Τι συμβαίνει όταν άσχετοι δίνουν συμβουλές για τα εμβόλια;

9

Το αποτέλεσμα είναι σπαρταριστό και συνάμα καταστροφικό.

Πριν λίγες ημέρες, είδαμε την εξής ανάρτηση στο προφίλ του Μάριου Δημόπουλου, που δηλώνει διατροφολόγος και ειδικός της φυσικής και ορθομοριακής ιατρικής.

 

Τέτοιες βαρυσήμαντες δηλώσεις, φτάνουν συνήθως στα αντιεμβολιαστικά γκρουπ όπου μπορούν να έχουν δυνητική απήχηση σε χιλιάδες χρήστες του Facebook.

Εκεί βρίσκεται και το πρόβλημα με τον κάθε «ειδικό» που νομίζει πως ξέρει τι συμβαίνει με τα εμβόλια και θέλει να το μοιραστεί με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η μελέτη που επικαλείται ο «διατροφολόγος» μας (μπορείτε να τη δείτε εδώ), έγινε το 1988, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που αναφέρει (Fourteen of 74 seronegative students, all of whom had been vaccinated, contracted measles) και προέρχεται από άλλη έρευνα του 1987 (δείτε την εδώ). Αναφέρεται σε ξέσπασμα ιλαράς που έλαβε χώρα το 1985 στο Τέξας, σε εμβολιασμένο πληθυσμό 1806 μαθητών. Εξ αυτών, οι 1732 ήταν οροθετικοί, δηλαδή είχαν αντισώματα ιλαράς και 74 οροαρνητικοί, δηλαδή δεν είχαν αντισώματα. Από τους 74, οι 14 κόλλησαν ιλαρά.

H έρευνα δεν μας λέει κάτι το συγκλονιστικό για τον εμβολιασμό της ιλαράς. Είναι γνωστό πως ακόμη και με πλήρη εμβολιαστική κάλυψη, δηλαδή χορήγηση και των 2 προβλεπόμενων δόσεων, το ποσοστό επιτυχίας του εμβολίου (MMR), φτάνει στο εντυπωσιακό 97%. Υπάρχει όμως ένα 3% των ατόμων που το λαμβάνουν, που το εμβόλιο δεν έχει επιτυχία. Επομένως ήταν απόλυτα φυσικό η μελέτη να εντοπίσει 74 άτομα (από τα 1806) στα οποία το εμβόλιο δεν δούλεψε. Ο κ. Δημόπουλος δεν ανακάλυψε τον τροχό, απλά πήρε ένα γνωστό δεδομένο και εις γνώσιν του (;), το διαστρέβλωσε.

Διευκρίνηση: Στη περίπτωση της ιλαράς, επιτυγχάνεται 99% ανοσία με δυο δόσεις. Το 1985 που έγινε το συγκεκριμένο ξέσπασμα, γινόταν μόνο μια δόση. Από τους 1806 μαθητές, μόνο 213 είχαν κάνει δυο δόσεις, κι ΑΠΟ αυτούς μόνο 112 έκαναν την πρώτη δόση μετά την ηλικία των 12 μηνών, οπότε και έχει καλύτερη αντισωματική απάντηση. Από τους 112, μόνο 0,9% δεν είχε αντισώματα. Εξαιτίας αυτού του συμβάντος και άλλων σαν αυτό εισήχθη η δεύτερη δόση και μεταφέρθηκε η πρώτη μετά το 12μηνο.

H πρώτη στήλη είναι αριθμός μαθητών. Η τρίτη στήλη είναι % αυτών χωρίς αντισώματα. Αρρώστησαν ΜΟΝΟ όσοι είχαν μία δόση.

Αν από την άλλη, οι 1806 μαθητές δεν ήταν εμβολιασμένοι, τότε θα είχε ασθενήσει το 90% και όχι το 0,9%.

Μια από τις συνηθέστερες δικαιολογίες αυτών που αποφεύγουν τα εμβόλια, είναι «γιατί να εμβολιαστώ; αφού όλοι οι υπόλοιποι είναι εμβολιασμένοι, άρα είμαι καλυμμένος!» Κάποιοι άλλοι, απορρίπτουν αυτή την έννοια ως συνωμοσιολογική σκευωρία των φαρμακευτικών για να προωθήσουν τα εμβόλιά τους. Για να λειτουργεί αποτελεσματικά ή ανοσία αγέλης θα πρέπει κατ’ ελάχιστο, το 90% του πληθυσμού να είναι εμβολιασμένο. Στη περίπτωση της ιλαράς, το ποσοστό πρέπει να ξεπερνά το 95%.

