Ποιοι είμαστε
Αρχική Μάριος Δημόπουλος: “Ναι, τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό”HOAXES FAKE NEWS ΔΙΑΦΟΡΑ

Μάριος Δημόπουλος: “Ναι, τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό”

6 Οκτ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Πρόσφατα αναφερθήκαμε σε έναν ακόμη υποστηρικτή της εγχώριας αντιεμβολιαστικής φοβίας, θίγοντας την επικίνδυνη γνώμη του του πάνω σε αυτό το τόσο λεπτό ζήτημα. Ο Μάριος Δημόπουλος, που δηλώνει διατροφολόγος (χωρίς να είναι) και ειδικός στην «φυσική και ορθομοριακή ιατρική», επανήλθε δριμύτερος αυτοπαρουσιαζόμενος ως «ειδήμων», κάτι που δεν ισχύει όπως θα δούμε πιο κάτω. Το πρόβλημα με τους ισχυρισμούς του ανωτέρω είναι ότι επιτείνει την εμβολιοφοβία με ανυπόστατα στοιχεία σε δυνητικά απεριόριστο κοινό.

Στο προφίλ του κ. Δημόπουλου, είδαμε το παρακάτω:


https://archive.is/BdO0I

Η ανάρτηση, παραπέμπει σε αυτό το άρθρο, όπου παρατίθενται 12 μελέτες που υποτίθεται πως αποδεικνύουν ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό.

Η συνέχεια εδώ.

 

Όπως προαναφέραμε, ο κ. Δημόπουλος επικαλείται 12 μελέτες που «αποδεικνύουν» πως τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό. Ας δούμε ποιες είναι αυτές και, το κυριότερο, πόσο αξιόπιστες είναι.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως στο τέλος του άρθρου, ο κύριος Δημόπουλος αναφέρει πως “Το άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα, ο υπογράφων δεν έχει σκοπό να παρακινήσει τους γονείς να μην κάνουν εμβόλια στα παιδιά τους ή γενικά τους ανθρώπους να μην κάνουν εμβόλια. και οι γονείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους και ο κάθε ενήλικας θα πρέπει να συμβουλεύεται τον θεράποντα γιατρό του.”


Μετάφραση: Τρομοκρατώ τους γονείς σχετικά με τα εμβόλια και ισχυρίζομαι ψευδώς πως τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό, αλλά για να μην έχω προβλήματα με το νόμο για διάδοση ψευδών ειδήσεων, ας βάλω την παραπάνω παράγραφο στο τέλος, για έχω το κεφάλι μου ήσυχο. 

Μελέτη 1η

Hepatitis B vaccination of male neonates and autism diagnosis, NHIS 1997-2002.

Πρόκειται για μελέτη 31 παιδιών με αυτισμό και βασίζεται αποκλειστικά σε αναφορές των γονέων. Το γεγονός πως μιλάμε για 31 μόνο άτομα και εξαγωγή συμπερασμάτων όχι μέσω ιατρικής μελέτης αλλά από ισχυρισμούς γονιών, καθιστά τη συγκεκριμένη μελέτη, το λιγότερο αστεία.

Μελέτη 2η

Do aluminum vaccine adjuvants contribute to the rising prevalence of autism?

Πρόκειται για μια από τις κλασικότερες μελέτες που επικαλούνται οι αντιεμβολιαστές. Η έρευνα πάσχει από σοβαρά στατιστικά λάθη και αβάσιμα συμπεράσματα, που βασίζονται στον αναπόδεικτο ισχυρισμό πως το αλουμίνιο των εμβολίων προκαλεί φλεγμονή. Αν και διαπίστωσαν συσχέτιση, δεν βρήκαν καμιά αιτιώδη συνάφεια.

Μελέτη 3η

A positive association found between autism prevalence and childhood vaccination uptake across the U.S. population

Η συγγραφέας της συγκεκριμένης μελέτης δεν έχει PhD στην ιατρική αλλά στα οικονομικά. Την εποχή που τη δημοσίευσε ήταν μέλος της SAFEMINDS, μιας σκληροπυρηνικής αντιεμβολιαστικής ομάδας που υποστηρίζει πως τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό. Δε διστάζει μάλιστα να συμπεριλάβει στα δεδομένα της παιδιά με διαφορετικές από τον αυτισμό διαταραχές για να «φουσκώσει» το τελικό συμπέρασμα.

