Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραποίηση είδησης με 121 κιλά κοκαΐνης σε ελληνικό πλοίο.HOAXES FAKE NEWS

Παραποίηση είδησης με 121 κιλά κοκαΐνης σε ελληνικό πλοίο.

19 Σεπ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Τεράστιο ζήτημα παραποίησης της αλήθειας φαίνεται να προκύπτει από πολλά δημοσιεύματα σχετικά με περιστατικό εντοπισμού 121 κιλών κοκαΐνης σε πλοίο του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα στο Περού.

[icon_list style=”font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;”] [icon_list_item type=”comments-o”]ΜΙΞΗ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ[/icon_list_item] [/icon_list]

Στο protothema.gr, thetoc.gr, zougla.grmononews.gr κτλ, διαβάζουμε:

Τι έλαβε χώρα στο Περού;

Σύμφωνα με τα παραπάνω δημοσιεύματα, στο containership «Dimitris C» της Danaos Shipping του Γιάννη Κούστα, έγινε έφοδος από τις αρχές του Περού ενώ ήταν ελλιμενισμένο στο λιμάνι του Ilo, όπου βρέθηκαν 121 κιλά κοκαΐνης.

Οι ανωτέρω ισχυρισμοί βασίζονται σε μια και μόνο πηγή που δεν είναι άλλη από την έγκυρη  συνδρομητική ναυτιλιακή ιστοσελίδα Tradewinds. Όμως, αυτά που δημοσιεύει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, έχουν τεράστιες διαφορές με αυτά που αναφέρθηκαν από ελληνικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.

Για να δούμε τι ακριβώς αναφέρει η πηγή, εγγραφήκαμε ώστε να διαβάσουμε το αρχικό άρθρο-πηγή που επικαλούνται τα δημοσιεύματα. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι τα πραγματικά γεγονότα της υπόθεσης ήταν διαφορετικά από όσα διαβάσαμε στις ιστοσελίδες που ασχολήθηκαν με το θέμα.

Μετάφραση του παραπάνω δημοσιεύματος:

Τίτλος: Κοκαΐνη βρέθηκε σε πλοίο του Δαναού στο Περού
Υπότιτλος: Το ελληνικό σκάφος απέπλευσε και πάλι μετά την ανακάλυψη σάκων με ναρκωτικά από το πλήρωμα στο Ilo
Η κοκαΐνη έχει ανακαλυφθηκε σε αποθηκευτικό χωρο ενός πλοίου του Δαναού στο Περού.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι 121 κιλά ναρκωτικών βρέθηκαν στο 3,400-teu Δημήτρης Γ (που κατασκευάστηκε το 2001) στο Ίλο, σύμφωνα με την αστυνομία.
Η έρευνα διεξαχθεί έπειτα απο σχετική πληροφορία.
Το περουβιανό ναυτικό δήλωσε ότι το πλοίο είχε φθάσει στις 13 Σεπτεμβρίου από το Iquique της Χιλή.
Η κοκαΐνη βρέθηκε σε τρεις τσάντες από καμβά και ένα μαύρο χαρτοφύλακα.
Ο Δαναός δήλωσε στην TradeWinds ότι πραγματοποιήθηκε έρευνα από το πλήρωμα, σύμφωνα με την πολιτική της εταιρείας, ειδικά όταν τα πλοία ελλιμενίζονται σε λιμένες που είναι ύποπτοι για διακίνηση ναρκωτικών.
Τα ναρκωτικά βρέθηκαν από το πλήρωμα προσεκτικά κρυμμένα σε ένα κενό χώρο στο κατάστρωμα μεταξύ δύο κάδων. Ο πλοίαρχος έλαβε οδηγίες να ενημερώσει αμέσως τις αρχές, οι οποίες επιβιβάστηκαν στο σκάφος με μια μεγάλη ομάδα από την αστυνομία και εκπαιδευμένους σκύλους.
Πλήρης έρευνα διεξήχθη από τις αρχές, συνοδευόμενες από την επιτροπή ασφαλείας του πληρώματος, εκπρόσωπο της εταιρίας που έφτασε από την Ελλάδα αεροπορικώς και εκπρόσωπους του τοπικού συλλόγου P & I.
Δεν βρέθηκαν άλλα ναρκωτικά.
“Επιπλέον, ο τοπικός εισαγγελέας ανακρίνει τα μέλη του πληρώματος. Η πλήρης διαδικασία ξεκίνησε στις 14 Σεπτεμβρίου και έληξε στις 17 Σεπτεμβρίου”, πρόσθεσε (η εταιρια).
“Το πλοίο και το πλήρωμα βρέθηκαν αθώα και απελευθερώθηκαν χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες.
Το πλοίο απέπλευσε στις 15 Σεπτεμβρίου στις 15:00.”
Το σκάφος φαινόταν τη Δευτέρα από τα δεδομένα AIS, να βρίσκεται καθοδών προς το Guayaquil του Ισημερινού.
Το πλήρωμα απαρτίζεται από 16 Ουκρανούς, τρεις Ρώσους και τέσσερις Τανζανους.


