Ποιοι είμαστε
Αρχική Απαγορεύονται οι βαπτίσεις από τον ερχόμενο μήνα;HOAXES ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Απαγορεύονται οι βαπτίσεις από τον ερχόμενο μήνα;

7 Οκτ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Σύμφωνα με άρθρα που κυκλοφορούν, «ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ οι βαπτίσεις από τον ερχόμενο μήνα με απόφαση δικαστηρίου!!! Το γεγονός δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά γράμματα και πρέπει να κινηθούμε όλοι.» Είναι όμως αλήθεια;

ΨΕΥΔΕΣ

CLIKBAIT

[icon_list style=”font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;”] [icon_list_item type=”refresh”]ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΙΔΗΣΗΣ

Στο loutrakitv.grnea-www.blogspot.gr κτλ πρόσφατα και στο katohika.grvolcanotimes.gr κτλ παλιότερα, διαβάζουμε:

Τι συμβαίνει;

Αρχικά παρατηρούμε πως ο τίτλος και η αρχική εικόνα των δημοσιευμάτων είναι παραπλανητικός, διότι εικονίζουν μια ορθόδοξη βάπτιση, αλλά μεταφέρουν μια «είδηση» που υποτίθεται ότι μας έρχεται από Ιταλία.

Το συγκεκριμένο hoax, ξεκίνησε από ιταλικά σατιρικά δημοσιεύματα το 2014.

Ιταλικά σατιρικά και συνωμοσιολογικά ΜΜΕ, δημοσίευσαν νέα σχετικά με την απαγόρευση της βάπτισης παιδιών το 2014. Συγκεκριμένα, γράφτηκε ότι μια Ιταλίδα απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επειδή ήταν σε διαμάχη με τον σύζυγό της, που επέμενε να βαπτίσουν το παιδί τους.

Η γυναίκα ισχυρίστηκε ότι έχει παραβιαστεί τα άρθρα 16 και 22 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο ορίζει ότι «ο καθένας έχει την ελευθερία της γνώμης, της συνείδησης και της θρησκείας». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το δικαστήριο δέχτηκε το αίτημα της γυναίκας και αποφάνθηκε πως οι νηπιοβαπτίσεις εδικά χωρίς την άδεια και των 2 γονέων, παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Επειδή το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναγκάστηκε να διαψεύσει του σχετικούς ισχυρισμούς σχετικά με την ύπαρξη απόφασης που απαγορεύει τη βάπτιση παιδιών.

Τέλος, το άρθρο 16 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αναφέρεται στα πολιτικά δικαιώματα αλλοδαπών, ενώ το άρθρο 22 αναφέρει τις διαδικασίες εκλογής δικαστών. Εν ολίγοις, δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να χρησιμοποιηθούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για να καταλήξει σε απαγόρευση των βαπτίσεων.

Συμπέρασμα

Οι ισχυρισμοί περί απαγόρευσης των βαπτίσεων, ανακυκλώνονται από το 2014, προέρχονται από σατιρικά και συνωμοσιολογικά ΜΜΕ της Ιταλίας και έχουν διαψευστεί. Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως οι βαπτίσεις απαγορεύονται από τον επόμενο μήνα, καταρρίπτεται.

Fact-check for the sake of Democracy