Ποιοι είμαστε
Αρχική Εντοπίστηκαν σε φορτηγό στα Γιάννενα, 3,5 τόνοι χρυσού από ενεχυροδανειστήρια;HOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Εντοπίστηκαν σε φορτηγό στα Γιάννενα, 3,5 τόνοι χρυσού από ενεχυροδανειστήρια;

7 Νοε
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Δημοσίευμα που αναφέρει ότι στα Γιάννενα εντοπίστηκαν 3,5 τόνοι χρυσού από ενεχυροδανειστήρια, κυκλοφόρησε ξανά τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο. Όμως η αρχική πηγή της “είδησης” είναι μια παλιότερη πρωταπριλιάτικη φάρσα. 

Το είδαμε στο newsnowgr.comenergospolitis.grkrinitrikalon.gr και linknews.gr

Η “είδηση” αναφέρει:

Όπως αναφέραμε στον πρόλογο, η “είδηση” είναι ένα περσινό πρωταπριλιάτικο αστείο (2016) από το blog allnews-epirus που υπογράφεται με τα αρχικά Κ.Τ.Χ. που μπορεί να ερμηνευτεί σαν “Και Του Χρόνου”
Σήμερα το δημοσίευμα του allnews-epirus εμφανίζεται με ημερομηνία 4/4/2016, αλλά το αρχικό είχε δημοσιευθεί στις 1/4/2016 και αυτό επιβεβαιώνεται από την αναδημοσίευση στο kontranews.gr, με ημερομηνία 1/4/2016

Όπως μπορείτε να δείτε στο τέλος του αρχικού δημοσιεύματος, αναφέρουν πως νεότερα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα από την ΕΛ.ΑΣ., κάτι που ποτέ δεν έγινε. Αν η “είδηση” ήταν αληθινή θα υπήρχαν σχετικά δημοσιεύματα σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης, αλλά δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από τις αντιγραφές της αρχικής “είδησης”.

Έτσι, σύμφωνα με τα παραπάνω, η συγκεκριμένη “είδηση” δεν είναι τίποτα παrαπάνω από μια πετυχημένη φάρσα ενός blog.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.