Ποιοι είμαστε
Αρχική Γέμισε με χαρτονομίσματα ο αυτοκινητόδρομος της Ολυμπίας Οδού;HOAXES FAKE NEWS

Γέμισε με χαρτονομίσματα ο αυτοκινητόδρομος της Ολυμπίας Οδού;

26 Οκτ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Μια ανάρτηση ενός απλού χρήστη στο facebook είναι ικανή να δημιουργήσει μια ψευδή είδηση; Κι όμως είναι. Αυτό ακριβώς συνέβη με την παρακάτω “είδηση”, που όμως δεν επιβεβαιώνεται από καμία επίσημη πηγή. Θύματα της φάρσας -γιατί περί αυτού πρόκειται- έπεσαν μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες. 

ΨΕΥΔΕΣ

Το είδαμε στο protothema.grnewsit.grzougla.grparapolitika.grathensvoice.graltsantiri.gr,
tempo24.newslifo.grnewsbomb.grgossip-tv.grthestival.gr, ependitislive.gr και πολλές άλλες.

Το δημοσίευμα αναφέρει:

Έρευνα
Αρχικά επικοινωνήσαμε με το γραφείο τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Μας απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα, δεν έχει καταγραφεί κανένα τέτοιο περιστατικό και μας παρέπεμψαν για περισσότερες πληροφορίες στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.  Και από εκεί πήραμε ακόμη μία αρνητική απάντηση.

Αρνητική ήταν και η απάντηση από τα Τμήματα, Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αχαΐας και Τροχαία αυτοκινητοδρόμων Κορίνθου. Πουθενά δεν έχει καταγραφεί το συγκεκριμένο περιστατικό, μας είπαν.

Η παραπάνω φήμη για τα πεταμένα χαρτονομίσματα στην Ολυμπία οδό ξεκίνησε, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, από μια δημοσίευση ενός χρήστη σε ομάδα του facebook.

Όμως, η φωτογραφία που χρησιμοποίησε ο χρήστης, μας έρχεται από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Ολλανδία το 2011.

Στον μαγικό κόσμο του ίντερνετ, όπου όλοι αντιγράφουν και σχεδόν κανείς δεν ελέγχει τις πηγές της είδησης, είναι αρκετό να αστειευτεί ένας χρήστης, ή να μεταφέρει μια φήμη που άκουσε και αυτομάτως θα γίνει πραγματική είδηση, σε μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.