Μάστιγα οι ψεύτικες βεβαιώσεις για τους εμβολιασμούς

27

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως κάποιοι επιτήδειοι έχουν στήσει μια «βιομηχανία» χορήγησης ψευδών βεβαιώσεων σε αντιεμβολιαστές γονείς προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν για εγγραφές σε νηπιαγωγεία και σχολεία. Αυτή η δράση ενισχύεται μέσα από αντιεμβολιαστικές ομάδες στα κοινωνικά δίκτυα, όπου οι «ενδιαφερόμενοι» απευθύνονται για να βρουν «γιατρούς» που -προφανώς έναντι αντιτίμου-, δεν διστάζουν να χορηγήσουν πλαστές βεβαιώσεις ιατρικής αντένδειξης.

Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, έδωσε στη δημοσιότητα δυο ψευδείς βεβαιώσεις περί εμβολιασμού.

Ο πρόεδρος της Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, μας κοινοποίησε τα ανωτέρω και επισημαίνει:


Επειδή αρκετοί από εσάς μου ζητήσατε να σας πω μαρτυρίες για πιστοποιητικά που δίδονται από γιατρούς για να αποφύγουν οι γονείς να κάνουν τα εμβόλια στα παιδιά τους και ταυτόχρονα να τα εγγράψουν στο σχολείο ή τον παιδικό σταθμό, σας στέλνω δύο πιστοποιητικά περί μη εμβολιασμού, επικαλούμενα πιθανές παρενέργειες!!! Είναι αυτά που έφτασαν στα χέρια μου. Υπάρχουν αρκετά που κυκλοφορούν. Κυκλοφορούν επίσης και ψευδείς βεβαιώσεις περί εμβολιασμού χωρίς να έχουν γίνει τα εμβόλια. Δυστυχώς υπάρχουν συνάδελφοί μου που σημειώνουν στα βιβλιάρια παιδιών που οι γονείς τους δεν επιθυμούν να εμβολιάσουν, ημερομηνίες για να δώσουν την εικόνα ότι έχουν γίνει.

Το ένα πιστοποιητικό είναι από γιατρό άνευ ειδικότητας και το άλλο από παιδίατρο-ομοιοπαθητικό.
Για λόγους δεοντολογίας κλπ έχω κρύψει τα στοιχεία.

Σας στέλνω επίσης έγγραφο, που μου έστειλε συνάδελφος παιδίατρος, που οι γονείς του έδωσαν να υπογράψει προκειμένου να συνεναίσουν για τον εμβολιασμό του παιδιού τους. ΘΑ ΚΑΝΩ ΕΜΒΟΛΙΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΑΝ ΜΟΥ ΥΠΟΓΡΑΨΕΤΕ ΑΥΤΟ

Αν δεν ληφθούν αποφάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο για την πιστοποίηση των εμβολιασμών σε σχέση με το δικαίωμα της εγγραφής των παιδιών στην εκπαίδευση, η ιστορία της ιλαράς, αλλά και άλλων νοσημάτων που προστατεύονται με εμβολιασμό, δυστυχώς θα επαναλαμβάνεται.

Το δικαίωμα στην παιδεία είναι πράγματι ισχυρό. Ισχυρότερο όμως είναι το δικαίωμα στην υγεία. Το θέμα δεν είναι ότι μένοντας ένα μέρος των παιδιών ανεμβολίαστα βάζουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους. Το θέμα είναι ότι διασπείρουν την νόσο και βάζουν σε κίνδυνο ζωής όλους αυτούς που δεν μπορούν για λόγους ιατρικούς ή λόγω ηλικίας, να εμβολιαστούν.

Η ενημέρωση των γιατρών που λειτουργούν σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές, προκειμένου να εφαρμόζεται το Πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού για ενήλικες πρέπει να αποτελέσει κατεύθυνση και τακτική από το Υπουργείο Υγείας. Είναι επιεικώς απαράδεκτο να στέλνουμε ως παιδίατροι γονείς παιδιών που παρακολουθούμε, έχοντας ελέγξει προηγουμένως το βιβλιάριο υγείας τους, για συνταγογράφηση και εμβολιασμό και συνάδελφοί μας παθολόγοι να τους ρωτούν γιατί θέλουν να εμβολιαστούν ή να δηλώνουν άγνοια των εμβολίων. «Γιατί θέλεις να κάνεις το εμβόλιο του τετάνου; αγρότης είσαι;» ή «δεν το γνωρίζω το εμβόλιο αυτό για την ηπατιίτιδα Α και άρα δεν μπορώ να σας το συνταγογραφήσω» είναι κάποιες από τις απαντήσεις που πήραν γονείς που στείλαμε για να εμβολιαστούν σε δημόσιες δομές.

