που κάνουμε έχει σαν κοινή αρχή την επιχειρηματολογία, θα περίμενα να βάλετε πριν από το «Το μαγειρεμένο φαγητό…….» ένα ΙΣΩΣ ή τουλάχιστον να μην αφήνετε να αιωρούνται κάποιες (προσωπικές σας?) απόψεις τόσο ατεκμηρίωτα.

      Ο δεύτερος «εγκέφαλος», μαζί με ο,τι τον ακολουθεί στη διαδρομή του φαγητού, έχει την ικανότητα της πέψης και των ζωικών τροφών (κρέατος, αυγών, γαλακτοκομικών), πράγμα που σίγουρα δεν απέκτησε στα τελευταία 10.000 χρόνια, αλλά πολύ νωρίτερα. Άρα, ο άνθρωπος ήταν και είναι παμφάγο ον.

      Προφανώς υπάρχει η περίπτωση της υπερφόρτωσης του δεύτερου «εγκεφάλου» όταν έχουμε υπερκατανάλωση ή αποκλειστική κατανάλωση κρέατος, που όμως δεν νομίζω να είναι αυτό το θέμα της συζήτησης και ούτε διάβασα ή άκουσα κάποιον λογικό άνθρωπο-επιστήμονα να το υποστηρίζει.