Ποιοι είμαστε
Αρχική Πώς τα ΕΗ απέτρεψαν την συμμετοχή του ψευδοακαδημαϊκού Πασχαλίδη σε επιστημονικό φόρουμHOAXES ΔΙΑΦΟΡΑ

Πώς τα ΕΗ απέτρεψαν την συμμετοχή του ψευδοακαδημαϊκού Πασχαλίδη σε επιστημονικό φόρουμ

7 Οκτ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Η δραστηριότητα του ψευτοακαδημαϊκού Γιώργου Πασχαλίδη, έχει ξεπεράσει κάθε όριο θράσους. Μόλις πρόσφατα, διαπιστώσαμε πως ορισμένοι γνωστοί συνεργάτες του, επιχείρησαν να παρουσιάσουν  το «μοντέλο» του, σε αναγνωρισμένο ευρωπαϊκό επιστημονικό φόρουμ για την υγεία. Ωστόσο, όταν οι διοργανωτές ενημερώθηκαν για το ποιος είναι πραγματικά ο κ. Πασχαλίδης, αφαίρεσαν άμεσα τη συμμετοχή του. Το πρόβλημα όμως δεν είναι η συμμετοχή αυτή κάθε αυτή, αλλά η λυσσαλέα προσπάθεια στενών συνεργατών του (ανάμεσά τους και αληθινοί γιατροί), να περάσουν στην mainstream επιστήμη, μια ψευδοεπιστημονική και δυνητικά επικίνδυνη θεωρία.

Πριν λίγες ημέρες, είδαμε στα προφίλ του κ. Πασχαλίδη, την παρακάτω ανακοίνωση (η οποία, εννοείται, δεν υπάρχει πια).

Η οποία παραπέμπει στο παρακάτω κείμενο από την ιστοσελίδα του (το οποίο, εννοείται, δεν υπάρχει πια).

Τι έχει συμβεί;

Ο κ. Πασχαλίδης και οι συν αυτώ, πέτυχαν να συμμετάσχουν στο Εuropean Ηealth Forum Gastein 2017, που διεξάγεται στην Αυστρία (υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Υγείας της Αυστρίας), με παρουσίαση σχετικής αφίσας.

Δείτε την αφίσα σε υψηλή ανάλυση εδώ: ANDREOU_Andri

Αξίζει να πούμε πως το Εuropean Ηealth Forum Gastein, είναι ένα αναγνωρισμένο επιστημονικό φόρουμ. Βλέποντας ότι σε αυτό θα λάμβανε μέρος ο κ. Πασχαλίδης που, όπως έχουμε αποδείξει, είναι απόφοιτος δημοτικού, μέντιουμ και κάνει διαγνώσεις και «θεραπείες» εξ αποστάσεως κουνώντας ένα ραβδάκι μπροστά από ένα τάμπλετ, δεν γινόταν να μην εκπλαγούμε δυσάρεστα. Αναρωτηθήκαμε πώς είναι δυνατόν ένας ψευτοακαδημαϊκός να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα τέτοιο επιστημονικό event. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να δράσουμε.

Επικοινωνήσαμε άμεσα με το Εuropean Ηealth Forum Gastein και θέσαμε υπόψιν τους τους προβληματισμούς μας. Έπειτα από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα και email, επικοινώνησε μαζί μας ο διοργανωτής του Forum, Josef Wenninger, MSc Project Manager, και μας ζήτησε απτές αποδείξεις για τα λεγόμενά μας (δηλαδή ότι ο κ. Πασχαλίδης δεν έχει καμία σχέση με την ιατρική επιστήμη), διότι οι συνεργάτες που προαναφέραμε, δηλαδή η κα Σταθοπούλου και ειδικότερα η κα Ανδρέου που θα ήταν και η μοναδική παρούσα στη παρουσίαση, τυγχάνουν, όπως μας είπε “πραγματικοί επιστήμονες”.

Αφού παρείχαμε τις ανάλογες τεκμηριώσεις για τη ψευδοεπιστημονικότητα του «μοντέλου Πασχαλίδη», το Εuropean Ηealth Forum Gastein, προχώρησε άμεσα στην αφαίρεση της συμμετοχής του, όπως μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.

Λίγο αργότερα, κατέβηκε και η σχετική καταχώρηση από τη σελίδα του κ. Πασχαλίδη.

Τι επιχείρησαν οι συνεργάτες του ψευτοακαδημαϊκού Πασχαλίδη;

Γνωρίζουμε πως τα άτομα που βρίσκονται στον στενό κύκλο του Γ. Πασχαλίδη, επιχειρούν “δια της πλαγίας”, να πετύχουν επιστημονική αναγνώριση του “Μοντέλου Πασχαλίδη”. Όπως έχουμε εξηγήσει στο πρώτο άρθρο μας και με βάση ειδικούς επιστήμονες στους οποίους απευθυνθήκαμε (δείτε εδώ, εδώ, εδώ και εδώ), το λεγόμενο “tri antropo type paschalidis”, είναι η επιτομή του τσαρλατανισμού. Ακόμη και το έγκυρο Quackwatch, μας τόνισε ότι τα λεγόμενα του κ. Πασχαλίδη, είναι παντελώς ανυπόστατα.