4η μελέτη

B-lymphocytes from a population of children with autism spectrum disorder and their unaffected siblings exhibit hypersensitivity to thimerosal

Εντελώς ανυπόστατη έρευνα για τον απλούστατο λόγο πως από το 1999 η θειομερσάλη έχει αφαιρεθεί από όλα τα παιδικά εμβόλια.

5η μελέτη

Abnormal measles-mumps-rubella antibodies and CNS autoimmunity in children with autism

Ο συγγραφέας της έρευνας, Vijendra Singh, κατηγορήθηκε πως ουδέποτε εντόπισε τα αντισώματα που ισχυρίζεται και η μεθοδολογία που χρησιμοποίησε είναι επιστημονικά μη αποδεκτή. Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι το γεγονός πως τα «ευρήματά» του ουδέποτε μπόρεσαν να αναπαραχθούν και μεταγενέστερες μελέτες τα κατέρριψαν.

6η μελέτη

Blood Levels of Mercury Are Related to Diagnosis of Autism: A Reanalysis of an Important Data Set

Επίσης αστεία μελέτη διότι, όπως προαναφέραμε, η θειομερσάλη έχει αφαιρεθεί από τα εμβόλια ενώ ο υδράργυρος, σε καθαρή στοιχειακή μορφή, ουδέποτε υπήρξε σε αυτά.

7η μελέτη

Thimerosal neurotoxicity is associated with glutathione depletion: protection with glutathione precursors 

Θα το επαναλάβουμε: τα εμβόλια δεν περιέχουν θειομερσάλη!

8η μελέτη

A case series of children with apparent mercury toxic encephalopathies manifesting with clinical symptoms of regressive autistic disorders

Τα εμβόλια δεν περιέχουν υδράργυρο!

9η μελέτη

Influence of pediatric vaccines on amygdala growth and opioidligand binding in rhesus macaque infants:A pilot study 

Πρόκειται για προκαταρκτική μελέτη σε μακάκους που ακολουθήθηκε από πλήρη έρευνα που δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ εμβολίων και αυτισμού.

10η μελέτη

Thimerosal exposure in infants and neurodevelopmental disorders: an assessment of computerized medical records in the Vaccine Safety Datalink

Πάλι τα ίδια… Τα εμβόλια, δεν περιέχουν θειομερσάλη!

11η μελέτη

Induction of metallothionein in mouse cerebellum and cerebrum with low-dose thimerosal injection

Τα εμβόλια δεν περιέχουν θειομερσάλη!

12η μελέτη

Administration of thimerosal to infant rats increases overflow of glutamate and aspartate in the prefrontal cortex: protective role of dehydroepiandrosterone sulfate

Καταντά κουραστικό. Τα εμβόλια ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΘΕΙΟΜΕΡΣΑΛΗ!

Οι παραπάνω μελέτες, όπως προκύπτει από την ανάλυσή μας, δεν βεβαιώνουν σε καμία περίπτωση πως τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό. Πριν προχωρήσουμε όμως, ας πούμε 2 λόγια για τη θειομερσάλη, τον μεγάλο “μπαμπούλα” των αντιεμβολιαστών.

Η θειομερσάλη ή thimerosal είναι παράγωγο του αιθυλεστέρα του υδραργύρου. Περιέχει υδράργυρο σε ποσοστό περίπου 50% κατά βάρος. Από το 1930 και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’90 χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα σε αρκετά εμβόλια ως συντηρητικό. Αποσύρθηκε προληπτικά το 1999, μετά από κοινή σύσταση του FDA και της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, παρότι η εξέταση των μέχρι τότε δεδομένων δεν κατέδειξε κάτι ανησυχητικό. Ο λόγος ήταν ότι, απουσία τοξικοκινητικών δεδομένων για τον υδραργυρικό αιθυλεστέρα, στα πλαίσια της πολιτικής τους για τη μείωση της χρήσης υδραργύρου σε φάρμακα και τρόφιμα, οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ αποφάσισαν να θεωρήσουν ότι η θειομερσάλη ακολουθούσε το προφίλ του μέθυλ-εστέρα του υδραργύρου, γνωστής νευροτοξίνης που προσλαμβάνεται από τον άνθρωπο κυρίως μέσω της κατανάλωσης οστρακοειδών και μεγάλων ψαριών. Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο που η αντιεμβολιαστική προπαγάνδα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί. Η απόσυρση έγινε προληπτικά και δεν αποτελεί «ομολογία ενοχής», όπως τεχνηέντως αφήνεται να εννοηθεί. Αναφορικά με τον αυτισμό, τέτοια σύνδεση είναι βιολογικώς μη-εφικτή. Εντούτοις, πραγματοποιήθηκαν επιδημιολογικές μελέτες για τη διερεύνηση πιθανής  συσχέτισης, χωρίς αποτέλεσμα.

