2174 ευρώ επίδομα το μήνα για τον «μετανάστη» Αχμέτ;

14

Κυκλοφορεί και αναπαράγονται δημοσιεύματα  που παρουσιάζουν έγγραφο με τίτλο «Ανάλυση Παροχής Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για τον μήνα Ιούνιο 2016», σαν απόδειξη για τα επιδόματα που λαμβάνουν οι μετανάστες στην Ελλάδα και συγκεκριμένα κάποιος «μετανάστης» με το όνομα Αχμέτ. 

ΨΕΥΔΕΣ

Το είδαμε στο
attikaneamakeleio.gr, epixirimatias.grpentapostagma.grcontraseolous.groparlapipas.gr, triklopodia.grpatratora.gr, crete-news.gr, και άλλα

Το παραπάνω έγγραφο όπως μπορείτε να δείτε και εσείς, δεν είναι ολόκληρο. Ο λόγος που το παρουσιάζουν κομμένο είναι απλός. Το έγγραφο δεν είναι από την Ελλάδα, αλλά από την Κύπρο.

Όπως διαβάσαμε στο city.sigmalive.com που επικοινώνησε με το Υπουργείο Υπουργείο Εργασίας της Κύπρου, ο ο συνεργάτης της Υπουργού Εργασίας, κος Φάνος Κουρουφέξης, αναφέρει:

«Αρχικά, να πω ότι αυτή η αναλυτική κατάσταση δημοσιεύτηκε παράνομα και είναι εξίσου ρατσιστική και προσβλητική. Πρόκειται για προσωπικά δεδομένα αιτητή και υποθέτω ότι πρέπει να κλάπηκε από κάποιο γραμματοκιβώτιο».

*Να ξεκαθαρίσουμε ότι το όνομα που αναγράφει η επιστολή, μπορεί να μην είναι ελληνικό, εντούτοις δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι πρόσφυγας, ξένος από τρίτες χώρες, ή Τουρκοκύπριος (άρα και νόμιμος πολίτης της δημοκρατίας).

Το ποσό, όπως διευκρινίζει ο κος Κουρουφέξης, δεν είναι σταθερό, αφού κάθε μήνα η Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα αρμόδια τμήματα του υπουργείου, ελέγχουν την οικογενειακή κατάσταση του αιτητή και αν αυτή μεταβληθεί, τότε μεταβάλλεται και το επίδομα είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Αυτή τη στιγμή, οι δικαιούχοι ανέρχονται στις 30.000, αριθμός μειωμένος από παλαιότερα, αφού πολλοί από αυτούς βρήκαν εργασία και δεν διεκδικούν πλέον το επίδομα. «Στόχος του Υπουργείου είναι να βρουν εργασία όσοι δικαιούχοι είναι ικανοί να εργαστούν, ακριβώς γιατί επιθυμούμε να ενεργοποιήσουμε τον κόσμο και όχι να τους ασφαλίσουμε με ένα σίγουρο εισόδημα εφ’ όρου ζωής.

Για να είναι κάποιος δικαιούχος του επιδόματος πρέπει να είναι νόμιμος κάτοικος Κύπρου. Κριτήριο το οποίο θεωρείται δεδομένο για τους Κύπριους πολίτες (σ.σ Ε/Λ, ΤΚ), άρα δεν εξετάζεται. Οι αλλοδαποί πρέπει να διαμένουν και να εργάζονται τουλάχιστον για πέντε χρόνια στην Κύπρο, για να έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης. Εξ αιτίας αυτού του κριτηρίου, εξαιρέθηκαν πολλοί και Ευρωπαίοι αλλά και πολίτες τρίτων χωρών που πριν, επί δημόσιου βοηθήματος, πιθανόν να λάμβαναν κάποιο επίδομα.

Τώρα, όσον αφορά τους πρόσφυγες πολιτικού ασύλου, η ειδοποιός διαφορά από προηγούμενα επιδόματα, είναι ότι πλέον δικαιούνται να κάνουν αίτηση μόνο όσοι αναγνωριστούν από τη δημοκρατία ως πολιτικοί πρόσφυγες και όχι όλοι όσοι έκαναν αίτηση για πολιτικό άσυλο. Αυτή είναι η μόνη περίπτωση αλλοδαπών από τρίτες χώρες που δικαιούνται. Κανείς άλλος. Ο αριθμός, μάλιστα, των δικαιούχων σήμερα ανέρχεται μόλις στα 1000 άτομα. Τα υπόλοιπα κριτήρια δεν διαφοροποιούνται για κανέναν πολίτη, ισχύουν για όλους τα ίδια»

Άρα λοιπόν, τα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν το παραπάνω έγγραφο ως απόδειξη για το ύψος των επιδομάτων που λαμβάνουν οι μετανάστες στην Ελλάδα, καταρρίπτονται.

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • Sorrow

  Μόνο ένας στόκος θα θεωρούσε αληθινό ένα έγγραφο του ελληνικού δημοσίου με τον όρο «αιτητής»!!!
  Αιτων, αιτουμενος, δικαιούχος οκ, αλλά «αιτητής» ; ποτέ και που την ξανακουσαν τη λέξη;

 • Marios Xidous

  Από τη μια έχουμε τους αριστεριστές και τους αλληλέγγυους που θέλουν να φέρουν και τον τελευταίο μετανάστη στην Ευρώπη επειδή «κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος», και από την άλλη έχουμε ανθρώπους με απόψεις σαν εκείνες του κυρίου Κυριακού. Αν δεν υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις με συγκροτημένες και ρεαλιστικές απόψεις πάνω στο θέμα της μετανάστευσης και της ενσωμάτωσης, στο τέλος η ακροδεξιά θα κυριαρχήσει σε όλη την Ευρώπη.

