Κάντε το Σταυρό σας, λένε οι επιστήμονες; Σοκαρισμένοι οι άθεοι…

11

Στο μαγικό κόσμο του διαδικτύου (και του copy paste), όπου όλοι έχουν πρόσβαση, θα δείτε και θα διαβάσετε αρκετές ανοησίες. Πολλές από αυτές ισχυρίζονται ότι μιλάνε για επιστημονικές μελέτες. Έτσι έχει επανακυκλοφορήσει ένα αρκετά παλιό άρθρο που μιλάει για την επίδραση του Σταυρού και της προσευχής στα μικρόβια και στο νερό. 

Το είδαμε στο kontranews.gr, pronews.gr, redder.gr, ethnikosmaxitis.gr, pentapostagma.grekklisiaonline.gr και orthodoxianpress.com

Αρχικά να αναφέρουμε πως το δημοσίευμα βασίζεται σε ένα παλιό άρθρο του 2006 από το interfax-religion.com και από τότε κυκλοφορεί σε αρκετές χώρες. Όμως δεν υπάρχει καμιά επιστημονική μελέτη δημοσιευμένη σε επιστημονικά περιοδικά σχετική με τους ισχυρισμούς του παραπάνω άρθρου.

Το μόνο που υπάρχει είναι ένα βιβλιαράκι που εξέδωσε το 2005 η Angelina Malakhovskaya, στο οποίο αναφέρει όσα η ίδια ισχυρίζεται. Σύμφωνα με την ίδια, η Malakhovskaya εργάστηκε στο Εργαστήριο Ιατρικής -Βιολογικής Τεχνολογίας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών Βιομηχανικής και Ναυτιλιακής Ιατρικής στην Αγία Πετρούπολη. Όμως το όνομα της δεν υπάρχει σε κανένα επιστημονικό άρθρο. Οι μοναδικές αναφορές που υπάρχουν σχετίζονται μόνο με τους παραπάνω ισχυρισμούς της για την επίδραση του Σταυρού και της προσευχής στα μικρόβια και στο νερό. Αυτό είναι λίγο περίεργο για κάποιον που εργάζεται ή εργαζόταν σε ένα επιστημονικό ινστιτούτο.

Το ινστιτούτο στην Αγία Πετρούπολη έχει κλείσει πια αλλά ο Григорий Тарасевич, συντάκτης επιστημονικών θεμάτων, που ερεύνησε το θέμα της Malakhovskaya το 2010, βρήκε και μίλησε με τον διευθυντή των κινητών εργαστηρίων, ο οποίος δήλωσε: «Τι; Angelina Malakhovskaya;! Δεν εργάστηκε ποτέ για μας αν και παντού υποτίθεται ότι είναι υπάλληλος του εργαστηρίου μας. Είναι κρίμα για το ίδρυμα… Την ξέρω. Πολύ επίμονη κυρία. Έκανε κάποια έρευνα αλλά δεν έλαβε αποτελέσματα… Στην πραγματικότητα το νερό είναι πολύ ενδιαφέρον αλλά αυτά που ισχυρίζεται η Malakhovskaya δεν έχουν καμία σχέση με την επιστήμη. Ξέρετε, μου φαίνεται ότι… μάλλον δεν έχω το δικαίωμα να το πω αυτό, δεν είμαι ψυχίατρος…»

Συμπέρασμα:
Δεν υπάρχει καμιά επιστημονική έρευνα που να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς της Malakhovskaya και δεν εργάζεται στο παραπάνω ρωσικό ινστιτούτο επιστημονικών ερευνών. Ακόμη δεν υπάρχει καμιά επιστημονική δημοσίευση με το όνομά της και η δήλωση του διευθυντή των κινητών εργαστηρίων του ινστιτούτου, όπου υποτίθεται πως εργάζεται, δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με την «ερευνήτρια». Οι ισχυρισμοί της Malakhovskaya καταρρίπτονται.

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • Έλληνας

  Να μην βουτήξεις μέσα όμως καθόλου βασιλικό να σου πω αν θα πρασινίσει….

 • Grenadieros

  Εχει κι αλλο,κρατηθειτε:
  αμα ειναι λεει απο καθαρο χρυσο ο σταυρος και τον βαλεις πανω απο ενα πιατο με νερο δειχνει στην φορουσα (τον σταυρο) κοπελα απο τις κινησεις (περιστροφικες ´η περα-δωθε) εαν θα κανει αγορι ´η κοριτσι !
  Εδω μιλαμε για προβλεψη ετη μπροστα τι σπερματοζωαρια θα εχει ο μελλον αντρας ´η γκομενος, οχι παιξε-γελασε….

