Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδείς ισχυρισμοί για θεραπευτικές ιδιότητες σκευάσματος με μέλι και κανέλα στον καρκίνο και άλλες ασθένειεςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ψευδείς ισχυρισμοί για θεραπευτικές ιδιότητες σκευάσματος με μέλι και κανέλα στον καρκίνο και άλλες ασθένειες

31 Οκτ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Ισχυρισμός:

H κατανάλωση σκευάσματος με βρασμένο μέλι και κανέλα έχει θεραπευτικές ιδιότητες για μια σειρά ασθενειών συμπεριλαμβανομένων και διάφορων μορφών καρκίνου.

Συμπέρασμα:

Οι ισχυρισμοί ότι το μέλι και η κανέλα αποτελούν θεραπεία για σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος είναι ανυπόστατοι και δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.

Σε δημοσιεύματα που έχουν κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε σελίδες ενημέρωσης βρίσκουμε τον ισχυρισμό πως η κατανάλωση σκευάσματος με βρασμένο μέλι και κανέλα έχει θεραπευτικές ιδιότητες για μια σειρά ασθενειών συμπεριλαμβανομένων και διάφορων μορφών καρκίνου. Οι εν λόγω ισχυρισμοί ωστόσο δεν έχουν καμία επιστημονική βάση.

Είναι αλήθεια πως αν βράσουμε και πιούμε μέλι με κανέλα, μπορούμε να θεραπεύσουμε μια σειρά σοβαρών ασθενειών, όπως καρκίνος, αρθρίτιδα και χοληστερίνη;

Παραδείγματα: pronews.gr, kontranews.gr, news247.gr, iefimerida.gr

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Ο συνδυασμός μελιού και κανέλας χρησιμοποιείται για αιώνες στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Αυτά τα δύο συστατικά με τις μοναδικές θεραπευτικές τους ικανότητες έχουν θεραπεύσει εκατομμύρια ανθρώπους. Το αιθέριο έλαιο κανέλας και το ένζυμο που παράγει υπεροξείδιο του υδρογόνου στο μέλι είναι τα δύο “αντιμικροβιακά” συστατικά που έχουν την ικανότητα να σταματούν την ανάπτυξη των βακτηρίων και των μυκήτων.

Σίγουρα γνωρίζετε ότι το μέλι και η κανέλα είναι ένας καλός συνδυασμός, αλλά ξέρατε τι μπορεί να θεραπεύσει; Εδώ είναι μερικές από τις παθήσεις και ασθένειες που μπορεί να θεραπεύσει αυτό το μίγμα!
Καρδιακές παθήσεις


Κάντε μια πάστα από μέλι και κανέλα σε σκόνη. Μπορείτε να το καταναλώνετε τακτικά στο πρωινό σας με ένα κομμάτι ψωμί. Αυτό θα μειώσει το επίπεδο της χοληστερόλης στις αρτηρίες σας και θα αποτρέψει μια καρδιακή προσβολή.


Αρθρίτιδα


Σε ένα ποτήρι ζεστό νερό, ανακατέψτε δύο κουταλιές της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας. Καταναλώστε το πρωί και βράδυ. Με την τακτική κατανάλωση αυτού του ποτού, μπορεί να θεραπευτεί η χρόνια αρθρίτιδα.

Μόλυνση της χοληδόχου κύστης

Σε ένα ποτήρι ζεστό νερό, ανακατέψτε δύο κουταλιές της σούπας σκόνη κανέλας και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι. Καταναλώστε το κάθε μέρα. Αυτό θα καταστρέψει τα μικρόβια στην χοληδόχο κύστη σας.

Χoληστερίνη
Ανακατέψτε δύο κουταλιές της σούπας μέλι και τρία κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε ένα φλιτζάνι τσάι. Πίνοντας αυτό το ρόφημα, τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, θα πρέπει να μειωθούν κατά 10% μέσα σε ένα διάστημα δύο ωρών.

Κρύωμα

Εάν πάσχετε από κρυολογήματα, καταναλώστε μια κουταλιά της σούπας μέλι με ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα για τρεις ημέρες. Αυτό θα θεραπεύσει το κοινό κρυολόγημα, το χρόνιο βήχα και ρινική συμφόρηση.

Στομαχόπονος και έλκος

Σε συνδυασμό με την κανέλα, το μέλι θα θεραπεύσει το στομαχόπονο. Καταναλώστε το σε τακτική βάση, προκειμένου να λύσετε τα προβλήματά σας με το έλκος.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Η καθημερινή χρήση του μελιού και σκόνης κανέλας ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από βακτήρια και ιούς.

Γρίπη

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το μέλι περιέχει ένα φυσικό συστατικό που σκοτώνει τους ιούς και προστατεύει τον οργανισμό από τη γρίπη.

Απώλεια βάρους

Ανακατέψτε το μέλι και τη σκόνη κανέλας σε ένα ποτήρι με βραστό νερό. Καταναλώστε το κάθε πρωί με άδειο στομάχι μισή ώρα πριν από το πρωινό. Με την τακτική χρήση, αυτό το ποτό θα σας βοηθήσει να χάσετε το περιττό βάρος.