Μάλιστα, μεταγενέστερες έρευνες έδειξαν ότι το τοξικοκινητικό προφίλ της θειομερσάλης είναι τελείως διαφορετικό από αυτό του υδραργυρικού μεθυλεστέρα και, όπως υπονοήθηκε από τα επιδημιολογικά δεδομένα, πολύ ασφαλέστερο. Η ενδομυϊκώς χορηγούμενη θειομερσάλη έχει μικρότερο χρόνο ημιζωής και απομακρύνεται ταχύτερα από το σώμα, τόσο σε βρέφη όσο και σε πρόωρα και χαμηλού βάρους νεογνά, με αποτέλεσμα το μοντέλο του μεθυλεστέρα να είναι ακατάλληλο ως πρότυπο για τον υπολογισμό του ρίσκου από τη χρήση της, εφόσον το υπερεκτιμάει

 

Science-Based Medicine: Τι λένε οι ειδικοί

Απευθυνθήκαμε στον κλινικό φαρμακοποιό Διαμαντή Κλημεντίδη, ο οποίος έχει κάνει εκτεταμένη έρευνα, απομυθοποιώντας τα ψεύδη των αντιεμβολιαστών, για να μας εξηγήσει πώς “δουλεύει” η λεγόμενη science – based medicine και γιατί είναι επικίνδυνο άσχετοι να δίνουν “συμβουλές” για κρίσιμα θέματα όπως τα εμβόλια.


Ένας γιατρός που δεν ξέρει να διαβάζει την δημοσιευμένη έρευνα σήμερα, είναι το ίδιο άχρηστος με έναν γιατρό του προηγούμενου αιώνα που δεν ήξερε να μετράει την πίεση.

Φανταστείτε τώρα πόσο άχρηστος είναι κάποιος που όχι μόνο δεν είναι γιατρός αλλά δεν έχει καμία σχέση με τις επιστήμες της υγείας και, ταυτόχρονα, έχει τον ίδιο βαθμό άγνοιας με τον γιατρό της παραπάνω πρότασης.

Τι σημαίνει όμως, «διαβάζω την δημοσιευμένη έρευνα»;

Κάποιοι νομίζουν ότι αρκεί να διαβάσουν την περίληψη μιας δημοσίευσης στο PubMed ή, ακόμα χειρότερα, μόνο τα συμπεράσματα αυτής.

Ευτυχώς για εμάς (και δυστυχώς για κάποιους άλλους), τα πράγματα είναι αρκετά πιο περίπλοκα.

Στην εποχή της evidencebased medicine, δηλαδή της ιατρικής που βασίζεται σε αποδείξεις, δεν έχουν όλα τα δεδομένα την ίδια βαρύτητα. Η ιεράρχησή τους ακολουθεί το μοντέλο της πυραμίδας:

Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται οι συστηματικές ανασκοπήσεις και οι μετα-αναλύσεις. Όπως αυτή, σε 1,3 εκατομμύρια παιδιά:
Taylor L, Swerdfeger A, Eslick G. Vaccines are not associated with autism: An evidence-based meta-analysis of case-control and cohort studies. Vaccine. 2014;32(29):3623-3629. (μτφ: Μετα-ανάλυση μελετών ασθενών-μαρτύρων και προοπτικών μελετών παρατήρησης, βασισμένη στις αρχές της τεκμηριωμένης ιατρικής)

There was no relationship between vaccination and autism (OR: 0.99; 95% CI: 0.92 to 1.06).

There was no relationship between vaccination and ASD (autism spectrum disorder) (OR: 0.91; 95% CI: 0.68 to 1.20).