  • Antonis Kyriakou

   ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΑΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ? ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ?

   • Thedude82

    ναι μεγαλε.. θα είναι χειρότερα..

 • Τελικά δεν έχει σημασία και πολύ σημασία η κατάρριψη ενός hoax ή ενός fake news άρθρου για τους φανατισμένους:
  α) είτε θα το προσπεράσουν με μια φράση του στυλ «ναι μεν, αυτό μπορεί να είναι ψέμα αλλά …μπλα μπλα μπλα»,
  β) είτε θα το χρησιμοποιήσουν ως αφορμή* για να διαλαλήσουν στα σχόλια τις χιλιομασημένες μισαλλόδοξες και ρατσιστικές απόψεις και προκαταλήψεις τους.

  * Διαβάζοντας παρόμοια σχόλια σε ομάδες του εξωτερικού κάτω από ρατσιστικά memes της κακιάς ώρας, έχω την εντύπωση ότι είναι κάποιου είδους τακτική, όπου πλέον δεν έχει καν αξία η ψευτο-είδηση ως μέσο επιρροής: Η ψευτοείδηση απλά θέτει το θέμα, και η προπαγάνδα πλέον γίνεται στο σχολιασμό.

  • Antigonos Gonatias

   Δεν έχει και πολύ σημασία δεδομένου οτι πολλοί απο αυτούς βρίσκουν στο internet(και όπου τους παίρνει στη πραγματική ζωή) μια διέξοδο να βγάλουν τα σπασμένα,τα κομπλεξ και τον μισανθρωπισμό τους πάνω σε εύκολους στόχους.
   Εδώ,δεν τους πολυνοιάζουν έννοιες όπως φιλοπατρία,η δική τους αξιοπρέπεια και η όρθή χρήση του λόγου,π.χ.»Μην παραμελήσεις γραικύλε στην σιχαμένη δημοκρατία τούς να ξανά ψηφίσεις τα μισέλληνικα, προδοτικά, μεταπο-λήστε-υτικα μόρφωμα(!) για να συνεχίσουν να σου ρουφάνε του αίμα σού(!).»,το μόνο που τους νοιάζει είναι να βγάλουν τον χουλιγκανισμό τους εκτός γηπέδων.

   Και στο καπάκι έχεις επιτήδειους όπως ο Σώρρας,ο Βελόπουλος κ.α. που χρησιμοποιούν αυτούς τους χώρους και μπόλικη προπαγάνδα ως μέσο αυτοπροβολής και επιβολής της θέλησης τους.

 • wz

  Αν έδιναν τόσα λεφτά σε πρόσφυγες-μετανάστες-λάθρο κάτι θα είχε διαρρεύσει. Ας ψάξουν λίγο τι γίνεται με τις ΜΚΟ και τους αλληλέγγυους.

 • Yiannis

  Πρώτο το δημοσίευσε το ΕΛΑΜ (τι περίεργο;) στην ιστοσελίδα του. Επίσης πιθανό είναι να διέρρευσε κι από κάποιον δημόσιο λειτουργό.

 • ANAXARCHOS EVDAIMONIKOS

  Δηλαδή για να καταλάβω. Στην Κύπρο το ελάχιστο μηνιαίο επίδομα για εγγυημένο εισόδημα είναι για ανάλογη οικογένεια 2174 ευρώ ; Πόσο είπαμε πως είναι ο μισθός στην Ελλάδα για κάτω των 25 χρονών ; Πόσο;;;;;;;;;;;;; ( Και αν βρουν δουλειά ) ( Το 1/5 περίπου και περιλαμβάνει και κρατήσεις !!!!!!!!!!!! )

  • Marios Xidous

   Ναι αλλά εσύ έχεις υπερηφάνεια επειδή η χώρα σου ψήφισε αντιμνημονιακούς αγωνιστές ενώ οι ξενόδουλοι Κύπριοι έκαναν τις μεταρρυθμίσεις που ζήτησαν οι κουτόφραγκοι και έτσι δεν κατέρρευσε το βιοτικό τους επίπεδο. Μπορεί αυτοί να έχουν εγγυημένο εισόδημα 2174 ευρώ, αλλά εμείς θα έχουμε πάντα τους χορούς στο Σύνταγμα. https://uploads.disquscdn.com/images/726f4bfce7704f5c129d29474482a75ba1551d2b03cf77e18f251bb7b6515fd1.jpg

   • Sorrow

    Πφφφφ κρίση ελλείμματος – χρέους = κρίση τραπεζικού συστήματος!!! Τόσα ξέρεις, τόσα γράφεις! Έκανε καλή δουλειά ο ΣΚΑΙ τελικά.

 • VA

  Θα ήταν χρήσιμο βέβαια να μας πει κανείς τι συμβαίνει και στην χώρα μας για τους εν λόγω αιτηθέντες Επιδόματος Αλληλεγγύης (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα) και μετά να βγεί το πόρισμά σας….
  Γιατί υποψιάζομαι πως κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και εδώ…!!! 😉

 • Θ.Β

  ευχαριστω για την γρηγορη ενημερωση