Είπε η πρωθυπουργός της Αυστραλίας προς Μουσουλμάνους: «Αν ο Θεός μας σας ενοχλεί, σας προτείνω να σκεφτείτε κάποιο άλλο μέρος του πλανήτη»;

In Fake news, Hoax by Θοδωρής Δανιηλίδης20 Comments

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Julia Gillard προέβη στις παρακάτω δηλώσεις σχετικά με τους μουσουλμάνους της Αυστραλίας. Είναι όμως αλήθεια; 

 • ΨΕΥΔΕΣ
 • CLIKBAIT

Το είδαμε στο ορθοδοξια.gr

Παλιότερα το ίδιο άρθρο κυκλοφορούσε με διαφορετικό τίτλο. «Η Αυστραλία λέει ΟΧΙ στο Ισλάμ και είναι η δεύτερη φορά που το κάνει!»

Το παραπάνω δημοσίευμα είναι ένα κλασικό hoax του εξωτερικού που μεταφράστηκε και κυκλοφορεί για χρόνια στα ελληνικά ιστολόγια. Ουδέποτε η Julia Gillard που ήταν πρωθυπουργός της Αυστραλίας από 24 Ιουνίου 2010 – 27 Ιουνίου 2013, έχει κάνει τις παραπάνω δηλώσεις για τους μουσουλμάνους. Τέτοιου είδους δηλώσεις θα έπρεπε να υπήρχαν σε έγκυρα μέσα μαζικής ενημέρωσης και με μια απλή αναζήτηση θα είχε αποτελέσματα με σχετικά δημοσιεύματα σε εφημερίδες και ιστοσελίδες της Αυστραλίας. Όμως δεν υπάρχει τίποτα σχετικό, παρά μόνο αναπαραγωγές του ίδιου κειμένου.

Αν πάμε πίσω στο χρόνο (2009) και πριν γίνει πρωθυπουργός η Julia Gillard, θα βρούμε τις ίδιες δηλώσεις με τον ισχυρισμό πως ανήκουν στον Kevin Rudd που ήταν πρωθυπουργός της Αυστραλίας από τις 3 Δεκεμβρίου 2007 – 24 Ιουνίου 2010. Αλλά ούτε αυτός προέβη σε αυτές τις δηλώσεις.

Το 2005, ο Υπουργός Παιδείας, Brendan Nelson είχε αναφέρει πως  θα συναντηθεί με την Αυστραλιανή Ομοσπονδία Ισλαμικών Συμβουλίων (AFIC) για να βρουν τρόπους ώστε να διδαχθούν τις αξίες της αυστραλιανής κοινωνίας τα παιδιά των μουσουλμάνων. «Αν θέλουν να είναι Αυστραλοί, αν θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στην Αυστραλία, θα πρέπει τα παιδιά να διδάσκονται και να δέχονται τις αξίες και τις πεποιθήσεις της Αυστραλίας. Αν δεν θέλουν να τις υιοθετήσουν τότε να φύγουν.»

Ο τότε πρωθυπουργός Τζων Χάουαρντ, είπε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να πάει σε τζαμιά, και σε ισλαμικές σχολές για να εξασφαλίσει ότι δεν κηρύττουν την τρομοκρατία.
«Θέλω να πω ότι δεν έχω καμία επιθυμία και ούτε είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να παρέμβει οπωσδήποτε στην ελευθερία ή την πρακτική της θρησκείας. Αλλά έχουμε το δικαίωμα να γνωρίζουμε, εάν υπάρχει, σε οποιοδήποτε τμήμα της ισλαμικής κοινότητας, κήρυγμα της τρομοκρατίας».

 • wz

  Κατανοητός. Έτσι και αλλιώς ζούμε στο κόσμο της προπαγάνδας δεν είναι κακό κάποιοι να το επικροτούν. Επειδή το πήγαμε σε πολιτική συζήτηση δεν πρέπει να μιλάμα και για τις συκοφαντίες κατά τις Χρυσής Αυγής. Βλέπε ψεύτικες φωτογραφίες στο παρελθόν αλλά και σήμερα με άλλους τρόπους.