There was no relationship between [autism/ASD] and MMR (OR: 0.84; 95% CI: 0.70 to 1.01).

There was no relationship between [autism/ASD] and thimerosal (OR: 1.00; 95% CI: 0.77 to 1.31).

There was no relationship between [autism/ASD] and mercury (Hg) (OR: 1.00; 95% CI: 0.93 to 1.07).

Findings of this meta-analysis suggest that vaccinations are not associated with the development of autism or autism spectrum disorder.

Ή αυτή, σε 14,7 εκατομμύρια παιδιά:
Demicheli V, Rivetti A, Debalini M, Di Pietrantonj C. Vaccines for measles, mumps and rubella in children. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2012.

  • Exposure to the MMR vaccine was unlikely to be associated with autism, asthma, leukaemia, hay fever, type 1 diabetes, gait disturbance, Crohn’s disease, demyelinating diseases, bacterial or viral infections
    (μτφ: Η έκθεση στο εμβόλιο MMR είναι απίθανο να συσχετίζεται με αυτισμό, άσθμα, λευχαιμία, αλλεργική ρινίτιδα, διαβήτη τύπου 1, διαταραχή στο βάδισμα, ασθένεια Crohn, ασθένειες απομυελίνωσης, βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις)

Κατόπιν, συναντάμε τις evidencebased guidelines και τα αποτελέσματα της κριτικής αξιολόγησης της βιβλιογραφίας (evidence synthesis). Όπως αυτά:
1. Immunization Action Coalition. Evidence Shows Vaccines Unrelated to Autism.
2. Centers for Disease Control and Prevention. Vaccines Do Not Cause Autism.
3. American Academy of Pediatrics. Common Parental Concerns.

Στη συνέχεια βρίσκονται οι τυχαιοποιημένες και οι μη-τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες με placebo κλινικές δοκιμές. Αυτού του είδους ο σχεδιασμός είναι κατάλληλος για την αξιόπιστη μέτρηση της αποτελεσματικότητας μιας παρέμβασης. Όπως το παρακάτω:
Kent A, Ladhani S, Andrews N, Scorrer T, Pollard A, Clarke P et al. Schedules for Pneumococcal Vaccination of Preterm Infants: An RCT. PEDIATRICS. 2016;138(3):e20153945-e20153945.

Ακολουθούν οι μελέτες παρατήρησης, με τις προοπτικές να είναι λίγο πιο αξιόπιστες από τις αναδρομικές, αμφότερες όμως να παρέχουν στην καλύτερη περίπτωση μόνο ενδείξεις αιτιότητας (σ.σ. όταν η συσχέτιση που ανακαλύπτεται είναι πολύ ισχυρή) και τίποτα περισσότερο. Εξυπακούεται ότι όταν αυτές οι μελέτες αποτυγχάνουν συνεχώς να βρουν απλές συσχετίσεις, οποιαδήποτε συζήτηση για αιτιότητα είναι είτε γελοία είτε εκ του πονηρού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Jain A, Marshall J, Buikema A, Bancroft T, Kelly J, Newschaffer C. Autism Occurrence by MMR Vaccine Status Among US Children With Older Siblings With and Without Autism. JAMA. 2015;313(15):1534.

Ιn this large sample of privately insured children with older siblings, receipt of the MMR vaccine was not associated with increased risk of ASD, regardless of whether older siblings had ASD. These findings indicate no harmful association between MMR vaccine receipt and ASD even among children already at higher risk for ASD.

(μτφ: Σε αυτό το μεγάλο δείγμα ιδιωτικά ασφαλισμένων παιδιών με μεγαλύτερα αδέλφια, η λήψη του εμβολίου MMR δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο ASD, ανεξάρτητα από το αν τα μεγαλύτερα αδέλφια είχαν ASD. Αυτά τα ευρήματα δεν δείχνουν επιβλαβή συσχέτιση μεταξύ της λήψης εμβολίου MMR και του ASD ακόμη και μεταξύ των παιδιών που βρίσκονται ήδη σε υψηλότερο κίνδυνο για ASD).

Uno Y, Uchiyama T, Kurosawa M, Aleksic B, Ozaki N. Early exposure to the combined measles–mumps–rubella vaccine and thimerosal-containing vaccines and risk of autism spectrum disorder. Vaccine. 2015;33(21):2511-2516.