 

Μέρος δεύτερο

Σε αυτή την ανάρτηση, ο κ. Δημόπουλος μας ενημερώνει πως όσο πιο μορφωμένοι είναι οι κάτοικοι μιας χώρας, τόσο πιο δύσπιστοι είναι απέναντι στα εμβόλια.

Στη πραγματικότητα, ο κ. Δημόπουλος προέβη σε έναν μάλλον άτσαλο copy paste, παλιότερου άρθρου μας (δείτε εδώ ή εδώ) και το ερμήνευσε κατά το δοκούν.

Το δικό μας συμπέρασμα ήταν πως «η αντιεμβολιαστική φρενίτιδα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών χωρών, όπου απολαμβάνει δημοφιλία. Προκύπτει επίσης πως αυτή η μόδα έχει συντριπτικές επιπτώσεις με χιλιάδες νοσήσεις, εκατοντάδες αναπηρίες και δεκάδες θανάτους. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η συχνότητα εμφάνισης επιδημιών στην Ευρώπη, πλησιάζει αυτή των υποσαχάριων χωρών. Αυτό δεν είναι τυχαίο δεδομένου πως σύμφωνα με την έρευνα, από τις 20 χώρες με τη χαμηλότερη δημοφιλία στα εμβόλια, οι 14 είναι ευρωπαϊκές/ευρωασιατικές«.

Το συμπέρασμα του άρθρου μας όμως, είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο του κ. Δημόπουλου. Αυτό που προκύπτει, είναι πως σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες που ασθένειες όπως η ιλαρά έχουν ξεχαστεί, (με τη συμβολή των εμβολίων), οι πολίτες έχουν «ξεχάσει» τις συνέπειες αυτών των ασθενειών. Αντίθετα, σε χώρες όπου αυτές οι ασθένειες κυριολεκτικά θερίζουν, οι πολίτες επιζητούν τους εμβολιασμούς για προφανείς λόγους.

Δεν είναι τυχαίο το άρθρο του Kai Kupferschmidt στο Science με τίτλο »Europe’s Embarrassing Problem», αναφορικά με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού των Ευρωπαίων.

 

 • Αγαπητή Κλάρα. «Naturopathy»; Σοβαρά μωρή απατεώνισσα; Και με απειλείς πως «έχει φωτογραφηθεί» το μήνυμα; Σιγά μην το έχεις βγάλει και φάξ, πανάσχετη που προσβλήθηκες.
  Η φυσικοπαθητική (naturopathy) είναι αποδεδειγμένα μια ΑΠΑΤΗ, μια επικίνδυνη πρακτική, χειρότερη της ομοιοπαθητικής και το ότι δηλώνεις «επιστήμων» και «ιατρός» είναι το ίδιο θρασύ με το να δηλώνεις συνάδελφος του Neil Degrasse Tyson επειδή διαβάζεις τα ζώδια της Λίτσας Πατέρα.
  Γαμώ το θράσος σου που μιλάς με ύφος χιλίων καρδιναλίων. Κανένας σεβασμός σε απατεώνες σαν εσάς. Να το πας νομικά μωρή μπαλότσα να δούμε ποιος θα γελάσει τελευταίος. Απατεώνες, σκιτζίδες, που πουλάτε νερό καματερού και ψεύτικες υποσχέσεις, παίρνετε στο λαιμό σας τους αφελείς για να πουλάτε τις μαλακίες σας.
  Σάλτα συνουσιάσου με κανένα ματζούνι με αγκάθια που με απειλείς κι από πάνω. Αν δεν τον έπαιζαν οι εισαγγελείς θα σάπιζες σε ένα κελί τώρα να πουλάς ιαματικά μπρόκολα για ένα τσιγάρο.