  • τσιοκ

   Κοίτα είναι τόσο άχρηστοι αυτοί που προσπάθησαν να εξαφανίσουν τη Χρυσή Αυγή που κατάφεραν ακριβώς το αντίθετο. Μόνο αν τους αντιμετώπιζαν πολιτικά με διάλογο κ επιχειρήματα τότε θα φαινόταν το πραγματικό πρόσωπο της ΧΑ οποίο και αν είναι αυτό.Με τον τρόπο που την κυνηγάνε δίνουν δικαίωμα στη ΧΑ να έχει οποία συμπεριφορά θέλει, κ ο κόσμος δίνει άλλοθι στη ΧΑ διότι έχει μπει στο στόχαστρο και καταδιώκεται….Προσωπικά δεν πιστεύω σε πρόσωπα και κι καταστάσεις πολιτικού συστήματος. Μόνο αν ι καθένας μας προσωπικά συμπεριφέρεται όπως πρέπει θα αλλάξουν τα πράγματα, μόνοι μπορούμε να αλλάξουμε την κοινωνια με τη εν γένει συμπεριφορά μας.

 • δεσποινις ΑΜΑΛΙΑ

  δεν σε απαλλασει απ τη βλακεια σου

  • τσιοκ

   Σημασία έχει ποιος λέει κάτι όχι το τι λέγεται.οποτε το να με χαρακτηρίζεις άσχημα εσύ δε μου καίγεται καρφί, γιατί για μένα είσαι τίποτα δεν υπάρχεις….περαστικά!!!!!

   • John Smith

    «Σημασία έχει ποιος λέει κάτι όχι το τι λέγεται». Για μια ακόμα φορά δεν καταλαβαίνεις πώς γίνεται ο σωστός διάλογος. Όχι φίλε μου, το ακριβώς αντίθετο ισχύει. Δεν είναι το πρόσωπο που καθιστά τα λεγόμενα αληθινά ή όχι, αλλά τα λεγόμενα είναι αυτά που καθορίζουν το αν το πρόσωπο λέει την αλήθεια ή όχι. Αν είναι να απαντήσεις μια εξυπνάδα στον άλλο, φρόντισε τουλάχιστον αυτό που θα πεις να στέκει.

 • John Smith

  Κανείς δεν είπε ότι είσαι. Εσύ επιλέγεις να μπαίνεις. Αν δεν θέλεις απλά μάθε να δέχεσαι την κριτική του άλλου.

 • John Smith

  «Δε γνωρίζω οτιδήποτε έχει ειπωθεί κ δε το έχω ακούσει ή δει με τα μάτια μου…….ούτε με ενδιαφέρει προσωπικά αν το είπε η όχι». Αυτό. Σ’ αυτό το site. Σε ένα site που δε σταματάει να επαναλαμβάνει ότι για να ισχυριστεί κανείς κάτι πρέπει να έχει αποδείξεις.
  https://uploads.disquscdn.com/images/d2873398f67d403f694e466a7f76c3ce2b764da8d86576a910b8b1dbb0d1f7af.jpg

 • John Smith

  Όταν εκφράζουμε δημόσια τις απόψεις μας ξέρουμε ότι θα δεχτούν κριτική. Δεν είναι δυνατόν να λέει κανείς ότι σαχλαμάρα θέλει χωρίς αντίλογο. Πάψε να το παίζεις θύμα που δήθεν «δε σε αφήνουμε να εκφράσεις τις απόψεις σου».

  • τσιοκ

   Σαχλαμάρες λες εσύ αλλά δε μου πέφτει λόγος κ δεν ασχολήθηκα.

   • John Smith

    Βέβαια, εγώ ήμουν που προσπάθησα ανεπιτυχώς να κατασκευάσω strawman arguments για να κατηγορήσω τη σελίδα ότι δεν κάνει σωστά τη δουλειά της. Μη συνεχίζεις, εκτίθεσαι κάθε φορά και περισσότερο.

 • John Smith

  Ρε αγόρι μου, καταλαβαίνεις τι σου λέω; Μιλάμε για συγκεκριμένη δήλωση, όχι για το τι ισχύει γενικά. Πάψε να μεταθέτεις το θέμα όπου σε βολεύει εσένα.

