Υπάρχει «άλλη άποψη για τον εμβολιασμό των παιδιών»;

21

Έχουμε συνηθίσει τις περιπτώσεις «ειδικών» του διαδικτύου που κατά καιρούς καταφέρονται εναντίον των εμβολίων, παρουσιάζοντας ψευδή ή παραποιημένα στοιχεία. Τι γίνεται όμως όταν μια παθολόγος, η Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου Γρίβα, υποστηρίζει πως τα εμβόλια είναι όχι μόνο περιττά αλλά οδηγούν σε σοβαρές παθήσεις όπως λευχαιμία, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α.;

[icon_list style=»font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»flask»]ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ[/icon_list_item][/icon_list]

[icon_list style=»font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»bolt»]ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ[/icon_list_item][/icon_list]

Στο prlogos.grthesecretrealtruth.blogspot.comigata.grthesecretrealtruth κτλ, διαβάζουμε:

Ποια είναι η αλήθεια;

Θα μπορούσαμε να απορρίψουμε με συνοπτικές διαδικασίες τους ισχυρισμούς της κας Γρίβα, καθότι δεν προσκομίζει καμία απόδειξη για αυτούς. Βλέπουμε να κάνει ορισμένους επιθετικούς ισχυρισμούς για τα εμβόλια αλλά «ξεχνά» να παραθέσει σχετικές έρευνες και μελέτες.

Θα εξετάσουμε όμως τους βασικότερους ισχυρισμούς της και θα δούμε τι πραγματικά ισχύει.

1ος ισχυρισμός

Από την ηλικία των 9 μέχρι 15 ετών η ιλαρά, η ερυθρά και η παρωτίτιδα αποτελούν μια πράξη από τη μεριά του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο χτίζεται στην παιδική ηλικία, για την οργάνωση του ανοσοποιητικού.

Τι ισχύει

Το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι προγραμματισμένο να περάσει αυτές τις ασθένειες σε κάποια συγκεκριμένη ηλικία. Μπορεί να αρρωστήσει κάποιος από ιλαράερυθρά ή παρωτίτιδα, ο οποίος βρίσκεται στη κοιλιά της μητέρας του όπως ομοίως μπορεί να αρρωστήσει και κάποιος υπερήλικας. Αν ήμαστε «προγραμματισμένοι» θα είχαμε και τα ανάλογα αντισώματα. Ο οργανισμός θα μπορέσει να φτιάξει αντισώματα για αυτούς τους ιούς, εφόσον φυσικά επιβιώσει. Αλλά ακόμη και να ζήσει ο ασθενής (με αντισώματα), σε αρκετές περιπτώσεις θα έχει κινδυνεύσει από μια σειρά επικίνδυνων επιπλοκών.

2ος ισχυρισμός

Με την παρέμβαση της εξαφάνισης αυτών των 5 λοιμωδών νοσημάτων έχουμε, αντί για νοσήματα που έχουν μια μικρή και οξεία εμφάνιση, εμφάνιση συστηματικών εσωτερικών παθήσεων όπως ο παιδικός διαβήτης, ο εσωτερικός διαβήτης, παθήσεις του αίματος (λευχαιμία), ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α.

Τι ισχύει

Η κα Γρίβα ισχυρίζεται πως, επειδή δεν αρρωσταίνουμε από τις ασθένειες αυτές πλέον, κινδυνεύουμε από άλλες παθήσεις όπως λευχαιμία, ρευματοειδής αρθρίτιδα κτλ. Η αοριστολογία και η ασάφεια του ισχυρισμού, μαζί με την χαρακτηριστική απουσία πηγών, τον καθιστά αυτομάτως άκυρο. Η «παρανόηση» της κας Γρίβα πηγάζει από την ελάχιστη αύξηση των περιπτώσεων παιδικής λευχαιμίας, από 13 περιστατικά/1.000.000 το 1975 σε 17/1.000.000 το 2005.

Αφενός όμως η αύξηση δεν είναι εξωπραγματική, αφετέρου έχει αποδοθεί σε περιβαλλοντικούςγενετικούς και κληρονομικούς παράγοντες. Δεν υπάρχει καμία έρευνα που να τεκμηριώνει πως κάποια/ες ασθένειες και η μη νόσηση από αυτή/ές, σχετίζονται με οποιοδήποτε τρόπο με τη πρόκληση άλλων σοβαρών παθήσεων.

Ωστόσο υπάρχουν άπλετα στοιχεία που τεκμηριώνουν τη θετική επίδραση των εμβολιασμών στην καταπολέμηση αυτών των ιδιαίτερα σοβαρών νοσημάτων και είναι σκόπιμο να κάνουμε μια σύντομη αναφορά.

Τα δεδομένα που θα παρουσιαστούν αποτελούν ενδεικτική εικόνα από τις ΗΠΑ καθώς τα αντίστοιχα δεδομένα από Ελληνικούς φορείς δεν είναι τόσο εύκολα προσβάσιμα.

Παρωτίτιδα: Πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της νόσου το 1967 ο μέσος όρος καταγεγραμμένων περιπτώσεων ήταν περίπου 186,000 το χρόνο ενώ το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων εικάζει πως οι πραγματικές (μη καταγεγραμμένες) περιπτώσεις ανέβαζαν αυτό το νούμερο κατά πολύ. Χάρη στο πρόγραμμα εμβολιασμού, λοιπόν, φτάσαμε στη σημερινή εποχή όπου οι περιπτώσεις κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες μέχρι περίπου 2000 περιπτώσεις το χρόνο. Συγκεκριμένα το 2012 ήταν συνολικά 229 περιπτώσεις. Συγκριτικά με την εποχή προ-εμβολιασμού έχει παρατηρηθεί 99% μείωση των περιπτώσεων παρωτίτιδας στις ΗΠΑ ενώ οι περιοδικές αυξήσεις έχουν άλλα αίτια όπως η πρόσφατη έξαρση του αντι-εμβολιαστικού κινήματος.

Ιλαρά: Αντίστοιχη, αν όχι πιο εντυπωσιακή, πορεία διανύσαμε με τη περίπτωση της ιλαράς. Πριν τη διάθεση του εμβολίου το 1963 στις ΗΠΑ, 3-4 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούσαν κάθε χρόνο (σχεδόν όλα τα παιδιά μέχρι να φτάσουν τα 15) ενώ 400-500 άτομα πέθαιναν, 48,000 κατέληγαν στο νοσοκομείο και 4,000 εμφάνιζαν εγκεφαλίτιδα λόγω της νόσου.

Από την εισαγωγή του εμβολίου και μετά παρατηρούμε σταδιακή μείωση των περιπτώσεων φτάνοντας μέχρι σήμερα όπου οι περιπτώσεις ανά έτος είναι σε τόσο χαμηλά επίπεδα όπου η ασθένεια έχει πρακτικά εκλείψει.

Ερυθρά: Και εδώ η ιστορική αναδρομή έχει πολλά να μας πει για το αν η εξάλειψη ασθενειών μέσω του εμβολιασμού είναι καλή ή κακή ιδέα.

