Ποιοι είμαστε
Αρχική Είπε η πρωθυπουργός της Αυστραλίας προς Μουσουλμάνους: «Αν ο Θεός μας σας ενοχλεί, σας προτείνω να σκεφτείτε κάποιο άλλο μέρος του πλανήτη»;HOAXES FAKE NEWS

Είπε η πρωθυπουργός της Αυστραλίας προς Μουσουλμάνους: «Αν ο Θεός μας σας ενοχλεί, σας προτείνω να σκεφτείτε κάποιο άλλο μέρος του πλανήτη»;

21 Νοε
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Julia Gillard προέβη στις παρακάτω δηλώσεις σχετικά με τους μουσουλμάνους της Αυστραλίας. Είναι όμως αλήθεια; 

ΨΕΥΔΕΣ

CLIKBAIT

Το είδαμε στο ορθοδοξια.gr

Παλιότερα το ίδιο άρθρο κυκλοφορούσε με διαφορετικό τίτλο. «Η Αυστραλία λέει ΟΧΙ στο Ισλάμ και είναι η δεύτερη φορά που το κάνει!»

Το παραπάνω δημοσίευμα είναι ένα κλασικό hoax του εξωτερικού που μεταφράστηκε και κυκλοφορεί για χρόνια στα ελληνικά ιστολόγια. Ουδέποτε η Julia Gillard που ήταν πρωθυπουργός της Αυστραλίας από 24 Ιουνίου 2010 – 27 Ιουνίου 2013, έχει κάνει τις παραπάνω δηλώσεις για τους μουσουλμάνους. Τέτοιου είδους δηλώσεις θα έπρεπε να υπήρχαν σε έγκυρα μέσα μαζικής ενημέρωσης και με μια απλή αναζήτηση θα είχε αποτελέσματα με σχετικά δημοσιεύματα σε εφημερίδες και ιστοσελίδες της Αυστραλίας. Όμως δεν υπάρχει τίποτα σχετικό, παρά μόνο αναπαραγωγές του ίδιου κειμένου.

Αν πάμε πίσω στο χρόνο (2009) και πριν γίνει πρωθυπουργός η Julia Gillard, θα βρούμε τις ίδιες δηλώσεις με τον ισχυρισμό πως ανήκουν στον Kevin Rudd που ήταν πρωθυπουργός της Αυστραλίας από τις 3 Δεκεμβρίου 2007 – 24 Ιουνίου 2010. Αλλά ούτε αυτός προέβη σε αυτές τις δηλώσεις.

Το 2005, ο Υπουργός Παιδείας, Brendan Nelson είχε αναφέρει πως  θα συναντηθεί με την Αυστραλιανή Ομοσπονδία Ισλαμικών Συμβουλίων (AFIC) για να βρουν τρόπους ώστε να διδαχθούν τις αξίες της αυστραλιανής κοινωνίας τα παιδιά των μουσουλμάνων. “Αν θέλουν να είναι Αυστραλοί, αν θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στην Αυστραλία, θα πρέπει τα παιδιά να διδάσκονται και να δέχονται τις αξίες και τις πεποιθήσεις της Αυστραλίας. Αν δεν θέλουν να τις υιοθετήσουν τότε να φύγουν.”

Ο τότε πρωθυπουργός Τζων Χάουαρντ, είπε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να πάει σε τζαμιά, και σε ισλαμικές σχολές για να εξασφαλίσει ότι δεν κηρύττουν την τρομοκρατία.
“Θέλω να πω ότι δεν έχω καμία επιθυμία και ούτε είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να παρέμβει οπωσδήποτε στην ελευθερία ή την πρακτική της θρησκείας. Αλλά έχουμε το δικαίωμα να γνωρίζουμε, εάν υπάρχει, σε οποιοδήποτε τμήμα της ισλαμικής κοινότητας, κήρυγμα της τρομοκρατίας”.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.