Ποιοι είμαστε
Αρχική Νίκος Κατσαρός: Όσα αναφέρονται ως συστατικά των ψεκασμών, ανήκουν στη σφαίρα επιστημονικής φαντασίας.ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Νίκος Κατσαρός: Όσα αναφέρονται ως συστατικά των ψεκασμών, ανήκουν στη σφαίρα επιστημονικής φαντασίας.

12 Νοε
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Σε συνέντευξη, που έδωσε στο atmitos.gr, ο καθηγητής χημείας Νικόλαος Κατσαρός, ανέφερε πως: “Αφού δεν ξέρουμε αν μας ψεκάζουν, ούτε με τι μας ψεκάζουν προφανώς δεν μπορούμε να προστατευτούμε και ότι προστατευτικά μέσα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο καθώς και όσα αναφέρονται ως συστατικά των ψεκασμών είναι αυθαίρετα, αναπόδεικτα, μη τεκμηριωμένα, παραπλανητικά, ανυπόστατα και τα πιο πολλά ανήκουν στην σφαίρα της συνωμοσίας και της επιστημονικής φαντασίας.”

Στη χώρα μας, η συνωμοσιολογική θεωρία των αεροψεκασμών έχει τεράστια διάδοση. Σύμφωνα με έρευνα της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το Μάρτιο του 2017, 1 στους 4 Έλληνες πιστεύει ότι μας ψεκάζουν.

Τα προηγούμενα χρόνια η θεωρία των αεροψεκασμών ήταν πιο διαδεδομένη. Το Σεπτέμβριο του 2013, την πίστευε ο ένας στους τρεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis.

Σε αυτή τη διάδοση, ο κύριος Κατσαρός έχει τεράστια ευθύνη. Μην ξεχνάμε πως είναι καθηγητής χημείας, πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, και για πολλά χρόνια επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Διέδιδε τη θεωρία των αεροψεκασμών για πολλά χρόνια, έδινε συνεντεύξεις για τους αεροψεκασμούς, συμμετείχε σε διαδηλώσεις κατά των χημικών αεροψεκασμών και εμφανίστηκε μέχρι και σε εκπομπές της τηλεόρασης, μαζί με ομάδα συνωμοσιολόγων.

Ο ίδιος σε εκπομπή του Γιώργου Τράγκα. έλεγε οτι οι λευκές ουρές των αεροσκαφών “περιέχουν σωματίδια από Αλουμίνιο, Βάριο, που είναι τοξικά στοιχεία, ίσως και άλλα βαρέα μέταλλα”.  Δείτε στο παρακάτω βίντεο (9:30).

Μετά από όλα αυτά που διέδιδε για χρόνια, τώρα παραδέχεται πως δεν γνωρίζει αν μας ψεκάζουν, με τι μας ψεκάζουν και όλα όσα αναφέρονται ως συστατικά των ψεκασμών είναι αυθαίρετα, αναπόδεικτα, μη τεκμηριωμένα, παραπλανητικά, ανυπόστατα και τα πιο πολλά ανήκουν στην σφαίρα της συνωμοσίας και της επιστημονικής φαντασίας.

Όμως, συνεχίζει να ζητάει απαντήσεις από την πολιτεία. Μόνο που η απάντηση έχει δοθεί από τους αρμόδιους εδώ και αρκετά χρόνια με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

 

Απάντηση έχει δώσει και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με επίσημο έγγραφο.

Έτσι μετά την Ομάδα Δράσης Αττικής, που είχαν παραδεχτεί πως δεν έχουν αποδείξεις για τους αεροψεκασμούς, τώρα το παραδέχεται και ο κύριος Κατσαρός με αυτή του την απάντηση. Μην ξεχνάμε πως πάνω σε αυτόν και στις δηλώσεις του, στηρίχθηκαν οι περισσότεροι  Έλληνες συνωμοσιολόγοι για να διαδώσουν την ανόητη θεωρία των αεροψεκασμών.

Ανάλυση των ψεμάτων που έχουν προβληθεί στις παραπάνω δύο εκπομπές, του Γιώργου Τράγκα και του Βασίλη Κασιμάτη, μπορείτε να διαβάσετε στα παρακάτω άρθρα μας.

Τράγκας – Αεροψεκασμοί στην απαγορευμένη ζώνη. «Μια εκπομπή με αποδείξεις».

Βασίλης Κασιμάτης και η εκπομπή Αντι-Δράσεις.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.