Ποιοι είμαστε
Αρχική Πυρηνικό ατύχημα στη Βάση της Σούδας;HOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Πυρηνικό ατύχημα στη Βάση της Σούδας;

13 Οκτ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Σύμφωνα με άρθρα που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες, ανιχνεύτηκαν υψηλές ποσότητες ραδιενέργειας στον σταθμό μέτρησης στην Κουνουπιδιανά στα Χανιά.  Τα δημοσιεύματα μιλούν για άκρως επικίνδυνη κατάσταση και κάνουν λόγο για πυρηνικό ατύχημα στη βάση της Σούδας. Είναι αλήθεια;

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

CLIKBAIT

[icon_list style=”font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;”] [icon_list_item type=”bolt”]ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ

Στο triklopodia.grhellasforce.comattikanea.blogspot.grmakeleio.grlobbystas.gr (αρχική πηγή) κτλ, διαβάζουμε:

Ποια είναι η αλήθεια;

Τα δεδομένα που παραθέτουν τα άρθρα, προέρχονται από ένα ερασιτεχνικό project με την ονομασία radioactiveathome.org. Πρόκειται για μια σελίδα που συλλέγει μετρήσεις ραδιενέργειας από όλο το κόσμο σε εθελοντική βάση. Στην Ελλάδα, υπάρχει ένας μόνο «σταθμός» που βρίσκεται κοντά στη Σούδα της Κρήτης.

Οι μετρήσεις από τη Κρήτη όμως, δεν είναι διόλου εξωπραγματικές. Αντιθέτως, κινούνται εντός των επιτρεπτών ορίων ασφαλείας.

Κρήτη

Μετρήσεις από άλλες χώρες, είναι σε παρόμοια επίπεδα και μερικές φορές ξεπερνούν αυτά της Κρήτης.

Γερμανία
ΗΠΑ

Υπάρχουν πιο αξιόπιστες πηγές για να εξετάσουμε τα επίπεδα ραδιενέργειας στη Σούδα, όπως η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) και το Radioactivity Environmental Monitoring της ΕΕ.

Όπως βλέπουμε, η μέση τιμή είναι 45 nSv/hour (νανοσιβέρτ/ώρα). Συγκριτικά, η μέγιστη ραδιενέργεια που καταγράφηκε στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα όταν καταστράφηκε, ήταν 400 mSv/hour (μιλισιβερτ/ώρα). 1 μιλισιβερτ ισούται με 1.000.000 νανοσιβέρτ. Επομένως οι τιμές της Κρήτης, είναι πρακτικά αμελητέες.

«Έμπνευση» του άρθρου αποτέλεσε προφανώς η πρόσφατη ανίχνευση ρουθηνίου στην ατμόσφαιρα ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα. Οι τιμές συγκεντρώσεων είναι πολύ χαμηλές και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας του πληθυσμού.

Το ρουθήνιο-106 (Ru-106), εκπέμπει ακτίνες β και χρησιμοποιείται για αντικαρκινικές θεραπείες ακτινοβολίας στα μάτια, (ειδικά σε όγκους έως 7 χιλιοστά, λόγω της χαμηλής διεισδυτικότητας του), αλλά και ως πηγή ενέργειας σε σε θερμοηλεκτρικές γεννήτριες δορυφόρων. Σύμφωνα με μετρήσεις της ΕΕΑΕ και του εθνικού Δικτύου Συνεργαζομένων Εργαστηρίων την περίοδο 27 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου 2017 ανιχνεύθηκαν ίχνη στην ατμόσφαιρα σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις (<5 mBq/m3, χιλιοστό του Μπεκερέλ (Bq) σε ένα κυβικό μέτρο αέρα).

 

Διαπερατότητα ραδιενεργών ακτίνων α, β, γ.:
H ακτινοβολία α προκύπτει όταν ένα άτομο υφίσταται ραδιενεργή διάσπαση  δίνοντας ένα σωματίδιο (που ονομάζεται σωματίδιο άλφα). Αυτά τα σωματίδια μόλις που διαπερνούν ένα φύλλο χαρτιού.

Η ακτινοβολία β εκλύεται από ένα άτομο με τη μορφή ηλεκτρονίου ή ποζιτρονίου (σωματίδιο με ίδιο μέγεθος και μάζα όπως αυτά του ηλεκτρονίου αλλά με θετικό αντί για αρνητικό φορτίο). Αυτά τα σωματίδια μπορούν να διαπεράσουν φύλλα αλουμινίου πάχους λίγων εκατοστών.

Η ακτινοβολία γ, σε αντίθεση με την άλφα και τη βήτα, δεν αποτελείται από σωματίδια αλλά από φωτόνια τα οποία εκπέμπονται από ασταθείς πυρήνες και μπορούν να διαπεράσουν αρκετά εκατοστά μολύβδου. Λόγω της μεγάλης διεισδυτικής ικανότητας απαιτούνται αυξημένα μέτρα προφύλαξης από αυτά.

Πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων, οι οποίες δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον. Κατά συνέπεια, δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας. Οι μετρήσεις δειγμάτων συνεχίζονται και πατώντας εδώ, μπορείτε να δείτε τα δεδομένα που συλλέγει η ΕΕΑΕ από τους σταθμούς σε όλη την Ελλάδα. Περισσότερα εδώ.

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως δεν υπήρξε κάποια διαρροή ραδιενέργειας στη Κρήτη από την αμερικανική βάση της Σούδας. Οι τιμές που καταγράφονται είναι εντός των επιτρεπτών ορίων και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Fact-check for the sake of Democracy