Δεν αρκεί το Υπουργείο Υγείας να εκδίδει πρόγραμμα Εθνικού εμβολιασμού για ενήλικες και να μένει μόνο ως εγκύκλιος στα χαρτιά. Πρέπει ταυτόχρονα να φροντίζει για την επιμόρφωση των λειτουργών υγείας ενηλίκων γύρω από τα εμβόλια και την εφαρμογή του προγράμματος και να ελέγχει περιοδικά το αποτέλεσμα.

Αλλιώτικα φτάνουμε σε τραγελαφικές καταστάσεις, που εν μέσω γενικού πανικού από τα κρούσματα ιλαράς, το Υπουργείο ανακοινώνει να εμβολιαστούν και οι ενήλικες που δεν είναι εμβολιασμένοι. Κανένας σχεδιασμός, κανένας διαχρονικός προγραμματισμός, καμμία ενημέρωση του γενικού πληθυσμού πριν να προκύψει το πρόβλημα, και ας είχε φουντώσει εδώ και μήνες η ιλαρά στις γειτονικές μας χώρες, καμμία ενέργεια ή δράση προς την κατεύθυνση αυτή. Με ένα πληθυσμό ενηλίκων, άλλοι να ρωτάνε την μαμά τους αν έχουν κάνει το εμβόλιο για την ιλαρά, άλλοι να ψάχνουν τα συρτάρια των γονιών τους για να βρουν το χαμένο βιβλιάριο υγείας και άλλοι να τρέχουν να κάνουν έλεγχο αντισωμάτων. Αυτό δεν είναι εικόνα σύγχρονης χώρας. Είναι εικόνα χειρουργείου μάχης και είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα του 2017.

 

Νταλούκας Κων/νος
Παιδίατρος
Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής
Γ​εν. Γραμματέας του CSI-Institute
​Επίτιμο μέλος της Unesco Βορείων Προαστείων​

​Αρκαδίου 10 Μαρούσι
Κιν: 6944 307 208
Σταθ: 210 8053 797


Πως δουλεύει το σύστημα των ψεύτικων βεβαιώσεων

Ο αριθμός των «γιατρών» που χορηγούν αυτές τις βεβαιώσεις δεν είναι γνωστός. Η πληροφόρηση για το ποιοι είναι γίνεται είτε από στόμα σε στόμα, είτε συνηθέστερα μέσω κοινωνικών δικτύων. Υπάρχει μάλιστα στο Facebook μια ομάδα αντιεμβολιαστών (μεταξύ πολλών άλλων), που είναι αφιερωμένη σε αυτό το σκοπό.

 

Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε πως κάποιοι κατ ευφημισμόν γιατροί, έχουν στήσει μια «φάμπρικα» χορήγησης ψεύτικων βεβαιώσεων, αδιαφορώντας πλήρως για τη δημόσια υγεία. Ο ρόλος των κοινωνικών δικτύων στην γιγάντωση του φαινομένου είναι προφανής, όπως προφανείς είναι και οι ευθύνες αυτών που τις διαχειρίζονται.

 • Τελικά τα εμβόλια είναι «hoax» ή όχι;

  • Klaus

   Διαβάζεις μισή ώρα το άρθρο και δεν κατάλαβες ότι δεν προσπαθεί να σου πει για τα εμβόλια αλλά για τους γιατρούς που έχουν στήσει μπίζνα γύρω από αυτό το θέμα; Για τα εμβόλια υπάρχει νομίζω παλιότερο άρθρο.

   • Από τα γραφόμενα, δεν κατάλαβα την «μπίζνα», αλλά δεν βλέπω τίποτα περί «ψεύτικων βεβαιώσεων», αντιθέτως, διαβάσω μια συνημμένη Ιατρική βεβαίωση, που βρίσκει το παιδί υγιές και ότι οι γονείς του, δεν επιθυμούν να εμβολιαστεί, και μια δεύτερη που συνιστά την αποφυγή εμβολιασμών, για την αποφυγή κινδύνων.
    Εάν το ένα πιστοποιητικό είναι από γιατρό άνευ ειδικότητας και το άλλο από παιδίατρο-ομοιοπαθητικό, τι σημαίνει αυτό; Δεν αναφέρει περί απατεώνων ή γιατρών «μαϊμού», ώστε να τεκμηριώνει την μπίζνα ή την ψευδή βεβαίωση.

    • John Smith

     Τα δύο πιστοποιητικά που δίνει είναι ψεύτικα, σύμφωνα με την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.

