Ποιοι είμαστε
Αρχική ΤΡΟΜΟΣ στην Τουρκία! ΑΝΑΣΤΑΙΝΕΤΑΙ η Ορθοδοξία;HOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΤΡΟΜΟΣ στην Τουρκία! ΑΝΑΣΤΑΙΝΕΤΑΙ η Ορθοδοξία;

26 Σεπ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Σύμφωνα με άρθρο που διαβάσαμε στο voicenews,gr, με αρχική πηγή το nikosxeiladakis,gr, το γεγονός ότι πολλοί Τούρκοι επισκέπτονται ένα “χριστιανικό” αξιοθέατο στα Άδανα, είναι απόδειξη πως υπάρχουν εκατομμύρια κρυπτοχριστιανοί στη γειτονική χώρα.

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

CLIKBAIT

Τι ισχύει;

Το μνημείο στο οποίο αναφέρεται το άρθρο, ονομάζεται η «Η κατακόμβη των εφτά κοιμωμένων μαρτύρων». Σύμφωνα με την παράδοση, επτά νέοι Χριστιανοί (επτά εν Εφέσω Παίδες), κατά την περίοδο των διωγμών, κατέφυγαν σε ένα σπήλαιο και  η είσοδος του σπηλαίου σφραγίστηκε για να πεθάνουν. Ως εκ «θαύματος», εκείνοι έπεσαν σε βαθύ ύπνο που κράτησε 300 ή περισσότερα χρόνια (ανάλογα τον αφηγητή).

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την μνήμη τους στις 4 Αυγούστου και η Ρωμαιοκαθολική στις 27 Ιουλίου. Και το Ισλάμ, όμως, τιμά τη μνήμη τους, καθώς στο Κοράνι (Σούρα 18) υπάρχει σχετική αναφορά.

Η ιστορία των επτά μαρτύρων, αναφέρεται στη Σουρά 18 (εδάφια 9-26). Σύμφωνα με τους μουσουλμάνους μελετητές, ο Θεός αποκάλυψε αυτούς τους στίχους επειδή ο λαός της Μέκκας αμφισβήτησε τον Μωάμεθ με ερωτήσεις που τους διαβιβάστηκαν από τους Εβραίους της Μεδίνας σε μια προσπάθεια να δοκιμάσουν την αυθεντικότητά του. Τον ρώτησαν για κάποιους νεαρούς άντρες που εξαφανίστηκαν στο παρελθόν, για έναν άνθρωπο που ταξίδεψε τη γη από ανατολάς προς δύση και για την ψυχή. Η ιστορία είναι παράλληλη με τη χριστιανική εκδοχή, μνημονεύοντας την ιστορία μιας ομάδας νεαρών πιστών που αντιστάθηκαν στην πίεση του του βασιλιά για να λατρεύουν άλλους θεούς και κατέφυγαν σε μια σπηλιά, όπου κοιμήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν ξύπνησαν, νόμιζαν ότι είχαν κοιμηθεί για μια ημέρα, και έστειλαν έναν πίσω στην πόλη για να αγοράσει φαγητό. Η χρήση παλιών αργυρών νομισμάτων αποκάλυψε την παρουσία αυτών των νέων στην πόλη. Λίγο μετά την ανακάλυψή τους, πέθαναν οι άνθρωποι του σπηλαίου (όπως τους καλεί το Κοράνι) και ο λαός της πόλης τους έκτισε έναν τόπο λατρείας στο χώρο της ταφής τους (το σπήλαιο). Το Κοράνι δεν δίνει τον ακριβή αριθμό τους, αν και υπάρχουν αναφορές είτε για 3, είτε για 5, είτε -το συνηθέστερο- για 7.

Αναφέρονται πολλές πιθανές τοποθεσίες για την σπηλιά των επτά μαρτύρων, όπως στην Έφεσο, τα Άδανα, το Αμμάν της Ιορδανίας, ακόμη και στο Τουρπάν της Κίνας που κατοικείται από ουιγούρους μουσουλμάνους.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό πως η επίμαχη φωτογραφία είναι “φετινή”, πρόκειται περί ψεύδους, διότι κυκλοφορεί σε τουρκικά δημοσιεύματα ήδη από το 2010.

Η ουσία όλων των ανωτέρω είναι πως ο θρύλος των εφτά κοιμωμένων μαρτύρων, κατέχει μεγάλη σημασία και στη μουσουλμανική θρησκεία, κάτι που εξηγεί τη κοσμοσυρροή στα διάφορα μέρη που εικάζεται ότι βρισκόταν η σπηλιά τους. Αυτό το γεγονός προφανώς, δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως «ΤΡΟΜΟΣ στην Τουρκία! ΑΝΑΣΤΑΙΝΕΤΑΙ η Ορθοδοξία», διότι είναι φυσικό να υπάρχουν πολλοί μουσουλμάνοι πιστοί που επισκέπτονται μνημεία που αναφέρονται στο Κοράνι.

Fact-check for the sake of Democracy