Ποιοι είμαστε
Αρχική Οι φοροφυγάδες στην Γαλλία θα κυκλοφορούν με ένα χαρακτηριστικό σημάδι;HOAXES FAKE NEWS

Οι φοροφυγάδες στην Γαλλία θα κυκλοφορούν με ένα χαρακτηριστικό σημάδι;

10 Νοε
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Με έκπληξη διαβάσαμε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», μια είδηση που αναφέρει ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν ετοιμάζει νόμο που θα υποχρεώνει τους φοροφυγάδες να κυκλοφορούν φέροντας ένα χαρακτηριστικό σημάδι, το οποίο θα καθιστά σαφές σε όσους συναναστρέφονται το φορολογικό έγκλημα στο οποίο έχουν υποπέσει. Είναι αλήθεια;

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Το διαβάσαμε στο tovima.gr

Η πρώτη εικόνα που μας ήρθε στο μυαλό ήταν η παρακάτω. 

Είναι δυνατό στην Ευρώπη του 2017 και ειδικά στη Γαλλία να προτείνεται για ψήφιση μια τέτοιου είδους τιμωρία; Είναι από αυτά που φαίνονται, απίστευτα. Έτσι αποφασίσαμε να το ψάξουμε καλύτερα.

Στην έρευνα που κάναμε δεν βρήκαμε τη παραμικρή αναφορά στα Γαλλικά μέσα ενημέρωσης και σε ενημερωτικές γαλλικές ιστοσελίδες. Τίποτα που να αναφέρει ότι οι φοροφυγάδες θα πρέπει να κυκλοφορούν με χαρακτηριστικό σημάδι με το νέο νόμο. Αν θα υπήρχε αυτή η νομοθετική ρύθμιση, θα έπρεπε να υπήρχε σε όλα τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, για να μην πούμε και στα πρωτοσέλιδα όλων των ευρωπαϊκών εφημερίδων.

Το μόνο που βρήκαμε, ήταν δημοσίευμα στη lefigaro.fr στις 31/10/2017 που αναφέρει ότι όσοι έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή, χάνουν το σύνολο ή μέρος των πολιτικών δικαιωμάτων τους. Κάτι που ήδη προβλέπει το γαλλικό δίκαιο. Όπως το εκλέγειν και εκλέγεσθαι, την εργασία στη δημόσια διοίκηση σε ορισμένα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα, την άδεια οδήγησης, το να υπηρετούν στο στρατό και κάποια άλλα συμβολικά δικαιώματα, όπως να φέρουν μετάλλια ή παράσημα. Η αλλαγή με την τροπολογία των βουλευτών Ferrand και Guerini  είναι πως με το νέο νόμο η στέρηση αυτών των δικαιωμάτων θα γίνεται αυτόματα και δεν θα χρειάζεται δικαστική απόφαση.

Έτσι το συμπέρασμα που μπορούμε να καταλήξουμε είναι ότι ο αρθρογράφος στο tovima.gr πιθανότατα κάπου μπερδεύτηκε με τη μετάφραση, καθώς -όπως τονίσαμε και παραπάνω- δεν υπάρχει καμιά σχετική αναφορά στα γαλλικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.