Ποιοι είμαστε
Αρχική Η Πολεμική Αεροπορία προανήγγειλε την ένταξη υπερόπλου στο οπλοστάσιό της;HOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Πολεμική Αεροπορία προανήγγειλε την ένταξη υπερόπλου στο οπλοστάσιό της;

7 Νοε
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Ένα βίντεο που δημοσίευσε η Πολεμική Αεροπορία με την ευκαιρία του εορτασμού του προστάτη της Αρχαγγέλου Μιχαήλ, έδωσε λαβή σε δημοσιεύματα που ισχυρίζονται πως η Ελλάδα θα αποκτήσει κάποια στιγμή στο μέλλον, ένα σημαντικό υπερόπλο. Είναι αλήθεια;

ΨΕΥΔΕΣ

Στο pentapostagma.gr, triklopodia.gr, taxalia.blogspot.gr, fonaklas.blogspot.gr κτλ, διαβάζουμε:

Θα αποκτήσει η χώρα μας νέο υπερόπλο;

Στη Πτήση & Διάστημα διαβάζουμε ότι “το nEUROn είναι πρόγραμμα επίδειξης τεχνολογίας από το οποίο έχουν επωφεληθεί κάποιες από τις χώρες που μετέχουν σε αυτό αλλά δεν προορίζεται να αποδώσει επιχειρησιακό μοντέλο. Επιπλέον το τέλος του προγράμματος είναι πλέον άμεσα ορατό αφού η Γαλλία, που είναι και ο κύριος συμμέτοχος επιδιώκει άλλα παράλληλα προγράμματα για σχεδίαση και κατασκευή επιχειρησιακών MEAM με το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και μόνη της.”

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Το nEUROn δεν είναι ένα πρόγραμμα που θα οδηγήσει σε ένα αεροσκάφος παραγωγής, αλλά κάτι άλλο, περισσότερο πρώιμο. Είναι ένα πρόγραμμα επίδειξης τεχνολογίας, ό,τι ήταν ας πούμε το ΕΑΡ για το Eurofighter, που κάποια στιγμή πρέπει να μεσουσιωθεί σε ένα πρόγραμμα πραγματικού UCAV. Περισσότερα για το nEUROn, εδώ.

Η ΕΑΒ συμμετέχει στην ανάπτυξη του nEUROn, μαζί με τις Dassault Aviation, Alenia Aermacchi, Saab, EADS-CASA και RUAG. Η επίδειξη του στο σχετικό βίντεο της Πολεμικής Αεροπορίας, δε σημαίνει πως θα αγοραστεί από την Ελλάδα, αλλά πως η χώρα μας έχει υποκατασκευαστικό έργο.

Επιπλέον, δεν είναι τυχαίο που Μ.Βρετανία, Ιταλία, Ολλανδία, Δανία, Νορβηγία έχουν παραγγείλει F-35, ενώ στην λίστα των υποψήφιων αγοραστών βρίσκεται το Βέλγιο, η Γερμανία, η Πολωνία, η Φινλανδία, ίσως η Ισπανία και κάπου στο βάθος… η Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, το nEUROn δεν προορίζεται για επιχειρησιακή χρήση και τα σχετικά άρθρα που θέλουν την Ελλάδα να τα αγοράζει και να τα χρησιμοποιεί σε πολεμικές επιχειρήσεις, είναι αποκυήματα φαντασίας.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.