 • Antigonos Gonatias

  Στο 1ο λινκ που παρέθεσε ο βυζής…. ο the beast ήθελα να πω 🙂

  https://www.geteducated.com/diploma-mill-police/degree-mills-list/trinity-college-natural-health-accreditation

  κάτω κάτω γράφει:»

  Special Accreditation Report Notes & Alerts

  CAUTION: The following Special Notes apply to this online college:

  Trinity
  claims accreditation by the American Naturopathic Medical Accreditation
  Board, but this agency is NOT recognized by the US Department of
  Education or CHEA as a valid college accrediting agency »

  Πέραν τούτου με ένα γρήγορο πέρασμα στη wikipedia :
  https://en.wikipedia.org/wiki/Naturopathic_Physicians_Licensing_Examinations

  Απο το εν λόγω λινκ παραθέτω:

  «There are concerns that the NPLEX does not test naturopathic examinees on the knowledge necessary for the practice of primary care medicine.[3][4][5][6][7]
  However, naturopathic advocates claim that the NPLEX is equivalent to
  other standard medical licensing examinations, such as the USMLE and COMLEX-USA,[8][3] but this has not been established by independent analysts due to the exam being withheld from external review.[3]
  Unlike the USMLE and COMLEX-USA, the NPLEX is exclusively a written,
  multiple-choice exam and, therefore, does not contain sections to test
  clinical skills on modeled patients»

  Και για περισσότερες πληροφορίες παραθέτω και ένα αλλό λινκ απο την wikipedia(είναι λίγο μεγαλούτσικο):
  https://en.wikipedia.org/wiki/Naturopathy

 • Morgenthau
 • Δεν χρειάζεστε να παρακαλείτε για έγκριση.
  Τα σχόλια εγκρίνονται σχεδόν όλα, εκτός από κάποια υβριστικά, και κανένα σχόλιο σας δεν έχει διαγραφεί. Δεν θα μπορούσε γιατί αυτό είναι το ένα και μοναδικό σχόλιο σας.
  Σταματήσετε τη δημιουργία εντυπώσεων.
  https://uploads.disquscdn.com/images/695401eb8db3314fa70009113664ac47bed0912d20d4b9a70cf66186d722473e.jpg

 • Ο συγκεκριμένος δηλώνει Clinical Nutritionist και «φοιτητής» του Trinity School of Natural Health, το οποίο, ω τι έκπληξη, δίνει ψεύτικα διπλώματα:

  https://www.geteducated.com/diploma-mill-police/degree-mills-list/trinity-college-natural-health-accreditation

  Michigan State Warning:
  CAUTION! The State of Michigan classifies this online college as an UNACCEPTABLE INSTITUTION for credentialing for those seeking jobs in the State’s Department of Civil Service: (Consult Michigan’s NON ACCREDITED COLLEGES/UNIVERSITIES – «Degrees from these institutions will not be accepted by the Department of Civil Service as satisfying any educational requirements indicated on job specifications»: http://www.michigan.gov/documents/Non-accreditedSchools_78090_7.pdf)

  Texas State Warning:
  CAUTION! The State of Texas classifies this online college as an ILLEGAL SUPPLIER of educational credentials in the State of Texas (Consult: Texas Higher Education Coordinating Board Institutions Whose Degrees are Illegal to Use in Texas: http://www.thecb.state.tx.us/AAR/PrivateInstitutions/NoTX.cfm)

  Και πάμε ξανά στο περιβόητο Άρθρο 187, σύμφωνα με το οποίο θα έπρεπε να είναι στη μπουζού, καθώς προωθεί ψεύδη με σκοπό την αυτοπροβολή, τα οποία μπορούν να επιφέρουν και μαζικούς θανάτους.

  http://www.dsa.gr/e-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF-187-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CF%88%CE%B5%CF%85%CE%B4%CF%8E%CE%BD-%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD

 • giorgos

  Κατι τέτοιοι «τύποι» σε άλλες χωρες συλλαμβάνονται ως τσαρλατάνοι! Όποιος θέλει να μην εμβολιαστεί ας μην εμβολιαστεί ,να κατσει σπιτι του και να μην παίρνει «σβάρνα» τα νοσοκομεία όταν ερθει η ωρα του ψοφολογήματος!
  A ναι ξέχασα! Και ολοι αυτοι ψηφιζουν!

 • Tyler Durden

  Όταν αρχίσουν να διώκονται ποινικά όλοι αυτοί οι απατεωνίσκοι για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους (γιατί, ναι, οι δηλώσεις στο FB είναι δημόσιες!), τότε ίσως βελτιωθεί η κατάσταση κάπως…

 • Pirate7Gate

  Με μια γρήγορα έρευνα για αυτό το άτομο, είδα ότι δεν έχει πτυχίο από κάποιο πανεπιστήμιο ώστε να δηλώνει διατροφολόγος ή και ότι άλλο.
  Απατεώνας είναι και θα έπρεπε να συλληφθεί, γιατί με αυτά που λέει και ξεγελώντας τον κόσμο, θέτει ζωές σε κίνδυνο.