     Επειδή μάλλον είσαι καινούριος στην παρέα, να σου εξηγήσω λίγο πώς έχει το πράγμα: οι αντιεμβολιαστές χρειάζονται βεβαιώσεις που να δείχνουν ότι τα παιδιά τους έχουν εμβολιαστεί κανονικά, προκειμένου να μπορούν να τα εγγράψουν στο σχολείο. Ψάχνουν λοιπόν να βρουν τρόπους να πάρουν ψεύτικες βεβαιώσεις ότι έγινε κανονικά εμβολιασμός, ή βεβαιώσεις ότι τα παιδιά τους πάσχουν από κάποια ασθένεια ή αλλεργία που δεν τους επιτρέπει να εμβολιαστούν. Και εδώ έρχονται κάποιοι γιατροί -ή και απλοί απατεώνες που παριστάνουν τους γιατρούς- και εκδίδουν τέτοια πιστοποιητικά επί πληρωμή.

     • Και πάλι δεν καταλαβαίνω. Στην επιστολή ο πρόεδρος αναφέρει:
      «…σας στέλνω δύο πιστοποιητικά περί μη εμβολιασμού, επικαλούμενα πιθανές παρενέργειες!!! Είναι αυτά που έφτασαν στα χέρια μου. Υπάρχουν αρκετά που κυκλοφορούν.» Δεν βλέπω πουθενά να τα χαρακτηρίζει ως ψεύτικα!
      Και συνεχίζει:
      « Κυκλοφορούν επίσης και ψευδείς βεβαιώσεις περί εμβολιασμού χωρίς να έχουν γίνει τα εμβόλια. Δυστυχώς υπάρχουν συνάδελφοί μου που σημειώνουν στα βιβλιάρια παιδιών που οι γονείς τους δεν επιθυμούν να εμβολιάσουν, ημερομηνίες για να δώσουν την εικόνα ότι έχουν γίνει.»
      Δηλαδή οι συνάδερφοί του, ανησυχούν για τις παρενέργειες των εμβολίων, και υπογράφουν ότι δήθεν έγιναν, για να προστατέψουν τα βρέφη…
      Γενικά και αόριστα λόγια, λόγια φανφάρα κι όχι σοβαρού επιστήμονα. Δυστυχώς, δεν μπορεί να θεωρηθεί η άποψή του τεκμήριο, άρα άστοχος και ο τίτλος του άρθρου «Μάστιγα οι ψεύτικες βεβαιώσεις για τους εμβολιασμούς»
      Σε παρακαλώ πες μου που είδες τα «πιστοποιητικά επί πληρωμή»;

     • John Smith

      «Δηλαδή οι συνάδερφοί του, ανησυχούν για τις παρενέργειες των εμβολίων, και υπογράφουν ότι δήθεν έγιναν, για να προστατέψουν τα βρέφη». Μάλιστα. Και αυτό δεν αποτελεί ψευδή βεβαίωση κατά τη γνώμη σου; Και τη στιγμή που αυτό «επίσης κυκλοφορεί», το προηγούμενο που αναφέρει -οι δύο βεβαιώσεις- δεν σημαίνει ότι ανήκουν στην ίδια κατηγορία -των ψεύτικων; Αφήνω ασχολίαστο το «για να προστατέψουν τα βρέφη», διότι το να ισχυρίζεται κανείς ότι ο αντιεμβολιασμός αποτελεί «προστασία» είναι τουλάχιστον εγκληματικό.

     • Καλέ μου John Smith, οι επιστολές δεν αναφέρονται – χαρακτηρίζονται πουθενά ως ψεύτικες, πουθενά. Μην προσπαθείς και συ να δημιουργήσεις εντυπώσεις.
      Όσο για την γνώμη μου το τι είναι ψευδές και τι αληθινό, είναι της δικής μου κρίσης.
      Και μην ξεχνάς, ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν γιατροί – παιδίατροι, που διαφωνούν με τον εμβολιασμό. Άρα είναι ψεύτες κι αυτοί;
      Η άνω επιστολή, ως φαμφάρες και μπουρδολογία μπορεί να χαρακτηρισθεί, και λυπάμαι, που «επιστήμονες», προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσουν εντυπώσεις.
      Κρίμα.