Πριν την έναρξη του εμβολιασμού για τη νόσο το 1969, οι ΗΠΑ βίωσαν μια τεραστίων διαστάσεων επιδημία τη περίοδο 1964-1965 με 12.5 εκατομμύρια ασθενείς. Απο αυτούς 11,000 έγγυες γυναίκες έχασαν τα παιδιά τους, 2,100 νεογέννητα απεβίωσαν και 20,000 μωρά γεννήθηκαν με σύνδρομο συγγενούς ερυθράς. Η συγγενής ερυθρά είναι ένα σύνδρομο κατά το οποίο ο ιός της ερυθράς περνάει απο τον πλακούντα στο έμβρυο και οδηγεί είτε στην αυτόματη αποβολή του εμβρύου ή στον πρόωρο τοκετό με συνοδευόμενες παρενέργειες όπως η κώφωση που αποτελεί τη συχνότερη και συχνά τη μόνη παρενέργεια. Άλλες συχνές παρενέργειες είναι καρδιακή δυσλειτουργία καθώς και βλάβες σε συκώτι και σπλήνα. Πολύ απλά πρόκειται για δυνητικά επικίνδυνη νόσο με σοβαρές προεκτάσεις και συνεπώς η παραίνεση να αφήσουμε το ανοσοποιητικό να κάνει τη δουλειά του ανενόχλητο είναι εξίσου επικίνδυνη ειδικά όταν γίνεται από γιατρούς.

Μετά την εισαγωγή του εμβολίου το 1969, όπως και με τις άλλες δυο νόσους, τα ποσοστά των περιπτώσεων ερυθράς έπεσαν κατακόρυφα και συγκεκριμένα το 2013 οι περιπτώσεις ερυθράς πλησίαζαν τις 12.

Σήμερα χορηγείται το τριπλό εμβόλιο MMR το οποίο παρέχει ανοσία και στις τρεις παραπάνω ασθένειες. Τα πρακτικά εκμηδενισμένα ποσοστά αυτών των ασθενειών στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών του σύγχρονου Δυτικού κόσμου είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτών των εμβολίων. Όπως είναι γνωστό, εγείρονται κατά καιρούς αβάσιμες εικασίες σχετικά με την ασφάλεια αυτών των εμβολίων, ωστόσο μετά από εξαντλητικούς ελέγχους από χιλιάδες έγκριτες επιστημονικές μελέτες δεν έχει βρεθεί κανένα βάσιμο στοιχείο που να επιβεβαιώνει τους εν λόγω ισχυρισμούς.

3ος ισχυρισμός

«Ένα παιδί από την ηλικία των 2 μηνών μέχρι την ηλικία των 6 χρόνων για να κάνει τα απολύτως απαραίτητα εμβόλια έχει κάνει 59 εμβολιασμούς και επειδή παράλληλα τα παιδάκια δεν έχουν οργανώσει το δικό τους αμυντικό σύστημα για να απαντήσουν στον ιό που μπαίνει, οι τελευταίες μελέτες λένε ότι πρέπει να γίνουν γενετικά μεταλλαγμένα εμβόλια».

Τι ισχύει

Στο clinicalpharmacist.gr, διαβάζουμε πως η θεώρηση αυτή είναι παντελώς λανθασμένη και φανερώνει, μεταξύ άλλων, πλήρη άγνοια βασικών αρχών ανοσολογίας. Καταρχάς, το ανοσοποιητικό σύστημα του νεογνού είναι ήδη αναπτυγμένο και λειτουργικό από την εμβρυική ζωή. Υπάρχουν, ασφαλώς, λειτουργικές διαφορές με το ανοσοποιητικό σύστημα του ενήλικα. Για παράδειγμα, παρότι το βρεφικό ανοσοποιητικό σύστημα παράγει όλες τις κυτταρικές σειρές των Τ-λευκοκυττάρων (Th1, Th2, κυττοτοξικά T-λευκοκύτταρα), τα B-κύτταρα είναι ανεπαρκή και παραμένουν έτσι μέχρι περίπου την ηλικία των 2 ετών. Έτσι, το βρεφικό ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά θαυμάσια έναντι πρωτεϊνικών αντιγόνων (που εμπλέκουν τα Τ-κύτταρα), αλλά όχι έναντι πολυσακχαριδικών αντιγόνων (που εμπλέκουν τα Β κύτταρα) και αυτός είναι ο λόγος που διηθητικές λοιμώξεις (πνευμονίες, μηνιγγίτιδες, βακτηριαιμίες) οφειλόμενες σε βακτήρια που περιβάλλονται από πολυσακχαριδική κάψα, όπως ο ορότυπος Β του αιμόφιλου της ινφλουένζας (ΗiB) και ο πνευμονιόκοκκος (S. pneumoniae) είναι πολύ σοβαρές και πολύ συχνά θανατηφόρες στα βρέφη. Οι Cohn και Langman συμπέραναν ότι το βρέφος έχει τη θεωρητική δυνατότητα να αντιμετωπίσει 1.000.000 αντιγόνα, επομένως μπορεί να ανταποκριθεί ανοσολογικά επαρκώς σε 10.000 εμβόλια ταυτόχρονα ή, διαφορετικά, η ταυτόχρονη χορήγηση 11 εμβολίων, απασχολεί μόλις το 0,1% των δυνατοτήτων του βρεφικού ανοσοποιητικού συστήματος.

4ος ισχυρισμός

«Παλαιότερα δεν νοσούσαν τα παιδιά. Πρέπει να δούμε την αναντιστοιχία του τότε με το τώρα», ανέφερε επίσης, κάνοντας λόγω για «μοντέλα και τρομοκρατίες που μας επιβλήθηκαν και από κάτω έχουν μια πρόθεση από μεγάλα και κυρίαρχα κέντρα, δημιουργίας βαριών και πολυδάπανων ασθενειών». «Τα εμβόλια καταστέλλουν θεραπευτικές πράξεις. Οι επιδημίες που περάσαμε όλοι όσοι έχουμε κάποια ηλικία. Εγώ δεν ξέρω κανένα θύμα από την παιδική ηλικία μου. Παρόλα αυτά έχουμε τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα που προανέφερα. Αυτό που λένε για την έξαρση, για μένα δεν ισχύει. Αυτές είναι ατομικές αντιδράσεις του οργανισμού.»

Τι ισχύει

Είναι αλήθεια ότι παλιότερα δεν νοσούσαν τα παιδιά; Ας δούμε μερικά ενδεικτικά δημοσιεύματα όπου περιγράφονται επιδημικά ξεσπάσματα στη χώρα μας, συνοδευόμενα από θανάτους παιδιών:

1918
1936
1957
1957
1983
1983

Ας δούμε μερικά αριθμητικά στοιχεία για τον αριθμό των κρουσμάτων ιογενών ασθενειών και της δραστικής μειώσής τους μέσω εμβολίων.

Ερυθρά

 

Παρωτίτιδα

Ιλαρά

H ουσιαστική εκμηδένιση αυτών των ασθενειών, εξαιτίας των εμβολίων, καταρρίπτει πανηγυρικά τον ισχυρισμό της κας Γρίβα πως «παλαιότερα δεν νοσούσαν τα παιδιά». Αξίζει να αναφερθεί επίσης πως σε υπανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες χώρες, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη χορήγηση εμβολίων, οι συγκεκριμένες ασθένειες κυριολεκτικά θερίζουν. Μόνο από την ιλαρά χάνονται περίπου 130.000 ζωές ετησίως, κυρίως μικρά παιδιά. Στον αντίποδα, περίπου 20,3 εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί το διάστημα 2000-2015, εξαιτίας του εμβολίου για την ιλαρά.

Η κα Γρίβα μας λέει ότι «Εγώ δεν ξέρω κανένα θύμα από την παιδική ηλικία μου«. Πέρα από τα άρθρα εφημερίδων που παραθέσαμε πιο πάνω, κατά τη δεκαετία του ’50, αναφέρονταν στην Ελλάδα 400.000 κρούσματα μολυσματικών νόσων/έτος. Το 2006, αυτός ο αριθμός έπεσε στα 2.000.

