Παράταση 82 χρόνων για την καταστροφή του κόσμου;

25

Το 2100, αποτελεί πλέον το εφαλτήριο για το τέλος του κόσμου -τουλάχιστον όπως τον γνωρίζουμε σήμερα- σύμφωνα με τους μαθηματικούς και τους γεωφυσιολόγους που ασχολούνται με μία πιο… μεταφυσική προσέγγιση της εξέλιξης του πλανήτη και της ανθρωπότητας;

[icon_list style=»font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»times-circle»]ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ [/icon_list_item][/icon_list]

[icon_list style=»font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»sign-in»]CLIKBAIT[/icon_list_item][/icon_list]

Στο protothema.gr, διαβάζουμε:

Ποια είναι η αλήθεια;

Ο Daniel Rothman, καθηγητής γεωφυσικής στο Department of Earth, Atmospheric and Planetary Sciences του MIT και συν-διευθυντής του Lorenz Center, ανέλυσε τις σημαντικές αλλαγές στον κύκλο άνθρακα τα τελευταία 540 εκατομμύρια χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των πέντε περιστατικών μαζικής εξαφάνισης. Εντόπισε τα «ανώτερα όρια καταστροφής» στον κύκλο του άνθρακα που, εάν ξεπεραστούν, θα οδηγήσουν σε ασταθές περιβάλλον και ίσως μαζική εξαφάνιση ειδών.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, προτείνει πως μια μαζική εξαφάνιση μπορεί να συμβεί, εάν ο πλανήτης σημειώσει μεγάλες αλλαγές στο κύκλο του CO2, σε μικρό χρονικό διάστημα που δεν θα δώσουν χρόνο στο οικοσύστημα να προσαρμοστεί.

Λαμβάνοντας υπόψιν το ανωτέρω, ο Rothman προβλέπει ότι δεδομένης της πρόσφατης αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μια έκτη εξαφάνιση θα εξαρτηθεί από το αν μια κρίσιμη ποσότητα άνθρακα προστίθεται στους ωκεανούς. Υπολόγισε το ποσό αυτό σε 310 γιγατόνους CO2, που όπως εκτιμά, μέχρι το 2100, θα έχει καταλήξει στους ωκεανούς εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Αυτό σημαίνει πως το 2100 θα λάβει χώρα η έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών; Ο Rothman λέει ότι θα χρειαστεί χρόνος – περίπου 10.000 χρόνια – για τέτοιου μεγέθους οικολογικές καταστροφές. Ωστόσο, λέει ότι μέχρι το 2100 ο κόσμος μπορεί να έχει εισέλθει σε «άγνωστο έδαφος». Το βέλτιστο σενάριο προβλέπει ότι ο άνθρωπος θα προσθέσει 300 γιγατόνους άνθρακα στους ωκεανούς μέχρι το 2100, ενώ το χειρότερο προβλέπει πάνω από 500 γιγατόνους, υπερβαίνοντας πολύ το κρίσιμο όριο.

«Δεν λέμε ότι η καταστροφή θα συμβεί άμεσα«, λέει ο Rothman. «Εάν αφεθεί ανεξέλεγκτος, ο κύκλος του άνθρακα θα βρεθούμε σε μια κατάσταση δεν θα είναι πλέον σταθερή και θα συμπεριφερόταν με έναν τρόπο που θα ήταν δύσκολο να προβλεφθεί. Στο γεωλογικό παρελθόν, αυτός ο τύπος συμπεριφοράς συνδέεται με μαζική εξαφάνιση

Μαθηματικό μοντέλο δίνει διορία μέχρι το 2100 για την αναστροφή των εκπομπών CO2

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως το 2100 δεν θα καταστραφεί ο κόσμος, αλλά με βάση το μαθηματικό μοντέλο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, ίσως ο πλανήτης εισέλθει σε μια διαδικασία -που θα χρειαστεί χιλιάδες χρόνια για να «ξεδιπλωθεί» πλήρως- μη αναστροφής της καταστροφής του περιβάλλοντος. Φυσικά το μοντέλο του Rothman δεν είναι «μεταφυσικό» όπως ισχυρίζεται το άρθρο, αλλά βασίζεται σε έρευνα και παρατήρηση.

