Ποιοι είμαστε
Αρχική Έρευνα – Τα “μαγικά” γιλέκα στην εκπομπή του Άδωνι Γεωργιάδη. (Μέρος Α’)HOAXES ΔΙΑΦΟΡΑ

Έρευνα – Τα “μαγικά” γιλέκα στην εκπομπή του Άδωνι Γεωργιάδη. (Μέρος Α’)

15 Νοε
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Εντύπωση προκάλεσε η τηλεοπτική εκπομπή του κ. Άδωνι Γεωργιάδη μέσω της οποίας επέλεξε να  προωθήσει, αλλά και να πουλήσει, τα “μαγικά γιλέκα” που απασχόλησαν πριν μερικά χρόνια την επικαιρότητα. Σε αυτή την εκπομπή ακούστηκαν ισχυρισμοί που προκάλεσαν αντιδράσεις.




Αναλυτικά οι ισχυρισμοί που ακούστηκαν στην παραπάνω εκπομπή του κυρίου Άδωνι Γεωργιάδη:

  • Φοράς το γιλέκο και σου περνάνε όλοι οι πόνοι και όλη η κούραση.
  • Το συγκεκριμένο ύφασμα αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι μυοσκελετικοί πόνοι σε όλο το σώμα, ακόμη και στα πόδια.
  • Έχουν περιπτώσεις πελατών οι οποίοι είχαν πολύ σοβαρά προβλήματα μυοσκελετικών πόνων και κινητικότητας και έχουν δει τρομερά αποτελέσματα στη μείωση του πόνου.
  • Άτομα τα οποία δεν μπορούσαν καν να περπατήσουν, ούτε καν να κινηθούν ή να σηκωθούν από το κρεβάτι τους, παίρνουν τηλέφωνο και ευχαριστούν με δάκρυα στα μάτια.
  • Το αποτέλεσμα που έχει το γιλέκο είναι συγκλονιστικό στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της κινητικότητας. Στην ισορροπία τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.
  • Άτομα που δεν μπορούσαν να περπατήσουν και να κάνουν δέκα βήματα, φορώντας το γιλέκο για 4 με 5 ώρες την ημέρα μπόρεσαν επιτέλους να αυτονομηθούν.
  • Φορώντας το γιλέκο για 6 ώρες την ημέρα αισθάνεσαι πάρα πολύ αναζωογονημένος και πάρα πολύ δυνατός.
  • Τεχνολογία στην εξωτερική πλευρά που το κάνει υδρόφοβο και εντελώς αδιάβροχο. Ό,τι και να πέσει πάνω δεν λερώνει.
  • Αντιβακτηριακή τεχνολογία στην εσωτερική πλευρά. Όσες φορές και να το φορέσετε δεν μυρίζει.
  • Η ζώνη για τη μέση μειώνει τους πόνους.
  • Η μπαντάνα στο κεφάλι μειώνει τις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους.
  • Το γιλέκο είναι πραγματικά μαγικό γιατί το ύφασμα έχει τέσσερις τεχνολογίες.
  • Έχει άμεσα αποτελέσματα.
  • Η τεχνολογία βασίζεται σε δεκάδες κλινικές μελέτες σε Ελλάδα και εξωτερικό.
  • Η τελευταία μελέτη έγινε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και έδειξε πως με τη χρήση των προϊόντων μειώνονται οι ελεύθερες ρίζες.
  • Και στο φινάλε της εκπομπής, περίπου πέντε λεπτά πριν το τέλος, ακούμε ότι δεν είναι θεραπευτικό και ιατρικό προϊόν και δεν είναι φάρμακο.

Μετά από τα παραπάνω (σχεδόν μαγικά), που ακούσαμε στην εκπομπή τηλεπώλησης του Άδωνι Γεωργιάδη, αποφασίσαμε να εξετάσουμε καλύτερα το θέμα με τις “θαυματουργές” ιδιότητες του γιλέκου και των άλλων προϊόντων από το ίδιο υλικό. Αποδεικνύονται οι παραπάνω ισχυρισμοί με όσα παρουσίασαν στην εκπομπή; 

Πρώτα όμως θα πρέπει να δούμε τι είχε συμβεί πριν λίγα χρόνια. 
Αρχικά, θα πρέπει να αναφέρουμε πως είναι η ίδια εταιρία που το 2011 παρουσίασε το γιλέκο σε εκπομπές του δημοσιογράφου, Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Εκείνη την εποχή, το παρουσίαζαν περισσότερο ως ένα προϊόν που αυξάνει την ισορροπία, την αντοχή και τη δύναμη.