Πηγή: Η διαχρονική εξέλιξη των λοιμωδών νοσημάτων στην Ελλάδα & METADOTIKA_TELIKO (1)

Στην Ελλάδα η τελευταία επιδημία ευλογιάς εμφανίστηκε το 1951 στην Μάνδρα Αττικής ενώ ο εμβολιασμός σταμάτησε το 1980 λόγω της παγκόσμιας εξάλειψης του ιού, χάρη στον συστηματικό εμβολιασμό ακόμη και σε τριτοκοσμικές χώρες με πρακτικά ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής. Από το 1970 εμφανίστηκαν μόνο σποραδικά και μεμονωμένα κρούσματα πολιομυελίτιδας που αφορούσαν ανεμβολίαστα παιδιά. Η χώρα μας ανακηρύχθηκε ως «περιοχή ελεύθερη από πολιομυελίτιδα» τον Ιούνιο του 2002, μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη, σαν αποτέλεσμα του συστηματικού εμβολιασμού και της ενισχυμένης επιδημιολογικής επιτήρησης της πολιομυελίτιδας.

Η Ελλάδα τον 19ο αιώνα γίνεται ανεξάρτητο κράτος αλλά η μάστιγα των επιδημιών συνεχίζεται διότι η φτώχεια, η πείνα και οι συνεχείς πόλεμοι που προηγήθηκαν δεν την επέτρεψαν να ορθοποδήσει. Η θνησιμότητα της παιδικής ηλικίας κατά την εξεταζόμενη περίοδο ήταν υψηλή, όπως γράφουν και οι ιατροί συγγραφείς: ο Αναστάσιος
Γεωργιάδης το 1810 σημειώνει, παραθέτοντας και τη σχετική ευρωπαϊκή βιβλιογραφία της εποχής, ότι το είκοσι πέντε τοις εκατό των γεννηθέντων βρεφών αποθνήσκει μέχρι το πρώτο έτος της ηλικίας και το ποσοστό
αυξάνεται στο 50% μέχρι της ηλικίας των δέκα ετών. Επίσης ο Ιωάννης Ολύμπιος μνημονεύει ότι το 50% των παιδιών αποθνήσκει κατά τα δέκα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Στη θνησιμότητα αυτή της παιδικής ηλικίας σημαντικό ποσοστό είχαν τα λοιμώδη νοσήματα, που μνημονεύονται στη συνέχεια: ευλογιά, ιλαρά,
οστρακιά, διφθερίτις και κοκκύτης.

Πηγή: Οι επιδημίες στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα και τρόποι αντιμετώπισής τους.

Είναι προφανές πως ασθένειες που σήμερα θεωρούνται «ξεχασμένες», κυριολεκτικά θέριζαν ζωές πριν μερικές δεκαετίες στην Ελλάδα.

5ος ισχυρισμός

«το σώμα μας είναι φτιαγμένο για να τρώει καρπούς, βλαστούς, φρούτα και λαχανικά και όταν αυτό καταστρατηγείται με βιομηχανοποιημένες τροφές, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τυποποιημένες τροφές, δεν έχουν δομή και ταυτότητα που μπορεί ο οργανισμός να την αναγνωρίζει και να τη διασπά… Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει παρέμβαση στην τροφή και όλα αυτά καταλήγουν στην εμφάνιση χρόνιων γεροντικών νοσημάτων στα παιδιά… Εμείς έχουμε σε αφθονία φρούτα και λαχανικά. Επειδή τα παιδιά δεν μπορούν πλέον να τρώνε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, εμφανίζουν κακοήθειες. Είναι μια επαναδιαπραγμάτευση του πως θέλουμε να ζήσουμε. Μέσω των μεθοδεύσεων εξαπλώνονται θεωρίες. Θα μας εξωθήσουν στα κοινωνικά φαινόμενα μεγάλων τραγωδιών, να καταγγέλλει ο γείτονας τον γείτονα, επειδή έχει διαφορετική άποψη. Στην Ευρώπη και στην Αυστρία τουλάχιστον, ο εμβολιασμός είναι προτεινόμενος και όχι επιβαλλόμενος».

Τι ισχύει

Καλώς ή κακώς, ο άνθρωπος δεν είναι «φτιαγμένος» για να τρώει μόνο καρπούς, βλαστούς, φρούτα και λαχανικά. Όπως προκύπτει από μια πρόσφατη μελέτη στο Nature, όχι μόνο η επεξεργασία και η κατανάλωση κρέατος ήρθε ως φυσική «εξέλιξη» στον άνθρωπο αλλά είναι τελείως πιθανό ότι χωρίς μια διατροφή που περιλάμβανε γενναίες ποσότητες ζωικής πρωτεΐνης δεν θα γινόταν καν ανθρώπινος, τουλάχιστον όχι σύγχρονος, ευφυής Homo Sapiens.

Ήταν περίπου 2.6 εκατομμύρια χρόνια πριν όταν το κρέας έγινε για πρώτη φορά ένα σημαντικό μέρος της προ-ανθρώπινης διατροφής και αν ο Αυστραλοπίθηκος ήταν εύκολο να είναι χορτοφάγος, αναγκάστηκε να γευτεί κρέας για να έχει πρόσβαση σε μια πηγή πλούσια σε θερμίδες. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, η δίαιτα των ανθρωπιδών και των ανθρώπων βασιζόταν σε έναν συνδυασμό φυτικών και ζωικών τροφών. Αξίζει να αναφερθεί μάλιστα πως σύμφωνα με άλλη έρευνα, η δυνατότητα του σύγχρονου ανθρώπου να εναλλάσσει τις διατροφικές του συνήθειες μεταξύ ζωικών και φυτικών τροφών πιθανότατα του έδωσε το πλεονέκτημα να κυριαρχήσει έναντι του Νεάντερταλ.

Δυστυχώς ο άνθρωπος είναι «προγραμματισμένος» να καταναλώνει και ζωική πρωτεΐνη. Και λέμε δυστυχώς, διότι το αποτύπωμα της βιομηχανίας κρέατος και γάλακτος στο περιβάλλον είναι τεράστιο, πέρα από το ηθικό ζήτημα της θανάτωσης δισεκατομμυρίων ζώων για τις ανάγκες του ανθρώπου, κάτι που ίσως λυθεί με την έλευση σε λίγα χρόνια του πολυαναμενόμενου τεχνητού κρέατος.

Φυσικά υπάρχουν πολλές (βλέπε China Study) και δικαιολογημένες αιτιάσεις ενάντια στα κατεργασμένα ζωικά προϊόντα, η κατανάλωση των οποίων συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις και διάφορες μορφές καρκίνου. O ισχυρισμός της κας Γρίβα όμως ότι οι σύγχρονες διατροφικές συνθήκες των παιδιών (δεν μιλάμε για παιδιά που τρέφονται αποκλειστικά με junk food, αλλά για αυτά που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή) προκαλούν σοβαρές ασθένειες, είναι το λιγότερο ανυπόστατος. Ειδικά όσον αφορά το γάλα, οι ισχυρισμοί για τις «επιπτώσεις» του (πχ ότι προκαλεί αυτισμό), έχουν καταρριφθεί μέσα από σχετικές έρευνες.