 • Ανδρέας

  Παραλή! Δεν θα κάνεις τη βόλτα μόνος, θέλω και εγώ. ( εν τέλει εμείς ψηλά τον πήραμε τον αμανέ και φορτώνουμε βάρη τον Γλουπ! Μήπως να κατέβουμε στις εκλογές;)

  • Antigonos Gonatias

   ή να βάλουμε ένα χεράκι στο χτίσιμο του millenium enterpise(ναι το βαφτισα κιόλας!).Αλλώστε πιο ευκόλα χτίζουμε διαστημόπλοιο απο το να κάνουμε κάτι ουσιαστικό στα κοινά αυτου του τόπου 😛

   • Ανδρέας

    Αυτή είναι η πίκρα. τα κοινά.

  • Γλουπ!!!

   Μάλιστα…..
   Εγώ ένα καταφυγιάκι είπα να φτιάξω κι εσείς αμέσως να με φορτώσετε στα δάνεια για διαστημόπλοιο. Και γιατί όλο αυτό? Γιατί θέλετε βολτίτσα τσάμπα?
   Χαχα.. Δε σφάξανε!!!

   • Antigonos Gonatias

    είπαμε θα επωμιστούμε και εμείς το βάρος 😀

 • Ανδρέας

  Μια επιστημονική εργασία έκανε ο άνθρωπος από ότι κατάλαβα. ούτε ντετερμινισμός, ούτε μεταφυσική. τώρα τι βγάζουν τα κανάλια…

 • Γλουπ!!!

  Κρίμα….
  Πάνε χαμένες τόσες κονσέρβες και φρυγανιές που πήρα.
  Να τις κρατήσω μέχρι το 2100, δε λέει. Θα λήξουν.

  • Ανδρέας

   Καλά που δεν με άκουσες να φτιάξεις διαστημόπλοιο!

   • Antigonos Gonatias

    Όχι,να το φτιάξει το διαστημόπλοιο,θέλω βόλτα!

    • Ανδρέας

     είναι έξοδα! αν δεν πετάξει θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ.

  • Λήγουν οι κονσέρβες;

   • Γλουπ!!!

    Αυτές που πήρα, έτσι λένε….
    Λες να είναι HOAX?

 • isonymoi

  Ο κοσμος αυτος θα ανακαινιστει κατα την Δευτερα Παρουσια Του!! Το ποτε κανεις δεν το ξερει! Το μονο που καταφερνουν οι χιλιαστες-γιαχωβαδες με το να λενε αστοχες ημερομηνιες ειναι να δειχνουν ποσο πλανεμενοι ειναι!

  • Ανακριβές ο,τι λέτε.
   Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, δεν αναφέρονται σε καμμία ακριβή ημερομηνία, που να αφορά τη Συντέλεια του Κόσμου. Αν θέλουμε να τους κατηγορήσουμε για αιρετικές δοξασίες, υπάρχουν πολλά άλλα, που μπορούμε να τους καταλογίσουμε.

   • isonymoi

    Εχουνε πει πολλες φορες για την συντελεια του κοσμου,παντα πεφτουν εξω και για αυτο χανουν τους πλανεμενους τους!! Που ειναι οι ανακριβειες;;Δεν τους κατηγορουμε για αιρετικες δοξασιες!!Ολη η δοξασια τους ειναι μια αιρεση!!

    • Αρχικά, κανέναν ερευνητή, που σέβεται τον εαυτό του, δε βασίζεται στο «έχουν πει». Εάν υπάρχει κάποια έγγραφη πηγή (στο διαδίκτυο επί παραδείγματι), ότι υποστηρίζουν ή έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν, κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, τότε συμφωνούμε.
     Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιοι εκκλησιαστικοί πατέρες, όπως ο πατήρ Μάξιμος, ότι η Δευτέρα Παρουσία, θα πραγματοποιηθεί το 2018.
     Είναι μεγάλη αμαρτία να κρίνονται αλλόθρησκοι, έστω και αιρετικοί, για πράγματα που, πιθανώς να μην έχουν ειπωθεί, για πράγματα που και οι ομόθρησκοί μας πιστεύουν και λένε (δια τον πατήρ Μάξιμο, υπάρχει αρκετό οπτικοακουστικό υλικό, διαδικτυακά στο YouTube)
     Οι Πατέρες της Εκκλησίας, ποτέ δεν υποστήριξαν καμμία ημερομηνία και αυτά που έχουν πει, αυτά πρέπει να ακολουθούμε -και, κυρίως, ό,τι έχει πει ο Ιησούς Χριστός.
     Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, οι «δοξασίες» τους, αν μπορούμε να τις ονομάσουμε έτσι, βασίζονται αποκλειστικά στην Παλαιά Διαθήκη και, εν μέρη, στην Καινή. Σκεφτείτε τους κάτι σαν ιουδαίους πολυτελείας.

