Παραποίηση είδησης με 121 κιλά κοκαΐνης σε ελληνικό πλοίο. Άλλα γράφουν οι αρχικές πηγές του εξωτερικού, και άλλα αναπαράγονται στα ελληνικά δημοσιεύματα.

22

Τεράστιο ζήτημα παραποίησης της αλήθειας φαίνεται να προκύπτει από πολλά δημοσιεύματα σχετικά με περιστατικό εντοπισμού 121 κιλών κοκαΐνης σε πλοίο του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα στο Περού.

[icon_list style=»font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»comments-o»]ΜΙΞΗ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ[/icon_list_item] [/icon_list]

Στο protothema.gr, thetoc.gr, zougla.grmononews.gr κτλ, διαβάζουμε:

Τι έλαβε χώρα στο Περού;

Σύμφωνα με τα παραπάνω δημοσιεύματα, στο containership «Dimitris C» της Danaos Shipping του Γιάννη Κούστα, έγινε έφοδος από τις αρχές του Περού ενώ ήταν ελλιμενισμένο στο λιμάνι του Ilo, όπου βρέθηκαν 121 κιλά κοκαΐνης.

Οι ανωτέρω ισχυρισμοί βασίζονται σε μια και μόνο πηγή που δεν είναι άλλη από την έγκυρη  συνδρομητική ναυτιλιακή ιστοσελίδα Tradewinds. Όμως, αυτά που δημοσιεύει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, έχουν τεράστιες διαφορές με αυτά που αναφέρθηκαν από ελληνικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.

Για να δούμε τι ακριβώς αναφέρει η πηγή, εγγραφήκαμε ώστε να διαβάσουμε το αρχικό άρθρο-πηγή που επικαλούνται τα δημοσιεύματα. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι τα πραγματικά γεγονότα της υπόθεσης ήταν διαφορετικά από όσα διαβάσαμε στις ιστοσελίδες που ασχολήθηκαν με το θέμα.

Μετάφραση του παραπάνω δημοσιεύματος:

Τίτλος: Κοκαΐνη βρέθηκε σε πλοίο του Δαναού στο Περού
Υπότιτλος: Το ελληνικό σκάφος απέπλευσε και πάλι μετά την ανακάλυψη σάκων με ναρκωτικά από το πλήρωμα στο Ilo
Η κοκαΐνη έχει ανακαλυφθηκε σε αποθηκευτικό χωρο ενός πλοίου του Δαναού στο Περού.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι 121 κιλά ναρκωτικών βρέθηκαν στο 3,400-teu Δημήτρης Γ (που κατασκευάστηκε το 2001) στο Ίλο, σύμφωνα με την αστυνομία.
Η έρευνα διεξαχθεί έπειτα απο σχετική πληροφορία.
Το περουβιανό ναυτικό δήλωσε ότι το πλοίο είχε φθάσει στις 13 Σεπτεμβρίου από το Iquique της Χιλή.
Η κοκαΐνη βρέθηκε σε τρεις τσάντες από καμβά και ένα μαύρο χαρτοφύλακα.
Ο Δαναός δήλωσε στην TradeWinds ότι πραγματοποιήθηκε έρευνα από το πλήρωμα, σύμφωνα με την πολιτική της εταιρείας, ειδικά όταν τα πλοία ελλιμενίζονται σε λιμένες που είναι ύποπτοι για διακίνηση ναρκωτικών.
Τα ναρκωτικά βρέθηκαν από το πλήρωμα προσεκτικά κρυμμένα σε ένα κενό χώρο στο κατάστρωμα μεταξύ δύο κάδων. Ο πλοίαρχος έλαβε οδηγίες να ενημερώσει αμέσως τις αρχές, οι οποίες επιβιβάστηκαν στο σκάφος με μια μεγάλη ομάδα από την αστυνομία και εκπαιδευμένους σκύλους.
Πλήρης έρευνα διεξήχθη από τις αρχές, συνοδευόμενες από την επιτροπή ασφαλείας του πληρώματος, εκπρόσωπο της εταιρίας που έφτασε από την Ελλάδα αεροπορικώς και εκπρόσωπους του τοπικού συλλόγου P & I.
Δεν βρέθηκαν άλλα ναρκωτικά.
«Επιπλέον, ο τοπικός εισαγγελέας ανακρίνει τα μέλη του πληρώματος. Η πλήρης διαδικασία ξεκίνησε στις 14 Σεπτεμβρίου και έληξε στις 17 Σεπτεμβρίου», πρόσθεσε (η εταιρια).
«Το πλοίο και το πλήρωμα βρέθηκαν αθώα και απελευθερώθηκαν χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες.
Το πλοίο απέπλευσε στις 15 Σεπτεμβρίου στις 15:00.»
Το σκάφος φαινόταν τη Δευτέρα από τα δεδομένα AIS, να βρίσκεται καθοδών προς το Guayaquil του Ισημερινού.
Το πλήρωμα απαρτίζεται από 16 Ουκρανούς, τρεις Ρώσους και τέσσερις Τανζανους.


