Ποιοι είμαστε
Αρχική Απίστευτη γκάφα του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας: παρουσίασαν εικόνες από βίντεο γκέιμ ως απόδειξη ότι οι Αμερικανοί συνεργάζονται με το ISISHOAXES FAKE NEWS

Απίστευτη γκάφα του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας: παρουσίασαν εικόνες από βίντεο γκέιμ ως απόδειξη ότι οι Αμερικανοί συνεργάζονται με το ISIS

15 Νοε
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Σε μια προσπάθεια να αποδείξει πως οι Αμερικανικές Δυνάμεις βοηθούν ενεργά το ISIS, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, υπέπεσε σε μια άνευ προηγουμένου γκάφα: παρουσίασε εικόνες από ένα βιντεογκέιμ, ως δήθεν επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Συρία.

Στο Popular Mechanics (που επικαλείται την ερευνητική ομάδα του bellingcat.com)διαβάζουμε πως οι εικόνες ανέβηκαν στον επίσημο λογαριασμό του Υπουργείου στο Twitter και στο Facebook πριν λίγες ημέρες, αλλά κατέβηκαν μετά από λίγες ώρες, όταν χρήστες άρχισαν να επισημαίνουν πως δεν είναι πραγματικές, αλλά προέρχονται από ένα παιχνίδι που κυκλοφόρησε πριν δύο χρόνια.

Οι εικόνες προέρχονται από ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι και απεικονίζουν ένα AC-130 να προσβάλει στόχους στο έδαφος.

 

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

Μια ακόμη εικόνα προέρχεται από παλαιότερο βίντεο του Russia Today, που κατηγορείται ως όργανο προπαγάνδας του Κρεμλίνου, μαζί με το πρακτορείο Sputnik.

Μια τρίτη εικόνα τραβηγμένη από μη επανδρωμένο αεροσκάφος και που υποτίθεται πως δείχνει Αμερικανούς να βοηθούν το ISIS, προέρχεται από βίντεο του 2016, του Υπουργείου Άμυνας του Ιράκ και στη πραγματικότητα δείχνει την Ιρακινή Αεροπορία να βομβαρδίζει στόχους τζιχαντιστών.

 

Προβολή εικόνας στο Twitter

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ρωσική κυβέρνηση έχει πιαστεί στα πράσα να διανέμει ψευδείς ειδήσεις, εικόνες και βίντεο. Νωρίτερα φέτος, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδειξε ένα βίντεο στον αμερικανικό σκηνοθέτη Oliver Stone στο κινητό του που ισχυρίστηκε ότι απεικόνιζε ρωσικά στρατεύματα που πολεμούν ενάντια στο ισλαμικό κράτος. Στην πραγματικότητα, το βίντεο ήταν από το 2009 και έδειχνε αμερικανικά στρατεύματα που πολεμούσαν τους Ταλιμπάν.

Fact-check for the sake of Democracy