Ποιοι είμαστε
Αρχική Παράταση 82 χρόνων για την καταστροφή του κόσμου;HOAXES FAKE NEWS ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Παράταση 82 χρόνων για την καταστροφή του κόσμου;

23 Σεπ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Το 2100, αποτελεί πλέον το εφαλτήριο για το τέλος του κόσμου -τουλάχιστον όπως τον γνωρίζουμε σήμερα- σύμφωνα με τους μαθηματικούς και τους γεωφυσιολόγους που ασχολούνται με μία πιο… μεταφυσική προσέγγιση της εξέλιξης του πλανήτη και της ανθρωπότητας;

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

CLIKBAIT

Στο protothema.gr, διαβάζουμε:

Ποια είναι η αλήθεια;

Ο Daniel Rothman, καθηγητής γεωφυσικής στο Department of Earth, Atmospheric and Planetary Sciences του MIT και συν-διευθυντής του Lorenz Center, ανέλυσε τις σημαντικές αλλαγές στον κύκλο άνθρακα τα τελευταία 540 εκατομμύρια χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των πέντε περιστατικών μαζικής εξαφάνισης. Εντόπισε τα «ανώτερα όρια καταστροφής» στον κύκλο του άνθρακα που, εάν ξεπεραστούν, θα οδηγήσουν σε ασταθές περιβάλλον και ίσως μαζική εξαφάνιση ειδών.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, προτείνει πως μια μαζική εξαφάνιση μπορεί να συμβεί, εάν ο πλανήτης σημειώσει μεγάλες αλλαγές στο κύκλο του CO2, σε μικρό χρονικό διάστημα που δεν θα δώσουν χρόνο στο οικοσύστημα να προσαρμοστεί.

Λαμβάνοντας υπόψιν το ανωτέρω, ο Rothman προβλέπει ότι δεδομένης της πρόσφατης αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μια έκτη εξαφάνιση θα εξαρτηθεί από το αν μια κρίσιμη ποσότητα άνθρακα προστίθεται στους ωκεανούς. Υπολόγισε το ποσό αυτό σε 310 γιγατόνους CO2, που όπως εκτιμά, μέχρι το 2100, θα έχει καταλήξει στους ωκεανούς εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Αυτό σημαίνει πως το 2100 θα λάβει χώρα η έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών; Ο Rothman λέει ότι θα χρειαστεί χρόνος – περίπου 10.000 χρόνια – για τέτοιου μεγέθους οικολογικές καταστροφές. Ωστόσο, λέει ότι μέχρι το 2100 ο κόσμος μπορεί να έχει εισέλθει σε «άγνωστο έδαφος». Το βέλτιστο σενάριο προβλέπει ότι ο άνθρωπος θα προσθέσει 300 γιγατόνους άνθρακα στους ωκεανούς μέχρι το 2100, ενώ το χειρότερο προβλέπει πάνω από 500 γιγατόνους, υπερβαίνοντας πολύ το κρίσιμο όριο.

«Δεν λέμε ότι η καταστροφή θα συμβεί άμεσα«, λέει ο Rothman. «Εάν αφεθεί ανεξέλεγκτος, ο κύκλος του άνθρακα θα βρεθούμε σε μια κατάσταση δεν θα είναι πλέον σταθερή και θα συμπεριφερόταν με έναν τρόπο που θα ήταν δύσκολο να προβλεφθεί. Στο γεωλογικό παρελθόν, αυτός ο τύπος συμπεριφοράς συνδέεται με μαζική εξαφάνιση

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/09/22/2100-carbon-cycle-threshold/

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως το 2100 δεν θα καταστραφεί ο κόσμος, αλλά με βάση το μαθηματικό μοντέλο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, ίσως ο πλανήτης εισέλθει σε μια διαδικασία -που θα χρειαστεί χιλιάδες χρόνια για να “ξεδιπλωθεί” πλήρως- μη αναστροφής της καταστροφής του περιβάλλοντος. Φυσικά το μοντέλο του Rothman δεν είναι “μεταφυσικό” όπως ισχυρίζεται το άρθρο, αλλά βασίζεται σε έρευνα και παρατήρηση.

Fact-check for the sake of Democracy