Τους ισχυρισμούς για το γιλέκο είχε αντικρούσει με δημοσιογραφική έρευνα το περιοδικό Hot Doc. Οι καταγγελίες για τα νανοβιονικά γιλέκα έφθασαν στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή με αποτέλεσμα να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ για παραπλανητική διαφήμιση από την Γενική Γραμματεία Προστασίας Καταναλωτή στην τηλεοπτική εκπομπή Zougla του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Εκτός από το πρόστιμο, ο κύριος Τριανταφυλλόπουλος για το θέμα των γιλέκων είχε διαγραφεί για τρεις μήνες από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.

Όπως και τώρα, με την εκπομπή του Άδωνι Γεωργιάδη, έτσι και τότε αναφέρονταν διάφορες έρευνες που επιβεβαίωναν τους ισχυρισμούς για το “θαυματουργό” γιλέκο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια “μελέτη” από ομάδα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. [Δείτε Κίτρινος Τύπος 28-06-12, Μέρος B  στο 9:00]

Τελικά, όμως, δεν υπήρχε επιστημονική έρευνα με αυτά τα συμπεράσματα και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο απάντησε με απόφασή του:

«H Σύγκλητος κατά τη χθεσινή συνεδρία της 19/7/2012, ενημερώθηκε και εξέδωσε απόφαση με την οποία δηλώνεται απερίφραστα ότι το Πανεπιστήμιό μας ουδεμία εμπλοκή έχει ούτε και έχει θέσει υπό την αιγίδα του την ανωτέρω έρευνα. Η ευθύνη (επιστημονική, ποινική, ηθική, δεοντολογική), βαρύνει αποκλειστικώς τα πρόσωπα τα οποία τη διεξήγαγαν και συνεπώς οποιαδήποτε καταγγελία πρέπει να στραφεί κατ’ αυτών».

Εκτός από έρευνες, ο Γιώργος Ψιψίκας (Πρόεδρος της εταιρίας Nanobionic) παρουσίαζε ζωντανά και κάποια εντυπωσιακά τεστ ισορροπίας ως απόδειξη των θαυμαστών ιδιοτήτων του γιλέκου. Ως δια μαγείας, όποιος φορούσε το γιλέκο είχε αυτόματα πολύ καλύτερη ισορροπία. Μόνο που αυτά τα τεστ είναι γνωστά τρικ που μπορεί να κάνει ο καθένας. Δείτε στο παρακάτω βίντεο τα τεστ και αμέσως μετά την εξήγηση.


Τι δηλώνει η ίδια η εταιρία στην ιστοσελίδα της;

Η εταιρία αναφέρει ρητά στη σελίδα της: “Πριν χρησιμοποιήσετε τα προϊόντα της Εταιρείας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι τα προϊόντα της Εταιρείας δεν είναι ιατρικά ή φαρμακευτικά, δεν έχουν κατασκευαστεί για ιατρικούς σκοπούς και δεν προσφέρονται για ιατρική θεραπεία. Με την αγορά οποιουδήποτε προϊόντος της Εταιρείας θεωρείται ότι έχετε διαβάσει και αποδεχθεί την παρούσα δήλωσή μας.


Τι αποδείξεις παρουσίασαν στην εκπομπή για το “μαγικό γιλέκο”:


1. Η πατέντα του προϊόντος.

Στην εκπομπή τηλεπώλησης του κύριου Γεωργιάδη είδαμε να παρουσιάζουν μια κατοχυρωμένη πατέντα, “για να γνωρίζει ο κόσμος πως είναι πραγματική πατέντα”, όπως ο ίδιος ανέφερε.

Εφεύρεση ή δίπλωμα ευρεσιτεχνίας;

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) είναι ο αρμόδιος ελληνικός φορέας για τη κατάθεση αίτησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας και τον έλεγχο της αίτησης για το εάν αυτή όντως περιγράφει μία εφεύρεση ή όχι. Πρακτικά, οποιοσδήποτε μπορεί να υποβάλει αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας και να λάβει σχετικό δίπλωμα από τον ΟΒΙ.

Στην περίπτωση της εταιρίας που κατασκευάζει το γιλέκο, κατατέθηκε σχετική αίτηση στον ΟΒΙ στις 6/4/2015, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 6/10/2016 (η σχετική αίτηση εδώ GR20150100151A με τις σχετικές 10 αξιώσεις της εταιρίας). Στο τέλος αυτής συμπεριλαμβάνεται υπογεγραμμένη Έκθεση Έρευνας (μετά από έρευνα της σχετικής παγκόσμιας βιβλιογραφίας) που απορρίπτει όλες τις αιτιάσεις της αίτησης που κατέθεσε ο πληρεξούσιος των ιδιοκτητών της εταιρίας (έγγραφα με την ένδειξη «Χ» στη στήλη «Κατηγορία»).