Στη προκειμένη περίπτωση, η κα Σταθοπούλου (παιδοψυχολόγος), προσυπέγραψε το “Μοντέλο Πασχαλίδη”, ισχυριζόμενη ψευδώς ότι ανήκει στο Πανεπιστήμιο Πάτρας (δεν εργάζεται εκεί), ή έστω αφήνοντας να εννοηθεί πως η “έρευνα” έγινε εκεί. Αυτό το γνωρίζουμε διότι έπειτα από μεσολάβηση του Δρ. Κίμωνα Ανδρέα Καρατζά του Reading University, πληροφορηθήκαμε επίσημα ότι η κα Σταθοπούλου, δεν ανήκει στο διδακτικό ή επιστημονικό προσωπικό της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Αυτό δεν την εμποδίζει φυσικά να δηλώνει στο προφίλ της στο Facebook πως εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Πάτρας.

Ομοίως, η κα Άντι Ανδρέου, που δηλώνει πως εργάζεται για το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου και που θα ήταν η μοναδική παρούσα στο συνέδριο, φαίνεται πως χρησιμοποίησε την ιδιότητά της για να ξεγελάσει τους διοργανωτές και να κάνουν δεκτή την παρουσίαση του Πασχαλίδη.

Εν ολίγοις, επειδή ο Γ. Πασχαλίδης δεν θα είχε καμία τύχη να γίνει δεκτός σε ένα αληθινό επιστημονικό συνέδριο για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχει κανένα επιστημονικό υπόβαθρο (απόφοιτος Δημοτικού), οι “παρατρεχάμενοί” του, επιχείρησαν να “μπουν μπροστά” και να ξεγελάσουν τους διοργανωτές, κάτι που αρχικά το πέτυχαν. Η παρέμβασή μας όμως φαίνεται πως υπήρξε καταλυτική. Εμπόδισε την “αναγνώριση” ενός ψευδοεπιστημονικού μοντέλου, από την επιστημονική κοινότητα. Δεν τολμούμε να φανταστούμε πώς θα χρησιμοποιούσαν ο Πασχαλίδης και οι συνεργάτες του αυτή τη συμμετοχή για να πείσουν και να εξαπατήσουν χιλιάδες συμπολίτες μας, ισχυριζόμενοι πως το “tri antropo type paschalidis”, έχει επιστημονική βάση. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνουμε πως ο Γιώργος Πασχαλίδης, ισχυρίζεται πως το “μοντέλο” του έχει ήδη επικυρωθεί από διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Όπως διαπιστώσαμε από την έρευνά μας όμως, όλα αυτά τα συνέδρια είναι predatory, δηλαδή μαϊμού “επιστημονικές” συναντήσεις, όπου μπορεί να λάβει μέρος σχεδόν ο οποιοσδήποτε, έναντι αντιτίμου. Εν ολίγοις, η συμμετοχή Πασχαλίδη σε ένα πραγματικό επιστημονικό συνέδριο για πρώτη φορά, θα ήταν κυριολεκτικά καταστροφική, ειδικά για τυχόν μελλοντικά “θύματα” του μέντιουμ – θεραπευτή Πασχαλίδη.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να πούμε πως ο διοργανωτής του συνεδρίου Josef Wenninger, αρχικά μας αντιμετώπισε με προφανή δυσπιστία, διότι, όπως μας είπε χαρακτηριστικά, η παρουσία της κας Ανδρέου (κλινική φαρμακοποιός), κατά κάποιο τρόπο έδινε “κύρος” στη παρουσίαση του “μοντέλου Πασχαλίδη”. Όταν όμως του παρουσιάσαμε αναλυτικά τα στοιχεία που αποδεικνύουν πως η “ανακάλυψη” είναι αντιεπιστημονική, αφαίρεσε αμέσως τη συμμετοχή του. Πληροφορηθήκαμε, επίσης, ότι οι συνεργάτες του Πασχαλίδη αντέδρασαν σε έντονο ύφος προς τους διοργανωτές για τον αποκλεισμό τους από το φόρουμ. Ωστόσο οι τελευταίοι αρνήθηκαν να μπουν σε διάλογο ουσίας μαζί τους, καθώς τα στοιχεία που τους αποστείλαμε ήταν συντριπτικά.