 • τσιοκ

  Όχι μωρε, όλος ο πλανήτης περιμένει τους μουσουλμάνους να κατοικήσουν παντού ώστε μεταφέρουν τον πολιτισμό τους και ήθη κ έθιμα τους.Απλα κάποιοι άξεστοι σκοταδιστές οπισθοδρομικοί γράφουν fake news τέτοιου περιεχομενου επειδη είναι φασίστες ξενοφοβικοί κ εθνικιστές.Αλλα η πρόοδος που θέλει όλος ο κόσμος θα έρθει!!! ο μουσουλμανισμός θα κυριαρχήσει παντού το θέλουμε το ονειρευόμαστε κ θα γίνει!!!!!! Δόξα τον Αλλάχ που υπάρχουν site σαν το δικό σας κ αποκαθιστούν την αλήθεια…….

  • wz

   Δηλαδή το είπε η πρωθυπουργός;

   • τσιοκ

    Αφού σου λένε στο site ότι δεν το είπε γιατί ρωτάς εμένα. Εσένα τι θα σε βόλευε να το είπε η να μην το είπε αυτό έχει σημασία.

  • John Smith

   Συγγνώμη, ξέχασα ότι η αλήθεια ή όχι μιας είδησης εξαρτάται από το αν ταιριάζει η όχι με την άποψή σου.

   • τσιοκ

    Για εσένα λοιπόν τι είναι αλήθεια ή αρχική είδηση η η διάψευση του site. Επειδή εσύ δεν ξέρεις από μόνος σου τι ισχύει, διαλέγεις κ παιρνεις! και στις δύο περιπτώσεις θα βασιστείς σε πληροφορίες που σου δίνουν άλλοι και τις οποίες εσύ ο ίδιος δεν ήσουν ούτε αυτόπτης ούτε αυτηκοος μάρτυρας. Ότι θα σου αρέσει κ ταιριάζει στα θέλω σου κ τις πεποιθήσεις σου είναι πιο εύκολο να το δεχθεις και για αυτή αλλά και για κάθε άλλη είδηση. Ποτέ δεν ξέρεις αν κάποιοι σου αποκρύπτουν σου παρουσιάζουν

    • John Smith

     Εδώ είναι το λάθος αγαπητέ: ξέρω από μόνος μου τι ισχύει. Όταν η «είδηση» έχει εμφανείς ανακρίβειες τις οποίες εύκολα μπορεί να εντοπίσει ο καθένας -όπως το ποιος ήταν πρωθυπουργός την περίοδο που υποτίθεται ότι έγινε η δήλωση-, τότε προφανώς και ισχύει η διάψευση. Αλλά είπαμε, μη σου χαλάσουμε το όνειρο.

     • τσιοκ

      Άρα εσύ αφού ξέρεις όπως λες, ποιος ήταν πρωθυπουργός την περίοδο ξέρεις ότι δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο από την πρωθυπουργο. και όχι ότι ειπώθηκε σε άλλη χρονική στιγμη και είναι λάθος η ημερομηνία αναφορας ας πουμε!!!!!
      Ψαρωσα τώρα τέτοια λογική μονο του 1% του πλανήτη κ ζήτημα.
      Οπότε αφού είναι λάθος η ημερομηνία κ πρωθυπουργός καταλήγουμε ότι η φράση δεν ειπώθηκε ποτέ εντάξει……..σεβασμός είσαι διάνοια.

     • John Smith

      Ξέρω ότι η συγκεκριμένη είδηση είναι ψέμα. Τι δεν καταλαβαίνεις; Δε με ενδιαφέρει ούτε αν το είπε άλλος, ούτε αν το είπε σε άλλη στιγμή, ούτε αν κάποιος άλλος είπε κάτι παρόμοιο. Η είδηση λέει κάποια πράγματα, αυτά δε στέκουν, τέλος.

      Και επειδή φαίνεται ότι απλά θέλεις να γκρινιάξεις και δεν κάνεις καν τον κόπο να διαβάσεις το άρθρο που κρίνεις, για πήγαινε να δεις τι λένε οι τελευταίες δύο παράγραφοι. Έτσι, επειδή με εκνευρίζει το ηλίθιο «δηλαδή δεν ειπώθηκε ποτέ» που πετάς στο τέλος, ίσα ίσα μήπως και πείσεις κάποιον ότι το άρθρο είναι λάθος. Τα strawman arguments να τα κάνεις εκεί που σε παίρνει.

 • leon06010

  Σε μερικά χρονάκια θα το ξαναπεί