Ποιοι είμαστε
Αρχική Το βίντεο με τον αετό που επιτέθηκε σε αίγαγρο, δεν είναι από την Κρήτη.HOAXES ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το βίντεο με τον αετό που επιτέθηκε σε αίγαγρο, δεν είναι από την Κρήτη.

7 Νοε
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Δημοσίευμα ισχυρίζεται πως το γνωστό βίντεο από τα γυρίσματα της παραγωγής “Brothers of the Wind”, που δείχνει ένα αετό να επιτίθεται σε αίγαγρο, λήφθηκε στην Κρήτη. 

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

CLIKBAIT

Το δημοσίευμα στο pronews.gr αναφέρει:


Τα εντυπωσιακά πλάνα του αετού που επιτέθηκε στον αίγαγρο, λήφθηκαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων για την ταινία “Brothers of the Wind“, και είναι πραγματικά. Ο σκηνοθέτης της ταινίας Otmar Penker και ο βοηθός κάμεραμαν Josef Weinländer στάθηκαν τυχεροί, όπως οι ίδιοι δηλώνουν. Βρέθηκαν στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή. Αλλά ποιος είναι αυτός ο τόπος; Είναι κάποιες βουνοπλαγιές στην Κρήτη όπως διαβάζουμε στον τίτλο του παραπάνω άρθρου;

Τα γυρίσματα της ταινίας που κράτησαν τέσσερα χρόνια έχουν γίνει στις Άλπεις και συγκεκριμένα στις οροσειρές Hohe TauernDolomites και Karawanken. Καμιά σκηνή της ταινίας δεν γυρίστηκε στην Κρήτη ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας.

Στην ιστοσελίδα positivr.fr σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2015, διαβάζουμε: “Η καταγραφή αυτής της αδημοσίευτης σκηνής στις αυστριακές Άλπεις, χρονολογείται από την προηγούμενη εβδομάδα. Χρειάστηκε τεράστια τύχη και ένας απίστευτος συνδυασμός περιστάσεων: έπρεπε να βρισκόμαστε στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σύμπτωση.”

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Otmar Penker κινηματογραφούσε μια τόσο εντυπωσιακή σκηνή. Ακόμη και ο ίδιος εντυπωσιάστηκε και δημοσίευσε δεύτερο βίντεο στο οποίο πρόσθεσε τα σχόλιά και τις εντυπώσεις του.

Αν προσέξουμε στο βίντεο θα παρατηρήσουμε πως τα ζώα στα οποία επιτίθεται ο χρυσαετός δεν είναι αίγαγροι αλλά αγριόγιδα και έχουν αρκετές διαφορές με το κρι-κρι. Μια σύγκριση είναι αρκετή. Αριστερά το αγριόγιδο  που υπάρχει και στις Άλπεις, και δεξιά το κρι-κρι της Κρήτης.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο ισχυρισμός πως ο Otmar Penker κινηματογράφησε το εντυπωσιακό βίντεο στην Κρήτη, καταρρίπτεται.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.