Όπως φαίνεται από το δημοσίευμα του TradeWinds, η κοκαΐνη ανακαλύφθηκε από το ίδιο του πλήρωμα του πλοίου, το οποίο ειδοποίησε τις περουβιανές αρχές. Ακολούθησε έρευνα στο πλοίο καθώς και ανάκριση όλων των μελών του πληρώματος. Επίσης υπήρξε και δήλωση από την πλοιοκτήτρια εταιρία στο TradeWinds. Το πλήρωμα αφέθηκε ελεύθερο χωρίς να του απαγγελθεί καμιά κατηγορία και το «Dimitris C» συνέχισε το ταξίδι του για το Guayaquil του Ισημερινού στις 17/9, όπως φαίνεται στο AIS data.

Οι διαφορές με τα ελληνικά δημοσιεύματα που επικαλούνται το άρθρο του TradeWinds είναι ολοφάνερες.

Τα ίδια αναφέρει και η εταιρία Danaos Shipping σε σχετικό δελτίο τύπου.

Τι αναφέρουν παλιότερα δημοσιεύματα:
Από τις 15 Σεπτεμβρίου, περουβιανά ΜΜΕ, έκαναν αναφορές στο περιστατικό του εντοπισμού από τις αρχές, 121 κιλών κοκαΐνης στο DIMITRIS C. Σε άλλα δημοσιεύματα, εμφανίζονται αναφορές για προβλήματα με τα χαρτιά του πλοίου και την ανεύρεση $ 16,243. Φυσικά το ποσό δεν είναι εξωφρενικό διότι μιλάμε για 23 ναύτες που ήταν το συνολικό πλήρωμα.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας από τις 15/9, κάνει λόγο για τον εντοπισμό 121 πακέτων κοκαΐνης και $ 16,243, ύστερα από σχετική πληροφορία, πριν το πλοίο φτάσει στο λιμάνι. Δεν κάνει καμία αναφορά σε προβλήματα με τα έγγραφα του πλοίου.

Το γεγονός πως το πλήρωμα αφέθηκε ελεύθερο και το πλοίο απέπλευσε φανερώνουν σαφώς ότι τόσο η πλοιοκτήτρια εταιρία, όσο και το 23μελές πλήρωμα, δεν φαίνεται να  εμπλέκονται στην υπόθεση των ναρκωτικών.

Τελικά για να ενημερωθείς σωστά στην Ελλάδα πρέπει να γίνεις ντετέκτιβ, γιατί πολλές φορές, άλλα γράφουν οι αρχικές πηγές του εξωτερικού, και άλλα αναπαράγονται στα ελληνικά δημοσιεύματα.

Θοδωρής Δανιηλίδης – Θάνος Σ. Επαχτίτης

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.