Ποιοι είμαστε
Αρχική Μετανάστες πέταξαν φαγητό στα σκουπίδια;HOAXES FAKE NEWS

Μετανάστες πέταξαν φαγητό στα σκουπίδια;

11 Νοε
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Όλα ξεκίνησαν από μια ανάρτηση στο Facebook που έγινε viral (3.000 κοινοποιήσεις) και κατόπιν εμφανίστηκε σε ιστοσελίδες του «αφυπνισμένου» διαδικτύου. Είναι αλήθεια ότι μετανάστες πέταξαν όλο το catering στα σκουπίδια επειδή δεν τους άρεσε το φαγητό;

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

ΑΝΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΟ

Στις 8 Νοεμβρίου, έγινε η παρακάτω ανάρτηση στο Facebook.

Ακολουθούν μερικά ενδεικτικά σχόλια μίσους προς τους μετανάστες.

Η ανάρτηση φιλοξενήθηκε και σε κάποιες ιστοσελίδες. makeleio.gr, freepen.grfilonoi.groparlapipas.gr, defence-point.gr

Τι συνέβη τελικά;

Σύμφωνα με το άτομο που έκανε την ανάρτηση στο Facebook, η εικόνα τραβήχτηκε την ημέρα της δημοσίευσης, δηλαδή στις 8 Νοεμβρίου, στην οδό Λιοσίων (πέριξ του δημαρχείου της Λιοσίων).

Στην οδό Λιοσίων 22, στεγάζεται η Διεύθυνση Αποκέντρωσης & Διοίκησης και πέριξ αυτής όντως υπάρχουν υπό κατάληψη κτίρια που φιλοξενούν μετανάστες (πχ οδός Σούρμελη).

Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα τρόφιμα πετάχτηκαν από μετανάστες, διότι, όπως θα δούμε παρακάτω, πρόκειται για ληγμένα είδη αρτοποιίας.

Κατόπιν μεγέθυνσης της εικόνας, διαπιστώνουμε πως αυτό που βλέπουμε είναι αρτίδια σίτου (ψωμάκια), που αφενός δεν περιέχουν αλλαντικά και αφετέρου, έχουν λήξει από τις 7 Νοεμβρίου (θυμίζουμε η φωτογραφία είναι από τις 8/11, μια ημέρα μετά την ημερομηνία λήξης).

Στην ίδια διαπίστωση έφτασαν κάποιοι από τους σχολιαστές.

Επομένως, ακόμη και αν τα ψωμάκια προέρχονται από κάποια δομή που φιλοξενεί μετανάστες, ο λόγος που πετάχτηκαν είναι επειδή έληξαν και όχι επειδή «δεν τους άρεσαν». Αξίζει να αναφερθεί επίσης πως τα συγκεκριμένα αρτίδια, έχουν πολύ μικρό χρόνο ζωής (2 ημέρες), γεγονός που σημαίνει πως εφόσον δεν προλάβουν να καταναλωθούν, είναι λογικό να καταλήξουν στα σκουπίδια.

Συμπεράσματα
Το φαγητό της εικόνας δεν είναι τύπου σάντουιτς που μπορεί να περιέχει αλλαντικά που κάποιοι μουσουλμάνοι δεν τρώνε, αλλά απλά ψωμάκια. Η προέλευσή τους, δηλαδή αν πετάχτηκαν από μετανάστες ή κάποιο σούπερ μάρκετ, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ο λόγος που πετάχτηκαν και αυτός δεν είναι επειδή «δεν άρεσαν» στους μετανάστες, αλλά επειδή έχουν λήξει.

Fact-check for the sake of Democracy