«Στην Ευρώπη και στην Αυστρία τουλάχιστον, ο εμβολιασμός είναι προτεινόμενος και όχι επιβαλλόμενος». Ανεδαφικός ισχυρισμός. Ορισμένες χώρες (πχ Σλοβενία), έχουν θεσπίσει προ πολλού αυστηρούς κανόνες για τους εμβολιασμούς. Τα πρόσφατα ξεσπάσματα ιλαράς, οδήγησαν άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία, στη λήψη δραστικών μέτρων για να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη. Στις ΗΠΑ, τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε σχολείο αν δεν είναι εμβολιασμένα (εξαιρούνται οι περιπτώσεις ιατρικής αντένδειξης). Στην Αυστραλία, έχουν θεσπιστεί οικονομικά αντικίνητρα για τους αντιεμβολιαστές (πχ περικοπές επιδομάτων).

Ποια είναι η κα Γρίβα;

Όπως βλέπουμε από το βιογραφικό της, η κα Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου Γρίβα αποφάσισε σε κάποια στιγμή της ζωής της να συνδυάσει την ιατρική με την ψευδοεπιστήμη.

Είναι αλήθεια πως πολλά από τα σύγχρονα φάρμακα, βασίζονται σε φυτά. Θα πρέπει ωστόσο να διαχωρίσουμε τη φαρμακολογία, που βασίζεται σε φυτά, από την ψευδοεπιστημονική προσέγγιση της φυτοθεραπείας και της βοτανοθεραπείας.

Σε μια μεγάλη έρευνα του 2010 για τις συνηθέστερες 1000 φυτικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται στην φυτοθεραπεία, μόνο για 156 υπήρχαν κλινικές δοκιμές. Έχουν αναφερθεί προκλινικές μελέτες για περίπου το ήμισυ αυτών των φυτών, ενώ το 12% εξ αυτών, αν και είναι διαθέσιμα στη δυτική αγορά, δεν είχε σημαντικές μελέτες για την αποτελεσματικότητά τους. Βρέθηκαν μάλιστα ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι κάποιες ενώσεις είναι τοξικές ή αλλεργιογόνες, επομένως η χρήση τους πρέπει να αποθαρρύνεται ή να απαγορεύεται. Υπάρχουν ωστόσο κάποια φυτά που έχουν αποδεδειγμένες θεραπευτικές ιδιότητες (πχ Althaea officinalis, Calendula officinalis, Centella asiatica, Echinacea purpurea, Passiflora incarnata, Punica granatum, Vaccinium macrocarpon, Vaccinium myrtillus και Valeriana officinalis).

Το 2015, το υπουργείο Υγείας της Αυστραλιανής Κυβέρνησης δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ανασκόπησης των εναλλακτικών θεραπειών που επεδίωκαν να προσδιορίσουν εάν κάποιες ήταν κατάλληλες για ασφαλιστική κάλυψη. Η βοτανοθεραπεία – φυτοθεραπεία ήταν μια από τις 17 που αξιολογήθηκαν για τα οποία δεν βρέθηκαν σαφείς ενδείξεις αποτελεσματικότητας.

Σύμφωνα με το Cancer Research UK, «Δεν υπάρχουν επί του παρόντος ισχυρές ενδείξεις από μελέτες στους ανθρώπους ότι τα βότανα μπορούν να αποτρέψουν ή να θεραπεύσουν τον καρκίνο«.

Καθορίζοντας τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των φυτικών προϊόντων, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων παρέχει κριτήρια αξιολόγησης και ταξινόμησης της ποιότητας της κλινικής έρευνας πάνω σε φυτικά προϊόντα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας,  παρέχει ενημερωτικά δελτία αξιολόγησης της ασφάλειας για τις φυτικές ενώσεις, των πιθανών οφελών και των παρενεργειών πολλών φυτικών πηγών και διατηρεί μητρώο κλινικής έρευνας για φυτικά προϊόντα.

O λόγος που αναφέρουμε όλα τα ανωτέρω είναι διότι οι φυτοθεραπευτές –
βοτανοθεραπευτές, συνήθως μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα της νατουροπαθητικής και τις εναλλακτικής «ιατρικής».

Συμπεράσματα

Από τα στοιχεία που παραθέσαμε, προκύπτει πως οι αιτιάσεις της παθολόγου Αλεξάνδρας Ευθυμιάδου Γρίβα είναι παντελώς ανυπόστατες. Οι ισχυρισμοί που παραθέτει για τα εμβόλια όχι μόνο δεν συνοδεύονται από ανάλογες αποδείξεις αλλά καταρρίπτονται «πανηγυρικά» μέσω των δεδομένων που παραθέτουμε.

Θάνος Επαχτίτης – Στάμος Αρχοντής – Θοδωρής Δανιηλίδης

 • Stratos B

  α1) Μαύρες αρκούδες (Ursus americanus) δείχνουν σαφή προτίμηση σε τροφές υψηλής πρωτεϊνικής περιεκτικότητας (ψάρια, χάμπουργκερ) και μετά σε τροφές υψηλές σε υδατάνθρακα (αχλάδια, μήλα, ψωμί) σε ένα σύνολο τροφών που δε συναντούν στο φυσικό τους περιβάλλον (Οι τροφές που δοκιμάστηκαν είναι ψάρια, χάμπουργκερ, αχλάδια, μήλα, αγγούρια, λάχανα, σκυλοτροφή. Οι ενδημικές τροφές που δοκιμάστηκαν ήταν όλες φυτικής προέλευσης, δηλαδή, βελανίδια, καρύδια, μούρα, καρποί φηγού, χορτάρι, από τις οποίες οι αρκούδες προτιμούσαν σαφώς περισσότερο τα βελανίδια λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας τους σε άμυλο, σάκχαρα ή υδατάνθρακες: http://www.bearbiology.com/fileadmin/tpl/Downloads/URSUS/Vol_5/Bacon___Burghardt_Vol_5.pdf )

  α2) Εδώ ένα review ( https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S207815201630027X ) που περιγράφει τις διατροφικές συνήθειες της καφέ αρκούδας (Ursus arctos) στη νοτιοανατολική Ρωσία. Καμία περιγραφή για προτίμηση φυτικών έναντι ζωικών τροφών δε περιγράφεται. Αντιθέτως, φαίνεται ότι αναπτύσσουν περίπλοκες συμπεριφορές για να εξασφαλίσουν πηγές ζωικής πρωτεΐνης.

  α3) Για τις αρκούδες Grizzly του Yellowstone (επίσης Ursus arctos) το κρέας (ελάφια και βίσωνες) αποτελεί σημαντικό τμήμα της διατροφής τους (link με ενδιαφέρουσες αναφορές: https://www.nps.gov/yell/learn/nature/bearfoods.htm )

  α4) Όσων αφορά το πεπτικό σύστημα της αρκούδας, απουσιάζουν οι εξειδικευμένες δομές που εμφανίζονται στα μηρυκαστικά (προστόμαχος) ή στα μόνοπλα και στα κουνέλια (ανεπτυγμένο τυφλό) και ομοιάζει με των σαρκοβόρων με την κυριότερη διαφορά το μεγαλύτερο μήκος της πεπτικής οδού (το ίδιο ισχύει και για τον άνθρωπο). Η διαφορά αυτή τους επιτρέπει να τρέφονται με τα πιο εύπεπτα και πλούσια ενεργειακά τμήματα των φυτών αν και αδυνατούν να πέψουν αποτελεσματικά την κυτταρίνη (link με ενδιαφέρουσες αναφορές: http://westernwildlife.org/intestines-the-bear-facts/ )

  α5) Εδώ ένα άρθρο που υποστηρίζει ότι η αυστηρή φυτοφαγική δίαιτα αρκούδων των σπηλαίων (Ursus spelaeus) οδήγησε πιθανόν στην εξαφάνιση τους λόγω της ανελαστικότητας της διατροφής τους ( http://onlinelibrary.wiley.com/wol1/doi/10.1002/jqs.2883/abstract ) Παρόμοιους κινδύνους αντιμετωπίζει και το γιγάντιο πάντα (Ailuropoda melanoleuca) καθώς εξαρτάται από την υγεία των δασών μπαμπού ( http://www.iucnredlist.org/details/712/0 ). Αυτό το αναφέρω για να γίνει σαφές ότι φυσική επιλογή δε σημαίνει «καλό», «σωστό» ή άλλο ανθρωπομορφικό χαρακτηρισμό του κάλους ή του ήθους.