     • John Smith

      «Επειδή αρκετοί από εσάς μου ζητήσατε να σας πω μαρτυρίες για πιστοποιητικά που δίδονται από γιατρούς για να αποφύγουν οι γονείς να κάνουν τα εμβόλια στα παιδιά τους και ταυτόχρονα να τα εγγράψουν στο σχολείο ή τον παιδικό σταθμό, σας στέλνω δύο πιστοποιητικά περί μη εμβολιασμού, επικαλούμενα πιθανές παρενέργειες». Αυτό κατά τη γνώμη σου μεταφράζεται ως τι; Ότι παραδέχονται ότι υπάρχουν περιπτώσεις που δίνονται ψεύτικες βεβαιώσεις, αλλά αποφάσισαν να δώσουν δύο αληθινές έτσι για να κάνουν πλάκα; Τι θα πει «να αποφύγουν οι γονείς», αν όχι αυτό που περιγράφεται στο άρθρο; Άμα είναι να κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις, τουλάχιστον κάνε το σε κάτι το όντως δυσνόητο, αλλιώς απλά δείχνεις βλάκας.

      Όσο για την γνώμη μου το τι είναι ψευδές και τι αληθινό, είναι της δικής μου κρίσης». Όχι. Ψευδές και αληθές είναι ότι είναι ψευδές και αληθές. Η γνώμη κάποιου δεν παίζει κανένα ρόλο.

      «Και μην ξεχνάς, ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν γιατροί – παιδίατροι, που διαφωνούν με τον εμβολιασμό. Άρα είναι ψεύτες κι αυτοί;» Αν λένε κάτι που δεν ισχύει τότε ναι, είναι ψεύτες κι αυτοί. Ή στην καλύτερη περίπτωση παραπληροφορημένοι και άσχετοι με το αντικείμενό τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν είναι αυτοί που θα συμβουλευτεί κάποιος για σοβαρά θέματα.

     • Να ‘χαμε να λέγαμε, και να ‘χαμε να πούμε…

     • The Dutch

      Ακριβώς αυτό κάνεις για να στηρίξεις τους αντιεμβολιαστές,αλλά θέλει η πουτ.. να κρυφτεί και δεν την αφήνει το μαμήσι…

     • The Dutch

      Άστο john,χαμένος κόπος όταν ο άλλος δεν καταλαβαίνει και δε ξεχωρίζει το σωστό από το λάθος.

     • The Dutch

      Ότι να ναι…

 • Γιατί με λογοκρίνετε και μου σβήσατε το σχόλιό μου;

 • Τελικά τα εμβόλια είναι «hoax» ή όχι…

  • Επετρεψε μου να σου απαντησω ως επάγγελματιας υγειας (νοσηλευτης) και ως ασθενης (νεφροπαθης).
   Η απλη απαντηση ειναι οτι οχι, δεν ειναι hoax. Τα εμβολια, προφυλασσουν τον οργανισμο του καθε ανθρωπου, απο εισβολεις-μικροοργανοσμους.
   Η πιο συνθετη απαντηση ειναι λιγο πιο μεγαλη. Τωρα ειμαι στα ΙΚΕΑ και τρωω. Οταν φτασω σπιτι, θα σου γραψω απο κει την υπολοιπη απαντηση.

 • leon06010

  Για να καταλάβουμε πόσο διεστραμμένοι είναι μερικοί «γονείς». Αυτό το πράγμα είναι ή δεν είναι κακοποίηση/παραμέληση/έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο;

  • Antigonos Gonatias

   Ααχ έρμο Ελλαδιστάν…που να δεις και τις μανούλες του Κοντοπίδη.

   • Ανδρέας

    του ποιού;

   • Μαν, μετα απο αυτο, σ αγαπαω περισσοτερο. Αν εισαι και παιδι των 90’s και σου αρεσουν και τα found footage, κερναω καφε -μπυρονια δε μπορω, λογω υγειας.

    • Antigonos Gonatias

     Μερσί φίλε!Μεγαλοθρεμμένος στα 90’ς ,αν και όχι τόσο φαν των found footage ταινιών(έχω ρίξει τον ύπνο της ζωής μου στο όχι και τόσο paranormal activity).

     Υ.Γ. Πάμε για μπυρόνια,υπάρχουν και μη αλκοολούχες μπύρες!(Έχοντας την εντύπωση οτι το αλκόολ είναι ο αποτρεπτικός παράγοντας σε όσους περνούν το μαρτύριο της αιμοκάθαρσης)

     • Για να μην είμαι offtopic συνέχεια, στείλε μου στο mail ( tsakalov@yahoo.com ) το facebook σου να σε κάνω προσθήκη, να μιλήσουμε από εκεί μαν.

 • Kerx

  Κλείσιμο των ομάδων και μήνυση στους ιδιοκτήτες τους για παρακίνηση σε αξιόποινες πράξεις. Χτες

 • Spyros

  Είναι και οργανωμένοι γαμώ το κέρατό τους.

 • Panais Megas

  Στο τελευταίο σχόλιο μπας και έχει σβηστεί το σχόλιο του «dr.» Μουρούτη?