Ποιοι είμαστε
Αρχική 2174 ευρώ επίδομα το μήνα για τον «μετανάστη» Αχμέτ;HOAXES FAKE NEWS

2174 ευρώ επίδομα το μήνα για τον «μετανάστη» Αχμέτ;

5 Οκτ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Κυκλοφορεί και αναπαράγονται δημοσιεύματα  που παρουσιάζουν έγγραφο με τίτλο “Ανάλυση Παροχής Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για τον μήνα Ιούνιο 2016”, σαν απόδειξη για τα επιδόματα που λαμβάνουν οι μετανάστες στην Ελλάδα και συγκεκριμένα κάποιος “μετανάστης” με το όνομα Αχμέτ. 

ΨΕΥΔΕΣ

Το είδαμε στο
attikaneamakeleio.gr, epixirimatias.grpentapostagma.grcontraseolous.groparlapipas.gr, triklopodia.grpatratora.gr, crete-news.gr, και άλλα

Το παραπάνω έγγραφο όπως μπορείτε να δείτε και εσείς, δεν είναι ολόκληρο. Ο λόγος που το παρουσιάζουν κομμένο είναι απλός. Το έγγραφο δεν είναι από την Ελλάδα, αλλά από την Κύπρο.

Όπως διαβάσαμε στο city.sigmalive.com που επικοινώνησε με το Υπουργείο Υπουργείο Εργασίας της Κύπρου, ο ο συνεργάτης της Υπουργού Εργασίας, κος Φάνος Κουρουφέξης, αναφέρει:

«Αρχικά, να πω ότι αυτή η αναλυτική κατάσταση δημοσιεύτηκε παράνομα και είναι εξίσου ρατσιστική και προσβλητική. Πρόκειται για προσωπικά δεδομένα αιτητή και υποθέτω ότι πρέπει να κλάπηκε από κάποιο γραμματοκιβώτιο».

*Να ξεκαθαρίσουμε ότι το όνομα που αναγράφει η επιστολή, μπορεί να μην είναι ελληνικό, εντούτοις δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι πρόσφυγας, ξένος από τρίτες χώρες, ή Τουρκοκύπριος (άρα και νόμιμος πολίτης της δημοκρατίας).

Το ποσό, όπως διευκρινίζει ο κος Κουρουφέξης, δεν είναι σταθερό, αφού κάθε μήνα η Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα αρμόδια τμήματα του υπουργείου, ελέγχουν την οικογενειακή κατάσταση του αιτητή και αν αυτή μεταβληθεί, τότε μεταβάλλεται και το επίδομα είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Αυτή τη στιγμή, οι δικαιούχοι ανέρχονται στις 30.000, αριθμός μειωμένος από παλαιότερα, αφού πολλοί από αυτούς βρήκαν εργασία και δεν διεκδικούν πλέον το επίδομα. «Στόχος του Υπουργείου είναι να βρουν εργασία όσοι δικαιούχοι είναι ικανοί να εργαστούν, ακριβώς γιατί επιθυμούμε να ενεργοποιήσουμε τον κόσμο και όχι να τους ασφαλίσουμε με ένα σίγουρο εισόδημα εφ’ όρου ζωής.

Για να είναι κάποιος δικαιούχος του επιδόματος πρέπει να είναι νόμιμος κάτοικος Κύπρου. Κριτήριο το οποίο θεωρείται δεδομένο για τους Κύπριους πολίτες (σ.σ Ε/Λ, ΤΚ), άρα δεν εξετάζεται. Οι αλλοδαποί πρέπει να διαμένουν και να εργάζονται τουλάχιστον για πέντε χρόνια στην Κύπρο, για να έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης. Εξ αιτίας αυτού του κριτηρίου, εξαιρέθηκαν πολλοί και Ευρωπαίοι αλλά και πολίτες τρίτων χωρών που πριν, επί δημόσιου βοηθήματος, πιθανόν να λάμβαναν κάποιο επίδομα.

Τώρα, όσον αφορά τους πρόσφυγες πολιτικού ασύλου, η ειδοποιός διαφορά από προηγούμενα επιδόματα, είναι ότι πλέον δικαιούνται να κάνουν αίτηση μόνο όσοι αναγνωριστούν από τη δημοκρατία ως πολιτικοί πρόσφυγες και όχι όλοι όσοι έκαναν αίτηση για πολιτικό άσυλο. Αυτή είναι η μόνη περίπτωση αλλοδαπών από τρίτες χώρες που δικαιούνται. Κανείς άλλος. Ο αριθμός, μάλιστα, των δικαιούχων σήμερα ανέρχεται μόλις στα 1000 άτομα. Τα υπόλοιπα κριτήρια δεν διαφοροποιούνται για κανέναν πολίτη, ισχύουν για όλους τα ίδια»

Άρα λοιπόν, τα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν το παραπάνω έγγραφο ως απόδειξη για το ύψος των επιδομάτων που λαμβάνουν οι μετανάστες στην Ελλάδα, καταρρίπτονται.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.