Ποιοι είμαστε
Αρχική Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης ικανός να φιλοξενήσει ζωή;ΔΙΑΦΟΡΑ

Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης ικανός να φιλοξενήσει ζωή;

17 Νοε
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα εξωπλανήτη σε απόσταση “μόνο” 11 ετών φωτός, ο οποίος όχι μόνο έχει περίπου το μέγεθος της Γης, αλλά σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, είναι ικανός να φιλοξενήσει ζωή.

ΑΝΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΟ

Στο in.gr, διαβάζουμε:

Τι ισχύει;

Το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο (ESO) ανακοίνωσε πριν λίγες ώρες ότι το κόκκινο αστέρι νάνος Ross 128 διαθέτει έναν εξωπλανήτη (128b) που ολοκληρώνει μια περιφορά κάθε 9,9 ημέρες. Αυτός ο κόσμος μεγέθους Γης αναμένεται να είναι εύκρατος, με θερμοκρασία επιφάνειας που μπορεί επίσης να είναι κοντά σε εκείνη της Γης. Το Ross 128 είναι το «πιο ήσυχο» κοντινό αστέρι για να φιλοξενήσει έναν τέτοιο εύκρατο εξωπλανήτη. γεγονός που σημαίνει πως δεν προκαλεί βίαιες ηλιακές εκλάμψεις, που θα μπορούσαν να έχουν συντριπτικές συνέπειες σε περίπτωση που ο 128b φιλοξενεί ζωή.

Η θερμοκρασία ισορροπίας εκτιμάται ότι είναι μεταξύ -60 και 20 βαθμών Κελσίου. Οι επιστήμονες ωστόσο επισημαίνουν πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν με ακρίβεια εάν όντως ο 128 b βρίσκεται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη» που θα επέτρεπε την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του. Ο νεοανακαλυφθείς εξωπλανήτης, θα αποτελέσει έναν από τους αρχικούς στόχους του τηλεσκοπίου ELT που θα τεθεί σε λειτουργία το 2024, όποτε θα μάθουμε εάν πραγματικά είναι σε θέση να φιλοξενήσει ζωή. Υπάρχει μια πιθανότητα να το μάθουμε νωρίτερα, εάν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb που θα τεθεί σε τροχιά το 2019, στρέψει το βλέμμα του προς τον 128b, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός στο τίτλο του άρθρου πως “Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης ικανός να φιλοξενήσει ζωή”, δεν επιβεβαιώνεται από τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Fact-check for the sake of Democracy