  α6) Το μέλι είναι ΖΩΪΚΟ ΠΑΡΑΓΩΓΟ.

  α7) Δεν υπάρχει καμία αναφορά που να υποστηρίζει ότι οι αρκούδες προτιμούν τις φυτικές πηγές τροφής από τις ζωικές, δοθέντος επιλογής. Όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία που έχουμε για τις αρκούδες οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα: οι αρκούδες είναι παμφάγες. Ακόμα και αν οι αρκούδες εκδήλωναν σαφή προτίμηση προς φυτικές τροφές, ακόμα κι αν τρώγαν αποκλειστικά φυτικές τροφές, ακόμα κι αν εξελίχθηκαν από αποκλειστικά σαρκοφάγους οργανισμούς σε φυτοφάγους (πράγμα το οποίο ισχύει για όλους τους φυτοφάγους οργανισμούς) αυτό δε δηλώνει απολύτως τίποτα για τις διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου. Εξελικτικά για παράδειγμα, η αρκούδα είναι μακρύτερα από τον άνθρωπο σε σχέση (π.χ.) με τα άλογα.

  β1) «It is the position of the Academy of Nutrition and Dietetics that appropriately planned vegetarian, including vegan, diets are healthful, nutritionally adequate and may provide health benefits for the prevention and treatment of certain diseases.» Το οποίο είναι αυτό ακριβώς που είπα. Φαίνεται να σου ξέφυγε το «appropriately planned» (παρακάτω αναφέρει «Vegans need reliable sources of vitamin B-12, such as fortified foods or supplements»).

  β2) «Περιλαμβάνει» όπως είπες (όχι επιβάλει, ούτε καν προτείνει).
  Επί λέξη στα Key Recommendations:
  Consume a healthy eating pattern that accounts for all foods and beverages within an appropriate calorie level.
  A healthy eating pattern includes: 1) A variety of vegetables from all of the subgroups—dark green, red and orange, legumes (beans and peas), starchy, and other, 2) Fruits, especially whole fruits, 3) Grains, at least half of which are whole grains, 4) Fat-free or low-fat dairy, including milk, yogurt, cheese, and/or fortified soy beverages, 5) A variety of protein foods, including seafood, lean meats and poultry, eggs, legumes (beans and peas), and nuts, seeds, and soy products, 6) Oils.
  A healthy eating pattern limits: Saturated fats and trans fats, added sugars, and sodium.
  Key Recommendations that are quantitative are provided for several components of the diet that should be limited. These components are of particular public health concern in the United States, and the specified limits can help individuals achieve healthy eating patterns within calorie limits: 1)Consume less than 10 percent of calories per day from added sugars, 2) Consume less than 10 percent of calories per day from saturated fats, 3) Consume less than 2,300 milligrams (mg) per day of sodium, 4) If alcohol is consumed, it should be consumed in moderation—up to one drink per day for women and up to two drinks per day for men—and only by adults of legal drinking age.

  β3) Μόνο που η αναφορά που αποδίδεις δε λέει αυτό: «Strong evidence from mostly prospective cohort studies but also randomized controlled trials has shown that eating patterns that include lower intake of meats as well as processed meats and processed poultry are associated with reduced risk of CVD (cardiovascular disease) in adults. Moderate evidence indicates that these eating patterns are associated with reduced risk of obesity, type 2 diabetes, and some types of cancer in adults. As described earlier, eating patterns consist of multiple, interacting food components, and the relationships to health exist for the overall eating pattern, not necessarily to an isolated aspect of the diet. Much of this research on eating patterns has grouped together all meats and poultry, regardless of fat content or processing, though some evidence has identified lean meats and lean poultry in healthy eating patterns. In separate analyses, food pattern modeling has demonstrated that lean meats and lean poultry can contribute important nutrients within limits for sodium, calories from saturated fats and added sugars, and total calories when consumed in recommended amounts in healthy eating patterns, such as the Healthy U.S.-Style and Mediterranean-Style Eating Patterns.»

  β4) «Vegetarian diets can be healthful and nutritionally sound if they’re carefully planned to include essential nutrients. However, a vegetarian diet can be unhealthy if it contains too many calories and/or saturated fat and not enough important nutrients.» Δε θα μπορούσα να το πω καλύτερα.

  β5) Δεν ανέφερα ποτέ ότι vegetarian/vegan διατροφές = υποσιτισμός. Ωστόσο, για μένα το γεγονός ότι ενισχυμένες τροφές ή συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα σε κάποιες διατροφές λέει πολλά για την επάρκεια τους.

  γ) Η διαφορά είναι ότι οι συγγραφείς των επιστημονικών συγγραμμάτων γνωρίζουν το πρόβλημα και προσπαθούν να το αποφύγουν (για παράδειγμα ορίζοντας στην εισαγωγή τι ακριβώς εννοούν με μία συγκεκριμένη λέξη ή φράση, ειδικά όταν αυτή χρησιμοποιείται διαφορετικά από ότι είναι συνήθως ορισμένη). Εσύ με την ευχέρεια που χρησιμοποιείς έννοιες που δεν κατανοείς επιτυγχάνεις το αντίθετο. Ο στόχος πάντα είναι όταν μιλάμε μεταξύ μας να καταλαβαινόμαστε. Αυτό ισχύει για κάθε συνομιλία (ακόμα και στο disqus).

  Εν πάση περιπτώσει, δε με ενδιαφέρει να διαφωνήσω για τις προσωπικές διατροφικές επιλογές οποιουδήποτε ατόμου. Είναι πρόβλημα όμως όταν τέτοιες επιλογές χρησιμοποιούνται οπαδικά για την εξυπηρέτηση μιας πολεμικής έναντι άλλων αυθαίρετα ορισμένων «ομάδων» και αυτή η πολεμική στοιχειοθετείται πάνω σε κακή επιστήμη. Υπάρχει ένα blog ενός αυτοπροσδιοριζόμενου vegan biologist που αγγίζει πάρα πολύ ωραία αυτά τα ζητήματα, πολύ καλύτερα απ’ όσο θα είχα την όρεξη, την ώρα και το κουράγιο για να το κάνω ο ίδιος: https://veganbiologist.com/2017/01/22/skeptical-veganism/ (και εδώ ένα άλλο του Post που καταρρίπτει το meme ότι ο άνθρωπος είναι φυτοφάγο ζώο: https://veganbiologist.com/2016/01/04/humans-are-not-herbivores/ ).

 • Stratos B

  Όχι, κάνεις λάθος.

  α) Η αρκούδα (μιλώντας πάντα για τα παμφάγα είδη) στο φυσικό της περιβάλλον θα τραφεί με κρέας σε κάθε ευκαιρία που θα συναντήσει (δεν είναι πολλές).