Γιατί όλα τα ανωτέρω έχουν σημασία;

Έχουμε αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας πως ο «ΑκαδημαΪκός, καθηγητής Ψυχολογίας και Αντιπρύτανης της Ρωσικής Ακαδημίας», είναι απόφοιτος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εκτός αυτού, χρησιμοποιεί μεθόδους “διάγνωσης” και “θεραπείας” που παραπέμπουν σε μεταφυσικές πρακτικές (διάγνωση εξ αποστάσεως μέσω ραβδοσκόπησης…). Φαίνεται όμως -και εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή- πως πλαισιώνεται από πολλούς ανθρώπους, ανάμεσά τους γιατρούς, που συντηρούν το μύθο του Πασχαλίδη και έχουν βοηθήσει να δημιουργηθεί μια personality cult, δηλαδή ένα είδος κυριολεκτικής προσωπολατρίας σε ένα άτομο που δηλώνει -εκτός από ακαδημαϊκός- ότι βλέπει “πίσω και πέρα απ’ ό,τι η κανονική  ανθρώπινη όραση μας επιτρέπει” και κατέχει “μοναδικές δυνάμεις”.

Όταν λέμε “προσωπολατρία”, εννοούμε το γεγονός πως σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν ένθερμοι υποστηρικτές του Γ. Πασχαλίδη. Στο Facebook υπάρχουν δεκάδες προφίλ, ομάδες και σελίδες, αφιερωμένες σε αυτόν. Ενδεικτικά: Ομάδα Πάτρας, Ομάδα Ρεθύμνου, Ομάδα Καλαμάτας, Ομάδα Κατερίνης και πολλές άλλες. Για να λειτουργήσουν οι δεκάδες ομάδες και για να προωθείται ο Πασχαλίδης ως επιστημονική διάνοια, απαιτείται η εργασία πολλών ανθρώπων, τα κίνητρα των οποίων είναι άγνωστα για την ώρα.

Το γεγονός πως ο Πασχαλίδης δεν είναι επιστήμονας, αλλά καταπιάνεται με το μεταφυσικό, έχοντας κερδίσει τη τυφλή εμπιστοσύνη εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων ανθρώπων, ανάμεσά του και άτομα σε καίριες θέσεις (γιατροί, εκπαιδευτικοί, προπονητές κτλ), παραπέμπει σε πρακτικές και οργανόγραμμα “παραθρησκευτικής” οργάνωσης και όχι σε εκδηλώσεις απλού θαυμασμού προς έναν άνθρωπο που αυτοαποκαλείται “ακαδημαϊκός”. Δυστυχώς, στις τακτικές συναντήσεις των οπαδών του Πασχαλίδη, έχουμε δει πολλές φορές τη παρουσία μικρών παιδιών, κάτι που από μόνο του είναι αρκετά ανησυχητικό…

Πρόσφατα παρουσιάσαμε τη περίπτωση δασκάλου που αυθαίρετα εφάρμοσε το “Μοντέλο Πασχαλίδη” σε ανήλικους μαθητές.

Έχουμε δει και γιατρούς που δημόσια παραδέχονται ότι εφαρμόζουν το “Μοντέλο Πασχαλίδη” ακόμη και την ώρα που χειρουργούν! Δείτε το βίντεο εδώ.

Βλέπουμε δημοσιογράφους να τον “προωθούν” σε τακτική βάση (δείτε εδώ), με κλασικό παράδειγμα την συχνή παρουσία του Πασχαλίδη στον Antenna Radio Patras, όπου τον παρουσιάζουν ως “καταξιωμένο επιστήμονα”.

Το ζήτημα του ψευτοακαδημαϊκου – “θεραπευτή” Γ. Πασχαλίδη είναι αρκούντως σοβαρό, διότι όπως προκύπτει από την έρευνά μας, κάποιοι επιτήδειοι έχουν δημιουργήσει και συντηρούν ένα μύθο γύρω από το πρόσωπο του. Οι συνέπειες από αυτές τις πρακτικές, δηλαδή τις υποσχέσεις για θεραπεία ασθενειών με “μαγικά τρικς”, μπορεί να είναι συντριπτικές για την δημόσια υγεία. Ήρθε η ώρα οι αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν σε βάθος το “φαινόμενο Πασχαλίδη” και ειδικά αυτούς που τον πλαισιώνουν και του ανοίγουν πόρτες σε δημόσια αμφιθέατρα και εκδηλώσεις επίσημων φορέων. 

Μπορεί να γλιτώσαμε μια σοβαρή ευρωπαϊκή διοργάνωση από μια τεραστίων διαστάσεων γκάφα-διασυρμό (με ένα απλό τηλεφώνημα και μερικά email), ωστόσο εντός συνόρων η κατάσταση με τους τσαρλατάνους είναι δραματική και εκτός ελέγχου.

Η μάχη που δίνουμε στη χώρα μας -τόσο εμείς, όσο και οι απλοί πολίτες που ζητούν την προστασία της πολιτείας- είναι άνιση.

Fact-check for the sake of Democracy