Ποιοι είμαστε
Αρχική Σωστή αλλά πολύ αργοπορημένη η αντίδραση του ΙΣΘ για τις δηλώσεις απαξίωσης των εμβολίων από παθολόγοΔΙΑΦΟΡΑ

Σωστή αλλά πολύ αργοπορημένη η αντίδραση του ΙΣΘ για τις δηλώσεις απαξίωσης των εμβολίων από παθολόγο

14 Νοε
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Το όνομα της γιατρού Αλεξάνδρας Ευθυμιάδου-Γρίβα, έγινε ευρύτερα γνωστό το τελευταίο διάστημα, μέσα από άρθρα που καυτηριάζουν την αντιεμβολιαστική της ρητορική και την μάλλον αργοπορημένη απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, να την παραπέμψει σε πειθαρχικό συμβούλιο.

Στις 29 Σεπτεμβρίου, δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα prlogos.gr, άρθρο που φιλοξενούσε τις ενστάσεις της Κας Γρίβα πάνω στα εμβόλια. Στο ίδιο δημοσίευμα, συμπεριλήφθηκε και τη ραδιοφωνική συνέντευξή της πάνω στο ίδιο θέμα.

Οι αντιεπιστημονικές αιτιάσεις της κας Γρίβα καταρρίφθηκαν από μεταγενέστερα άρθρα (δείτε εδώ και εδώ) και από αυτό το σημείο και έπειτα, η υπόθεση φαίνεται να γίνεται ευρύτερα γνωστή.

Λίγες ημέρες αργότερα, η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.), με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Αθ. Εξαδάκτυλο και τα λοιπά μέλη του ΔΣ του ΙΣΘ, ζητούν την παρέμβαση του Συλλόγου για τη περίπτωση της κας Γρίβα.

Σύμφωνα με πιο πρόσφατα δημοσιεύματα, ο ΙΣΘ εμφανίστηκε ενοχλημένος επειδή η Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. δημοσιοποίησε την επιστολή πριν λάβει επίσημη απάντηση από τον Σύλλογο. Ο πρόεδρος Αθ. Εξαδάκτυλος και ο γενικός γραμματέας Νικόλαος Π. Νίτσας απάντησαν ότι η συγκεκριμένη γιατρός έχει ήδη παραπεμφθεί σε Πειθαρχική διαδικασία από τον Ι.Σ.Θ. από τις 24/10/2017 για τους λόγους που αναφέρονται στην επιστολή της Ένωσης Παιδιάτρων. Τόνισε επίσης πως έχει προβεί σε ενημερωτικές δράσεις και πως στη περιοχή έχει καταγραφεί μόλις ένα κρούσμα ιλαράς στη Πιερία.

Επομένως όλα καλά;

Δυστυχώς όχι. Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε στοιχεία που αποδεικνύουν πως η κα Ευθυμιάδου-Γρίβα, όχι μόνο διαδίδει εμβολιοφοβικές απόψεις τουλάχιστον από το 2009, αλλά ενδεχομένως να χορηγεί και βεβαιώσεις ιατρικής αντένδειξης σε γονείς που δεν θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά του, λόγω αντιεμβολιαστικής ιδεοληψίας.

Το 2009, η κα Ευθυμιάδου-Γρίβα, δηλώνει σε άρθρο πως «Η πρόωρη παροχή εμβολίων στη νεογνική ηλικία είναι όχι μόνο άχρηστη αλλά εξαιρετικά επιζήμια, γιατί μπαίνουν ξενιστές σε σώμα, που δεν μπορεί να αμυνθεί«. (Η σοβαρότητα του συγκεκριμένου άρθρου μπορεί να εκτιμηθεί από το γεγονός πως φιλοξενεί και την άποψη του ψευτογιατρού Κ. Μουρούτη.

http://archive.is/TPcrz (2009)

Σε άρθρο του 2012, διαβάζουμε πως η κα Γρίβα, όχι μόνο χορηγεί βεβαιώσεις αντένδειξης, αλλά οι ιατρικοί σύλλογοι δεν μπορούν να της κάνουν τίποτα!

http://archive.is/HIHH8 (2012)

Το ίδιο ακριβώς διαβάζουμε σε ένα ακόμη άρθρο από το 2012.

Σε άρθρο του 2013, η κα Γρίβα δηλώνει «Η πρόωρη παροχή εμβολίων στη νεογνική ηλικία είναι όχι μόνο άχρηστη αλλά και εξαιρετικά επιζήμια γιατί μπαίνει σε σώμα που δεν μπορεί να αμυνθεί, προκαλεί αντιδράσεις που ενδεχόμενα να δημιουργήσουν και νοσήσεις

Το 2014, κυκλοφόρησε το παρακάτω βίντεο, όπου η κα Γρίβα, διατυπώνει δημόσια για μια ακόμη φορά τις ενστάσεις της για τα εμβόλια.

Για ποιους λόγους έχουν σημασία τα ανωτέρω;

Ο πρώτος λόγος είναι ότι οι εμβολιοφοβικές απόψεις της κας Ευθυμιάδου-Γρίβα, φιλοξενούνται τακτικά στις μεγαλύτερες ελληνικές αντιεμβολιαστικές ομάδες με απήχηση σε χιλιάδες χρήστες του Facebook. Οι παρακάτω ενδεικτικές εικόνες, χρονολογούνται τουλάχιστον από το 2013. Το πιο εξωφρενικό όλων, είναι πως την συστήνουν σε γονείς που θέλουν να λάβουν βεβαιώσεις αντένδειξης για τα παιδιά τους, ενώ άλλοι χρήστες παραδέχονται δημόσια πως αυτή ήταν που τους έπεισε να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

 

Oxi embolia sti neogniki ilikia

Ο δεύτερος λόγος που έχουν σημασία όλα τα ανωτέρω είναι ότι παρά το γεγονός πως ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, προέβη σε έναρξη διαδικασίας πειθαρχικού ελέγχου της κας Ευθυμιάδου-Γρίβα, προφανώς το έκανε με καθυστέρηση χρόνων (θυμίζουμε πως οι αντιεμβολιαστικές απόψεις της κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο από το 2009, ενώ ο ΙΣΘ μόλις πριν λίγες ημέρες αποφάσισε να την ελέγξει), γεγονός που ίσως υποδηλώνει πως εάν το ζήτημα δεν έπαιρνε τη δημοσιότητα που πήρε τις τελευταίες ημέρες (στην οποία βοήθησε και το άρθρο μας), πιστεύουμε ότι υπάρχει μια πιθανότητα να μην είχε γίνει τίποτα.

Fact-check for the sake of Democracy