  β) Το ότι δεν είναι απαραίτητο να τρέφεσαι με κρέας ή ζωικά παράγωγα (πράγμα το οποίο δεν είναι σύμφωνο με την επικρατούσα επιστημονική άποψη αυτή τη στιγμή – χρειάζεται να είσαι εξαιρετικά προσεκτικός με τη διατροφή σου σε vegan δίαιτες για να εξασφαλίσεις ότι δε θα υποστείς κάποιου τύπου διατροφική ανεπάρκεια) δε σημαίνει ότι σου κάνουν κακό.

  γ) Συμφωνούμε ότι τους ορισμούς τους έφτιαξες εσύ (τουλάχιστο μπήκες στη διαδικασία να τους αποδόσεις). Ωστόσο, δεν ανταποκρίνονται στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία (το blog του Cambell δεν αποτελεί τέτοια πηγή παρεμπιπτόντως). Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι χρησιμοποιείς λέξεις και φράσεις που αναφέρονται σε πολύ συγκεκριμένες και ορισμένες φυσικές διεργασίες για να περιγράψεις κάτι εντελώς διαφορετικό. Και αυτό δεν είναι πρόβλημα χρήσης της ελληνικής ή της μεταφοράς από την αγγλική. Υπάρχει λόγος που επιμένουμε στην αυστηρή χρήση των λέξεων. Είναι απαραίτητο για να μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας κάτω από ένα κολοσσιαίο όγκο βιβλιογραφίας (for the record: προβλήματα ορισμών και αυθαίρετης χρήσης λέξεων δεν απουσιάζουν από τα επιστημονικά συγγράμματα).

 • ToSaP
 • Ευάγγελος Λαζαρίδης

  Σοβαρή παράβαση η κα παθολόγος.Όταν κάποιός οδηγός κάνει κάποια σοβαρή παράβαση του ΚΟΚ, που μπορεί να θέση σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, του αφαιρείται προσωρινά (την πρώτη φορά) το δίπλωμα και η άδεια οδήγησης για κάποιο διάστημα, ώστε να υποβληθεί, εκ νέου, σε εξετάσεις οδήγησης. Την δεύτερη φορά δεν του επιτρέπουν να προσπαθήσει να λάβει μέρος σε νέες εξετάσεις. –

 • NC

  Ερώτηση : Η κυρία είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου? Και ποιά η γνώμη του Ιατρικού Συλλόγου ως επιστημονικό σωματείο (όχι συνδικαλιστικό)?

 • Απλη Λογικη

  Απόψεις και πιστεύω υπάρχουν πολλά. Μέχρι να υπάρξουν αποδείξεις όμως, η κάθε άποψη έχει την αξιοπιστία κάποιου που ισχυρίζεται ότι πετάει.

 • Γλουπ!!!

  Με διαρκή παρουσία στα επιστημονικά πράγματα της Ιατρικής (λέμε τώρα….).
  Από το βιογραφικό της, με τελευταία ενημέρωση το 2009.

  Τα τελευταία χρόνια συμμετείχε με ανακοινώσεις της στα εξής Συνέδρια:

  Με τελευταία ημερομηνία το 2000!!!!

  Μάλλον ήρθε το τέλος του κόσμου κάπου στο 2000 και δεν το πήραμε χαμπάρι……

  Υ.Γ. Αδυνατώ να σχολιάσω το κύρος των συνεδρίων φυτο- και αρωματοθεραπείας….

  • Antigonos Gonatias

   «Μάλλον ήρθε το τέλος του κόσμου κάπου στο 2000 και δεν το πήραμε χαμπάρι……»

   Ή πέθανε απο παρενέργειες κάποιου εμβόλιου και απο τότε στοιχειώνει διάφορα αντιεμβολιαστικά γκρουπ….

   Υ.Γ Εεε,λίγα τα λόγια σου για τα συνέδρια φυτο-αρωματοθεραπείας…ήταν η αιχμή του δόρατος της ιατρικής το…1500!

 • Let there be Life

  Ο ανθρωπος ειναι «εθισμενος» και «εκφυλισμενος» να καταναλωνει ζωικη πρωτεινη δυστυχως.Και λεω δυστυχώς, διότι το αποτύπωμα της βιομηχανίας κρέατος και γάλακτος στο περιβάλλον είναι τεράστιο, πέρα από το ηθικό ζήτημα της θανάτωσης δισεκατομμυρίων ζώων για τις ανάγκες του ανθρώπου, κάτι που ίσως λυθεί με την έλευση σε λίγα χρόνια του πολυαναμενόμενου τροπου ζωης την αποκλειστικης φυτοφαγιας – φρουτοφαγιας.

  • Ηθικό Πλεονέκτημα my ass

   Τραλα-λα-λα-λα

   • Let there be Life

    Βιολογια 3ης λυκειου – Eνεργειακο πλεονεκτημα not my ass.

    https://uploads.disquscdn.com/images/02c1e74877118c00ffbf00dbe314453ba5c098e772f8818e99ab1a52e3123fdf.jpg

    • Stratos B

     Είναι ανόητο να συγχέεις διεργασίες στο επίπεδο του ατόμου με αυτές σε επίπεδο πληθυσμού. Τα λυκειακά βιβλία δεν αποτελούν καλές πηγές, ειδικά για πράγματα που καλύπτουν επιδερμικά. Στην πραγματικότητα, αυτό που μας λέει η παραπάνω λεζάντα (και συμπίπτει με τις παρατηρήσεις μας στους ανθρώπινους πληθυσμούς και στους πληθυσμούς άλλων παμφάγων οργανισμών) είναι ότι παρουσία αφθονίας ενεργειακών πόρων τα άτομα του πληθυσμού θα προτιμήσουν τροφές υψηλότερης ενεργειακής πυκνότητας και ποιότητας. Κάπου εκεί μέσα επιχειρεί να εμπλέξει και τις έννοιες της τροφικής πυραμίδας και του τροφικού επιπέδου, το οποίο χρησιμοποιείται ως παράδειγμα μεγίστης χωρητικότητας. Ως γνωστό βέβαια, οι ανθρώπινοι πληθυσμοί συμπεριφέρονται λίγο πιο περίπλοκα από αποικίες βακτηρίων. Μικρότεροι πληθυσμοί υγιών ατόμων αντί για μεγαλύτερους πληθυσμούς υποσιτιζόμενων ατόμων αναμένονται υπό κατάλληλες συνθήκες με βάση τα χαρακτηριστικά της ιστορία ζωής του είδους.

     • Let there be Life

      Στην πραγματικότητα αυτό που μας λέει η παραπάνω λεζάντα είναι το γεγονός ότι είναι ανόητο να τρέφετε κάποιος δευτερογενές όπου υπάρχει απώλεια 90% ενέργειας ενώ έχει την δυνατότητα να τραφεί πρωτογενές. Ταυτόχρονα μπορούν να τραφούν άνετα και υγιές και οι απόγονοι του και να μεγαλώσει ο πληθυσμός του είδους χωρίς την έννοια του υπερπληθυσμού.
      Μάλιστα τα λιπαρά οξέα και η φυτική πρωτεΐνη εφόσον είναι σε πιο απλή μορφή αρχικών αμινοξέων χωρίς τις ασύμβατες πληροφορίες DNA άλλου είδους ζώου, με φιλικότερο ανοσολογικό φορτίο μπορεί να θεωρηθεί αποδοτικότερος σιτισμός υψηλότερης καθαρότερης ποιότητας.