Στα ίδια, αρνητικά συμπεράσματα κατέληξε και η αιτιολογημένη έκθεση έρευνας για την ίδια αίτηση που κατατέθηκε στις 11/11/2015 με αριθμό US 2016/0353818 (ημερομηνία δημοσίευσης της αίτησης 8/12/2016) στο αντίστοιχο γραφείο στις ΗΠΑ (US PTO = US Patents and Trademarks Office). Η αιτιολογημένη έκθεση έρευνας των Αμερικανών πάνω σε 11 αξιώσεις είναι και αυτή, όπως και η έκθεση έρευνας του ΟΒΙ, διαθέσιμη στο διαδίκτυο (US2016353818 (A1).

Οι αξιώσεις (ipApplication (1).pdfg) έχουν απορριφθεί όλες όπως μπορούμε να δούμε εδώ: rejection.pdf. Οι κ.κ. Ψιψίκα (ιδιοκτήτες της εταιρίας) έχουν λοιπόν μόνο στην Ελλάδα ένα ισχύον δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, το οποίο συνοδεύεται από μια αρνητική έκθεση έρευνας του ΟΒΙ. Εδώ ολόκληρος ο φάκελος της υπόθεσης.

Μια πολύ απλουστευμένη αναλογία θα ήταν σαν να πήγαινε ο Καματερός δείγμα του νερού του στον ΟΒΙ, κάνοντας αίτηση ευρεσιτεχνίας. Θα μπορούσε να πάρει σχετική βεβαίωση, η οποία όμως θα συνοδευόταν από έκθεση ελέγχου που θα γνωμάτευε ότι το νερό δεν έχει καμία θεραπευτική ιδιότητα.

Εν ολίγοις, δεν μιλάμε για «εφεύρεση» αλλά για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κατοχυρώνει τα «πνευματικά δικαιώματα» στον αιτούντα. Τι είδους αξία έχει ένα τέτοιο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ας το κρίνει ο αναγνώστης. Είναι επίσης πιθανόν, εαν τα γιλέκα που πουλάει η συγκεκριμένη εταιρεία παραβιάζουν πατέντες άλλων που είναι εν ισχύ στην Ελλάδα (πχ στην αδιαβροχοποίηση), να βρεθεί η εταιρεία αυτή στα δικαστήρια ως καταγγελλόμενη.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο κύριος Ψιψίκας κατέθεσε αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για να λάβει το σχετικό δίπλωμα και το παρουσιάζει σαν κατοχυρωμένη πατέντα αλλά δεν μας λέει ότι έχουν απορριφθεί όλες οι αιτιάσεις της αίτησης του.


2. Το ευχαριστήριο γράμμα του καθηγητή Dinu Ghezzo (πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης). 

Στην εκπομπή παρουσιάστηκε ένα ευχαριστήριο γράμμα από τον καθηγητή Dinu Ghezzo (πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης) στο οποίο ευχαριστεί την εταιρία. Ανέφεραν ότι “δοκίμασε το γιλέκο και είναι πολύ εντυπωσιασμένος από τα αποτελέσματα. Έχει μια σοβαρή καρδιακή πάθηση και το γιλέκο τον βοήθησε στην ασθένεια του. Του βελτίωσε την υγεία του και του αφαίρεσε τους πόνους από την πλάτη. Επίσης τον βοήθησε στην ισορροπία του και είχε μικρότερη την ένταση της κούρασης. Είναι εντυπωσιασμένος από την αποτελεσματικότητα του και το συνιστά σε όλους”.

Όμως δεν μας ανέφεραν άλλα βασικά στοιχεία.

Ο καθηγητής Dinu Ghezzo δεν έχει καμιά σχέση με την ιατρική ή άλλη κάποια άλλη σχετική επιστήμη. Γενικά δεν έχει καμιά σχέση με επιστημονική έρευνα γιατί, πολύ απλά, είναι επίτιμος καθηγητής μουσικής.

Τι είπαν στην εκπομπή;  “Είναι ένας καθηγητής που χρησιμοποιεί τα προϊόντα μας”.
Τι δεν ανέφεραν; Πως η επιστολή έχει ημερομηνία 17/11/2011 και ο καθηγητής μουσικής πέθανε στις 10/12/2011. Δηλαδή λίγες μέρες μετά την επιστολή.

Συνέχεια στο “Έρευνα – Τα «μαγικά» γιλέκα στην εκπομπή του Άδωνι Γεωργιάδη. (Μέρος Β’)

Έρευνα: Θοδωρής Δανιηλίδης –  Στάμος Αρχοντής

Συντακτική ομάδα