     • isonymoi

      O Μαξιμος στον οποιο αναφερεσαι ειναι αιρετικος και αφορισμενος.Δεν ανηκει καπου παρα μονο στον ευαυτο του!Μην τα κανεις ολα ισα και ομοια!Οσον αφορα τους Χιλιαστες τι αλλο να σου πω απο αυτα πουεχουν πει;Εαν δεν ξερεις οτι εχουν πει πολλακις για το τελοςτου κοσμου και εχουν πεσει φυσικα εξω τοτε δεν φταιω εγω για το επιπεδο γνωσεων σου.Οι χιλιαστες (γιαχωβαδες) ειναι πολυ μακρια απο την διδασκαλια του Ιησου Χριστου!!

     • Έως τώρα, πιστεύω ότι σου έχω απαντήσει βάση της γνώμης μου, με ευγένεια. Δεν αναφέρθηκα στο όποιο σου μορφωτικό επίπεδο, ούτε προέβην σε κάποιον αντίστοιχο σχολιασμό ώστε να σε μειώσω. Το αντίθετο μάλιστα. Αφιερώνω χρόνο προσωπικό, να σου απαντώ, λέγοντάς σου την άποψή μου.
      Όσον αφορά το τελευταίο σκέλος, του μηνύματός σου, συμφωνώ εν μέρει. Δεν μου αρέσει ο τρόπος, που προσεγγίζουν τη διδασκαλία και το μήνυμα του Σωτήρος. Και αυτό, φαίνεται από τον τρόπο τους, κατά την προσέγγιση υποψηφίων μαρτύρων του Ιεχωβά.
      Σε κάτι, που θα μπορούσαμε, πάντως, να συμφωνήσουμε απόλυτα, είναι ο τίτλος που επιμένουν να φέρουν τα τελευταία χρόνια, έχοντας προσθέσει το «Χριστιανοί μάρτυρες του Ιεχωβά».

     • isonymoi

      Προφανως δεν καταλαβα καλα οταν ειπες <>.Πιστεψα οτι μου ειπες ειρωνικα οτι δεν σεβομαι τον εαυτο μου επειδη ειχα γραψει <> .Ζητω συγγνωμη που παρανοησα!!!

     • Καμμία παρεξήγηση, εκτιμώ τη συγγνώμη σου.
      Σου εύχομαι μία όμορφη Κυριακή!

 • Antigonos Gonatias

  Δεν κατάλαβα ποτέ,προς τι τόση εσχατολογία απο μερικούς.Έχουν κάποιο υποσυνείδητο «φετίχ» με τον φόβο του (φυσικού)θάνατου;

  • Leves

   Αυτο ακριβως.

  • Ανδρέας

   Το ίδιο με είχε παραξενέψει όταν διάβαζα Τόλκιν. Παρακμή, τέλος

   κλπ. Άλλο αν εκεί ο κόσμος αναζωογονείται. Μάλλον θρησκευτικό κατάλοιπο που επιβιώνει και εκτός θρησκευτικού πλαισίου.

   • Antigonos Gonatias

    Καλά,έκτος οτι ο Τόλκιν είναι fantasy λογοτεχνία, χρησιμοποιεί εσχατολογία προκειμένου δημιουργήσει ένταση στα lord of the rings (και ίσως να γίνει και πιο επικό).Το ίδιο και στην σειρά των Dune του Frank Herbert(αν και εκεί είναι «επιστημονική» φαντασία και το πάει αλλού…).Το θέμα είναι οτι αμφότεροι έζησαν τον μεσοπόλεμο και πιο μετά τον ψυχρό πόλεμο,όπου και ο φόβος πυρηνικού ολοκαυτώματος.
    Στα πλάισια της περιόδου του ψυχρού πόλεμου,η εσχατολογία έχει » βάσεις».Σήμερα όμως;
    Και στην τελική πιο το νόημα να βάζει κάποιος ημερομηνία «λήξης»,και ύστερα να παρέρχεται αυτή η ημερομηνία χωρίς απρόοπτα;

    • Ανδρέας

     Πιστεύω ότι εξέφραζε πνεύμα εποχής. Παρόμοια και ο Σπέγκλερ με την Παρακμή της Δύσης. Ή ο Ντονόσο Κορτές. Ακόμη δεν μπορώ να πω με σιγουριά αλλά πιστευω ότι το να βλέπουν στην ιστορία ένα σκοπό και την αλληλοδιαδοχή πολιτισμών, σε συνδυασμό με εικόνες της αποκάλυψης τους έκαναν να σκέφτονται το τέλος του δικού τους πολιτισμού, που λίγο πολύ το ταύτιζαν με το τέλος της κυριαρχίας τους.