 • Αλιβάνιστο Τρολ

  Μαλακόφσκαγια όνομα και πράμα η τύπισσα…

 • χριστινα

  Κυρια μαλακοφσκαγια … όνομα και πραμα

 • αθανάσιος

  Η ανθρώπινη γνώση και λογική έχει περιορισμένα όρια. το συγκεκριμένο μπορεί να μην αποδεικνύεται επιστημονικά έχει αποδειχτεί όμως πρακτικά.

  • Νικος

   Συγνωμη, ομως τα μπερδευετε λιγο. Η επιστημονικη ερευνα περιλαμβανει την αποδειξη καποιας θεωριας μεσω πειραματων, δηλαδη πραξεων.

  • John Smith

   Αν μπορούσε να αποδειχθεί πρακτικά θα μπορούσε να το κάνει ο οποιοσδήποτε, πιστός ή όχι, και δε θα μιλάγαμε για θαύμα αλλά για γεγονός. Είναι εμφανές ότι αυτός που έγραψε το άρθρο δεν έχει ιδέα ούτε από επιστήμη ούτε από τη διδασκαλία της Εκκλησίας.

   • αθανάσιος

    Εγώ δεν μιλώ για γεγονός αλλα για γεγονότα. και επειδή έχω σχέση με την επιστήμη και παράλληλα είμαι και πιστός (ξερεις το ένα δεν αναιρεί το αλλο) εχω να σου πω ότι αυτό που ισχυρίζεσαι δεν έχει σχέση ούτε με την επιστήμη ούτε με την πίστη. αλλά η συζήτηση είναι μεγάλη, πρέπει να γίνεται επι ίσοις όροις και δεν εξαντλείται εδω. επιμένω με επίγνωση πλήρη σε όσα λέω και ως εδω. Καλή συνέχεια.

    • xlapatsas

     Η σχέση σου με την επιστήμη πρέπει να είναι πάρα πολύ μεγάλη, μπορεί να μην το αποδεικνύουν τα όσα γράφεις, μάλλον το αντίθετο, αλλά εγώ πιστεύω σε σένα.

   • αθανάσιος

    ουδέν αναληθεστερον! η επιστημονική έρευνα δεν οδηγείται πάντα σε απόδειξη. πολλες ειναι οι περιπτωσεις που γνωριζουμε οτι ισχυει κατι αλλα δεν μπορουμε να το αποδειξουμε. εχουμε δηλ αναπόδεικτα θεωρήματα σε πολλές έρευνες που βρίσκονται μεν σε εξέλιξη αλλά δεν μπορούν να αποδείξουν τον μηχανισμό, ας το πούμε ετσι. Όμως ξέρουμε ότι στην πράξη το υπό ερευνα υπάρχει. αλλα μιλούμε για πίστη. δεν προσφέρεται ο χώρος εδώ αλλά πάλι θα επαναλάβω ότι έχω πλήρη επίγνωση της αρχικής μου τοποθετησης. η λογικη ειναι κατι πεπερασμένο και όποιος πει οτι μονο ο,τι αποδεικνύεται υπάρχει τότε το τέλος της γνώσης θα είχε έλθει προ πολλού. Όμως η γνώση δεν σταματά ποτέ. και πολλές φορες η πράξη προηγείται της έρευνας για την αποδειξη της πράξης. αλλά η πίστη είναι πάνω από όλα. Όλα στηρίζονται σ αυτή. και η επιστημονική έρευνα στην πίστη ότι θα αποδείξει κάτι στηρίζεται. Όμως αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό της επιστημονικής έρευνας και κόκκος άμμου στην αλήθεια της πίστης. Καλή συνέχεια.

    • John Smith

     Και πάλι ισχύει αυτό που λέω: ακόμα και αν δεν ξέρουμε το μηχανισμό μπορούμε να μετρήσουμε το αποτέλεσμα. Και αυτό πρέπει να μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε, πιστός ή μη. Το αν εγώ πιστεύω ή όχι ότι υπάρχει βαρύτητα, όπως και το πού αποδίδω την ύπαρξή της, δεν αλλάζει το γεγονός ότι αν αφήσω κάτι θα πέσει κάτω. Το ίδιο ισχύει κι εδώ: αν επρόκειτο για μια επιστημονική πραγματικότητα θα έπρεπε να δουλεύει πάντα, και πάντα με τον ίδιο τρόπο, άσχετα από το αν γνωρίζαμε την αιτία του φαινομένου. Το θαύμα δεν είναι κάτι που αποδεικνύεται επιστημονικά, ακριβώς γιατί δεν υπακούει στους νόμους της φύσης. Αν λοιπόν κάποιος πάρει ένα θαύμα και προσπαθήσει να το αναπαράγει επιστημονικά, είναι σίγουρο ότι θα αποτύχει. Πώς λοιπόν η κυρία αυτή ισχυρίζεται ότι κατάφερε κάτι τέτοιο;