     • Stratos B

      Να με συγχωρείς, αλλά πέρα από πίστη και δοξασίες υπάρχει και η επιστημονική άποψη επί του θέματος. Η ερμηνεία σου αποτελεί διαστρέβλωση της πληροφορίας μέσω του πρίσματος των πεποιθήσεων σου. Η έννοιες της «ασύμβατης πληροφορίας DNA», του «φιλικότερου ανοσολογικού φορτίου» και της «καθαρότερης ποιότητας» δεν βγάζουν κανένα απολύτως νόημα. Η «ποιοτικότερη» πηγή πρωτεΐνης για έναν οργανισμό έχει να κάνει με την εγγύτητα της αμινοξικής σύστασης της τροφής με τον οργανισμό που τη λαμβάνει (δηλαδή για τον άνθρωπο είναι το … ανθρώπινο κρέας). Η ασυμβατότητα DNA δεν έχει καμία απολύτως βιολογική υπόσταση (ας προσπεράσουμε το γεγονός ότι οι φυτικοί οργανισμοί είναι εξελικτικά πολύ μακρύτερα από οποιοδήποτε θηλαστικό, ιχθύ ή καρκινοειδές). Το ότι το κρέας είναι πυκνότερη ενεργειακά τροφή και προτιμάται από τον άνθρωπο όταν υπάρχει σε αφθονία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με πολιτικές και διαχειριστικές επιλογές των ανθρωπίνων κοινωνιών σχετικά με ζητήματα χρήσης γης και ‘welfare’ των εκτρεφόμενων ζώων. Επίσης, σε αντίθεση με απλοϊκά γραμμικά παραδείγματα, οι πληθυσμοί, το περιβάλλον και η αλληλεπίδραση των πληθυσμών με το περιβάλλον εξελίσσονται δυναμικά.

     • Let there be Life

      «Ασυμβατης Πληροφοριας DNA» = Πληροφορία χαρακτηριστικών άλλου είδους Ζώου.
      «Φιλικότερο/Εχθρικότερο Ανοσολογικό Φορτιο» = Ιοι, Βακτηρια λιγότερο ή περισσότερο επιθετικά, μολυσματικά προς τα κύτταρα σπονδυλωτών θηλαστικών.
      «Καθαρότερη Πρωτεΐνη» – Αμινοξέα σε απλούστερη μορφή και όχι ενωμένα σε ολόκληρη πρωτεΐνη δομημένη ειδη σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά άλλου Θηλαστικού, η διάσπαση της οποίας παράγει τοξικά κατάλοιπα και ενέργεια.
      Πυκνότερη ενεργειακά τροφή δεν είναι μόνο το κρέας αλλά και πολλά φυτικά τρόφιμα.
      Κρέας 100γρ = 143 θερμιδες – Σιτάρι 100γρ = 343 θερμιδες – Ρεβίθια 100γρ = 364 θερμιδες – Kαρυδια 100γρ = 654 Θερμιδες – Καρύδα 100γρ = 354 θερμίδες
      Χουρμάδες 100γρ = 282 θερμίδες – Σύκα Ξερά 100γρ = 249 θερμίδες
      Η «ποιοτικότερη» πηγή πρωτεΐνης για έναν οργανισμό έχει να κάνει με την διάθεση αμινοξέων στην απλούστερη δυνατόν μορφή, μη δομημένων είδη σε ολόκληρες πρωτεΐνες. Αρκεί να μπορεί να προσληφθεί όλος ο απαραίτητος αριθμός των αμινοξέων. Π.χ για χτίσιμό ενός τοίχου λογικότερο να επιλέγεις να πάρεις τα πρωτογενή υλικά (τούβλα, τσιμέντο σκόνη, σοβάς) καθαρότερα ξεχωριστά και όχι είδη έτοιμους τοίχους που θα πρέπει ούτω σι άλλος να τους γκρεμίσεις σε τούβλα με σοβά να τα καθαρίσεις για να ξαναχτίσεις τον τοίχο με τα χαρακτηριστικά που θέλεις εσύ σύμφωνα με το κώδικα του DNA σου.

     • Stratos B

      Λοιπόν: Ως βιολόγος δεν καταλαβαίνω κανέναν από τους ορισμούς των αυθαίρετων φαινομένων που αναφέρεις. Made up jargon με ad-hoc εξηγήσεις. Τίποτα από αυτά που αναφέρεις δε βγάζουν ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ νόημα. Είναι ξεκάθαρα φτιαγμένα επιχειρήματα για να εξυπηρετήσουν μία πολύ συγκεκριμένη άποψη.

      Φαίνεται να μη κατανοείς καθόλου την έννοια του γενετικού υλικού, τι ρόλο εξυπηρετεί, πως αναπαράγεται, πως μεταφράζεται σε λειτουργίες, πως κληρονομείται, πως αλλάζει και ποια είναι χημική του δομή και σύσταση. Αγνοείς επίσης βασικές έννοιες βιοχημείας (σύσταση και δομή των πρωτεϊνών, πρωτεϊνοσύνθεση).

      Φαίνεται να αγνοείς βασικές έννοιες ανοσολογίας και το πως οργανώνεται η άμυνα του οργανισμού. Αγνοείς παντελώς και ηθελημένα κάθε στοιχείο περί της ασφάλειας των τροφίμων και πως αυτή εξασφαλίζεται.

      Φαίνεται να αγνοείς βασικές έννοιες διατροφολογίας, καθώς αδυνατείς να διαχωρίσεις τις έννοιες της θερμίδας με την αμινοξική σύσταση των πρωτεϊνών.

      Τέλος, αγνοείς βασικές αρχές τεχνολογίας υλικών καθώς μπερδεύεις τα πυρότουβλα με τα αχυρότουβλα και υπερεκτιμάς σφόδρα την υλική αντοχή των τελευταίων.

     • Let there be Life

      Μάλιστα Κύριε!
      Ένας Βιολόγος(;) που φαίνεται να ΜΗΝ ΘΕΛΕΙ να καταλάβει την απλή λογική του Βίου.
      Πόσο πώρωση πια για την καταραμένη γεύση και εθισμό του αίματος…