No convincing evidence was found in this study that MMR vaccination and increasing thimerosal dose were associated with an increased risk of ASD onset.

(μτφ: Δεν βρέθηκαν πειστικά στοιχεία σε αυτή τη μελέτη ότι ο εμβολιασμός με MMR και η αύξηση της δόσης thimerosal συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ASD).

Στον πάτο της πυραμίδας είναι τα απλά casereports, οι αναφορές μεμονωμένων περιστατικών δηλαδή, που πέρα από τον εκπαιδευτικό ρόλο για τους γιατρούς δεν έχουν απολύτως κανένα βάρος στην αποδεικτική διαδικασία.

Τέλος, ακόμα πιο κάτω, τόσο κάτω που δεν συμπεριλαμβάνονται καν στο γράφημα, είναι τα πειράματα σε ποντίκια ή σε καλλιέργειες κυττάρων στο εργαστήριο. Σας θυμίζει κάτι;

Η γνώση της ιεράρχησης των δεδομένων, μαζί με βασικές γνώσεις των εννοιών της βιοστατιστικής (τι σημαίνει στατιστικώς σημαντικό αποτέλεσμα, διάστημα εμπιστοσύνης κτλ) είναι απολύτως αναγκαίες συνθήκες για την γόνιμη ανάγνωση της επιστημονικής βιβλιογραφίας. Αν δεν ικανοποιούνται οι συνθήκες αυτές, το αποτέλεσμα είναι τραγελαφικό: Αυτόκλητοι «ειδικοί» που στην πραγματικότητα είναι αστοιχείωτοι, να επικαλούνται ως αποδείξεις τις ίδιες και τις ίδιες δημοσιεύσεις που είτε είναι εντελώς άσχετες με το θέμα της συζήτησης, είτε έχουν καταρριφθεί τόσες φορές στους επιστημονικούς κύκλους ώστε ακόμα και το χαρτί τουαλέτας να έχει τελικά μεγαλύτερη αξία.


Συμπεράσματα – παραπομπές

Οι πληροφορίες για τις έρευνες που «αποδεικνύουν» πως τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό προέρχονται από την ιστοσελίδα docbastard.net, όπου θα βρείτε μια πλήρη λίστα 124 αναξιόπιστων μελετών που υποτίθεται πως φανερώνουν την επικινδυνότητα των εμβολίων.

Όπως αναφέραμε και στο πρώτο άρθρο μας για τον κ. Δημόπουλο, όταν άσχετοι προσπαθούν να αποδείξουν την ύπαρξη μονόκερων όπως η σχέση εμβολίων -αυτισμού, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταστροφικό. Είναι απόλυτα σίγουρο, μέσα από δεκάδες μελέτες και μεταναλύσεις, πως τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό.

Συμπτωματικά, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 3 Οκτωβρίου αποδεικνύει πως το αντιεμβολιαστικό κίνημα, μέλος του οποίου είναι και ο κ. Δημόπουλος, ευθύνεται για τα βίαια ξεσπάσματα ιλαράς που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/10/04/anti-vaxxers-are-to-blame-for-the-rise-in-measles/

Εν κατακλείδι, η παραπληροφόρηση διάφορων «ειδικών» του διαδικτύου, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, δεδομένης της εύκολης διάδοσης της παραπληροφόρησης μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Πηγές – Παραπομπές

https://clinicalpharmacist.gr/2014/10/29/anti-vaxxers_revolt/

Η θειομερσάλη, ο υδράργυρος και η ασφάλεια των εμβολίων

124 papers that DO NOT prove vaccines cause autism

Τι συμβαίνει όταν άσχετοι δίνουν συμβουλές για τα εμβόλια;

Thimerosal in Vaccines

Vaccines Do Not Cause Autism

The “Why Vaccines Don’t Cause Autism” Papers

Εμβόλιο MMR, αυτισμός, μύθοι και αλήθειες για τα εμβόλια

Ορθομοριακή διατροφή και υγεία = Κακή επιστήμη

Είναι επίσημο: οι αντιεμβολιαστές μας αρρωσταίνουν

Αντιεμβολιασμός vs επιδημίες: Ενός κακού, μύρια έπονται

Fact-check for the sake of Democracy