Όπως φαίνεται από το δημοσίευμα του TradeWinds, η κοκαΐνη ανακαλύφθηκε από το ίδιο του πλήρωμα του πλοίου, το οποίο ειδοποίησε τις περουβιανές αρχές. Ακολούθησε έρευνα στο πλοίο καθώς και ανάκριση όλων των μελών του πληρώματος. Επίσης υπήρξε και δήλωση από την πλοιοκτήτρια εταιρία στο TradeWinds. Το πλήρωμα αφέθηκε ελεύθερο χωρίς να του απαγγελθεί καμιά κατηγορία και το «Dimitris C» συνέχισε το ταξίδι του για το Guayaquil του Ισημερινού στις 17/9, όπως φαίνεται στο AIS data.

Οι διαφορές με τα ελληνικά δημοσιεύματα που επικαλούνται το άρθρο του TradeWinds είναι ολοφάνερες.

Τα ίδια αναφέρει και η εταιρία Danaos Shipping σε σχετικό δελτίο τύπου.

Τι αναφέρουν παλιότερα δημοσιεύματα:
Από τις 15 Σεπτεμβρίου, περουβιανά ΜΜΕ, έκαναν αναφορές στο περιστατικό του εντοπισμού από τις αρχές, 121 κιλών κοκαΐνης στο DIMITRIS C. Σε άλλα δημοσιεύματα, εμφανίζονται αναφορές για προβλήματα με τα χαρτιά του πλοίου και την ανεύρεση $ 16,243. Φυσικά το ποσό δεν είναι εξωφρενικό διότι μιλάμε για 23 ναύτες που ήταν το συνολικό πλήρωμα.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας από τις 15/9, κάνει λόγο για τον εντοπισμό 121 πακέτων κοκαΐνης και $ 16,243, ύστερα από σχετική πληροφορία, πριν το πλοίο φτάσει στο λιμάνι. Δεν κάνει καμία αναφορά σε προβλήματα με τα έγγραφα του πλοίου.

Το γεγονός πως το πλήρωμα αφέθηκε ελεύθερο και το πλοίο απέπλευσε φανερώνουν σαφώς ότι τόσο η πλοιοκτήτρια εταιρία, όσο και το 23μελές πλήρωμα, δεν φαίνεται να  εμπλέκονται στην υπόθεση των ναρκωτικών.

Τελικά για να ενημερωθείς σωστά στην Ελλάδα πρέπει να γίνεις ντετέκτιβ, γιατί πολλές φορές, άλλα γράφουν οι αρχικές πηγές του εξωτερικού, και άλλα αναπαράγονται στα ελληνικά δημοσιεύματα.

Θοδωρής Δανιηλίδης – Θάνος Σ. Επαχτίτης

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • Billy21

  γενικότερα οι άσπρες σκόνες έχουν μια..τάση να επιβιβάζονται μόνες τους στα πλοία τώρα τελευταία…λογικό…

 • Γιώργος Γιαννόπουλος

  Αυτά ότι «ειδοποίησαν την αστυνομία οι ίδιοι οι ναυτικοί» τα λέει η εταιρεία. Στον τοπικό τύπο γράφουνα άλλα >>>>»The foreign ship stopped at the national terminal to collect containers and continue its journey to Guayaquil (Ecuador). A watchman at the wharf noticed strange movements and reported to the authorities.

  He told the agents that a person got off Dimitris and got on a small boat. In this one, it had planned to lower or to raise the luggage with narcotics and to take to another place, but when being discovered it was given to the flight.

  Customs Personnel, who first became aware of the fact, summoned the agents of the Depander and four criminal prosecutors of Ilo, headed by Raquel Crisosto Farfán. When inspecting, the authorities found three suitcases and a briefcase with «brick» packages of drugs.

