Ποιοι είμαστε
Αρχική Τι συμβαίνει όταν άσχετοι δίνουν συμβουλές για τα εμβόλια;HOAXES FAKE NEWS ΔΙΑΦΟΡΑ

Τι συμβαίνει όταν άσχετοι δίνουν συμβουλές για τα εμβόλια;

27 Σεπ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Το αποτέλεσμα είναι σπαρταριστό και συνάμα καταστροφικό.

Πριν λίγες ημέρες, είδαμε την εξής ανάρτηση στο προφίλ του Μάριου Δημόπουλου, που δηλώνει διατροφολόγος και ειδικός της φυσικής και ορθομοριακής ιατρικής.

 

Τέτοιες βαρυσήμαντες δηλώσεις, φτάνουν συνήθως στα αντιεμβολιαστικά γκρουπ όπου μπορούν να έχουν δυνητική απήχηση σε χιλιάδες χρήστες του Facebook.

Εκεί βρίσκεται και το πρόβλημα με τον κάθε «ειδικό» που νομίζει πως ξέρει τι συμβαίνει με τα εμβόλια και θέλει να το μοιραστεί με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η μελέτη που επικαλείται ο «διατροφολόγος» μας (μπορείτε να τη δείτε εδώ), έγινε το 1988, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που αναφέρει (Fourteen of 74 seronegative students, all of whom had been vaccinated, contracted measles) και προέρχεται από άλλη έρευνα του 1987 (δείτε την εδώ). Αναφέρεται σε ξέσπασμα ιλαράς που έλαβε χώρα το 1985 στο Τέξας, σε εμβολιασμένο πληθυσμό 1806 μαθητών. Εξ αυτών, οι 1732 ήταν οροθετικοί, δηλαδή είχαν αντισώματα ιλαράς και 74 οροαρνητικοί, δηλαδή δεν είχαν αντισώματα. Από τους 74, οι 14 κόλλησαν ιλαρά.

H έρευνα δεν μας λέει κάτι το συγκλονιστικό για τον εμβολιασμό της ιλαράς. Είναι γνωστό πως ακόμη και με πλήρη εμβολιαστική κάλυψη, δηλαδή χορήγηση και των 2 προβλεπόμενων δόσεων, το ποσοστό επιτυχίας του εμβολίου (MMR), φτάνει στο εντυπωσιακό 97%. Υπάρχει όμως ένα 3% των ατόμων που το λαμβάνουν, που το εμβόλιο δεν έχει επιτυχία. Επομένως ήταν απόλυτα φυσικό η μελέτη να εντοπίσει 74 άτομα (από τα 1806) στα οποία το εμβόλιο δεν δούλεψε. Ο κ. Δημόπουλος δεν ανακάλυψε τον τροχό, απλά πήρε ένα γνωστό δεδομένο και εις γνώσιν του (;), το διαστρέβλωσε.

Διευκρίνηση: Στη περίπτωση της ιλαράς, επιτυγχάνεται 99% ανοσία με δυο δόσεις. Το 1985 που έγινε το συγκεκριμένο ξέσπασμα, γινόταν μόνο μια δόση. Από τους 1806 μαθητές, μόνο 213 είχαν κάνει δυο δόσεις, κι ΑΠΟ αυτούς μόνο 112 έκαναν την πρώτη δόση μετά την ηλικία των 12 μηνών, οπότε και έχει καλύτερη αντισωματική απάντηση. Από τους 112, μόνο 0,9% δεν είχε αντισώματα. Εξαιτίας αυτού του συμβάντος και άλλων σαν αυτό εισήχθη η δεύτερη δόση και μεταφέρθηκε η πρώτη μετά το 12μηνο.

H πρώτη στήλη είναι αριθμός μαθητών. Η τρίτη στήλη είναι % αυτών χωρίς αντισώματα. Αρρώστησαν ΜΟΝΟ όσοι είχαν μία δόση.

Αν από την άλλη, οι 1806 μαθητές δεν ήταν εμβολιασμένοι, τότε θα είχε ασθενήσει το 90% και όχι το 0,9%.

Μια από τις συνηθέστερες δικαιολογίες αυτών που αποφεύγουν τα εμβόλια, είναι «γιατί να εμβολιαστώ; αφού όλοι οι υπόλοιποι είναι εμβολιασμένοι, άρα είμαι καλυμμένος!» Κάποιοι άλλοι, απορρίπτουν αυτή την έννοια ως συνωμοσιολογική σκευωρία των φαρμακευτικών για να προωθήσουν τα εμβόλιά τους. Για να λειτουργεί αποτελεσματικά ή ανοσία αγέλης θα πρέπει κατ’ ελάχιστο, το 90% του πληθυσμού να είναι εμβολιασμένο. Στη περίπτωση της ιλαράς, το ποσοστό πρέπει να ξεπερνά το 95%.

 

Μέρος δεύτερο

Σε αυτή την ανάρτηση, ο κ. Δημόπουλος μας ενημερώνει πως όσο πιο μορφωμένοι είναι οι κάτοικοι μιας χώρας, τόσο πιο δύσπιστοι είναι απέναντι στα εμβόλια.

Στη πραγματικότητα, ο κ. Δημόπουλος προέβη σε έναν μάλλον άτσαλο copy paste, παλιότερου άρθρου μας (δείτε εδώ ή εδώ) και το ερμήνευσε κατά το δοκούν.

Το δικό μας συμπέρασμα ήταν πως «η αντιεμβολιαστική φρενίτιδα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών χωρών, όπου απολαμβάνει δημοφιλία. Προκύπτει επίσης πως αυτή η μόδα έχει συντριπτικές επιπτώσεις με χιλιάδες νοσήσεις, εκατοντάδες αναπηρίες και δεκάδες θανάτους. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η συχνότητα εμφάνισης επιδημιών στην Ευρώπη, πλησιάζει αυτή των υποσαχάριων χωρών. Αυτό δεν είναι τυχαίο δεδομένου πως σύμφωνα με την έρευνα, από τις 20 χώρες με τη χαμηλότερη δημοφιλία στα εμβόλια, οι 14 είναι ευρωπαϊκές/ευρωασιατικές«.

Το συμπέρασμα του άρθρου μας όμως, είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο του κ. Δημόπουλου. Αυτό που προκύπτει, είναι πως σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες που ασθένειες όπως η ιλαρά έχουν ξεχαστεί, (με τη συμβολή των εμβολίων), οι πολίτες έχουν «ξεχάσει» τις συνέπειες αυτών των ασθενειών. Αντίθετα, σε χώρες όπου αυτές οι ασθένειες κυριολεκτικά θερίζουν, οι πολίτες επιζητούν τους εμβολιασμούς για προφανείς λόγους.

Δεν είναι τυχαίο το άρθρο του Kai Kupferschmidt στο Science με τίτλο »Europe’s Embarrassing Problem», αναφορικά με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού των Ευρωπαίων.

 

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.