Ποιοι είμαστε
Αρχική Πέθανε βρέφος από υπερβολική δόση μαριχουάνας;FAKE NEWS

Πέθανε βρέφος από υπερβολική δόση μαριχουάνας;

18 Νοε
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος βρέφους από υπερβολική δόση μαριχουάνας, πιστοποιήθηκε από δύο γιατρούς στο Κολοράντο. Είναι αλήθεια;

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Στο tribune.grprotothema.graftodioikisi.grhellasforce.comsigmalive.commononews.grpatratora.gr και πολλά άλλα, διαβάζουμε:

Είναι αλήθεια;

Η ιστορία βασίζεται σε ένα case report που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Αύγουστο και αφορά ένα βρέφος που πέθανε από μυοκαρδίτιδα το 2015 και στις εξετάσεις του είχαν ανιχνευθεί ποσότητες μαριχουάνας. Η «είδηση» κυκλοφόρησε ως «θάνατος βρέφους από υπερβολική δόση μαριχουάνας»σε πολλές ενημερωτικές ιστοσελίδεςτων ΗΠΑ στις 16 Νοεμβρίου 2017, πριν φτάσει στη χώρα μας. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Η Washington Post, απευθύνθηκε στον ένα από τους δυο συγγραφείς της έρευνας, τον Thomas Nappe, διευθυντή του τμήματος τοξικολογίας του St. Luke’s University Health Network , ο οποίος διευκρίνησε πως στη περίπτωση του 11μηνου βρέφους, αυτός και ο συν-συγγραφέας Christopher Hoyte, παρακολούθησαν την ασυνήθιστη αλληλουχία των γεγονότων, την κατέγραψαν και ενημέρωσαν την ιατρική κοινότητα πως αξίζει να μελετηθεί η πιθανή σχέση μεταξύ της κάνναβης και της αιτίας θανάτου του βρέφους που ήταν μυοκαρδίτιδα. «Μετά βεβαιότητας, δεν λέμε πως το παιδί πέθανε από μαριχουάνα«, δήλωσε ο Nappe.

Εν κατακλείδι, το case report των δυο γιατρών, αναφέρει χρονικό συσχετισμό (temporal relationship) μεταξύ της λήψης μαριχουάνας από το βρέφος και της μυοκαρδίτιδας από την οποία πέθανε. Σε καμία περίπτωση δεν βρήκαν πως πέθανε από υπερβολική δόση και προτείνουν περισσότερες έρευνες. Τέλος, ένα case report, δηλαδή η μελέτη μιας περίπτωση θανάτου, δεν επαρκεί για να προκύψει αιτιολογική συσχέτιση. Για να μπορέσουν οι επιστήμονες να φτάσουν σε ένα τέτοιο συμπέρασμα, χρειάζονται μελέτες σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως βρέφος 11 μηνών πέθανε από υπερβολική δόση μαριχουάνας, καταρρίπτεται.

Fact-check for the sake of Democracy