  The merchandise was lined with beige and silver tape. The packages were well camouflaged in one of the inner compartments (mooring walkway), in the center of the ship. They also found a rope ladder at the side of the ship, which they used to mobilize the drug. The alkaloid was transferred to Depander for reagent testing, where it tested positive for cocaine alkaloid..» http://larepublica.pe/sociedad/1098378-policia-encuentra-cuatro-maletas-con-121-kilos-de-cocaina-en-barco-ruso

 • GEORGE A.

  ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ 121 ΚΙΛΑ ΚΟΚΑΙΝΗΣ ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΕ (Η ΕΚΑΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΕ) ΕΙΝΑΙ HOAXE? ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΙΣ ΛΑΔΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ? ΠΑΣ ΚΑΛΑ?

  • The Dutch

   Το πλήρωμα βρήκε τα ναρκωτικά και ειδοποίησε τις αρχές και όχι ότι το πλήρωμα δεν το ήξερε.Αυτό λέει.
   Διαβάζουμε όλο το άρθρο και όχι αποσπάσματα διαφορετικά δεν σχολιάζουμε,στοιχειώδη πράγματα στο ιντερνετς!

   • ThraXisGRC

    Στοιχειώδη αφού μάθεις τι είναι και τι κάνει το caps lock.

    • The Dutch

     Εγώ ξέρω τι είναι το caps lock και τι κάνει,εσύ γιατί το λες σε μένα όμως;

   • alalas7

    Ο τοπικος τυπος λεει αυτο.http://larepublica.pe/sociedad/1098378-policia-encuentra-cuatro-maletas-con-121-kilos-de-cocaina-en-barco-ruso.Ποια η αληθεια θα δουμε.Δευτερη «ΠΑΤΑΤΑ» Του Σαιτ μετα την γνωστη Με την Καιλη.Κριμα και δεν μας ειχε συνηθισει

    • The Dutch

     Θα δειξει,το καράβι πάντως συνέχισε κανονικά το δρομολόγιο του..
     Τώρα ποιος έχει δίκιο θα φανεί στην πορεία.

  • JohnyBravo

   Η αστυνομία και οι λιμενικές αρχές τους έβγαλε όλους λάδι, όχι το Hoaxes, το οποίο απλά επισημαίνει τις διαφορές από τα αρχικά δημοσιεύματα με τα – σκανδαλοθηρικά – ελληνικά. Ακόμα και με Lower βλέπεις την διαφορά.

  • Kerx

   Όχι ο ιδιοκτήτης θα το φύτευε και θα έβαζε τους υπαλλήλους του να το βρουν και να το καταδώσουν. Μυαλό συριζαίου.

   • Nick S.

    κι ειδικα ο συγκεκριμενος με καμια 70ρια πλοια, μονοπωλιο σε προγραμα διαχειρησης παγκοσμιως, συνεργασια με τις μεγαλυτερες Ασιατικες τραπεζες κτλ κτλ κτλ…
    Μπορει να το χε χομπυ ρε συ να ρισκαρει να πουλησει κι 100 κιλα κοκα

  • Michael

   Δεν είδα κάπου να βγαίνει από το άρθρο πόρισμα για την ενοχή ή όχι του πληρώματος και της εταιρείας. Μια απλή παράθεση γεγονότων διάβασα (εγώ τουλάχιστον).

   Ο σκοπός του άρθρου είναι να ενημερώσει για την ανεξέλεγκτη παραπληροφόρηση που υπάρχει στα Ελληνικά Blog και «ειδησεογραφικά site».

  • Nick S.

   εχεις απολυτο δικιο, διοτι ο Κουστας αν πουλησει 100 κιλα κοκα θα γινει κατα μια εργατοωρα του (και πολυ λεω) πλουσιοτερος…
   Που ξερεις? μπορει να το χει χομπυ βρε παιδι μου…

 • Kerx

  Κλαίω για την μεταφορά του άρθρου στα ελληνικά media. Ελπίζω να τους ρίξουν και τις ανάλογες αγωγές.

  • Pavel

   Εγώ κλαίω με την κοκαΐνη λαθρεπιβάτης

   • Kerx

    Μη κλαις. Φαίνεται ότι συνηθίζεται στις καλές εκείνες περιοχές το φύτεμα, γι’ αυτό και οι έλεγχοι από τους ίδιους

    • Panayiotis Black

     ότι ανεβαίνει κάποιος στον πλοίο,με ΕΚΑΤΟΝ ΕΙΚΟΣΙ ΚΙΛΑ σε σακουλάκια χωρίς να τον πάρουν είδηση..και περιμένει ο συνεργός στην Ελλάδα/Περού/Γαμήδια να ξανακάνει το ίδιο..είναι ξεκάθαρο πως το πλοίο από μόνο του το κανόνισε το βέρι,και θα έφερνε την κόκα ακόμα και χωρίς πλήρωμα.

