Ανεμβολίαστο βρέφος 11 μηνών το πρώτο θύμα της ιλαράς στην Ελλάδα

4

Ένα βρέφος 11 μηνών, ανεμβολίαστο και προερχόμενο από κοινότητα Ρομά, είναι το πρώτο θύμα της ιλαράς στη χώρα μας. Την τελευταία εβδομάδα στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δηλώθηκαν 42 κρούσματα ιλαράς, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στα 326.

Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο μας ενημέρωσε πως η νόσηση από ιλαρά, έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά και κατέληξε λόγω σηψαιμίας. Το βρέφος έπασχε επίσης από δυστροφία.

Δυστυχώς το νεαρό της ηλικίας του θύματος, δεν είχε επιτρέψει τον έγκαιρο εμβολιασμό του. Η σημασία της ανοσίας αγέλης είναι τεράστια διότι προστατεύει και αυτούς που δεν μπορούν να εμβολιαστούν, είτε νεαρού ηλικίας, είτε επειδή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, ή επειδή συντρέχει κάποιος άλλος σοβαρός ιατρικός λόγος.

Μέχρι τις 26/10/2017 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 326 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν.Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά. Αναλυτικές οδηγίες στην παρακάτω Εγκύκλιο.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν ένα χρόνο, ένα βρέφος 50 ημερών πέθανε από κοκκύτη, διότι δεν είχε φτάσει στην κατάλληλη ηλικία για να εμβολιαστεί.

Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 19.000 κρούσματα και 45 θάνατοι.

Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης
Ακολουθήστε

Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης

Διαχειριστής - Συντονιστής at ellinika hoaxes
Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης
Ακολουθήστε
 • Panos Georgiou

  Όταν συστήνεται ο εμβολιασμός συνεπάγεται ότι υπάρχει και επιστημονική απόδειξη για την οφέλεια του εμβολίου. Πού υπάρχει αλήθεια έστω και μία επιστημονική μελέτη για την απόδειξη της παθογένειας του ιού της Ιλαράς; Δεν υπάρχει πουθενά, γιατί οι ασθένειες δεν προκαλούνται από ιούς. Το μόνο που προκαλείται είναι παραπληροφόρηση από όλους τους επίσημους φορείς για να πείσουν τον κόσμο να εμβολιαστεί. Το παραμυθάκι αυτό πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει, θέλουμε αποδέιξεις!

 • Ρινγκο Οσκυλος

  Από τα 326 άτομα πόσα έχουν εμβολιαστει;Δεν το διευκρινίζεις.

 • isonymoi

  Κανονικα οι Ρομα δεν επρεπε να λεγονται ετσι αλλα Ινδευρωπαιοι!! Ειναι γνωστο τοις πασοι οτι προερχονται απο Ινδικο φυλο το οποιο αγνωστο για ποιο λογο επιβληθηκε στην Ευρωπη! Ρομα λεγονται λογω Ρουμανιας αλλα καμμια σχεση με την Ρωμη!

 • DiTs

  Μιλάς για τους γύφτους που ζούνε όπως ζούνε…. τι έγινε στα υπόλοιπα 325 κρούσματα; ΠΕΘΑΝΑΝ και δεν μας το λες??? Είστε FAKE NEWS!?