Ακμή

Ανακατέψτε το μέλι με λίγη κανέλα σε σκόνη. Εφαρμόστε αυτήν την πάστα στην ακμή πριν πάτε για ύπνο και ξεπλύνετε την περιοχή το επόμενο πρωί.

Απώλεια μαλλιών

Όσοι υποφέρετε από φαλάκρα ή τριχόπτωση θα πρέπει να ανακατέψετε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, μια κουταλιά της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας. Εφαρμόστε αυτό το μίγμα στο τριχωτό της κεφαλής σας και κρατήστε το για 15 λεπτά.

Καρκίνος

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι και η κανέλα μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία του καρκίνου του στομάχου. Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτό το είδος καρκίνου θα πρέπει να τρώνε μια κουταλιά της σούπας μέλι με μια κουταλιά κανέλα σε σκόνη καθημερινά για 3 μήνες.

Πώς να προετοιμάσετε αυτή η φυσική θεραπεία

Για να προετοιμάσετε αυτό το φάρμακο, βάλτε το μέλι σε μια κατσαρόλα και αφήστε το να βράσει.
Προσθέστε την κανέλα στο βραστό μέλι και περιμένετε μέχρι το μείγμα να πήξει, όπως η καραμέλα.
Πάρτε ένα κουτάλι σούπας πριν από κάθε γεύμα, προκειμένου να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Τι ισχύει

Οι ισχυρισμοί για τις θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού και τις κανέλας κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα δημοσίευμα της σατιρικής εφημερίδας Weekly World News.

Μερικά χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα της Weekly World News:

Γενικά, τόσο η κανέλα όσο και το μέλι έχουν κάποιες μέτριες αντιβακτηριδιακές / αντισηπτικές ιδιότητες, οπότε η χρήση τους μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση ήπιων συμπτωμάτων σε περιπτώσεις απλών παθήσεων, όπως λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, πονόδοντο, ακμή και δερματικές μολύνσεις.

Για πιο σοβαρές παθήσεις, όπως αυτές που αναφέρουν τα παραπάνω άρθρα όπως για παράδειγμα διάφορες μορφές καρκίνου, δεν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις ότι το μέλι ή η κανέλα είναι αποτελεσματικά. Όσον αφορά την επίδραση της κατανάλωσης μελιού στη πτώση της χοληστερίνης, σχετικές μελέτες δεν έχουν τεκμηριώσει σύνδεση μεταξύ των δυο. Καμία επίσης μελέτη δεν έχει τεκμηριώσει ότι μπορούν να δράσουν προληπτικά ή θεραπευτικά για τον καρκίνο σε ανθρώπους. Επίσης, για τη κανέλα υπάρχει έλλειψη δεδομένων από κλινικές δοκιμές σχετικά με τις αντιμικροβιακές ιδιότητες της συνεπώς η κλινική της σημασία είναι ακόμα ασαφής.

Έχουν υπάρξει ενδείξεις πως ένα συστατικό της κανέλας (cinnamaldehyde), μπορεί να δράσει προληπτικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε ποντίκια. Το ίδιο αποτέλεσμα δεν έχει επιβεβαιωθεί σε ανθρώπους. Όσον αφορά τον διαβήτη, μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα, αλλά απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους πριν εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα.

Όσον αφορά το μέλι, ενδέχεται να βοηθά στην μείωση των πιθανοτήτων καρδιακών παθήσεων, γαστροεντερικά προβλήματα, νευρολογικές και δερματικές παθήσεις, ωστόσο αυτή η επίδραση δεν έχει τεκμηριωθεί μέσα από κατάλληλες κλινικές δοκιμές. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνηγορεί υπερ της θέσης ότι η κατανάλωση μελιού μπορεί να προλάβει ή να θεραπεύσει ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και η αρθρίτιδα.

Ειδικά για τον καρκίνο, μια ανασκόπηση μελετών του 2013, κατέληξε στο συμπέρασμα πως αν και έχουν παρατηρηθεί αντικαρκινικές ιδιότητες σε εργαστηριακά μοντέλα, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να καθοριστεί ο μηχανισμός δράσης και το ενδεχόμενο λειτουργία του σε ανθρώπους. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την πρόπολη. Ακόμη όμως και αν εκλάβουμε θετικά τις προαναφερόμενες ενδείξεις για τη θεραπευτική αξία του μελιού, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι διάφορες μελέτες, έχουν εξετάσει κάποια από τα συστατικά του μεμονωμένα σε εργαστηριακό επίπεδο και σε συγκεκριμένες συγκεντρώσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι το μέλι που καταναλώνουμε, περιέχει αυτά τα συστατικά στις ποσότητες που έχουν εξεταστεί. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την κανέλα.

Συμπέρασμα

Οι ισχυρισμοί ότι το μέλι και η κανέλα αποτελούν θεραπεία για σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος είναι ανυπόστατοι και δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.

Fact-check for the sake of Democracy