Ποιοι είμαστε
Αρχική Μια νεα μελέτη συνδέει τα εμβόλια με τον αυτισμό (μόνο που υπάρχει ένα «μικρό» πρόβλημα)HOAXES ΔΙΑΦΟΡΑ

Μια νεα μελέτη συνδέει τα εμβόλια με τον αυτισμό (μόνο που υπάρχει ένα «μικρό» πρόβλημα)

18 Οκτ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του αντιεμβολιασμού, έχουν υπάρξει μελέτες που έχουν συνδέσει τον αυτισμό με τα εμβόλια. Οι συγκεκριμένες μελέτες είναι επιβλαβείς, διότι ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να σταματήσουν να εμβολιάζουν τα παιδιά τους, θέτοντας τα σε κίνδυνο να νοσήσουν ή ακόμη και να πεθάνουν από εύκολα αποτρέψιμες ασθένειες. Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου υποστηρίζει ότι τα συμπτώματα αυτισμού σε ποντίκια συνδέονται με το αλουμίνιο σε εμβόλια. Μόνο που η συγκεκριμένη μελέτη, έχει ένα «μικρό» πρόβλημα.

Για την ακρίβεια, υπάρχουν περισσότερα του ενός προβλήματα.

Μετά τη δημοσίευση της μελέτης, τα άρθρα που ισχυρίζονται ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του αυτισμού και αλουμινίου στα εμβόλια άρχισαν να κυκλοφορούν στο Internet σχεδόν αμέσως, επηρεάζοντας έναν άγνωστο αριθμό ανθρώπων.

Αλλά για άλλη μια φορά η συσχέτιση εμβολίων-αυτισμού αποδεικνύεται ψευδής και η μελέτη είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμη, αφού ένας από τους συγγραφείς ισχυρίστηκε ότι τα αριθμητικά στοιχεία της έρευνας τροποποιήθηκαν σκόπιμα πριν από τη δημοσίευση. Τα δεδομένα είχαν χαλκευτεί σκοπίμως.

Όπως και με οποιαδήποτε τολμηρή αξίωση όπως αυτή, η μελέτη μπήκε στο μικροσκόπιο άλλων επιστημόνων αμέσως μετά τη δημοσίευσή της. Ο Δρ Γκόρσκι, καθηγητής και χειρουργός στο πανεπιστήμιο Wayne, αποκάλεσε την έρευνα ως «το άδικο βασανιστήριο των ποντικών στο όνομα της ψευδοεπιστήμης των αντιεμβολιαστών».

Η κοινότητα του PubPeer, είδε κάτι περίεργο σε μερικές από τις εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη. Η κοινότητα, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αναλύουν και να σχολιάζουν επιστημονικές εργασίες, έχει εντοπίσει ότι ορισμένες εικόνες φαίνεται να έχουν υποστεί χειραγώγηση.

Κάποιες από τις εικόνες φαινόταν να έχουν αναποδογυριστεί. Δηλαδή δεν δείχνουν αυτό που θα έπρεπε να δείχνουν.

Αφού ενημερώθηκε για τα στοιχεία του PubPeer, ο Δρ Chris Shaw – ένας από τους συγγραφείς της έρευνας – είπε στο CBC News, ότι ζήτησε την απόσυρση της έρευνάς του από το Journal of Inorganic Biochemistry, όπου δημοσιεύθηκε.

«Φαίνεται πως ορισμένες από τις εικόνες, κυρίως σε μη-σημαντικά αποτελέσματα, έχουν αναστραφεί», δήλωσε ο Shaw στο CBC. «Δεν ξέρουμε γιατί, δεν ξέρουμε πώς … αλλά έχει γίνει λάθος, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι ‘αυτό.»

Ακόμη χειρότερα, ο ίδιος ο Shaw παραδέχτηκε πως τα δεδομένα δεν είναι πλέον προσβάσιμα, διότι βρίσκονται στη Κίνα, επειδή μέρος της έρευνας έγινε εκεί.

Αυτή είναι η δεύτερη ανάκληση για τους δυο συγγραφείς, Christopher Shaw και Lucija Tomljenovic, σύμφωνα με το Retraction Watch. Ακόμη μια έρευνα που είχαν δημοσιεύσει το 2014, αποσύρθηκε λίγο αργότερα. Το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας είπε στο The Globe and Mail ότι θα διερευνήσουν τους ισχυρισμούς περί ερευνητικών παραπτωμάτων στη μελέτη του 2017.

Με τον (ανύπαρκτο) υδράργυρο στα εμβόλια να μην είναι πλέον ο «μπαμπούλας» των αντιεμβολιαστών, έπρεπε να αναζητηθεί ένας καινούργιος «ένοχος» και αυτός δεν είναι άλλος από το αλουμίνιο (αργίλιο), που είναι ένα ανοσοενισχυτικό πρόσθετο. Τα πρόσθετα (υδροξείδιο του αργίλιο και φωσφορικό αργίλιο) είναι ενώσεις που προστίθενται στο εμβόλιο προκειμένου να ενισχυθεί η ανοσολογική απόκριση στο χρησιμοποιούμενο αντιγόνο και έχουν χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικά ανοσοενισχυτικά για πολλά χρόνια με εξαιρετικό ιστορικό ασφάλειας. Η χρήση ανοσοενισχυτικών ήταν αυτή που επέτρεψε και τη μείωση του αντιγονικού φορτίου ανά δόση εμβολίου, διατηρώντας την ίδια ανοσολογική απάντηση.

Η μελέτη υποτίθεται πως δείχνει ότι τα ανοσοενισχυτικά αλουμινίου προκαλούν κάποιο είδος «φλεγμονής των νεύρων», το οποίο ισοδυναμεί με αυτισμό. Το αν αυτό έχει σχέση με τον αυτισμό είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμο. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό που έχουμε εδώ είναι ερευνητές με ελάχιστη ή καθόλου εμπειρία σε πολύ βασικές τεχνικές μοριακής βιολογίας, χρησιμοποιώντας παλιά μεθοδολογία που δεν είναι πολύ ακριβής, ερμηνεύοντας λανθασμένα και υπερβολικά τις διαφορές στο επίπεδο γονιδίων και πρωτεϊνών που βρήκαν. Αυτή η μελέτη προσθέτει ελάχιστα ή τίποτα στην αντίληψή μας για τον αυτισμό ή ακόμα και για τις πιθανές επιδράσεις των βοηθητικών ουσιών αλουμινίου και φυσικά δεν αποδεικνύει συσχετισμό εμβολίων-αυτισμού.

Αντί επιλόγου

Η επίμαχη μελέτη -όπως και άλλες των δυο συγκεκριμένων συγγραφέων- χρηματοδοτήθηκε από το βαθιά εμβολιοφοβικό  Ίδρυμα Dwoskin.

 

Πηγές

http://www.iflscience.com/health-and-medicine/study-linking-vaccines-to-autism-retracted-after-online-community-spots-something-odd-about-data/all/

Αντιεμβολιαστικό κίνημα: Όταν η επανάσταση χωρίς αιτία γίνεται επικίνδυνη μόδα.

Fact-check for the sake of Democracy