 • Let there be Life

  – ήρθε ως φυσική «εξέλιξη» στον άνθρωπο – > ηρθε ως φυσικη επιλογη «επιβιωσης» στην οποια εθιστικε ο ανθρωπος και εν μερη προσαρμοστηκε σε αυτη. Η αρχικη φυσικη του επιλογη προιον της εξελιξης του ηταν η φρουτοφαγια. Αλλο η φυσικη αποδοτικοτερη επιλογη εξελιξης και αλλο η φυσικη επιλογη αναγκης επιβιωσης και εθισμου.
  – Πιθανό ότι χωρίς μια διατροφή που περιλάμβανε ζωικής πρωτεΐνη, δεν θα γινόταν καν ανθρώπινος – τουλάχιστον όχι σύγχρονους, ευφυής Homo Sapiens -> Πιθανο να εξελιχθηκε ως ανθρωπος λογο της Αποκλειστικης φρουτοφαγιας (ελαχιστη πρωτεινη, λιπαρα, περιορισμο θερμιδων) που σε ορμονικο επιπεδο αναχαιτισε την δραση των στεροειδων, επιμηκυνε την εφηβια και συντελεσε στη αυξηση του ογκου του εγκεφαλου, τη μειωση της τριχοφυιας, τη διποδη βαδιση κ.α.
  Μαλιστα με την παροδο των χρονων φαινεται οτι εχουμε μειωση ογκου του εγκεφαλου απο 1500 σε 1350. Ισως αυτο να ωφειλεται στην διαφοροποιηση μας απο την αρχικη φυσικη επιλογη μας προς τη κρεοφαγια και την χρηση της φωτιας για τη τροφη μας.
  Αποδοτικοτερη εξελιξη ειναι ο πρωτογενης ετεροτροφισμος και οχι ο δευτετογενης ετεροτροφισμος εγοσον εχουμε απωλεια ενεργειακη και μεγαλυτερη εξαρτηση απο το οικοστυστημα. Ο ανθρωπος ο Σαπιενς ο ευφυης χαρακτηριζεται ως σοφος λογο της αποδοτικοτερης ενεργειακης επιλογης, διαφορετικα παυει να ειναι σαπιενς.
  – Φυτοθεραπεια: αλλο η ελλειψη σαφεων επαρκων ενδειξεων λογο ελλειψης μελετων και αντικειμενικου τροπου πρακτικης της απο τον εκαστοτε «ειδικο» και αλλο η ταμπελα ψευδοεπιστημης.
  Οταν υπαρξουν μετα-αναλυσεις κλινικων δοκιμων τοτε μπορουμε να βγαλουμε ασφαλεστερα συμπερασματα εφοσον μιλαμε για υπαρξη δραστικων ουσιων. Απο τη χρηση των φυτων αρχισε η φαρμακολογια. Η πρακτικη της φυτοθεραπειας εμπειρικα εδω και χιλιαδες χρονια σε ολους τους λαους χρησιμοποιητε για τα προβληματα υγειας τους.
  «Since the evidence base for individualised herbal medicine, as practised in western herbalism, is
  sparse, the reviewers were not able to reach any conclusions as to its effectiveness or potential
  harms. While there is a large body of research on the effects of individual herbal agents and
  remedies, the study of the real-life practice and outcomes of herbalism as a health service is a
  relatively new area of research that is yet to be addressed in SR.
  Αλλο η ομοιοπαθητικη και αλλο η φυτοθεραπεια.

  • Vasileios Fragkas

   «… ηρθε ως φυσικη επιλογη «επιβιωσης» …». Το κάνεις να ακούγεται σαν ο κάθε άνθρωπος να «επέλεξε», ξεχωριστά και ανεξάρτητα, κάποια στιγμή στην ζωή του, να φάει κρέας για να επιβιώσει (και άρα μπορούμε να αντιστρέψουμε την επιλογή).

   Όχι. Υπήρχαν χιλιάδες (πιθανότατα εκατοντάδες χιλιάδες) που δεν μπορούσαν/δοκίμασαν/ήθελαν/κατάφεραν να φάνε κρέας. Απλά πέθαναν, εν μέρη και από αυτούς που έτρωγαν κρέας. Επειδή αυτοί που έτρωγαν κρέας ήταν κατα βάση δυνατότεροι, γρηγορότεροι και πιο αποτελεσματικοί. Έτσι δουλεύει η εξέλιξη. Μόλις υπάρξει κάτι καλύτερο που να μπορεί να σε αντικαταστήσει στην τροφική αλυσίδα, σε καταστρέφει για να πάρει τη θέση σου (και τους πόρους που εκμεταλευόσουν μέχρι τότε). Γιατί νοιάζεται περισσότερο για την δικιά του επιβίωση απ’ ότι για την δικιά σου. Δεν είναι «φυσική επιλογή» γιατί η φύση δεν «επιλέγει» τίποτα. Επειδή η φύση είναι ένα σύνολο λειτουργειών χωρίς κανένα ίχνος επιθυμίας ή έστω θέλησης – όπως μία μηχανή. Και η κεντρική και κυριότερη (και «φυσικότερη¨) λειτουργία είναι ο θάνατος. Όποιος μπορεί, επιβιώνει και αναπαράγεται. Τόσο απλά. Δεν υπάρχει «εναλλακτική», γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κάτι για να επιλέξεις. Και αν αρκετα μέλη ενός είδους επιβιώσουν για να αναπαραχθούν, επιβιώνει και το είδος μαζί τους. Τόσο αλλαγμένο όσο και τα μέλη που επιβίωσαν.

   • Let there be Life

    – O Κάθε Ανθρωπος Ξεχωριστά από τα 14-21 και μετέπειτα επιλέγει αν θα συνεχίσει να τρώει κρέας ως αποδοτική επιλογή ή όχι.
    – «Αν αυτοί που έτρωγαν κρέας ήταν κατά βάσει δυνατότεροι, γρηγορότεροι και πιο αποτελεσματικοι» -> Ίσως να ήταν λίγο δυνατότεροι και γρηγορότεροι, αλλά πιθανόν είχαν λιγότερες αντοχές, περισσότερη επιθετικότητα και παρορμητισμο (παράγοντες μη αποδοτικοί), γρηγορότερο μεταβολισμό και καρδιακό παλμό, λιγότερη συναισθηματική αυτοκυριαρχια, λιγότερα χρόνια Ζωής κ.α
    Άρα ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά συνολικότερα της επίδρασης της Ζωικής σε σχέση με τη Φυτική πρωτεΐνη επιλέγει ο κάθε ένας το τι θεωρεί αποδοτικοτερο στην επιβίωση του.
    Η οδήγηση με το στροφόμετρο στα κόκκινα σίγουρα φτάνει πιο γρήγορα στο προορισμό αλλά απαιτητε περισσότερο καύσιμο, φθείρεται η μηχανή πιο γρήγορα, αυξάνεται το ρίσκο ατυχήματός και το νοητικό στρες του οδηγού (κρεοφαγία).
    Η οδήγηση με το στροφόμετρο στο 2-3 απαιτεί λιγότερο καύσιμο, φθείρεται η μηχανή πιο αργά και ήπια, μειώνεται το ρίσκο ατυχήματος και νοητικά ο οδηγός είναι πιο ήρεμος και ισσοροπημένος (φυτοφαγια->Φρουτοφαγια). Άρα τι είναι πιο αποδοτικό ή καλύτερο;.
    Ο άνθρωπος κατάφερε να επιβιώσει όχι γιατί ήταν πιο δυνατός ή πιο γρήγορος ή μπορούσε να αναπαραχθεί ικανότερα (το αντίθετο). Ο άνθρωπος κατάφερε να επιβιώσει λόγο της νοητικής ευστροφίας του και συνειδητοτητας του καθώς και λόγο της δυνατότητας επικοινωνίας και συνεργασίας με τους ομοίους του. Και αυτά τα χαρακτηριστικα λειτουργούν πιο αποδοτικά με τη χρήση της Φυτικής πρωτεΐνης και όχι της Ζωικής.
    Επίσης δεν είναι μόνο ο παράγοντας επιλογής της πρωτεΐνης άλλα και οι παράγοντες όπως η χρήση της Φωτιάς, η ποσότητα, η συχνότητα , Η ποιότητα της τροφής.
    Ο άνθρωπος κρέοφαγει, τρώει μαγειρεμένη τροφή, πολυφαγει ακαταπαυστα, εχει ταχυπαλμία και γρήγορο μεταβολισμό όχι λόγο εξέλιξης ή φυσικής επιλογής αλλά λόγο Συνήθειας & Εθισμού, Σληροκαρδίας και Επιθετικότητας.

 • Νίκος Κ.

  Αν ισχύει ότι τα έχει δηλώσει η κυρία Παθολόγος μπορούν άνετα να της πάρουν το πτυχίο γιατί είναι άκρως επικίνδυνη!