     • alalas7

      Μπορει να ειναι Οντως ετσι.Αλλα μπορει και οχι.Σειρα εχουν οι Περουβιανες Αρχες.Ομως υπαρχει και ο τοπικος τυπος που δεν επιβεβαιωνει την εκδοχη της εταιρειας

     • Kerx

      Αλήθεια; Όταν είναι δεμένο ένα τεράστιο πλοίο cargo που ανεβαινοκατεβαίνουν μεταφορείς, γερανοφόρα κλπ, είναι δύσκολο να μπάσεις μαζί με κάτι άλλο,120 κιλά του οτιδήποτε;
      Και πες ότι το πλοίο το κανόνισε από μόνο του, γιατί το κατέδωσε αφού το οργάνωσε; Είναι ραν ταν πλαν;
      Τέλος αφού το κανόνισε το πλοίο, γιατί αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι;

      Σου γράφουν πως σε αυτά τα λιμάνια συνηθίζεται να φυτεύουν ποσότητες και στο επόμενο λιμάνι περιμένει ο επόμενος ναρκέμπορος.

      Ο Ελληνάρας είναι ικανός να δικαιολογήσει οτιδήποτε άρθρο, ακόμα και αν όλα τα στοιχεία που δίνουν το greekhoaxes δείχνουν το αντίθετο.

     • Panayiotis Black

      Όχι.Δεν ανεβοκατεβαίνει όποιος θέλει,δεν είναι επιβαταγωγό άγονης γραμμής.Όπως λες πως «συνηθίζεται» να μπαίνουν εκατοστάκιλα,το ίδιο συνηθίζεται και ένα τηλεφώνημα «αύριο θα σας κάνουν έλεγχο».
      Όπως αναφέρθηκε επίσης,ο τοπικός τύπος,που σίγουρα δε καλύπτει έλληνες ναρκέμπορους φίλους της Ν.Δ.,έχει διαφορετική εκδοχή.

     • Kerx

      Σώπα ρε μεγάλε, δηλαδή οι μεταφορείς που δουλεύουν πάνω στο πλοίο σε φορτώματα ξεφορτώματα μήπως περνάνε και xray scan και σκυλιά για ναρκωτικά;
      Το ένα τηλεφώνημα αύριο θα σας κάνουν έλεγχο, συνεπάγεται τηλεφώνημα πως βρέθηκαν ναρκωτικά στο πλοίο; Όχι ξεφόρτωμα; ΛΟΛ.
      Τα greek hoaxes δεν ανέφεραν σαν πηγή ελληνικό τύπο. Μπήκες στον κόπο να διαβάσεις το άρθρο ή απλά μπήκες για το σχόλια τύπου ναρκέμπορος φίλος Ν.Δ.;

      Τέλος, ο τοπικός τύπος που αναφέρεις τι λέει; Συνελήφθη κανείς από το πλήρωμα ή αφέθηκαν ελεύθεροι; Λογικά αν υπήρχε η παραμικρή υποψία, δε νομίζω να άφηναν κάποιο για 120 κιλά κόκας ε; Δεν ειναι και μικροποσότητα στη πλατεία Θεάτρου.
      Γιατί δε μας είπες εξαρχής πως είσαι αναγνώστης ψεκασμένων βαξεβανικών φυλλάδων, να γλιτώσουμε χρόνο συζήτησης;
      Κρίμα που τα greek hoax σου χάλασαν το μυθιστόρημα ημέρας που διαβασες στον συριζαίικο τύπο

     • Nick S.

      ε οσο και να σου φαινεται παραξενο εδω στην Ελλαδα εκει κατω ειναι συνηθισμενο φαινομενο γι αυτο και υπαρχει γραμμη να γινονται ελεγχοι.
      Μεχρι και δυτες βαζουν να δουν αν εχουν τοποθετηθει «τορπιλες» με κοκα (κατι πολυ συνηθισμενο πριν μερικα χρονια που ειχε γινει μοδα σε πλοια που ερχονταν β. ευρωπη)