Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψεύτικοι διαγωνισμοί στο facebook, με δώρο ταξίδια σε Αλάσκα, Μόσχα, και ΜπάνσκοHOAXES SCAMS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ψεύτικοι διαγωνισμοί στο facebook, με δώρο ταξίδια σε Αλάσκα, Μόσχα, και Μπάνσκο

18 Νοε
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Οι ψεύτικοι διαγωνισμοί έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα στο facebook. Οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν ονόματα μεγάλων εταιριών (αεροπορικών, σούπερ μάρκετ, κινητών τηλεφώνων κτλ) και υπόσχονται ακριβά δώρα εάν ο ανυποψίαστος χρήστης κάνει like και κοινοποιήσει. Στόχος τους είναι η συλλογή μεγάλου αριθμού ανυποψίαστων χρηστών, στους οποίους θα προωθήσουν οτιδήποτε σε δεύτερο χρόνο.
[icon_list style=”font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;”] [icon_list_item type=”warning”]ΑΠΑΤΗ[/icon_list_item] [/icon_list]

Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε τρεις ψεύτικους διαγωνισμούς που υπόσχονται δώρο ταξίδια και ένα με κινητά τηλέφωνα. Οι ομοιότητες σε αυτούς τους διαγωνισμούς δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία πως έχουν δημιουργηθεί από το ίδιο πρόσωπο.

1ος διαγωνισμός: “Hotel Bansko”.

Ο παραπάνω διαγωνισμός έχει ως έπαθλο ταξίδι στη Μόσχα με διαμονή στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας. Μόνο μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα απόσταση το ένα από το άλλο. Απλά πράγματα, τη μέρα βόλτες στη Μόσχα και για ύπνο πετάγεσαι στη Βουλγαρία. Μην σας παραξενεύει, απλά ο επιτήδειος που δημιούργησε αυτό το διαγωνισμό ξέχασε να διορθώσει στο copy paste τη λέξη “Μόσχα” από άλλο διαγωνισμό που είχε δημιουργήσει.
Εκτός από αυτό το λάθος, κανένα ξενοδοχείο δεν θα χρησιμοποιούσε μια άσχετη φωτογραφία κάποιου άλλου ξενοδοχείου. Η φωτογραφία του παραπάνω διαγωνισμού δεν είναι ούτε από τη Μόσχα αλλά ούτε και από το Μπάνσκο. Είναι από την Αυστρία, συγκεκριμένα από το Aktiv Relax Hotel

2ος διαγωνισμός: “Hotel Moscow”.

Οι ομοιότητες του κειμένου αυτής της ανάρτησης (και του κειμένου που υπάρχει στην εικόνα) με τον 1o διαγωνισμό είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τον 3ο διαγωνισμό.

3ος Διαγωνισμός: “hotel Alaska”.

Αν δεν κερδίσετε στους δύο παραπάνω διαγωνισμούς μην στεναχωριέστε, μπορεί να κερδίσετε στον 3ο διαγωνισμό και να πάτε οδικώς μέχρι την Αλάσκα. Γιατί αυτό που χρειάζεται ένα ξενοδοχείο στην Αλάσκα είναι διαφήμιση στο facebook από Έλληνες και Κυπρίους που θα κοινοποιήσουν “Διαγωνισμό για Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό.” Στο ταξίδι όμως σίγουρα θα χρειαστείτε ένα κινητό τηλέφωνο.

4ος διαγωνισμός: “297 IPHÖNE 8 PLUS”.

Δεν σας αρέσουν τα ταξίδια; Μην στεναχωριέστε, μπορείτε να κερδίσετε ένα από τα “297 IPHÖNE 8 PLUS”. Ο επιτήδειος χαρίζει περίπου 300.000 ευρώ για μερικά like και κοινοποιήσεις ενώ με μερικές εκατοντάδες ευρώ θα μπορούσε να πληρώσει διαφήμιση στο facebook, που θα ήταν δεκάδες φορές πιο αποδοτική.

Οι ανυποψίαστοι χρήστες του facebook είναι ανυπεράσπιστοι σε τέτοιου είδους απάτες γιατί πιστεύουν πως για μια κοινοποίηση και ένα like θα τους προσφέρουν μεγάλα δώρα. Το facebook μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει το παραμικρό μέτρο ώστε να ανακαλύπτει και να διαγράφει, στο ξεκίνημα τους, αυτές τις απάτες. Έτσι ο μοναδικός τρόπος καταπολέμησης είναι η ενημέρωση των ανυποψίαστων χρηστών ώστε να πάψουν να είναι εύκολα θύματα. Ενημερώστε φίλους και γνωστούς.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.