Ποιοι είμαστε
Αρχική Η επιδημία πανώλης στη Μαδαγασκάρη απειλεί ΕΕ και ΗΠΑ;HOAXES ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η επιδημία πανώλης στη Μαδαγασκάρη απειλεί ΕΕ και ΗΠΑ;

24 Νοε
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Είναι αλήθεια πως η θανατηφόρα πανούκλα, η αρρώστια η οποία τον μεσαίωνα σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους μπορεί να «ξαναεμφανιστεί» σε όλες τις ηπείρους, όπως προειδοποίησε ειδικός επιδημιολόγος αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας;

ΥΠΕΡΒΟΛΗ

CLIKBAIT

[icon_list style=”font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;”] [icon_list_item type=”bolt”]ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ

ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Στο pentapostagma.grthesecretrealthuth.blogspot.grvolcanotimes.com κτλ, διαβάζουμε:

Ποια είναι η αλήθεια;

Τα ελληνικά δημοσιεύματα επικαλούνται άρθρο της tabloid Daily Star, που παρά τον τρομολαγνικό του τίτλο, φιλοξενεί δηλώσεις του καθηγητή μικροβιολογίας Paul Hunter, ο οποίος είναι μάλλον καθησυχαστικός. Αν και αναφέρει πως υπάρχει πιθανότητα ο ιός να μεταλλαχθεί, εμφανίζεται σίγουρος πως ακόμη και αν φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα περιστατικά θα είναι περιορισμένα.

Τα ξεσπάσματα πνευμονικής και βουβωνικής πανώλης, είναι συχνό φαινόμενο στη Μαδαγασκάρη και επιδημίες σημειώνονται κάθε χρόνο. Φέτος όμως, τα κρούσματα ήταν αισθητά περισσότερα. Παρόλα αυτά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημειώνει πως η φετινή επιδημία είναι ήδη σε ύφεση και έχει εκδώσει προειδοποιήσεις προς μόνο 9 χώρες που βρίσκονται κοντά στη Μαδαγασκάρη (Κένυα, Αιθιοπία, Μαυρίκιος, Σεϊχέλες, Νότια Αφρική, Τανζανία, Κομόρες και Ρεϋνιόν).

Βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών και των μέτρων αντίδρασης που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της επιδημίας πανώλης σε εθνικό επίπεδο παραμένει υψηλός. Ο κίνδυνος διεθνούς εξάπλωσης μετριάζεται από τη σύντομη περίοδο επώασης της πνευμονικής πανώλης, την εφαρμογή μέτρων ελέγχου πριν την έξοδο από τη χώρα, την παροχή συμβουλών στους ταξιδιώτες και την αύξηση της ετοιμότητας σε γειτονικά νησιά του Ινδικού Ωκεανού και σε άλλες χώρες της νότιας και ανατολικής Αφρικής. Ο συνολικός κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης θεωρείται χαμηλός.

Το Αμερικανικό CDC, έχει κηρύξει συναγερμό επιπέδου 2 για τη Μαδαγασκάρη που μεταφράζεται σε επαγρύπνηση και αυξημένη προφύλαξη. Στο ίδιο επίπεδο βρίσκονται πολλές χώρες όπως η Βόρεια Κύπρος (ελονοσία), Παραγουάη, Βενεζουέλα, Κούβα κτλ (Ζίκα), Πολιομυελίτιδα (Νιγηρία), Λύσσα (Μαλαισία) κτλ. Αυτό σημαίνει πως το CDC δε φοβάται για εξάπλωση της πανώλης στις ΗΠΑ, διαφορετικά θα είχε λάβει πολύ πιο αυστηρά μέτρα, όπως απαγόρευση εισόδου στη χώρα ατόμων που προέρχονται από τη Μαδαγασκάρη.

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως οι ισχυρισμοί του άρθρου για πιθανότητα επικείμενης επιδημίας πανώλης, που συνοδεύονται από θεωρίες συνωμοσίας περί «μείωσης τους πληθυσμού», δεν έχουν βάση.

Fact-check for the sake of Democracy